Batum Gezilecek Yerler: Batum'un En Güzel 50+ Yerini Keşfedin!

Coral Travel

Görkemli meydanları, uzun sahil şeridi, yemyeşil doğası, eşsiz doğal güzellikleri, göz alıcı heykelleri, oksijen dolu doğası, eğlence mekanları ve Sovyet mimarisi ile Batum, Gürcistan’ın en popüler tatil destinasyonu. Güzel denizi ve temiz plajları ile Batum gezilecek yerler arasında. Sarp Sınır Kapısı’na oldukça yakın olan Batum, dört mevsim tatil fırsatı vadediyor.

Gürcistan’ın Karadeniz kıyısındaki liman kenti, zengin kültürel çeşitliliği ve köklü tarihi ile oldukça davetkar. Batum’da gezilecek yerler epey fazla. Hem uçaklı hem de otobüslü Karadeniz turları ile unutulmaz bir tatil deneyimi yaşayabilirsiniz. Bölgenin zarafetini ve sakinliğini yansıtan önemli liman kentini keşfetmeye hemen başlayabiliriz:

  • Ali ve Nino Heykeli

Kurban Said’in ölümsüz aşk romanından esinlenerek oluşturulan Ali ve Nino Heykeli, gezilecek yerler listemizin ilk sırasında yer alıyor. 8 metre yüksekliğindeki heykeli görmeye gittiğinizde Azeri genç Ali ile Gürcü prensesi Nino’nun dramatik aşk öyküsünü ruhunuzda hissedeceksiniz.

Özellikle akşamları saat 19:00 olduğunda mavi ve kırmızı renklerle ışıklandırılan bedenler müzik eşliğinde birbirine doğru yavaş yavaş hareket ediyor. Etkileyici bir sahne sunan iki heykel kavuşuyor, ancak bu kavuşma çok kısa sürüyor. 2010 yılında ziyarete açılan deniz kıyısındaki ‘Aşk Heykel’in önünde fotoğraf çektirmeyi unutmayın!

  • Batum Bulvarı

Tarihi 1881 yılına dayanan Batum Bulvarı, Karadeniz’in enfes manzarasını seyretmek için mükemmel bir rota. 7 kilometre uzunluğundaki bulvarın her köşesi birbirinden etkileyici. Bulvar palmiyeli yolları, çiçek bahçeleri, parkları, kafeleri, beach barları, çeşmeleri ve heykelleri ile kentin canlı yaşam tarzını yansıtıyor.

  • Alfabe Kulesi

Ali ve Nino Heykel’in hemen yanı başında duran Alfabe Kulesi, turistlerin ziyaret etmekten keyif aldığı bir başka yapı. İspanyol Mimar Alberto Domingo tarafından 130 metre yüksekliğinde tasarlanan modern mimari, Gürcü halkının ve Gürcü alfabesinin benzersizliğini ifade ediyor. Kuledeki restoranda dünya mutfaklarını deneyimleyebilir, Gürcü şarapları eşliğinde manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.

  • Kutsal Trinity Kilisesi (Holy Trinity Church)

İnanç ve tarih turlarının ilk rotası Kutsal Trinity Kilisesi, kent merkezine 8 km mesafede. Devasa kubbeli taş mimarisi ve görülmeye değer Trinity Dağları için mutlaka Kutsal Trinity Kilisesi’ne gitmelisiniz.

  • Batum Botanik Bahçesi

Dünyanın en büyük botanik parkları arasında yer alan Batum Botanik Bahçesi, şehir merkezine sadece 9 kilometre uzaklıkta. Kafkaslar başta olmak üzere 140’tan fazla ülkeye ait 5.000’den fazla bitki çeşitliliği keşfedilmeyi bekliyor. Denizin ve doğanın buluştuğu eşsiz bahçeye kent merkezinden kalkan toplu taşıma araçları ile kolayca ulaşmak mümkün.

  • Avrupa Meydanı

Batum’u keşfederken belki defalarca geçeceğiniz Avrupa Meydanı, Astronomik Saat Kulesi ile Medea Heykeli’ne ev sahipliği yapıyor. 19. ve 20. yüzyıl mimarileriyle çevrili meydan, ihtişamı ve Avrupai atmosferi ile kentin ana meydanı konumunda.

  • Medea Anıtı (Midia Heykeli)

Devasa boyutuyla kentin manzarasını süsleyen Medea Anıtı, eşsiz tasarımı ve Prenses Midia’nın altın postu ile dikkat çekiyor. Neredeyse kentin her yerinden görebileceğiniz bu anıt, yerli ve yabancı turistlerin en çok fotoğrafladığı simgesel anıtlardan biri.

  • Astronomik Saat

Medea Anıtı ile aynı yol üzerinde olan Astronomik Saat; Zodyak takımyıldızlarının, gezegenlerin, ayın ve güneşin konumlarını gösteriyor. Astronomik saatlerin en güzel örneklerinden biri olan etkileyici yapı, her saat başı çan sesleri çıkarıyor.

  • Batum Panoramik Dönme Dolap

Batum’a 55 metre yüksekten kuşbakışı bakmak istiyorsanız Panoramik Dönme Dolap tam size göre! Batum Bulvarı’ndaki gezintinizi taçlandıracak dönme dolabın bir turu yaklaşık 10-15 dakika sürüyor.

  • Batum Piazza Meydanı

Gürcü Mimar Vazha Orbeladze tarafından tasarlanan Batum Piazza Meydanı, mimari özellikleri ve hareketli yapısı ile kentin en önemli meydanlarından. Meydan kentin en lüks restoranlarına, kafelerine ve mağazalarına ev sahipliği yapıyor. İtalyan esintileri taşıyan meydanda, kendinizi bir anda İtalya’da gibi hissedebilirsiniz. Piazza Meydanı’nda kısa bir kahve molası verebilirsiniz.

  • Ters Ev (Beyaz Restoran)

Benzerini Antalya’da görebileceğiniz ilginç mimari, tamamen ters olarak tasarlanan bir restoran.

Geleneksel Karadeniz lezzetlerinin sunulduğu, yöresel Gürcistan mobilyalarıyla süslü bu restoranda mutlaka yemek yemelisiniz.

  • Batum Arkeoloji Müzesi

Bronz Çağ’dan günümüze uzanan 25.000’den fazla esere ev sahipliği yapan Batum Arkeoloji Müzesi, 1994 yılından bu yana ziyaretçilerini ağırlıyor. Müze, zengin koleksiyonu ile Batum’un tarihini gözler önüne seriyor. Kentin tam kalbindeyken Batum Arkeoloji Müzesi’ni görmeden dönmek olmaz.

  • Argo Teleferiği

2013 yılından bu yana hizmet veren Argo Teleferiği, deniz seviyesinden 250 m yükseklikteki eğlence merkezini kente bağlıyor. Bu teleferik ile 2.5 km süren nefes kesici panoramik Karadeniz manzarası sizleri bekliyor.

  • Sputnik Tepesi

Argo Teleferiği ile ulaşacağınız bir diğer rota: Sputnik Tepesi. Kentin nefes kesen manzarasına şahit olduktan sonra Sputnik Tepesi’ndeki yerel kültürden izler taşıyan aktiviteleri izleyebilir, aynı zamanda alışveriş yapabilirsiniz.

  • Batum Anıt Alanı (Colonnade)

Batum’un tarihi noktaları arasında mutlaka uğramanızı önerebileceğimiz yerlerden biri de Batum Anıt Alanı. 1934 yılından bu yana ziyaret edilen anıt alanı, büstler ve sütunlar ile çevrili. Sizi Roma dönemindeymiş gibi hissettirecek bu eşsiz anıt, Batum Bulvarı’nda yer alıyor.

  • St. Nicolas Kilisesi

Kent merkezinden kısa bir yürüyüşle ulaşabileceğiniz St. Nicolas Kilisesi, Batum’un ana kiliselerinden biri. Osmanlı döneminde Rum padişaha armağan olarak sunulmuştur. Önemli destinasyonlardan biri olan St. Nicolas Kilisesi, hem çarpıcı mimarisi hem de tarihi birikimi ile dikkat çekiyor.

  • Orta Cami (Orta Jame)

Batum Camii olarak da bilinen Orta Cami, altın renkli kubbesi ve klasik Osmanlı mimarisi ile görülmesi gereken yerler arasında. Orta Cami, kentin aktif olarak kullanılan tek camisi konumunda. Parlak alçı işlerinin ve ahşap oymalarının bulunduğu muhteşem iç mekanı görmek için camide güzel bir mola verebilirsiniz.

  • Poseidon Heykeli ve Neptün Çeşmesi

Tarihi Batum Tiyatro Meydanı’nda bulunan Poseidon Heykeli ile Neptün Çeşmesi, kenti ziyaret ettiğinizde görmeniz gereken yapılar arasında dikkat çekiyor.

  • Gonio Kalesi (Apsaros Kalesi)

Sarp Sınır Kapısı’na yalnızca 4 km uzaklıkta bulunan Gonio Kalesi, tarihi açıdan oldukça önemli bir kale. Kale, en eski askeri yapı konumunda. Tarihi MÖ 2. yy’a dayandığı düşünülen bu kaleye gittiğinizde bölge halkının anlatacağı, Yunan mitolojisine dayandırılan efsanelere mutlaka kulak verin.

  • Miracle Park

Batum’un en çok ziyaret edilen yerlerinden biri olan Miracle Park; Alfabe Kulesi, Chacha Kalesi, Dönme Dolap, Deniz Feneri, Ali ve Nino Heykeli’ne ev sahipliği yapıyor. Festival, konser gibi dev organizasyonlara da ev sahipliği yapan parkın içinde çocuklar için hayvanat bahçesi de bulunuyor. Miracle Park, havaların ısınmasıyla birlikte ziyaretçi akınına uğruyor.

  • Batum Fener Kulesi

Döneminin mühendislik sanatının en iyi örneklerinden biri kabul edilen Batum Fener Kulesi; çevresinde sıralanan dinlenme alanları, deniz manzaralı yürüyüş yolları ve seyir teraslarıyla hem sabah hem de akşam gezilerinin uğrak noktası.

  • Chacha Saat Kulesi

İzmir’in saat kulesini andıran Chacha Saat Kulesi, 25 metre uzunluğundadır ve kuleye çıktığınızda sahil şeridinin muhteşem manzarasını izleme imkanı verir. Temmuz ve ağustos aylarında Batum’u ziyaret edecekseniz mutlaka Chacha Saat Kulesi’ne gitmelisiniz. Bu aylarda her akşam saat 19:00’da kulenin dört çeşmesinden yaklaşık 10 dakika boyunca Gürcü votkası, Chacha akıyor.

  • Batum Tiyatro Meydanı

Poseidon Heykeli ve Neptün Çeşmesi ile ünlü Tiyatro Meydanı, Batum’da keşfedilmesi gereken yerler arasında. Eski Sovyet rejimine ait tarihi yapılarla süslü meydan, kenti gezen her yerli ve yabancı turistin uğrak noktası oluyor.

  • Batum Kulesi

Gürcistan’ın en yüksek binası unvanına sahip Batum Kulesi, 200 metre yüksekliğinde. Bölgenin en bilinen simgesel yapılarından biri olan Batum Kulesi, eşsiz manzarası ile ziyaretçilerini büyülüyor.

  • Adjara Sanat Müzesi

Zengin koleksiyonu ile Adjara Sanat Müzesi, kentin en eski müzelerinden biri olarak karşınıza çıkıyor. Arkeolojik hazinelerle dolu müzeyi ziyaret ettiğinizde gördüklerinize inanamayacaksınız. Müzede MÖ 9000’li yıllara kadar uzanan heykellerin, sikkelerin, kolyelerin, el yazmaların ve silahların en güzel örneklerini inceleme şansı bulacaksınız.

  • Borjgalo Etnografya Müzesi

Acar kültürünü tanımak ve öğrenmek istiyorsanız mutlaka Borjgalo Etnografya Müzesi’ne gitmelisiniz. 3000 metrekarelik alana yayılan müze, zengin koleksiyonu ile tarih ve kültür meraklılarını büyülüyor. Borjgalo Etnografya Müzesi’ni gezerken Gürcistan’ın yüzlerce yıllık geleneksel yaşam tarzını öğrenmiş olacaksınız.

  • Mtrala Ulusal Parkı

Batum kent merkezine 30 kilometre uzaklıkta bulunan Mtrala Ulusal Parkı, 281 kilometrekare gibi geniş bir alanı kapsıyor. Doğa gezilerinin ana merkezi lokasyonlarından olan ulusal park, şehir kalabalığından uzakta huzurlu bir deneyim vadediyor. Parktan dönerken çevresinde sıralanan kır bahçelerinde kesinlikle yöresel lezzetleri tatmalısınız.

  • Nobel Kardeşler Teknoloji Müzesi

Bembeyaz kubbesiyle dikkat çeken Nobel Kardeşler Teknoloji Müzesi, kurulduğu yıldan bu yana teknoloji tutkunlarının uğrak yeri. Gürcü çayı başta olmak üzere matbaa ve petrol endüstrisine dair pek çok belge ve fotoğrafı inceleyebileceğiniz bu müze, turistik noktalara da oldukça yakın bir konumda.

  • Kvariati Plajı

Masmavi denizi, dağlarla çevrili konumu ve yemyeşil doğası ile Kvariati Plajı, huzurlu atmosferi ile öne çıkıyor. Çocuklu ailelerin sıklıkla ziyaret ettiği çakıl taşlı plaj, kendinizi serin Karadeniz sularına bırakmanız için ideal bir nokta. Plajda yer alan işletmelerin yanı sıra çam ormanlarının arasında piknik yapabilirsiniz.

  • Memed Abashidze Evi Müzesi

Dinler tarihine meraklıysanız Memed Abashidze Evi Müzesi’ni, Batum gezilecek yerler listenize mutlaka eklemelisiniz. 2004 yılında açılan müze, 400 parçalık bir koleksiyona sahip. Müzede farklı dinlere ait çeşitli fotoğraflar, kitaplar ve objeler sergileniyor.

  • Nurigeli Gölü

Çocuk oyun parkları, yürüyüş parkurları, yemyeşil doğası ve bisiklet yolları ile Nurigeli Gölü, Batum Bulvarı’nın hemen yanında konumlanıyor. Gölde yapacağınız tekne gezintisi ile Karadeniz’in eşsiz panoramik manzarasına şahit olabilirsiniz.

  • Ardagani Gölü

Batum’da keyifli vakit geçirebileceğiniz bir diğer yer Ardagani Gölü’dür. Batum Plajı’nın hemen arkasında bulunan göl, akşam saatlerinde muhteşem gösterilere sahne oluyor.

  • Batum Yunus Parkı (Batumi Dolphinarium)

Kent merkezine 5 km uzaklıkta bulunan Batum Yunus Parkı, 6 Mayıs Parkı’nın içerisinde yer alıyor. Yunus balıkları ile fokların gösterilerine sahne olan Batum Yunus Parkı, aynı zamanda amfi tiyatro özelliğine sahip. Balıklar ile birlikte havuza girerek onları yakından görme şansı bulabilirsiniz.

  • Sarpi Plajı

Yemyeşil dağlarla çevrili Sarpi Plajı, Sarp Sınır Kapısı’na oldukça yakın bir konumda. Kent merkezine yalnızca 17 km uzaklıkta. Plajın çevresindeki otellerin birinde konaklayabilir, civarda yer alan işletmelerden güneş şemsiyesi ve şezlong kiralayabilir, güneşin tadını doyasıya çıkarabilirsiniz.

  • Batum Kutsal Ruh Kilisesi

Devasa kuleleri, benzersiz güzelliği ve ilginç tasarımıyla Batum Kutsal Ruh Kilisesi, inanç ve kültür turlarının en önemli ögesini oluşturuyor. 2000 yılında kutsanan Ruh Kilisesi, Karadeniz kıyısında çarpıcı bir manzara sunuyor.

  • Mtsvane Kontskhi Plajı

Batum Botanik Parkı’na oldukça yakın bir lokasyonda olan Mtsvane Kontskhi Plajı, çevresini saran karlı dağlarla büyüleyici bir manzara sunuyor. Masmavi denizi ile turistleri kendine çeken çakıl taşlı plaj, kent merkezine 11 kilometre mesafede. Plajın tepelik alanlarında çadır kurabilir, el değmemiş çam ormanları arasında piknik yapabilirsiniz.

  • Makhuntseti Şelalesi

Şehir gürültüsünden uzak, doğanın içinde el değmemiş bir yer arıyorsanız Makhuntseti Şelalesi tam size göre! Batum’a 32 km mesafede olan ünlü şelale, hem yerli halk hem de turistler tarafından dinlenmek için sıklıkla tercih ediliyor.

  • Batum Limanı

Gürcistan’ın en önemli liman ticaret merkezi Batum Limanı, kartpostalları andıran bir güzellikte. Gezi tekneleri ve renkli balıkçı sandalları ile Batum’da keşfedilmesi gereken mekanlar arasında yer alan liman, Batum İskelesi olarak da biliniyor.

  • Batum Hayvanat Bahçesi

Güzel peyzajı ve farklı hayvan türleri ile öne çıkan Batum Hayvanat Bahçesi’ni ziyaret edebilir, ailenizle keyifli zaman geçirebilirsiniz.

  • Batum Metro City

Batum’dan ayrılırken sevdiklerinize hediye almak isterseniz Batum Metro City’e uğrayıp keyifle alışveriş yapabilirsiniz.

  • Batum Meryem Ana Kilisesi

Neo gotik mimari tarzını yansıtan Batum Meryem Ana Kilisesi, hem inanç hem de kültür turlarıyla her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. Kentin turistik noktalarına kısa bir yürüyüş mesafesinde olan kilise; etkileyici taş mimarisi, vitray pencereleri ve görkemli üç kulesi ile görülmeye değer.

  • Batum Sinagogu

1904 yılında Semyon Vulkoviç tarafından yaptırılan Batum Sinagogu, Batum gezinizde görmeniz gereken etkileyici kutsal mekanlar arasında yer alıyor. Sinagogun iç bölümlerini gezdikten sonra civarda hizmet veren restoranlarda yöresel lezzetleri deneyimleyebilirsiniz.

  • Havari Andrew Şelalesi

Turlarla ya da toplu taşıma araçlarıyla kolaylıkla gidebileceğiniz Havari Andrew Şelalesi, kent merkezine sadece 16 km mesafede. Havari Andrew heykeli ile süslenen şelaleyi mutlaka görmelisiniz.

  • Dans Eden Fıskiyeler

Akşam yemeğinizi yedikten sonra Ardagani Gölü üzerinde bulunan dans eden fıskiyeleri izleyebilirsiniz. Müzik eşliğindeki gösteriyi göl kenarında izlerken sevdiğiniz içeceği de yudumlayabilirsiniz.

  • Batum Drama Tiyatrosu

Batum gezilecek yerler listenize ekleyebileceğiniz bir diğer mimari yapı Batum Drama Tiyatrosu’dur. 1952 yılında kurulan tiyatro binası, sütunlu girişiyle Eski Batum’un en güzel yapılarından biri. Batum Tiyatro Meydanı’na ismini de veren tarihi bina, Roma mimarisiyle görülmeye değer bir manzara sunuyor.

  • Batum Pazarı

Şehrin simgelerinden olan Batum Pazarı; el yapımı sanat eserleri, yöresel kıyafetleri, ahşap oymaları, yerel lezzetleri, yüzlerce çeşit organik ürünü ve hediyelik eşyaları ile alışveriş yapmak isteyen yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri.

  • Batumi Mall

Alışveriş yapabileceğiniz bir başka yer de Batumi Mall. Batum Bulvarı’na yürüme mesafesinde olan Batumi Mall; sinema salonları, eğlence mekanları, lüks restoranları, kaliteli kafeleri ve çocuk oyun alanları ile oldukça davetkar.

  • Batum Akvaryumu

Çocuklarınızla birlikte rahatlıkla gidebileceğiniz Batum Akvaryumu’nda Atlas Okyanusu, Hint Okyanusu, Ege, Kızıldeniz, Karadeniz ve Akdeniz gibi birçok farklı bölgeden getirilen deniz canlılarını ve renkli balıkları görme şansı bulacaksınız.

  • Kapnistavi Şelalesi

Dünyanın farklı noktalarından doğa tutkunlarını ağırlayan Kapnistavi Şelalesi; trekking turları, fotoğrafçılık gezileri, meditasyon ve yoga kampları için ideal bir atmosfere sahiptir.

  • 6 Mayıs Parkı

1881 yılında hizmete açılan 6 Mayıs Parkı, yılın her dönemi yerli ve yabancı turist akınına uğruyor. Park içerisinde yer alan gölün kenarında çayınızı içip eşsiz manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.

  • Ermeni Apostolik Kilisesi

Gezi rotanıza Ermeni Apostolik Kilisesi’ni eklemeyi unutmayın! Kilisenin tarihi atmosferini mutlaka yaşamanızı tavsiye ediyoruz.

  • Batum Su Parkı (Batum Aquapark)

Eğlenceli kaydırakları, çeşitli etkinlik alanları, bungalovları, restoranları ve yüzme havuzları ile Batum Su Parkı, Batum Sahili’nde bulunuyor.