Aydos Ormanı Nerede? Aydos Ormanı Gezi Rehberi!

Coral Travel

Piknik alanı, gölü ve içerisindeki aktiviteleri ile Aydos Ormanı doğa tutkunlarının vazgeçilmezi olmaya devam ediyor. Orman içerisinde yer alan dinlenme yerleri, yürüyüş yolu ve Aydos Kalesi de gezginlerin bu bölgeyi tercih etmesini sağlıyor. Peki, tam olarak Aydos Ormanı nerede, bölgede yapılabilecek aktiviteler neler? İşte Aydos Ormanı gezi rehberi…

İstanbul Aydos Ormanı metropolde nefes almak isteyen doğa tutkunlarının uğrak noktalarından biri olmayı sürdürüyor. İl genelinde yerleşim yerlerine yakın olan en büyük orman olması nedeniyle bölge oksijen deposu olarak dikkatleri üzerine çekiyor.

Aydos Ormanı Nerede?

Aydos Ormanı İstanbul’un Anadolu yakasında bulunan Kartal ilçesinde yer alır. Ormanın kuzeyinde Sultanbeyli, güneyinde Karlıtepe ve Çınardere, doğusunda Fatih ve batısında Maltepe konumlanır. Orman Kocaeli’ye de oldukça yakın olması nedeniyle sadece İstanbulluların değil Kocaeli ve diğer çevre illerde yaşayanların da sıklıkla tercih ettiği bir dinlenme alanıdır.

https://www.google.com/maps/search/Google+Map+Aydos+Orman%C4%B1/@41.016774,28.8426173,10.38z?entry=ttu

Aydos Ormanı’na Nasıl Gidilir?

Kartal Aydos Ormanı İstanbul’un en doğusuna yakın bir konumda olduğu için ulaşım Avrupa yakasından gelenler için ortalama 2 saate yakın sürüyor. Yine Anadolu yakasından da toplu ulaşım ile bir buçuk saate yakın bir yolculuk gerekiyor. Tabii bütün bunlar toplu taşıma kullanıcıları için verilen ortalama süreler. Şahsi araç ile Kadıköy’den Anadolu Otoyolu O-4 üzerinden 35 dakika gibi kısa bir sürede varmak mümkün. Bu süre Mecidiyeköy ve Beşiktaş’tan 45, Ümraniye ve Üsküdar’dan 36 dakika olarak belirleniyor.

Ormana toplu taşıma kullanarak gitmek isteyen kişiler içinse farklı alternatifler mevcut. Avrupa yakasında yaşayanlar ilk olarak metrobüsü kullanarak Kadıköy’e geçiş yapabilir. Ardından buradan 19S numaralı otobüse binebilir ve Yenidoğan Peronlar durağında inebilirler. Sonrasında Köyiçi’nden BL401 numaralı minibüse binerek Mescid Sokak’ta inebilir ve buradan ormana kolaylıkla yürüyebilirler.

Üsküdar üzerinden Aydos Ormanı’na toplu ulaşım ile gitmek isteyenler ise ilk etapta Kısıklı’ya geçebilir ve buradan 11ÜS numaralı otobüs hattını kullanabilirler. Sultançeşme’de indikten sonra KM72 numaralı otobüs hattını kullanarak 4 durak daha gidebilir ve Seyitgazi Sokak’ta inerek kısa bir yürüyüşle ormana varabilirler.

Aydos Ormanı’nda Konaklama

Aydos Ormanı çevresinde konaklama yapmak isteyenler için doğu ve güney yakasında çok sayıda alternatif mevcut. Ancak ormana en yakın otel batı tarafında bulunan 3 yıldızlı Grand Marin Airport Otel. Bu otel Aydos Orman Gölü’ne yaklaşık 2 kilometre mesafede yer alıyor.

Ormanın güney tarafında Kartal Belediyesi’ne yakın bir alanda konaklamak isteyenler ise 5 yıldızlı Princess Residence, City Light Hotel, Vesta Resort Butik Hotel ya da Grand Lark Hotel gibi seçenekleri tercih edebilirler.

Ormanın doğu alanı da yine alternatiflerin oldukça fazla olduğu yerler arasında bulunuyor. Ormanın batı alanında konaklama yapmak isteyen kişiler ise Nearport Hotel, Hampton by Hilton İstanbul Kurtköy, Airport Residence Hotel, New Falcon Palas Otel ya da My Palace Rooms Hotel seçeneklerini tercih edebilirler.

Otelde konaklama yapmak istemeyen misafirler ise Airbnb üzerinden bütçesine uygun olanı seçebilir ya da İstanbul otelleri içerisinden bir tercih yaparak orman çevresinde konaklama sağlayabilirler.

Aydos Ormanı Yeme & İçme

Aydos Ormanı çok fazla yeme içme alternatifleri içermiyor. Ancak elbette bölgeyi ziyaret eden kişilerin yemek yiyebilecekleri restoranlar mümkün. Bu restoranlardan ilki Aydos Gölü yakınında bulunan Göl Kristal Tesisleri ve Kristal Büfe. Kahvaltı, öğle yemeği, tatlı, geç kahvaltı ve akşam yemeği seçeneklerini bu merkezde bulmak mümkün.

Aydos Ormanı Sosyal Tesisleri’nden sıcak ve soğuk içecekler, dondurmalar, aperatifler, salatalar, gözlemeler ve diğer birçok yiyecek temin edilebilir.

Öte yandan mangal tutkunları yine orman içerisinde yer alan kendin pişir kendin ye restoranlarından tercihte bulunabilir ve burada mangal keyfini doyasıya yaşayabilirler. Ücretler belirli aralıklarla güncellendiği için fiyatlar değişkenlik gösterebilir.

Aydos Ormanı’nda Yapılabilecek Aktiviteler

Ormana gittiğinizde mutlaka ziyaret etmeniz gereken noktalar arasında Aydos Tepesi, Aydos Gölü ve Aydos Kalesi yer alıyor. Bütün bu ziyaretleri gerçekleştirdikten sonra diğer aktiviteler içerisinden de dilediğinizi tercih edebilirsiniz.Aydos Kalesi Doğu Roma İmparatorluğu döneminde yapımı gerçekleştirilen bir kale olarak 11 ve 12. yüzyıla ışık tutuyor. Aydos yani eski adıyla Aetos Yunancada “kartal” anlamına geliyor. Kalenin bulunduğu ilçe olan Kartal da adını buradan alıyor.

  • Doğa yürüyüşleri: Aydos Ormanı, yürüyüş yapmak isteyenler için harika bir yerdir. Ormanda çeşitli yürüyüş parkurları bulunur ve doğayla iç içe yürüyüş yaparak huzur dolu bir deneyim yaşayabilirsiniz.
  • Piknik: Aydos Ormanı piknik alanı ile piknik yapmak için ideal bir seçenek. Orman içerisinde birçok piknik masası ve alanı bulunuyor, arkadaşlarınız ve ailenizle birlikte keyifli bir piknik yapabilirsiniz.
  • Bisiklet sürme: Ormanın bisiklet sürmek için uygun arazileri de içerisinde barındırıyor. Kendi bisikletinizi getirerek burada doğa ile iç içe bisiklet sürme keyfini yaşayabilirsiniz.
  • Yoga ve meditasyon: Doğanın sessizliği ve huzuru, yoga veya meditasyon yapmak için mükemmel bir ortam sunar. Ormanın içinde sessiz bir köşede rahatlamak için ideal bir yerdir.
  • Fotoğrafçılık: Aydos Ormanı'nın güzellikleri, fotoğrafçılar için büyük bir ilham kaynağı olabilir. Doğanın, bitkilerin, kuşların ve manzaraların fotoğraflarını çekmek için bölge fotoğraf tutkunlarının da ilk tercihleri arasında yer alıyor.
  • Açık hava etkinlikleri: Bazı dönemlerde Aydos Ormanı'nda açık hava konserleri, tiyatro gösterileri ve diğer etkinlikler düzenleniyor. Yerel etkinliklerin programını kontrol ederek bölgedeki etkinliklere katılım sağlayabilirsiniz.

Aydos Ormanı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

İstanbul Aydos Ormanı ile ilgili ziyaretçilerin bilmesi gereken bazı detaylar mevcut bunlardan ilki elbette ormana giriş ücretinin bulunması. 

Aydos, İstanbul'un en yüksek tepelerinden biri olarak 537 metre yüksekliğe sahip tepeyi de içerisinde barındırıyor. Bölgede kamp yapmak isteyenler Aydos Ormanı'nda, doğanın ortasında kamp yapma fırsatı bulabilirler. Ancak, ormanda resmi bir kamp alanı bulunmuyor, bu nedenle daha güvenli alanların tercih edilmesinde fayda var.

Aynı zamanda Aydos Ormanı içinde küçük bir köy bulunur ve burada sütün yanı sıra bazı tarım ürünleri de satın alınabilir. Bu aktiviteyi gerçekleştirmek isteyenler ise satın almak için köyü ziyaret edebilirler.

Mangal tutkunlarının en fazla merak ettiği konulardan biri de orman içerisinde mangal yapılıp yapılmadığı oluyor. Bölgede mangal yapmak için bir engel bulunmuyor bazı alanlarda mangalınızı yapabilir, ayrıca gölde balık tutabilirsiniz. Ancak bazı dönemlerde İstanbul Valiliği il genelinde ormanlarda ateş yakmayı yasaklıyor. Bu nedenle ormana gitmeden önce hem valilik kararlarıyla ilgili hem de ormanla ilgili en yeni bilgiyi almakta fayda var.

Bölgeye farklı saatlerde ulaşım sağlayacak olanlar da yine aynı şekilde Aydos Ormanı'nın açılış ve kapanış saatlerinin bulunup bulunmadığını araştırmayı sürdürüyor. Genel olarak ormanın açılış veya kapanış saati yoktur. Ancak orman içindeki tesislerin kendi çalışma saatleri vardır.

Orman içerisinde bazı bölgelerde tuvaletler mevcut. Piknik, mangal, balık tutma, bisiklet sürme ya da yürüyüş gibi aktiviteler için ormanı ziyaret eden kişiler bu tuvaletleri kullanabilirler. Ancak bazı dönemlerde kalabalığın oldukça fazla olması nedeniyle tuvalet sıraları olabiliyor.

Öte yandan Aydos Ormanı tarihsel bazı özelliklere de sahip. Bölge Osmanlı İmparatorluğu döneminde av bölgesi olarak kullanılmış ve bu yüzden oldukça iyi bir şekilde korunarak günümüze kadar ilerlemiş.

Olası sağlık problemleri yaşanması durumunda ise Tuzla Devlet Hastanesi, Kartal Kızılay Hastanesi, Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi gidilebilecek en yakın kapsamlı sağlık kuruluşları arasında bulunuyor.

Son olarak bu eşsiz manzaradan ve doğadan etkilenen çiftler düğünlerini ya da nişan törenlerini burada gerçekleştirmek isterseler orman içerisinde aynı zamanda bir düğün davet alanı da yer alıyor. Kır düğünü hayali olan kişiler için bölge en büyük alternatifler arasında bulunuyor.

Fenerbahçe Spor Kulübü’nün dönem dönem kamp çalışmalarını gerçekleştirdiği Can Bartu Spor Tesisleri de Aydos Ormanı’na oldukça yakın bir mesafede yer alıyor. Spor yapmak isteyenler de yine orman içerisinde çeşitli aktivitelerini gerçekleştirebilirler.

Aydos Ormanı’ndan Sonra Bölgede Neler Yapılabilir?

Ormanın tadını kıyasıya bir şekilde çıkardıktan sonra vakti kalan ziyaretçiler bölgede alternatif ziyaret alanlarından birini tercih edebilirler. Yine doğa üzerinden devam etmek isteyen kişiler bölgeye çok yakın bir konumda yer alan İBB Gölet Park’ı ziyaret edebilirler. Aynı zamanda kültürel bir ziyaret gerçekleştirmek isteyenlerse Kartal’a kadar gitmişken Kartal Belediyesi Masal Müzesi’ni gezebilirler.