Belgrad'da Gezilecek Yerler: Belgrad'da Görülmesi Gereken 30+ Yer

Coral Travel

“Beyaz Şehir” olarak bilinen Belgrad, Avrupa ve Balkan kültürünün harika birleşimi ile dünyaya kucak açıyor. Tuna ve Sava nehirlerinin birleşim noktasında yer alan şehir misafirperver ve sıcakkanlı insanlarıyla tam bir turist şehri olarak görülüyor. Doğal güzellikleriyle inanılmaz bir göz seyri sunan Belgrad tarih boyu birçok savaşın ve yıkımın göbeğinde yer almış olmasına rağmen yine de kültürel yapılarını koruyabilmiş bir şehir olarak Sırbistan’da yer alıyor. Bunların yanı sıra Belgrad ayrıca canlı gece hayatıyla biliniyor.

Türk vatandaşları tarafından çok tercih edilen bir turistik bölge olan Belgrad kimlikle giriş sağlanabilen ülkelerden biri. Belgrad’da ne yapılır sorusuna hakkında bilgi sahibi olmak için Belgrad gezi rehberi listesinden yararlanabilir ve Coral Tatil’in size sunduğu avantajlardan faydalanabilirsiniz.

  1. Kalemegdan / Belgrad Kalesi

Aynı zamanda içinde bulunan parkın adıyla Kalemegdan olarak bilinen Belgrad Kalesi, Sava ve Tuna Nehri’nin birleştiği noktada ziyaretçilerine inanılmaz bir manzara sunuyor. Şehrin en popüler ve en çok ziyaret edilen kültür alanlarından biri olmasının sebebi manzarası ve tarihi dokusu. Milattan önce 279 tarihinde Bizans İmparatoru olan I. Justinianus tarafından inşa edilen kale, stratejik konumunun avantajı sayesinde milattan önceki zamanlardan itibaren uzun bir süre yerleşim için kullanılmış bir alan. İlk yerleşimin Neolitik Çağ’da kurulduğu biliniyor. Daha sonraki yıllarda savaşlarda birçok hasar görmüş olsa da tüm kültürel dokusunu koruyarak turistik amaçlı kullanılmaya başlanıyor.

  1. Knez Mihailova Caddesi

Adını Sırbistan Prensi III. Mihailo’dan alan cadde Belgrad’ın en popüler ana caddesi. Aynı zamanda bölgenin en eski caddelerinden biri. Yerli halkın alışveriş için tercih ettiği bir merkez olarak bilinen Knez Mihailova Caddesi üzerinde Sırbistan Ulusal Müzesi ve Sırbistan Ulusal Tiyatrosu gibi kültürel yerler de bulunuyor. Bunun yanı sıra etkileyici güzellikte tarihi binalarla donanmış bir cadde. Cadde Terazije Meydanı ile başlamakta ve Kalemegdan tarafında bitiyor. Böylece hem alışveriş hem de turistik bir gezi için mükemmel bir rota oluşturuyor. Aynı zamanda cadde üzerinde III. Knez Mihailo’nun at üzerinde bir heykeli bulunuyor.

  1. Sırbistan Ulusal Müzesi

Tarih hayranlarının gözde mekanlarından olan Sırbistan Ulusal Müzesi, ziyaretçilerine Sırp tarihi ve sanatıyla kaynaşmak için harika bir olanak sunuyor. Yugoslavya döneminde yetişmiş ressamların eserleri sergileniyor. Buna ek olarak Picasso, Van Gogh ve Klimt gibi Avrupalı ünlü ressamların eserlerine de ev sahipliği yapıyor. Müzede toplamda 34 koleksiyon bulunuyor ve bu koleksiyonlar 4 ana kategoriye ayrılıyor. Müzede toplamda 400.000 eser bulunuyor. Ünlü Miroslav İncili de bu müzede sergileniyor.

  1. Sırbistan Ulusal Tiyatrosu

Cumhuriyet Meydanı’nda yer alan Sırbistan Ulusal Tiyatrosu 1869’da hizmet vermeye başlamış. Savaşlardan aldığı bütün hasarlara rağmen kültürel dokusunu hala koruyor. Aynı zamanda çeşitli drama, opera ve bale gibi programlara ev sahipliği yapıyor.

  1. Terazije Meydanı

Maxim Gorki ve Albert Einstein gibi ünlü ve tarihi isimlerin konakladığı Moskva Hotel’in yer aldığı Terazije Meydanı, turistik bölgelere yakınlığı dolayısıyla görmeden geçemeyeceğiniz bir bölge.

  1. Aziz Sava Katedrali

Aziz Sava Katedrali dünyanın en büyük ikinci ve Balkan bölgesinin en büyük Ortodoks kilisesi. Katedral, 1594’teki Sırp Ayaklanması sırasında Aziz Sava’nın kutsal emanetlerinin Osmanlı Sadrazamı Sinan Paşa tarafından yakıldığı düşünülen yere 1935’te inşa edilmeye başlandı ve 1989’da bu inşaat sona erdi. Her gün öğle vakti bu katedralden çalan 50 çan şehrin dört bir yanından işitiliyor.

  1. Nikola Tesla Müzesi

Sırp asıllı büyük fizikçi, bilim insanı, mucit ve elektrik mühendisi Nikola Tesla’nın hayatı ve çalışmaları bu müzede sergileniyor. Müze iki ana bölümden oluşuyor. İlk bölümde Tesla’nın hayatı ve seyahatlerini anlatmak adına Tesla’nın fotoğrafları, kişisel eşyaları ve mektupları sergileniyor.

  1. Taş Meydan

Taş Meydan, adını Roma döneminde Belgrad inşa edilirken kullanılan taşların çıkartıldığı bir ocak olmasından alıyor. Sırp halkının Osmanlı döneminde Osmanlı’ya karşı özerkliğini ilan ettiği bu meydan ağaçlı yolları ve bünyesinde bulundurduğu Aziz Mark Kilisesi ile biliniyor.

  1. Aziz Mark Kilisesi

Aziz Mark Kilisesi’ne Sırbistan’daki en büyük kiliselerden biridir. Neo-Bizans döneminde inşa edildi. Dış yapısı 1930’larda tamamlanmış olmasına rağmen iç mekan dizayn çalışmaları hala devam ediyor.

  1. Skadarlija

Belgrad’ın belki de en bohem bölgesi olan Skadarlija şehrin Eski Şehir bölgesinde yer alıyor. 1800’lerden beri uğrak bir bölge. Sırp şarkıcıların, müzisyenlerin, yazarların ve şairlerin 1900’lerin başlarında bu bölgede yaşamasıyla ün kazanmaya başlamış bir yer. Bölgedeki işletmelerin gece hayatı ve Sırp mutfağının sunumuyla eğlenceli bölgelerin başında yer alıyor.

  1. Victor Pobednik Anıtı

Pobednik Anıtı’nın muazzam el işi ve güzelliğinin yanı sıra anıtın bulunduğu bölge, aynı zamanda iki nehrin birleştiği bölge. Bu sebeple şehrin en sevilen yerlerinden biri.

  1. Ada Ciganlija

Ada Ciganlija, Belgrad’a yakın gezilecek yerler listesinin başına yer alıyor. Belgrad kent merkezine 4 kilometre uzaklıkta bulunan Ada Ciganlija, gerek yerli halk gerekse turistler tarafından çokça tercih ediliyor. Geniş plajları, çeşitli spor ve macera aktiviteleri ile ünlü bu ada, huzur dolu bir tatil bölgesi.

  1. Zemun Bölgesi

Zemun Bölgesi, Sırbistan’ın en eski bölgelerinden biri. Harika doğasının yanı sıra mimarisi ve şehir dışı yaşamıyla biliniyor. Birçok farklı medeniyetten izler taşıyan bu bölge aynı zamanda sahilinin güzelliğiyle de ünlü.

  1. Gardos Kulesi

Gardos Kulesi Zemun’un en eski kesiminde, Tuna Nehri’nin sağ kıyısında yer alıyor. Avusturya Macaristan İmparatorluğu günlerinden kalma bu kule 1869 yılında inşa edildi. Gardos Kulesi içerisinde ufak bir sergi bulunuyor.

  1. Prenses Ljubica’nın Konağı

Prens Miloš Obrenović’in ilk saltanatından kalan ve bu zamana kadar varlığını sürdürebilen nadir yapılardan biri olan bu konak 1830’larda inşa edildi. Belgrad’ın eski ve soylu ailelerinin evlerinden toplanan eşyalarının gösterildiği bir sergiye ev sahipliği yapıyor.

  1. Belgrad Askeri Müzesi

Kalemegdan’ı keşfederken göreceğiniz bu müze, bölgenin tarihi ve Sırp silahları hakkında bilgi edinebileceğiniz bir tur sunuyor.

  1. Ruzica Kilisesi

Şehrin en eski kilisesi olan Ruzica Kilisesi, Belgrad Kalesi’nin kuzeydoğu duvarlarının karşısında bulunuyor. Cephesi sarmaşıklarla kaplı ve bu güzelliğiyle ziyaretçilerini cezbediyor.

  1. Avala Kulesi

Avala Kulesi Balkanlar’daki en yüksek yapı. Avala Dağı’nı taçlandıran bu iletişim kulesi, Belgrad’ın simgesi olarak hizmet ediyor. Kule 1965’te inşa edilmiş fakat 1999’da NATO’nun Belgrad’ı bombalaması sırasında yerle bir edildi. Restorasyon çalışmaları ile bugünkü haline getirildi.

  1. Yugoslav Tarihi Müzesi

2000’lerde kurulan bu müze Yugoslavya ülkesinin tarihini sergilemekte. Her yıl Tito’nun başkanlığının kutlandığı bu müzede ayrıca Tito’nun mezarı yer alıyor.

  1. Havacılık Müzesi

1989’dan kalma göz alıcı bir jeodezik cam binada bulunan bu müze, Belgrad şehrinin havaalanının hemen yanında bulunuyor. Sırp ordusunun kullandığı 200’den fazla savaş uçağı bu müzede sergileniyor. Sovyet Polikarpov gibi çift kanatlı uçaklardan tutun İkinci Dünya Savaşı Spitfire avcı uçaklarına ve Lockhead Lightning gibi bombardıman uçaklarına kadar birçok koleksiyon uçağı bu müzede yer alıyor.

  1. Aziz Mihail Katedrali

Belgrad’ın Neoklasik katedralı 1830’lardan kalma. Sırbistan’ın bağımsızlık mücadelesinde etkili bir simge haline gelmiş olan bu katedral çağın önde gelen Sırp sanatçıları Dimitrije Avramović ve Dimitrije Petrović tarafından dizayn edilmiş. Katedral 14. yüzyıl kralı ve aziz V. Stefan Uros’un mezarına ve Vuk Karadzic gibi ulusal kahramanların mezarlarına ev sahipliği yapıyor.

  1. Eski Saray

Eski Saray, 1882’de Obrenovic Hanedanı’nın ikamet etmesi için inşa edilmeye başlanmış ve 1884’te inşası bitmiş. Günümüzde Belgrad Şehir Meclisi tarafından kullanılan saray Andricev Venac meydanında yer alıyor ve hemen karşısında Yeni Saray bulunuyor. Viyana'dan ithal edilmiş eşyalarla dolu saray Güzel Sanatlar mimarisine sahiplik ediyor.

  1. Yeni Saray

Karađorđević Hanedanı’nın ikamet etmesi için 1911’de Yeni Saray inşasına başlanmış ve 1922’de inşa tamamlanmış olan bu saray, Karađorđević Hanedanı’ndan sonra Yugoslavya Krallığı’nın kraliyet ikametgahı haline gelmiş. Revivalist mimariye sahip bu saray günümüzde Sırbistan cumhurbaşkanının ikametgahı olarak hizmet ediyor.

  1. Sırbistan Parlamento Binası

Yugoslavya Devleti’nin yıkılmasından önce Yugoslavya Parlamentosu’na ev sahipliği yapan bu bina şehrin en güzel yapılarından biri. Parlamento binası olduğu için ziyaret edilmesi yasak fakat geceleri loş ışıklandırması sayesinde özellikle turistlerin fotoğraf çekilmek için uğradığı işlek bir lokasyon haline gelmiş.

  1. Beyaz Saray

Parlamento Binası gibi bu bina da ziyarete kapalı ancak yaz aylarında özel turlar düzenleniyor. Bu sayede turistler 1930’lardan kalma bu Neo-Palladyan sarayı ziyaret etme imkanı yakalayabiliyor.

  1. Sırbistan Tarih Müzesi

Nikola Pašić Meydanı’ndaki bu müzede, yalnızca Sırbistan’ın tarihiyle ilgili geçici sergiler düzenliyor. Ülke tarihi hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz bu müzeyi rotanıza ekleyebilirsiniz.

  1. Splavovi

Belgrad’da güzel bir gece geçirmek isteyen ziyaretçiler için “splav” adındaki bu tekneler harika birer seçenek olarak görülüyor. Tuna ve Sava nehirleri üzerinde yüzen bu restoranlar, gece kulüpleri ve barlar özellikle turistler tarafından çokça rağbet görüyor.

  1. Çağdaş Sanat Müzesi

Genç sanatçıların eserlerine ve genç sanat trendlerine ev sahipliği yapan bu müze Avrupa’nın ilk çağdaş sanat müzesi.

  1. Savamala

En iyi gece hayatı ve yenilikçi kafeleriyle bilinen Savamala bölgesi Sava Nehri’nin hemen yanında yer alıyor. Bu sebepten doğal güzelliğiyle de bilinen bir bölge.

  1. Yeni Belgrad

Özellikle alışveriş yapmak için harika bir bölge olan Yeni Belgrad, Eski Şehir’den Savski Most Köprüsü ile geçilerek ulaşılabilir bir konumda bulunuyor.

  1. Bayraklı Camii

Bayraklı Camii, Osmanlı Dönemi’nde 1575’te inşa edildi. Kim tarafından inşa edildiği ve tasarlandığı bilinmemekle birlikte şehrin Osmanlı Dönemi’nden kalan izlerini yansıtan yapılardan biri.

Tarihin en önemli yapılarından biri olan Belgrad Kalesi Kalemegdan, dünyaca ünlü Sırp bilim insanı Tesla’nın koleksiyonunun sergilendiği Nikola Tesla Müzesi ve doğal güzelliğiyle bilinen Ada Ciganlija gibi Belgrad’daki birçok yeri ziyaret edebilmek için siz de Coral Tatil’in sunduğu Belgrad gezisi avantajları değerlendirebilirsiniz. Belgrad turları ve daha fazla Balkan turları için siz de Coral Tatil ile hemen tatilinizi planlayabilirsiniz.