Umuma Mahsus Pasaport Nedir? Bordo Pasaport Hakkında Detaylar

Coral Travel

Bordo pasaport olarak da bilinen umuma mahsus pasaport; herhangi bir bürokratik ya da resmi görevi olmayan, halktan kişilere turistik ya da iş amaçlı yurt dışı gezileri için verilen pasaport türüdür. Türkiye’de en çok kullanılan pasaport türü olan bordo pasaport, İl ve İlçe Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlükleri’nden kolayca alınabilir. Bordo pasaport hakkında merak ettiğiniz tüm detaylar için aşağıdaki bilgilere göz atabilirsiniz.

Umuma Husus Pasaport (Bordo Pasaport) Nedir?

Yurt dışına çıkış amacınıza göre verilen pasaportlar yeşil (hususi pasaport), siyah (diplomatik pasaport), gri (hizmet pasaportu) ve bordo (umuma husus pasaport) olmak üzere dört türe ayrılır. Bu türlerden biri olan umuma husus pasaport, yurt dışına herhangi bir devlet görevi ya da diplomatik unvan olmadan, bireysel olarak çıkan kişilere verilir. Turizm, iş, eğitim gibi farklı amaçlarla yurt dışına çıkan kişilerin kullandığı bordo pasaport, yurt dışında çalışma ya oturma izni alacak kişilerin de kullanması gereken pasaport türüdür.

Kimler Bordo Pasaport Alabilir?

Bordo pasaport almak için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak yeterlidir. Herhangi bir yaş sınırı bulunmayan bordo pasaportu ailesiyle birlikte yurt dışına çıkacak olan çocuklar da edinebilir. Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına sonradan geçilmesi ya da çifte vatandaşlık gibi durumlar, bordo pasaport alma konusunda bir engel oluşturmaz. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı ünvanına doğuştan ya da sonradan ulaşan herkes, bordo pasaport alma hakkına sahiptir.

Umuma Mahsus Pasaport Nasıl Alınır?

Bordo pasaport almak isteyen pek çok kişi, “pasaport nasıl alınır” sorusuna yanıt arar. Bordo pasaport başvuru işlemleri için ilk olarak İl ve İlçe Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlükleri’nden online randevu almanız gerekir. Randevu sonrasında başvurunuzu yüz yüze yapmanız ve gerekli evrakları teslim etmeniz istenir. Eğer evraklarınızda herhangi bir eksik bulunmazsa ve başvurunuzun önünde resmi bir engel tespit edilmezse, bordo pasaport edinme süreciniz başlatılır ve işlemlerin aşamaları, başvuru esnasında bildireceğiniz cep telefonu numarasına SMS olarak gönderilir.

Umuma Mahsus Pasaport İçin Gerekli Evraklar

Umuma mahsus pasaport edinmek için İl ve İlçe Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlükleri’ne ibraz etmeniz gereken evraklar şu şekildedir:

  • Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı, eski tip ama hâlen geçerli bir nüfus kağıdı ya da geçici kimlik belgesi,
  • Pasaport çıkartmak isteyen kişiye ait son 6 ay içinde çekilmiş 1 adet biyometrik fotoğraf,
  • Varsa daha önceden alınmış geçerli ya da geçersiz tüm pasaportlar,
  • Değerli kağıt bedelinin devlet bankalarına ödendiğine dair dekont,
  • Eğer pasaport başvurusu reşit olmayan ya da engelli bir vatandaş için yapılıyorsa veli, vasi ya da kayyum imzalı başvuru belgesi,
  • Başvuru yurt dışında okuyan öğrenciler tarafından yapılıyorsa, ilgili kurumdan alınmış öğrenci ya da okul kayıt belgesi.

Bordo pasaport için gerekli evraklar, İl ve İlçe Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlükleri’ndeki randevu esnasında eksiksiz bir şekilde sunulmalıdır. Bu evraklarda herhangi bir eksiliklik ya da hata bulunması, başvurunuzun olumsuz değerlendirilmesine ya da başvuru sürecinin uzamasına yol açabilir.

Bordo Pasaport Ücretleri (Güncel)

Bordo pasaport ücreti de ilk kez pasaport alacak ya da pasaportunu yenileyecek kişilerin en çok merak ettiği noktalar arasında bulunur. Bordo pasaport ücreti, pasaportun süresine göre değişir. 2024 yılı için güncel pasaport bedelleri, pasaport süresine göre 1639,30 TL ile 7833,00 TL arasında değişiklik gösterir. Süreye göre ücret sıralaması ise şu şekilde:

  • 6 aylık bordo pasaport ücreti 1639,30 TL,
  • 12 aylık bordo pasaport ücreti 2396,60 TL,
  • 24 aylık bordo pasaport ücreti 3912,60 TL,
  • 36 aylık bordo pasaport ücreti 5558,30 TL,
  • 36 aydan uzun süreli bordo pasaport ücreti 7833,00 TL’dir.

Bu bedellere ek olarak, pasaport başvurusunda bulunan herkesin pasaportun fiziksel maliyeti karşılığında defter bedeli ödemesi zorunludur. Bu bedel ise 2024 yılı itibarıyla pasaport süresinden bağımsız olarak 790 TL’dir. Yani bordo pasaport almak isteyenlerin yukarıdaki listedeki ücretlere ek olarak 790 TL daha ödemesi gerekir.

Bordo Pasaport Kaç Güne Çıkar?

Bordo pasaport başvuruları, İl ve İlçe Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlükleri’ne belgelerin ibraz edilmesiyle birlikte hemen değerlendirmeye alınır. Standart değerlendirme süresi, başvuru yapıldıktan sonraki 2 iş günüdür. Eğer bu 2 günlük değerlendirme esnasında herhangi bir sorun tespit edilmezse, başvuru onaylanır ve baskı sürecine geçilir. Pasaport basım süreci, dönemsel olarak değişiklik gösterebilir. Genel olarak tüm işlemlerin 15 gün içinde tamamlanması hedeflense de hazırda pasaport defterinin bulunmaması, dönemsel yoğunluk gibi faktörlerle basım süreci uzayabilir. Baskı işlemleri tamamlandıktan sonra ise kargolama safhasına geçilir. Pasaportlar, 56 şehir merkezine 1 günde, diğer şehir merkezine ise 2 günde teslim edilir. İlçelere teslim süresi ise 4 gündür. Teslimatta PTT Kargo görev alır.

Bordo Pasaport Geçerli Ülkeler Nelerdir?

Bordo pasaport, dünyadaki tüm ülkelerde geçerlidir. Ancak pasaport, tek başına yeterli değildir. Bordo pasaport ile gidilen ülkeler, vize işlemini zorunlu tutabilir. Yani pasaportunuzu aldıktan sonra gideceğiniz ülkenin şehrinizdeki konsolosluğuna gitmeniz ve vize başvurusunda bulunmanız gerekir. Vizelerin onaylanma durumları ve süreleri ise ülkelerin politikalarına göre farklılık gösterir. Kimi ülkeler, turizm politikaları gereğince bazı dönemlerde ziyaretçi girişine onay vermeyebilir ya da istediğinizden daha kısa süreli bir vize çıkarabilir. Bu sebeple bordo pasaport almanız, istediğiniz ülkeye sizin belirlediğiniz süre boyunca gidebileceğiniz anlamına gelmez. Ziyaret etmek istediğiniz ülkenin vize politikasına da dikkat etmeniz gerekir.

Vize uygulamasındaki prosedürler, seneden seneye değişiklik gösterebilir. Bu sebeple hem vizeli hem de vizesiz ülkelere ziyaret planlarken yapabileceğiniz hatalar, tatilinizi tehlikeye atabilir. Siz de tüm yurt dışı seyahatlerinizi kusursuz bir şekilde planlamak, uzman bir ekipten destek almak ve tüm aşamaları hiçbir sorunla karşılaşmadan tamamlamak isterseniz, Coral Tatil’i tercih edebilirsiniz. Coral Tatil’in alanında uzman, deneyimli ve en güncel kurallara hakim profesyonel ekibinin desteğiyle tüm seyahatlerinizi eksiksiz bir şekilde planlayabilir, size özel paketler, tur seçenekleri ve avantajlarla unutulmaz bir yurt dışı deneyimi yaşayabilirsiniz.