Armutalan'da Gezilecek Yerler: Armutalan'da Neler Yapılır?

Coral Travel

Armutalan, Muğla Marmaris’e bağlıdır. Muğla’ya yaklaşık 49 km mesafededir. Muğla’nın önemli merkezlerinden Datça’ya 66 km, Dalaman’a ise 92 km uzaklıkta yer alır. Doğal güzellikleri ve gezilecek yerleri ile her yıl birçok turistin akınına uğrar. Marmaris tatiline çıkmadan önce Armutalan’da gezilecek yerler listenizi hazırlayabilirsiniz. Armutalan’da nereleri gezip görmeliyim, nerede konaklamalıyım, neler yapmalıyım diye soranlar, merak ettiği tüm detayları yazımızdan bulabilir.

Armutalan Nerededir?

Armutalan, Marmaris Körfezi’nin kuzeyinde konumlanmaktadır. Marmaris, İçmeler ve Beldibi belediyelerine komşu bir mahalle olan bölge, Muğla il sınırları içerisindedir. Armutalan’ın doğusunda Kocakır, Höyük tepeleri; güneyinde ise Pamucak tepesi ve Marmaris Körfezi bulunur.

Armutalan’a Nasıl Gidilir?

Armutalan’a havayolu ve karayolu ile ulaşım mümkündür. Havayolunu tercih ederseniz, Muğla Dalaman Havalimanı’na vardıktan sonra yaklaşık bir saatlik karayolu yolculuğu ile Marmaris Armutalan’a gidebilirsiniz. Eğer Armutalan’a İstanbul üzerinden gidecekseniz, İzmir Aydın otobanını takip ederek Marmaris’e vardıktan sonra Armutalan’a ulaşabilirsiniz. Başkent merkezli çıkış noktasından ise Ankara-Sivrihisar-Dinar-Muğla-Marmaris güzergahını izleyerek bölgeye varabilirsiniz. Farklı iller üzerinden karayolunu kullanarak Muğla-Marmaris üzerinden Armutalan’a ulaşabilirsiniz.

Armutalan’da Ne Yapılır?

Armutalan; doğal güzellikleri, kamp alanları ve tertemiz kumsalları ile öne çıkar. Dilerseniz bölgeyi gezerek eşsiz doğasını görebilirsiniz. Ayrıca bölgede yer alan su parkı, ATV sürüşü için safari alanlarını da tercih edebilirsiniz. Tatiliniz süresince denk gelirseniz, Armutalan’da yapılan kültür sanat festivallerine ve konserlere katılabilirsiniz.

Bölgede birçok farklı aktivite gerçekleştirebilirsiniz. Fotoğrafçılık, kuş gözlemciliği, tekne turu, doğa yürüyüşü gibi etkinlikleri de tatiliniz sırasında gerçekleştirebilirsiniz. Akdeniz’in sakin sularında yapılan tekne turları ile Marmaris’in farklı koylarını gezebilirsiniz. Armutalan’ın yemyeşil ormanlık alanlarında fotoğraf çekerek unutulmaz kareler yakalayabilirsiniz.

Armutalan Gezilecek Yerler

Armutalan ve çevresinde gezilecek birçok doğal güzellik, arkeolojik alan ve tarihi yapı mevcuttur. Armutalan hamamı, Marmaris Kalesi, Günnücek, Nimara Mağarası gibi yerleri gezebilirsiniz. Armutalan’a yakın konumda bulunan, tatiliniz sırasında gidebileceğiniz yerlere gelin birlikte göz atalım.

Camiavlu Şelalesi

Camiavlu Şelalesi, Marmaris Muğla orman yolu üzerinde yer alır. Yemyeşil doğa içerisinde temiz suları ile akan şelale, bölgenin el değmemiş doğal güzellikleri arasındadır. Hem bisiklet turu hem de doğa yürüyüşü için ideal parkurlara sahip alanda, doğa içerisinde huzurlu bir gezinti yapabilirsiniz. Sakin ortamları tercih edenlerdenseniz, doğa içerisinde vakit geçirmeyi ve temiz hava almayı seviyorsanız, Camiavlu Şelalesi’ni mutlaka ziyaret etmelisiniz.

İyilik Kayalıkları Arkeoloji Parkı

İyilik Kayalıkları Arkeoloji Parkı, tarihi ve kültürel açıdan oldukça önemli bir yerdir. Eski uygarlıklardan izler taşıyan parka yürüyerek ulaşım sağlayabilirsiniz. Marmaris ve çevresinde bulunan eski medeniyetlere ait arkeolojik kalıntılar bu parkta sergilenir.

MÖ 4. yüzyıla ait birçok tarihi eser yer alır. Yazıtlar, paralar, lahitler, günlük yaşama ait mutfak araç gereçleri, savaş aletleri İyilik Kayalıkları Arkeoloji Parkı içerisinde yer alan tarihi eserlerdendir. Pazartesi günleri dışında haftanın her günü parkı ziyaret edebilirsiniz. Müze olmasına rağmen parka girişler ücretsiz gerçekleştirilir.

Marmaris Kalesi

Marmaris Kalesi, Armutalan’a yakın konumda bulunan bölgenin simge yapıları arasındadır. Tarihi açıdan oldukça önemli olan yapıya ulaşım, ilçe merkezinden yürünerek sağlanır. Milattan önce inşa edildiği düşünülen kale; İyonlar, Makedonya Kralı İskender dönemlerinde onarılmış, Osmanlı Devleti zamanında Kanuni Sultan Süleyman’ın isteği ile 1557 yılında yeniden inşa edilmiştir.

Ünlü seyyah Evliya Çelebi’nin Seyahatname’de bahsettiği yapı hala ayaktadır. 1980-1990 yılları arasında restore edilen kale, 1991 yılında müze haline gelmiştir. Marmaris Kalesi Arkeoloji Müzesi’nde; Helenistik Dönem, Roma ve Bizans uygarlıklarına ait tarihi eserler sergilenir. Müzede; Hisarönü, Burgazada, Knidos gibi ören yerlerinden çıkarılan arkeolojik eserler sergilenir.

Günnücek

Günnücek, doğa içerisinde vakit geçirmek isteyenler için ideal bir yerdir. Denize nazır bir konumda yer alan Günnücek, Sığla ağaçları ile kaplı orman alanlarından oluşur. Temiz havası ve yeşili ile ziyaretçilerini bekleyen mekan, denize yakın konumu ile de eşsiz bir manzaraya sahiptir. El değmemiş ekosistemi ile doğa severlerin hayran kaldığı bir alan olan Günnücek’i Armutalan ziyaretiniz sırasında gezebilirsiniz.

Çubucak Orman Kampı

Çubucak Orman Kampı; masmavi koyları, kamp alanları ve doğal güzellikleri ile tabiat içerisinde vakit geçirmeyi sevenler için iyi bir seçenektir. Marmaris’ten Datça’ya doğru 20 km’lik bir yolculuk sonucunda ulaşılan Çubucak Orman Kampı; korunaklı sığ koyları, çam ormanları ve turkuaz temiz suları ile dikkat çeker. Çubucak içerisinde yer alan tabiat parkında piknik, doğa yürüyüşü, fotoğrafçılık gibi farklı aktiviteleri gerçekleştirebilirsiniz. Çadır kampı ve karavan kampı için de elverişli alanlara sahiptir.

Nimara Mağarası

Nimara, arkeolojik bir mağaradır. 350 m yükseklikte bulunan mağara içerisinde birçok sarkıt, dikit, sütun bulunur. 1999 yılında doğal ve arkeolojik sit ilan edilen mağarada yapılan kazılarda 12 bin yıl öncesine ait izlere rastlanmıştır. Roma uygarlığı döneminde mağaranın bir tapınak yeri olarak kullanıldığı düşünülür. Mağarada; Tunç Çağı, Paleolitik Çağ gibi farklı tarihsel dönemlere ait eserler bulunur. Doğal güzellikleriyle göz kamaştıran Nimara Mağarası, arkeolojik açıdan da oldukça önemlidir.

Hafsa Sultan Kervansarayı

Kaleye yakın konumda bulunan Hafsa Sultan Kervansarayı, 1545 yılında yaptırılmış Osmanlı mimarisinden izler taşıyan önemli bir tarihi eserdir. Her yıl binlerce yerli ve yabancı birçok turist tarafından ziyaret edilen yapı, tarihsel süreçte Rodos seferi sırasında inşa edilmiş olup, Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Hafsa Sultan’a ithaf edilmiştir. Kervansaray, Marmaris’in en çok ziyaret edilen tarihi eserleri arasında yer alır.

Yıldız Adası

Marmaris Limanı’nın güneyinde yer alan Yıldız Adası’nı tekne turları ile ziyaret edebilirsiniz. Akdeniz’in sakin sularında eğlenceli bir yolculuk ile adaya kısa sürede varmanız mümkündür. Zeytin ve çam ağaçları ile kaplı olan ada, yeşil alanları ile dikkat çekicidir. Temiz havası ile kamp yapmak için de oldukça elverişlidir.

Kapalı Çarşı

Merkezde yer alan Kapalı Çarşı, bölgenin geleneksel alışveriş merkezlerinden birisidir. Tonoz kubbe ile geçilerek örtülen bedesten; hediyelik eşya ve küçük hatıralar almak isteyenlerin uğrak noktasıdır. Bedesten, İstanbul’da bulunan Kapalıçarşı’dan esinlenilerek oluşturulmuştur. Diğer adıyla Labirent olarak anılan bedestende birçok farklı çeşitte dükkan yer alır. Halı, kilim, yöresel gıdalar, hediyelik eşya, takı gibi birçok ürünün satıldığı çarşıyı alışveriş ihtiyaçlarınız için tatiliniz süresince ziyaret edebilirsiniz.

Armutalan’da Ne Yenir?  

Armutalan turizm olanakları açısından oldukça gelişmiş bir bölgedir. Burada yer alan işletmelerde sabah kahvaltısı, öğle ve akşam yemeği için tercihinize göre birçok çeşit bulabilirsiniz. Armutalan’da Akdeniz mutfağının yöresel lezzetlerini tadabilirsiniz. Gözleme, mantı çeşitleri, köy kahvaltısı gibi farklı lezzetleri deneyebilirsiniz.

Özellikle Marmaris yöresine ait deniz ürünleri ve zeytinyağlılar Armutalan’da oldukça popüler tatlar arasındadır. Deniz ürünleri açısından mercan, kefal, sinarit, laos gibi iri balıklardan yapılan yedi baharlı ünlü bir balık buğulama çeşididir. Yörenin vazgeçilmez lezzetlerinden bir diğeri de kabak çiçeği dolmasıdır. Ayrıca çam balı da en fazla tercih edilen kahvaltılık çeşitlerindendir.

Armutalan’da Kalınacak Yerler

Marmaris’e yakın konumda bulunan Armutalan’ı gezmek için gelişmiş konaklama imkanlarına sahip Marmaris otelleri sizi bekliyor. Bölgede konaklamak için birçok tesis alternatifi mevcut. Her bütçeye uygun konaklama imkanları ile Marmaris Armutalan otellerini tercih edebilirsiniz. Coral Tatil aracılığıyla bölgede yer alan otelleri inceleyerek size en uygun oteli seçebilir, erken rezervasyon fırsatlarından yararlanarak yerinizi ayırabilirsiniz.