Ankara'da Gezilecek Yer: Mutlaka Görmeniz Gereken 50+ Yer

Coral Travel

Ankara Türkiye’nin başkenti olmanın yanı sıra en kalabalık ikinci kent özelliğini de taşıyor. Ancak Ankara’nın özellikleri bu kadarla sınırlı değil zira bölgenin tarihi Tunç Çağı’na dek uzanıyor ve bu da beraberinde şehrin tarihi eserler açısından çok zengin bir destinasyon olmasını getiriyor. Ankara gezilecek yerler arasında ise yalnızca tarihi mekanlar değil birçok doğal güzellik de yer alıyor.

Ankara’ya doğru yola çıkmaya hazırlanıyor ve Ankara’nın gezilecek yerleri hakkında bilgi edinmek istiyorsanız, başkentimizin en ilgi çekici gezilecek yerlerine göz atabilirsiniz.

1- Anıtkabir

Ankara’da görülmesi gereken yerler listesinin ilk sırasında tabii ki ulu önder Atatürk’ün ebedi istirahatgahı Anıtkabir yer alıyor. Türk mimar ve akademisyenler Orhan Arda ile Emin Onat tarafından tasarlanan ve inşası 1944 yılında başlayıp 1953 yılında biten Anıtkabir Ankara’nın en çok ziyaret edilen noktası. Atatürk 10 Kasım 1953 yılında Anıtkabir’e defnedildi.

Anıtkabir’de Ata’nın mezarının yanı sıra Aslanlı Yol, Hürriyet Kulesi, İstiklal Kulesi, Mehmetçik Kulesi, Kadın Heykelleri, Erkek Heykelleri, Zafer Kulesi gibi görülebilecek birçok nokta daha yer alıyor.

2- Kuğulu Park

Ankara denilince akla ilk gelen yerlerden biri de tabi ki Kuğulu Park. Çankaya ilçesinin Kavaklıdere Mahallesi’ndeki Kuğulu Park Ankara’nın sembolleri arasında sayılıyor Bu güzel parkta adından da anlaşıldığı gibi içinde kuğuların da yüzdüğü bir havuz, çocuklar için oyun alanları, kafeterya gibi kısımlar bulunuyor. Ankaralıların buluşma noktası olmasının yanı sıra Ankara ünlü yerleri listesinin de ilk sıralarına kuruluyor Kuğulu Park.

3- Kurtuluş Parkı

Ankara için parklar kenti demek pek yanlış olmaz zira şehrin birçok noktasında farklı konseptlere sahip parklar bulunuyor. Çankaya ilçesindeki Kurtuluş Parkı 1980 senesinde hizmete açılmış. Toplam 110 bin metrekarelik alana yayılmış olan parkta havuz, piknik alanı, çocuk oyun alanları ve spor alanları gibi bölümler yer alıyor. Şehrin ortasında yeşillikler içinde zaman geçirmek için Kurtuluş Parkı kusursuz bir adres.

4- Seğmenler Parkı

İşte parklar kenti Ankara’nın en güzel parklarından biri daha; Seğmenler Parkı. Çocuk oyun alanları, yürüyüş parkurları ve harika manzarası ile Seğmenler Parkı Ankara’da görülmesi gereken yerler arasında atlanmaması gereken bir nokta.

5- Güvenpark

Güvenpark Ankara merkez gezilecek yerler arasında ilk sıralarda. Tarihi ağaçlar, görkemli anıtlar, çocuk parkları ve sakin atmosferi ile Güvenpark Ankara’da keyifli zaman geçirilebilecek bir nokta.

6- Soğuksu Milli Parkı

Anadolu’nun en güzel kentlerinden biri olan Ankara’da birçok doğal güzellik de var tabii ki. Kızılcahamam’daki Soğuksu Milli Parkı İç Anadolu ile Batı Karadeniz’in kesişme noktasında bulunuyor ve bu da parkın yayıldığı geniş alanda her iki bölgeye ait iklim özelliklerinin yanı sıra bitkileri de görebilmeyi sağlıyor.

7- Kocatepe Camii

Kocatepe Camii adını bulunduğu Kocatepe semtinden alıyor. Türkiye’nin en tanınmış camilerinden biri olan ve inşası 20 yıl süren Kocatepe Camii mimarisi, avizeleri, çinileri ve daha birçok özelliği ile Ankara’da görülmesi gereken yerler arasında ilk sıralarda.

8- Arslanhane Camii

Arslanhane Camii ya da diğer ismi ile Ahi Şerafeddin Camii 13. yüzyılda Samanpazarı Arslanhane Mahallesi’nde Ahi kardeşlerce inşa ettirilmiş. Başkentin en eski yapıları arasında yer alan Arslanhane Camii Ankara’da görülmesi gereken yerler listelerinin vazgeçilmezi.

9- Pembe Köşk

Çankaya’da bulunan ve Türkiye’nin ikinci cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün 48 sene boyunca yaşadığı Pembe Köşk, diğer ismi ile İsmet İnönü Evi hem tarihi bir yapı oluşuyla hem de cumhuriyet tarihinin en önemli figürlerinden birinin evi olması sebebiyle Ankara’da gidilebilecek yerler arasında.

10-  Roma Hamamı

Ankara’nın binlerce yıldır yerleşim bulunan bir nokta olması farklı medeniyetlerden tarihi kalıntılara ev sahipliği yapmasını sağlıyor. Roma Hamamı Ulus Meydanı’nda ve 3. yüzyılda yapılmış.

11- Anadolu Medeniyetleri Müzesi

Ankara’da farklı konseptlerde çok sayıda müze var ve Anadolu Medeniyetleri Müzesi bu müzelerin en ünlüsü. Ulus’taki müze eşsiz parçalardan oluşan koleksiyonlarıyla yalnızca Türkiye’nin değil dünyanın sayılı müzelerinden biri.

12- Ulucanlar Cezaevi Müzesi

Ankara gezilecek yerler listesindeki bir başka müze de Ulucanlar Cezaevi Müzesi. Altındağ ilçesinde bulunan ve 1925-210 yılları arasında cezaevi olan bina günümüzde müze olarak hizmet veriyor. Ulucanlar Cezaevi çok sayıda aydın, sanatçı, yazarın yattığı bir cezaevi olarak biliniyor.

13- Kurtuluş Savaşı Müzesi

1920-1924 yılları arasında TBMM binası olan yapı günümüzde Kurtuluş Savaşı Müzesi olarak hizmet veriyor. Dönemin meclis binasını, dekorasyonu ve döneme ait diğer unsurları bu müzede görebilmek mümkün.

14- Tabiat Tarihi Müzesi

Türkiye’de bulunan en kapsamlı doğa müzelerinden biri olan Tabiat Tarihi Müzesi’nde  6000’den çok fosil örneği sergileniyor. Çankaya’daki müzede nesli tükenmiş fillerin iskeletleri de dahil olmak üzere birçok ilgi çekici doğal eser yer alıyor.

15- Ankara Etnografya Müzesi

Altındağ ilçesinde bulunan Ankara Etnografya Müzesi Ankara ve yöresinin halk yaşamını yakından tanımak isteyenlerin Ankara’da görülmesi gereken yerler listelerine muhakkak eklemes gereken bir adres.

16- Ankara Kalesi

Altındağ’daki Ankara Kalesi Galatlar tarafından milattan önce 2. yüzyılda yapılmış ve kentin simgesel yapılarından biri olarak kabul ediliyor.

17- Beypazarı

Ankara’nın Osmanlı’dan kalma mimarisiyle ünlü tarihi ilçesi Beypazarı şehrin yılın oniki ayı boyunca en çok ziyaret edilen turistik merkezlerinden biri.

18- İnönü Mağaraları

Ankara gidilebilecek yerler listesinin yalnızca tarihi mekanlardan oluştuğunu sanıyorsanız yanılıyorsunuz zira Ankara doğal güzellikler açısından da çok zengin. Güdül ilçesinde bulunan İnönü Mağaralı şehrin muhakkak görülmesi gereken doğal güzelliklerinden.

19- Uyuzsuyu Şelalesi

Evet, yanlış okumuyorsunuz, Ankara’da üstelik muhteşem bir şelale de var; Uyuzsuyu Şelalesi. Nallıhan’daki Uyuzsuyu Şelalesi’nin çevresi de en az şelale kadar etkileyici. Burada tarihi ağaçlar da bulunuyor.

20- Nallıhan Kuş Cenneti

Nallıhan ilçesindeki Nallıhan Kuş Cenneti dünyanın dört bir yanında kuş gözlemcilerini kendine çekiyor. Bugüne dek kuş cennetinde 191 farklı kuş türü tespit edilmiş.

21- Eymir Gölü

Ankara’da deniz yok ama birbirinden güzel gölleri var ve Eymir Gölü de bunlardan biri. Ortadoğu Teknik Üniversitesi arazisi içinde bulunan Eymir Gölü etkileyici bir manzaraya sahip. Yeşil başlı ördek, sakarmeke gibi kuş türlerinin yaşadığı Eymir Gölü’nde kahvaltı ve piknik yapabilirsiniz.

22- Mogan Gölü

Gölbaşı ilçesindeki Mogan Gölü de Ankara’da gidilebilecek yerler arasında öne çıkan bir doğal güzellik. Bu gölde de piknik, mangal, doğa yürüyüşü gibi aktiviteler yapılıyor.

23- Göksu Parkı

Ankara’da yeşil ile mavinin buluştuğu bir nokta olan Göksu Parkı Etimesgut ilçesinden bulunuyor. Yeşillikler arasındaki göletin yer aldığı Göksu Parkı’nda kafeler ve restoranlar da var.

24- Devlet Resim ve Heykel Müzesi

Devlet Resim ve Heykel Müzesi Ankara turları ile kente gidenlerin mutlaka görmesi gereken müzelerden biri. Şehrin en görkemli binalarından birinde hizmet veren müzede hepsi birbirinden değerli resim ve heykeller sergileniyor.

25- Atatürk Orman Çiftliği

Ankara’da yemyeşil bir vaha gibi parlayan Atatürk Orman Çiftliği gezisinde havuzlarda yüzüp hayvanat bahçesini görebilir, piknik yapıp Atatürk’ün çocukluğunun geçtiği evin kopyası olan müze evi keşfedebilirsiniz.

26- Hacı Bayram Camii

Hacı Bayram Veli isimli dönemin önemli alimlerinden biri tarafından 1429 yılında yaptırılan Hacıbayram Veli Camii Ankara’nın Altındağ semtinde bulunuyor. Hem manevi değeri hem de etkileyici mimarisi sebebiyle bu cami Ankara’nın en çok ziyaret edilen noktalarından biri.

27- Kızılay Meydanı

Ankara merkez gezilecek yerler denilince akla ilk gelen tabiki Kızılay Meydanı. Deyim yerindeyse şehrin kalbi olan Kızılay Meydanı’nda dolaşıp alışveriş yapabilir, restoranlarda yemek yiyebilir ve Ankara’nın ruhunu hissedebilirsiniz.

28- Gordion Antik Kenti

Binlerce yıldır yaşam olan Ankara ve çevresi birçok antik kente de ev sahipliği yapıyor. Ankara-Eskişehir yolundaki Gordion Antik Kenti Polatlı ilçesindeki antik kentin tarihi milattan önce 8000’lere dek uzanıyor.

29- Hamamönü

Aladağ ilçesindeki Hamamönü semti tarihi evleri ile zamanda yolculuğa çıkmak isteyenler kendine çekiyor. Ayrıca semtte yaz aylarında birçok etkinlik de düzenleniyor.

30- Augustus Tapınağı

Ankara ünlü yerleri arasındaki tarihi mekanlardan biri de Augustus Tapınağı. Tapınak Hacı Bayram Veli Camii’nin hemen yanında bulunuyor.

31- Dikmen Vadisi

Çankaya ilçesindeki Dikmen Vadisi yemyeşil görünümü ve huzurlu atmosferi ile Ankara’da zaman geçirilebilecek en güzel yerlerden biri.

32- Atakule

İşte yine Ankara’da gezilecek yerler denilince hemen herkesin aklına gelen bir nokta; Atakule. Çankaya’da bulunan Atakule 125 metre yüksekliğe sahip ve kulede Türkiye’nin ilk dönen restoranı da yer alıyor.

33- Akköprü

Yenimahalle’deki Akköprü Selçuklu hükümdarı 1. Alaaddin Keykubat tarafından yaptırılmış. Yedi sivri kemeri bulunan köprü Ankara’nın önemli tarihi eserlerinden biri.

34- Çubuk Barajı

Cumhuriyet tarihinin ilk barajı Çubuk Barajı Ankara’nın Çubuk ilçesinde ve barajın yapımına Atatürk’ün talimatı ile başlanmış. Yapımının tamamlanmasının ardından 1936 yılında Atatürk tarafından hizmete açılan baraj bugün Ankara’nın en güzel mesire yerlerinden biri sayılıyor.

35- Teleferik

Ankara’yı bir de kuş bakışı görmek istemez misiniz? Keçiören Teleferik ile 20 dakikalık bir yolculuk yapıp Ankara manzarasını izleyebilirsiniz.

36- Karagöl Tabiat Parkı

Çubuk ilçesindeki Karagöl Tabiat Parkı çam ağaçlarıyla kaplı bir alanda tertemiz hava soluyup doğayla bütünleşmek isteyenlerin uğrak noktaları arasında bulunuyor.

37- Tuz Gölü

Türkiye’nin en büyük ikinci gölü olan Tuz Gölü deniz seviyesinden de 900 metre yükseklikte bulunuyor. Yoğun tuz oranı nedeniyle muhteşem bir görünüme sahip olan Tuz Gölü Ankara’da görülmesi gereken yerler arasında atlanmaması gereken bir durak. Bu arada Tuz Gölü UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde de yer alan bir doğal güzellik.

38- Ankara Mehmet Akif Ersoy Edebiyat Müzesi

İstiklal Marşı’nın unutulmaz şairi Mehmet Akif Ersoy adına kurulan müze Ankara’nın Hamamönü semtinde bulunuyor. İki katlı bir köşkte hizmet veren müzede cumhuriyet dönemine tanıklık edebilir ayrıca Mehmet Akif Ersoy’a ait tespih, gözlük, cep saati ve kitaplar gibi eşyaları da görebilirsiniz.

39- Tunalı Hilmi Caddesi

Ankara’da gençlerin buluşma mekanı olarak bilinen Tunalı Hilmi Caddesi Çankaya’nın Kavaklıdere semtinde yer alıyor. Caddede restoranlar, kafeler, dükkanlar, eğlence mekanları var.

40- Kızılcahamam Kaplıcaları

Ankara şifalı suları ile sağlık turizminin önemli destinasyonlarından biri ve Kızılcahamam Kaplıcaları da şehirdeki en ünlü kaplıcalardan. Adından da anlaşıldığı gibi Kızılcahamam’da bulunan kaplıcaların çevresinin doğal güzelliği de ayrıca etkileyici.

41- Ankara Botanik Parkı

Çankaya’da bulunan Ankara Botanik Parkı 1970 yılında hizmete açılmış. 65 bin metrekarelik alana kurulu olan park adeta kentin ortasındaki bir vaha görünümünde. Parkta bitki ve ağaçların yanı sıra havuz, çocuk oyun alanları gibi bölümler de yer alıyor.

42- Tekke Dağı Tabiat Parkı

Kampçılar ve doğa tutkunlarının Ankara’da görülmesi gereken yerler listelerinde yer alabilecek noktalardan biri Tekke Dağı Tabiat Parkı. Beypazarı’ndaki tabiat parkında yaban hayatı gözlemciliği, doğa fotoğrafçılığı, yıldız gözlemciliği gibi birçok aktivite yapılabiliyor.

43- Mavi Göl

Mavi Göl ismiyle anılan Bayındır Baraj Gölü Ankara’da doğa ile buluşmak için ideal bir nokta. Masmavi gölün kıyısında gezinti ya da piknik yapabilir hatta kamp bile kurabilirsiniz.

44- Elmadağ Kayak Merkezi

Ankara gezilecek yerler arasında kış sporları yapılabilen Elmadağ Kayak Merkezi de bulunuyor. Elmadağ’ın yamacına kurulu olan Elmadağ Kayak Merkezi bölgenin en önemli kış sporları merkezlerinden biri. 700 metrelik piste sahip olan merkez kış aylarında görülmesi gereken yerlerden.

45- Harikalar Diyarı Parkı

Sincan’da bulunan Harikalar Diyarı Parkı çocuklarla yapılan Ankara gezilerinin en neşeli duraklarından biri. Yemyeşil parkta bulunan balmumundan masal kahramanı heykelleri ile bir masalın içine girmiş gibi hissettiren parkta çeşitli sporları yapma olanakları da var.

46- Altınpark

Parklar kenti Ankara’nın en güzel parklarından biri de Altındağ’daki Altınpark. Göletler, çiçek seraları, buz pateni pisti parkta görebileceğiniz yerlerden yalnızca birkaçı.

47- Tacettin Sultan Camii ve Dergahı

Osmanlı padişahı Abdülhamid tarafından 1901-1902 yıllarından inşa ettirilen Tacettin Sultan Camii ve Dergahı Hamamönü semtinde yer alıyor. Kentteki ünlü tarihi mekanlardan olan cami ve dergah her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor.

48- Altın Köşk

Çankaya’da bulunan Altın Köşk ya da halk arasındaki ismi ile Merik Konağı tarihi bir konak olmasının yanı sıra Türkiye’de bulunan tek mobilya müzesi olma özelliğini de taşıyor. Türkiye’de yer alan en özel mimari eserlerden biri olan köşk tüm bu sebeplerle Ankara’da gezilecek yerler arasına adını yazdırıyor.

49- Ankara Bağ Evi

1900’lerin başında inşa edilen ve Vehbi Koç ile ailesinin yaşadığı ev günümüzde Ankara Bağ Evi ismiyle müze olarak hizmet veriyor. Bağ Evi’nde cumhuriyet dönemine ait parçalar sergileniyor.

50- Ankara Estergon Kalesi

Macaristan’ın ünlü Estergon Kalesi’nin benzeri olarak Keçiören’de inşa edilmiş. Beyaz mermer kaplamasıyla etkileyici bir görünüme sahip olan kale Türk kültürüne dair izler taşıyor.

51- Duatepe Anıtı

Polatlı ilçesindeki Duatepe Anıtı düşmanlardan geri alınan ilk tepede bulunuyor. Anıtta bulunan  pirinç levhada ülkemizin her ilinden şehit düşmüş askerlerin isimleri de yer alıyor.

Siz de Ankara’yı keşfetmek isterseniz Coral Tatil ayrıcalıklarından yararlanarak keyifli bir tatil deneyimi yaşayabilirsiniz.