Litvanya
Dil: Litvanyaca
Para Birimi: Euro
Saat Farkı: 0
Elektrik Voltajı: 230 V
Genel: Litvanya Cumhuriyeti, Kuzey Avrupa'da bulunan, üç Baltık devletinden biridir. Ülkede yerleşim daha çok Baltık Denizi boyunca yoğunlaşmıştır. Kuzeyden Letonya, güneydoğudan Beyaz Rusya ve Polonya, batısındansa Rusya egemenliğindeki Kaliningrad ile sınır komşusudur. "Litvanya" ismine ilk rastlanılan tarih 1009 yılıdır. 14. yüzyıl sıralarında, Litvanya Avrupa'nın en geniş sınırlarına sahip devletlerinden birisidir. O dönemde: Beyaz Rusya, Ukrayna, Polonya ve Rusya'nın bir bölümü Litvanya Büyük Dükalığı'nın egemenliğindedir. İki yüzyıl sonra 1772 ve 1795 yılları arasında Dükalık dağılmaya başladı ve Litvanya'nın parçaları Rus İmparatorluğu'nun eline geçti. 11 Mart 1990'da, yayınlanan ulusal bir bildirge ile Litvanya Sovyetler Birliği'nden ayrıldığını açıkladı ve bağımsızlığını ilan etti. SSCB’den bağımsızlık ilan eden ilk ülkedir. Ülkede genelde deniz ve kıtasal iklim tipleri arasında geçiş yaşandığı görülmektedir.
Başkent: Vilnius
Telefon Kodu: +370
Konsolosluk: +370 5 236 42 00
Vergiler: %21 Vergi uygulaması bulunuyor. Belirli bir miktar üzerindeki ürün alışverişlerinde vergi aide alınabilmektedir.
Bahşiş: Genelde %5-10 arası bahşiş beklenmektedir.
Vilnius
Litvanya Cumhuriyeti’nin başkenti ve en büyük şehridir. Adı Vilnia Nehriden gelmektedir. Litvanya dükü taradından 14. yüzyılda Gediminas tarafından kurulmuştur. II. Dünya savaşına kadar en fazla Musevi nüfusun yaşadığı kenttir. Bu yüzden “Kuzeyin Kudüs”ü olarak anılmaktadır. Gotik, Barok ve Rönesans döneminden kalma, çeşitli asırlarda yapılmış 1.500 kadar tarihi esere sahip Vilnius'un eski şehir bölümü tarihi eserlerle UNESCO tarafından 1994 yılında koruma altına alınmıştır.
Mutlaka Görün
Eski Şehir
İdare Binası
Kraliyet Sarayı
Gediminas Kalesi
Katedral Meydanı
Sanat Müzesi
Büyük Savaş Müzesi
Mutlaka Deneyin
Koldinai
Kreplach
Pierogi
Yerel Krep ve Börekler
Kugelis
Vedarai
Ağaç Pasta
Estonya
Dil: Estonca
Para Birimi: Euro
Saat Farkı: 0
Elektrik Voltajı: 230 V
Genel: Estonya Cumhuriyeti, Kuzey Avrupa'da bulunan bir Baltık devletidir. Batısında ve kuzeyinde Finlandiya Körfezi, doğusunda Rusya ve güneyinde ise Letonya Cumhuriyeti ile sınırları vardır. Estonya toprakları anakara ve Baltık Denizi’ndeki 2,222 adadan oluşur. Estonya topraklarındaki ilk insan yerleşimleri en az MÖ 6500’e dayanır. Alman, Danimarka, İsveç ve Rus egemenliği altında kaldıktan sonra ülke Birinci Dünya Savaşı’nın sonlarına doğru bir millî uyanış yaşamış ve 24 Şubat 1918’de Ruslardan bağımsızlığını kazanmıştır. İkinci Dünya Savaşı sırasında, 1940 yılında Estonya Sovyetler Birliği tarafından işgal edilmiş, bundan bir yıl sonra Nazi Almanyası’nın işgaline uğramış, 1944 yılında yine Sovyetler Birliği’ne bağlanmıştır. Estonya tam bağımsızlığını 20 Ağustos 1991 yılında kazanmıştır. Nemli karasal iklim görülür. Ülkede kışlar ılıman, yazlar ise serin geçmektedir.
Başkent: Tallin
Telefon Kodu: +372
Konsolosluk: +372 627 28 80
Vergi: %20 vergi uygulaması bulunmaktadır. Belirli miktar üzerindeki alışverişlerden vergi iadesi alınmaktadır.
Bahşiş: Gelen ücretin %5 -10'u kadar bahşiş verilebiliyor.
Tallin
Tallinn, Estonya'nın başkenti ve ana liman kentidir. Baltık Denizi kıyısında yer alır. Tallinn ismi, 1918 yılında Estonya bağımsızlığını kazandıktan sonra resmi olarak kabul edilmiştir. 1918 öncesi ise kentin adı Reval'di. en eski insan yerleşimleri 5.000 yıl öncesine dayanmaktadır. Stratejik konumu nedeniyle şehir, önemli bir ticaret merkezidir. Tallinn'in Eski Kenti, Avrupa'nın en iyi korunmuş ortaçağ şehirlerinden biridir ve UNESCO Dünya Mirası listesinde yer almaktadır.
Mutlaka Görün
Fat Margaret ve Tall Hermann Kuleleri
Alexander Nevsky ve St Mary’s Katedralleri
Pikk Jalg Sokağı
St. Nicholas Kilisesi
St. Olaf’s Kilisesi Belediye Binası
In Rocca El Mare
Mutlaka Deneyin
Seljanka
Salamura Alabalık
Marineeritud Angerjassilgusoust
Lor Peynirleri
Ekmek Çorbaları
Leib
Soğuk Mezeler
Letonya
Dil: Letonca
Para Birimi: Euro
Saat Farkı: 0
Elektrik Voltajı: 230 V
Genel: Letonya Cumhuriyeti Kuzey Avrupa'da yer alan bir ülkedir. Kara sınırlarını kuzeyde Estonya, güneyde Litvanya; doğuda ise Rusya ve Beyaz Rusya ile paylaşmaktadır. Günümüzdeki Letonlar ve Litvanlar MÖ 2500 civarında Baltık Denizi civarında yerleşen Hint-Avrupa halklarının torunlarıdır. Dil yapısı bakımından komşuları olan Cermenler ve Fin-Ugor halklarından farklı olup Baltık halkları olarak adlandırılmaktadırlar. I. Dünya Savaşı'na kadar Rus İmparatorluğu'nun egemenliğinde yaşayan Letonya 18 Kasım 1918 tarihinde bağımsızlığını ilan etmiştir. Letonya II. Dünya Savaşı'nda bir süre Nazi Almanyası tarafından işgal edilmiş, 1944 yılında SSCB’ye bağlanmış ve 21 Ağustos 1991 tarihinde SSCB'den bağımsızlığını ilan etmiştir. Ülkede deniz iklimi görülmektedir. Yazlar nemlidir ve sıcak, kışlar orta sertlikte geçmektedir.
Başkent: Riga
Telefon Kodu: +371
Konsolosluk: + 371 6 782 16 00
Vergi: %20 vergi bulunmaktadır. Vergi iade alınmaktadır. Bunun için alış veriş ypaılan yerden fatura onaylatılmalıdır.
Bahşiş: Çok bahşiş beklentisi olmasa da gelen ücretin %5 -10'u kadar bahşiş verilebiliyor.
Riga
Şehrin ilk kurulduğu yer olan tarihsel merkezi "Vecrīga" UNESCO Kültür Mirası'na kabul edilmiştir. Şehrin kuruluşu 12. yüzyıla kadar dayanır. 12. yüzyıl sonlarında liman şehri olan Riga'ya Alman ticaret gemilerinin uğramaya başlamasıyla nüfusu ve önemi artmıştır. 1201 yılı Riga'nın resmi kuruluş yılı olarak kabul edilir. 1558-1583 yılları arasında Polonyalıların yönetimine; 1621'de de İsveç yönetimine geçmiştir. 1700-1721 yılları arasındaki Kuzey Savaşları sırasında Ruslar bu bölgeyi İsveçlilerden alarak kendi ülkeleri sınırlarına katmışlardır. II. Dünya Savaşı'nda Nazilerin esir kampı kurduğu yerlerden birsidir.
Mutlaka Görün
Eski Şehir
Melngalvju Nams (Karakafalıların Evi),
Mare Açıkhava Müzesi
Aziz Peter Katedrali
Televizyon Kulesi
Dannestern Malikanesi
Jurmala Şehri
Sigulda Şehri
Bauska&Rundale Sarayı
Riga Kalesi
Mutlaka Deneyin
Cūkas Galerts
Piragi
Karbonade
Kotletes
Frikadeļu Zupa
Auksta Zupa
Maizes Zupa
Jānu Siers
Rasols
T.C vatandaşları için vize uygulaması vardır. Vize başvurusu için seyahat bitiş tarihinden itibaren en az 6 ay geçerli pasaport ve “Vize İçin Gerekli Evraklar” listesinde belirtilen belgeler ile başvurmak gerekmektedir. Hususi (Yeşil), Hizmet (Gri) ve Diplomatik (Siyah) Pasaport hamilleri anılan ülkeye yapacakları 90 güne kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır.
Vize alınmış olması, ülkeye giriş yapılabileceği anlamına gelmez, pasaport polisinin sizi ülkeye sokmama yetkisi vardır. Bu durumdan acente sorumlu değildir, sorumluluk yolcuya aittir.
T.C. vatandaşı olmayanlar seyahat etmek istedikleri ülke ve/veya ülkelere girişte vize ihtiyacı olup olmadığı bilgisi için ilgili konsolosluklara başvurmaları gerekmektedir.
Vize başvuruları, tur hareketinden 3 ay öncesinden itibaren yapılabilmektedir. Vize sürecinizin daha sağlıklı ilerleyebilmesi ve konsolosluklarda oluşabilecek dönemsel yoğunluklardan ve/veya uygulama farklılıklarından etkilenmemek adına vize başvurularının bir an önce tamamlanması tavsiye olunur.
T.C. yeşil pasaportu ile seyahat edecek misafirlerimizin, eğer pasaportlarının alınış tarihi 10 yıldan eski ise pasaportlarını yenilemeleri gereklidir. Aksi halde gidecekleri ülkeye kabul edilmeyebilirler ve/veya Türkiye'den havayolu firması tarafından uçuşları gerçekleştirilmeyebilir. Böyle bir durumda sorumluluk yolcuya aittir.
Yırtık, yıpranmış, ıslanmış ve/veya benzeri tahribat(lar)a uğramış pasaportlar nedeniyle ziyaret edilecek ülke sınır kapısında gümrük polisi ile sorun yaşanmaması adına; anılan pasaportların yenilenmesi ve T.C. vatandaşlarına vize uygulayan bir ülke ise ilgili vizenin yeni pasaportta olması gerekmektedir. Aksi durumda sorumluluk yolcuya aittir.
18 yaşından küçük misafirlerimiz tek başlarına ya da yanlarında anne ya da babadan sadece biri ile seyahat ederken ülke giriş-çıkışlarında görevli polis memurunca anne-babanın ortak muvafakatini gösterir belge sorulması ihtimali olduğundan 18 yaş altı misafirlerimizin ve anne-babalarının bu konuda hassasiyet göstermelerini tavsiye ederiz.
Vize İçin Gerekli Evraklar
Çalışanlar
Pasaport - Talep edilen vizenin bitiş tarihinden en az 6 ay sonrasına kadar geçerli olmalıdır. Pasaport on yıldan eski olmamalı (uzatma kabul edilmemekte) ve en az iki boş sayfası olmalıdır.
Başvuru Formu - Başvuru Formunda yer alan tüm alanlar doldurulmuş ve form başvuru sahibi tarafından imzalanmış olmalıdır.
Dilekçe - Almanya konsolosluğuna hitaben yazılmalıdır.
Biyometrik Fotoğraf – 2 adet rötuşsuz, fonu beyaz, 6 aydan eski olmayan, 35x45 mm ebatlarında ve tüm yüz net görünmelidir.
Seyahat Sağlık Sigortası - En az 30.000 Euro teminatlı ve tüm Schengen ülkelerinde geçerli olmalıdır.
Seyahat Rezervasyonları - Coral Travel Yurtdışı Departmanından temin edeceğiniz seyahat evrakları. Konaklama yapılacak otel ve uçak için yapılan rezervasyon bilgiler içermelidir.
Banka Hesap Dökümü - Son 3 aya ait şahsi banka hesap cüzdanı veya dökümü sunulmalıdır.
Çalışma ve İzin Belgesi - Şirketinizden temin edeceğiniz yaptığınız işe dair açıklama içermeli, seyahat tarih aralığı belirtilmiş olmalı, ıslak imza ve kaşeli olarak ibraz edilmelidir.
SGK Hizmet Dökümü - SGK veya e-devlet sisteminden alınabilen evrak detaylı olmalı tüm sigorta geçmişini göstermelidir. Sunulan tüm SGK evraklarında okunaklı QR Barkodu olması gerekmektedir.
SGK İşe Giriş Bildirgesi – Çalışılan yerden temin edilecek giriş bildirgesinin fotokopisi. SGK Bildirgesinde okunaklı QR Barkodu olması gerekmektedir.
Maaş Bordroları - Son 3 aya ait kaşeli ve imzalı maaş bordroları ibraz edilmelidir.
İş Sözleşmesi - SGK'lı olarak çalışmayanların çalıştıkları firma ile yaptıkları iş sözleşmesini gösteren noter onaylı iş sözleşmesi sunulmalıdır.
Ek Gelir Belgeleri - Tapu, Araç ruhsatı, kira gelirleri, ek hesap dökümleri vb. diğer gelirler sunulmalıdır.
Emekliler
Pasaport - Talep edilen vizenin bitiş tarihinden en az 6 ay sonrasına kadar geçerli olmalıdır. Pasaport on yıldan eski olmamalı (uzatma kabul edilmemekte) ve en az iki boş sayfası olmalıdır.
Başvuru Formu - Başvuru Formunda yer alan tüm alanlar doldurulmuş ve form başvuru sahibi tarafından imzalanmış olmalıdır.
Dilekçe - Almanya konsolosluğuna hitaben yazılmalıdır.
Biyometrik Fotoğraf – 2 adet rötuşsuz, fonu beyaz, 6 aydan eski olmayan, 35x45 mm ebatlarında ve tüm yüz net görünmelidir.
Seyahat Sağlık Sigortası - En az 30.000 Euro teminatlı ve tüm Schengen ülkelerinde geçerli olmalıdır.
Seyahat Rezervasyonları - Coral Travel Yurtdışı Departmanından temin edeceğiniz seyahat evrakları. Konaklama yapılacak otel ve uçak için yapılan rezervasyon bilgiler içermelidir.
Banka Hesap Dökümü - Son 3 aya ait şahsi banka hesap cüzdanı veya dökümü sunulmalıdır.
Emeklilik Belgesi - SGK kurumlarından ya da e-devlet üzerinden alınabilen emeklilik durumunu gösterir belge.
Ek Gelir Belgeleri - Tapu, Araç ruhsatı, kira gelirleri, ek hesap dökümleri vb. diğer gelirler sunulmalıdır.
Ev Hanımları
Pasaport - Talep edilen vizenin bitiş tarihinden en az 6 ay sonrasına kadar geçerli olmalıdır. Pasaport on yıldan eski olmamalı (uzatma kabul edilmemekte) ve en az iki boş sayfası olmalıdır.
Başvuru Formu - Başvuru Formunda yer alan tüm alanlar doldurulmuş ve form başvuru sahibi tarafından imzalanmış olmalıdır.
Dilekçe - Almanya konsolosluğuna hitaben yazılmalıdır.
Biyometrik Fotoğraf – 2 adet rötuşsuz, fonu beyaz, 6 aydan eski olmayan, 35x45 mm ebatlarında ve tüm yüz net görünmelidir.
Seyahat Sağlık Sigortası - En az 30.000 Euro teminatlı ve tüm Schengen ülkelerinde geçerli olmalıdır.
Seyahat Rezervasyonları - Coral Travel Yurtdışı Departmanından temin edeceğiniz seyahat evrakları. Konaklama yapılacak otel ve uçak için yapılan rezervasyon bilgiler içermelidir.
Banka Hesap Dökümü - Son 3 aya ait şahsi banka hesap cüzdanı veya dökümü sunulmalıdır.
Nüfus Kayıt Örneği Aslı - Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği mühürlü aslı ibraz edilmelidir. (İstanbul için yapılacak başvurularda bu belge sadece QR kodlu olabilir) Sponsor olacak 1.derece akrabanın nüfus kayıt örneğinde akrabalık derecesi belirtilmelidir.
Ek Gelir Belgeleri - Tapu, Araç ruhsatı, kira gelirleri, ek hesap dökümleri vb. diğer gelirler sunulmalıdır.
Sponsor Dilekçe - Başvuru sahiplerinin destekleneceklerine dair ıslak imzalı, okunaklı, gidiş dönüş tarihleri ve garanti ibaresinin yer aldığı bir dilekçe.
Masrafları karşılayacak sponsor kişi meslek grubuna göre kendi gelir evraklarını eksiksiz ibraz etmelidir.
İşverenler
Pasaport - Talep edilen vizenin bitiş tarihinden en az 6 ay sonrasına kadar geçerli olmalıdır. Pasaport on yıldan eski olmamalı (uzatma kabul edilmemekte) ve en az iki boş sayfası olmalıdır.
Başvuru Formu - Başvuru Formunda yer alan tüm alanlar doldurulmuş ve form başvuru sahibi tarafından imzalanmış olmalıdır.
Dilekçe - Almanya konsolosluğuna hitaben yazılmalıdır.
Biyometrik Fotoğraf – 2 adet rötuşsuz, fonu beyaz, 6 aydan eski olmayan, 35x45 mm ebatlarında ve tüm yüz net görünmelidir.
Seyahat Sağlık Sigortası - En az 30.000 Euro teminatlı ve tüm Schengen ülkelerinde geçerli olmalıdır.
Seyahat Rezervasyonları - Coral Travel Yurtdışı Departmanından temin edeceğiniz seyahat evrakları. Konaklama yapılacak otel ve uçak için yapılan rezervasyon bilgiler içermelidir.
Banka Hesap Dökümü - Son 3 aya ait şahsi banka hesap cüzdanı veya dökümü sunulmalıdır.
Faaliyet Belgesi / Ticaret Odası Sicil Kayıt Sureti - Şirketinizin faaliyetine göre kayıtlı bulunduğu odalardan temin edebileceğiniz faaliyet belgesi fotokopisi. (Evrakları Ankara Büyükelçiliği yetki alanı içerisinde bulunan başvuru sahiplerinden sadece Ticaret Odası Sicil Kayıt Sureti kabul edilmektedir.)
Ticaret Sicil Gazetesi - Firma ünvanının ve başvuru sahibinin kurucu ya da ortak olduğu bilgisi yer alan okunaklı ticari sicil gazetesi fotokopisi.
Güncel Vergi Levhası - Son yıla ait güncel vergi levhası fotokopisi.
Ek Gelir Belgeleri - Tapu, Araç ruhsatı, kira gelirleri, ek hesap dökümleri vb. diğer gelirler sunulmalıdır.
Öğrenciler
Pasaport - Talep edilen vizenin bitiş tarihinden en az 6 ay sonrasına kadar geçerli olmalıdır. Pasaport on yıldan eski olmamalı (uzatma kabul edilmemekte) ve en az iki boş sayfası olmalıdır.
Başvuru Formu - Başvuru Formunda yer alan tüm alanlar doldurulmuş ve form başvuru sahibi tarafından imzalanmış olmalıdır.
Dilekçe - Almanya konsolosluğuna hitaben yazılmalıdır.
Biyometrik Fotoğraf – 2 adet rötuşsuz, fonu beyaz, 6 aydan eski olmayan, 35x45 mm ebatlarında ve tüm yüz net görünmelidir.
Seyahat Sağlık Sigortası - En az 30.000 Euro teminatlı ve tüm Schengen ülkelerinde geçerli olmalıdır.
Seyahat Rezervasyonları - Coral Travel Yurtdışı Departmanından temin edeceğiniz seyahat evrakları. Konaklama yapılacak otel ve uçak için yapılan rezervasyon bilgiler içermelidir.
Vekâletname (Yetki Belgesi) - 18 yaşını doldurmamış kişiler için hem anne hem de babası tarafından imzalı vekâletname evrakı sunulmalıdır.
Not: 18 yaş altı bireyler tek başlarına başvuruda bulunamamaktadırlar.
Muvafakatname Aslı ve Fotokopisi - Reşit olmayan çocuklar için hem anne hem de babadan noter onaylı, son 6 ay içerisinde çıkartılmış muvafakatname aslı ve fotokopisi gerekmektedir. Boşanma durumunda velayet kararı da ibraz edilmelidir.
Öğrenci Belgesi - Kişinin öğrenim gördüğü okuldan öğrenci belgesi aslı gerekmektedir.
Nüfus Kayıt Örneği Aslı - Tam Tekmil Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği mühürlü aslı ibraz edilmelidir. (İstanbul için yapılacak başvurularda bu belge sadece QR kodlu olabilir) Sponsor olacak 1.derece akrabanın nüfus kayıt örneğinde akrabalık derecesi belirtilmelidir.
Ek Gelir Belgeleri - Tapu, Araç ruhsatı, kira gelirleri, ek hesap dökümleri vb. diğer gelirler sunulmalıdır.
Sponsor Dilekçe - Başvuru sahiplerinin destekleneceklerine dair ıslak imzalı, okunaklı, gidiş dönüş tarihleri ve garanti ibaresinin yer aldığı bir dilekçe.
Masrafları karşılayacak sponsor kişi meslek grubuna göre kendi gelir evraklarını eksiksiz ibraz etmelidir.
- Nüfus İdaresinden Vukuatlı Nüfus kayıt örneği (anne, baba, eş, çocuk) herkes görünmelidir.
- Vizesine başvurduğumuz tüm misafirlerimiz vekâletname vermek zorundadır. Vekâletnameyi satış danışmanınızdan isteyiniz.
- Eşler birbirine sponsor olduklarında mutlaka evlilik cüzdanı fotokopisi konulmalıdır.
- Ankara’ya yapılan vize başvurularında ek form doldurulmalıdır. (Formlar bölümünde bulabilirsiniz)
- Pasaportların "gümrük ve döviz işlemleri" sayfalarına vize uygulanamamaktadır.
- Konsolosluklar, eksiksiz evrak teslimi yapılsa bile misafiri şahsen görmek isteyebilirler. Böyle bir durumda randevu bilginiz acentemiz tarafından size iletilecektir.
- Pasaportunuz yenilenmiş ve eski pasaportunuzda ilgili konsolosluğa ait vize mevcut ise eski pasaportunuzu da belgeler ile birlikte vermeniz yararlı olacaktır.
- Vize alımı konusunda şirketimizin hiçbir sorumluluğu yoktur. Seyahat acentesi müşteri ve konsolosluk arasında sadece aracıdır.
- Ev adresi, cep telefonu, mail adresini A4 kâğıtta evrak listesinin içerisine konulmasını rica ederiz.
Almanya Konsolosluğu Yetki Alanları
Ankara Büyükelçiliği Yetki Alanı
Adana, Adıyaman, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ankara, Ardahan, Artvin, Bartın, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Çankırı, Çorum, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Hatay, Iğdır, Kahramanmaraş, Karabük, Karaman, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kilis, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Malatya, Mardin, Mersin, Muş, Nevşehir, Niğde, Ordu, Osmaniye, Rize, Samsun, Şanlıurfa, Siirt, Sinop, Şırnak, Sivas, Tokat, Trabzon, Tunceli, Van, Yozgat, Zonguldak
İstanbul Başkonsolosluğu Yetki Alanı
Balıkesir, Bilecik, Bolu, Bursa, Çanakkale, Düzce, Edirne, Eskişehir, İstanbul, Kırklareli, Kocaeli, Tekirdağ, Sakarya, Yalova
İzmir Başkonsolosluğu Yetki Alanı
Afyonkarahisar, Antalya, Aydın, Burdur, Denizli, Isparta, İzmir, Kütahya, Manisa, Muğla, Uşak,