Budapeşte Gezi Rehberi: Tarihi ve Kültürel Zenginlikleri İle Tanışın

Coral Travel

Macaristan’ın ihtişamlı başkenti Budapeşte, tarihi ve kültürel zenginlikleri ile binlerce turisti ağırlayan şehirlerden biridir. Avrupa Birliğinin 9. büyük şehri olan Budapeşte, başkent olmasının yanında Macaristan’ın en kalabalık şehridir. Tuna Nehri kıyısına kurulan bu kültürel şehir, metropolitan olma özelliği gösterir. Orta Avrupa turları içinde en çok ziyaretçi çeken yerlerden olan Budapeşte, gezilecek görülecek yerleri ile Avrupa’nın en dikkat çeken lokasyonlarının başında gelir. Budapeşte’nin geçmişine baktığımızda bizleri oldukça zengin bir tarih karşılar. Şehir, Buda ve Peşte yakalarının 1873 yılında birleşmesi sonucu bu ismi aldı.

Budapeşte, her yıl dünyanın dört bir yanından ziyaretçileri ağırlayan bir şehirdir. Finans, ticaret, sanat, moda, teknoloji, eğitim ve eğlence alanlarında oldukça gelişmiştir. Eğitime fazlasıyla önem veren şehirde 40’tan fazla kolej ve üniversite bulunur. Bu anlamda tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’den de pek çok öğrencinin hayallerini süsler. Budapeşte’nin mimari, sanat ve kültürel zenginlikleri ile birlikte en dikkat çeken özelliklerinden biri de Unesco Dünya Mirası alanı olmasıdır. Dünyanın en önemli mimari yapılarına ev sahipliği yapan şehirde dünyanın ikinci büyük sinagogu, üçüncü büyük parlamentosu bulunur. Budapeşte, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yaptığı için mimari yapılarında çeşitlilik göze çarpar. Budapeşte gezilecek yerler dendiğinde sayısız eseri ve yapısı ile tam bir cazibe merkezidir.

Badepeşte Nerede?

Budapeşte Orta Avrupa ülkesi Macaristan’ın başkentidir. Tuna Nehri’nin iki yakası üzerine kurulmuş olan şehrin batısı Buda doğusu Peşte olarak anılır. Budapeşte Avusturya, Slovakya ve Romanya’nın ortasında bulunur.

Budapeşte Nasıl Bir Şehir?

Budapeşte, Macaristan’ın incisi Orta Avrupa’nın da en dikkat çeken şehirlerinden biridir. Gelişim gösterdiği her alandaki faaliyetleri ile en merak edilen şehirler arasına girmiş olan şehir, Tuna Nehri manzarası ile ziyaretçilere adeta görsel bir şölen sunar. Şehrin mimari ve tarihi dokusuna eşlik eden masalsı atmosfer oldukça ilgi uyandırıcıdır. Budapeşte gezi rehberi oluşturularak şehrin büyüleyen güzelliklerini keşfe çıkmak mümkündür.

Budapeşte hem eğitim hem eğlence anlamında da fazlasıyla gelişmiştir. Budapeşte turu ile ülkeye gelen konuklar gündüz şehrin tarihi ve kültürünü, geceleri ise eğlence anlayışını yakından tanıma fırsatı bulur. Şehir heykelleri ile de ünlüdür. Özellikle 2. Dünya Savaşı sonrası yapılan pek çok heykel ve anıt ile şehir, tarihi geçmişin izlerini hatırlatmaya çalışır. Kültürel çeşitliliği ve büyülü atmosferi ile Budapeşte mutlaka görülmesi gereken şehirler arasında yer alır.

Budapeşte gece hayatı ve eğlence denilince Avrupa şehirleri arasında ilk akla gelenlerden biridir. Özellikle gençlerin şehirde tercih ettiği sabaha kadar eğlencenin sürdüğü mekanlar vardır. Bar, gece kulübü, partiler ile ünlü olan şehirde gündüzleri gezip geceleri sabaha kadar eğlenmek mümkündür. Budapeşte gece hayatı dendiğinde Ruin Barlar genel olarak en bilindik yerler arasındadır. Ruin barlar, harabe halindeki binaların eğlence merkezi ya da bara dönüştürülmesi ile hazırlanmış yerlerdir. Doğal konsepte sahiptir. Şehirde fazlasıyla meşhur olan Ruin barlar, Budapeşte gece hayatına yön veren yerlerdir.

Budapeşte Para Birimi

Macaristan’da kullanılan para birimi forinttir. Macar forinti olarak bilinir. Forintin uluslararası kodu da HUF’dur.

Budapeşte Kültürü ve Gelenekleri

Macaristan, oldukça köklü ve zengin bir kültüre sahiptir. Orta Avrupa ülkesi olsa da hala pek çok şehrinde geleneklere aşırı bağlılık göze çarpar. Şehrin kültürü genellikle yeme içme, eğlence, müzik, dil, din, sanat, spor, giyim anlamında kendini gösterir.

Macaristan dini değerler olarak pek çok ülkeden ayrılır. Ülkede resmi bir din yoktur. Ülkenin pek çok şehrinde dini özgürlük söz konusudur. Bir dönem ülkede hüküm sürmüş Osmanlı’nın dini etkileri bazı şehirlerde göze çarpar.

Yemek kültüründe ise en çok göze çarpan detaylar etin fazlasıyla hakim olmasıdır. Kırmızı ve beyaz etlerin hakim olduğu mutfağı ile şehirde zengin bir mutfak kültürü bulunur. Macaristan tarihi boyunca pek çok imparatorluk tarafından yönetildiği için mutfak kültüründe farklılık ve zenginlik görülür. Yerel yemekleri genellikle yağlı etler oluşturur.  

Şehrin giyim kültürü oldukça renklidir. Özellikle milli kıyafetler içindeki kadınlar adeta bir çiçek gibi parlar. Bol işlemeli ve çiçekli etekler, başörtüsü ve önlük kadınların yerel kıyafetlerini oluşturur. Erkeklerin kıyafetlerinde de yine işlemeli gömlekler göze çarpar. Deri çizme ve disket şapkalar da yine milli kıyafetler içinde kullanılan detaylardır. Budapeşte'de düzenlenen pek çok festivalde yerel kıyafetler içinde dans eden insanları görmek adeta görsel bir şölen oluşturur. Avrupa ülkeleri arasında gelenek ve göreneklerine en bağlı toplum olarak Macarlar görülür.

Orta Avrupa turları ile Budapeşte’de gezerken çanak çömlek, tahta boyama gibi el işçiliği ile dikkat çeken pek çok dükkana rastlamak mümkündür. Budapeşte alışveriş anlamında gelişmiş ve dünyanın pek çok markasının bulunduğu bir şehirdir. Ancak şehre dair hediyelik eşya zenginliğini ya da hatıraları ülkenin kültürüne ait çanak çömlekler süsler.

Budapeşte insanında içten bir gülümseme vardır. Zaten cana yakın ve misafirperver bir millet olarak bilinirler. Bu cana yakınlığı yolda yürürken karşıdan gelen bir insanın yüzünde oldukça net bir şekilde görmek mümkündür.

Budapeşte Gezilecek Yerler

Budapeşte gezilecek yerler anlamında oldukça zengin şehirlerin başında gelir. Tarihi geçmişinin pek çok yapıda kendini göstermesi ile turistler tarafından mutlaka ziyaret edilmesi gereken mimari yapılar oldukça fazladır. Gotik ve barok mimarinin hakim olduğu mimari yapıların etkileyen görüntüsü şehrin kendine hayran bırakan özelliklerindendir. Her bir detayının bir fotoğraf karesi gibi kendini hissettirdiği şehrin gezilecek yerleri, masalsı bir yolculuğa çıkaracak bir etkiye sahiptir.

  • Buda Kalesi:  Budapeşte’nin simgesi olan Buda diğer bir adıyla Budin Kalesi, Unesco Dünya Mirasları Listesinde yer alan görkemli bir yapıdır. Yapıda barok mimarinin izleri hissedilir. Şehri korumak için inşa edilen kale, zamanında Macar krallarının sarayı olarak kullanılmış bir yapıdır. Kalenin çatısında Budapeşte’nin nefes kesen manzarası görülür. Buda Kalesi günümüzde müze, galeri, kütüphane, restoran gibi bölümleri ile kullanılan bir yerdir.
  • Aziz Stefan Bazilikası: Şehrin sembolik yapıları arasında yer Aziz Stefan Bazilikası, yapımında üç farklı isim çalıştığı için farklı dokunuşlar içerir. Büyüleyici bir mimariye sahip olması turistler tarafından da ilgiyle ziyaret edilir. Kilise içinde St. Stefan’ın mumyalanmış sağ eli başta olmak üzere pek çok kalıntı vardır. Kilisenin iç dekorasyonunda kullanılan mermer detaylar ilgi çekicidir.
  • Zincir Köprü: Budapeşte’nin gözbebeği Tuna Nehri üzerinde bulunan köprü,  Szechenyi Meydanı ve Clark Adam Meydanı arasındadır. Zincir Köprü için tarihi bir yapı olarak bahsedilir. Köprünün girişinde ve ayaklarında ziyaretçileri ihtişamlı bir şekilde karşılayan aslan heykelleri bulunur. Zincir Köprü, Buda ve Peşte’yi birbirine bağlayan önemli bir yapıdır. Köprü üzerinde yürürken Budapeşte’nin simgeleri olan diğer göz alıcı yapıları da geniş açıdan görme imkanı sunar.
  • Kahramanlar Meydanı: Şehrin en büyük meydanıdır. Meydana, Millenary Anıtı hakimdir. Bu anıt üzerinde Cebrail melek heykeli bulunur. Anıtın alt kısmında Macaristan’ı kuran hakimlerin heykelleri yer alır. Anıt ve heykel olarak zengin bir görünüme sahip olan meydan, Budapeşte’de ilgiyle ziyaret edilecek yerlerden biridir.
  • Parlamento Binası: Dünyanın en büyük üçüncü parlamento binasıdır. Tuna Nehri manzarası ile birleştiğinde şahane bir görsel şölen sunan bina, neo gotik mimariye sahiptir. Bina özellikle akşamları yapılan ışıklandırma ile oldukça dikkat çekici bir görünüme kavuşur. Tuna Nehri üzerinde yapılan tekne gezileri ile binayı geniş açıdan görmek mümkündür. Parlamento binası hala aktif olarak hizmet verir.
  • Balıkçı Tabyası: Budapeşte gezilecek yerler dendiğinde mutlaka listede yer alması gereken lokasyonlardan biri Balıkçı Tabyası’dır. Burası özellikle Budapeşte manzarasını eşsiz güzellikle izlemek için kurulmuş bir yerdir ve ismini yakınında kurulan balıkçı pazarından alır. Balıkçı Tabyası’nda 7 tane kule bulunur. Bu kuleler Macaristan’ı kuran 7 kavmi simgelemesi açısından önemlidir. Görkemi ve güzelliği ile dikkat çeken Balıkçı Tabyası, Unesco Dünya Mirası Listesinde yer alır. Tuna Nehri, Zincir köprü, Parlamento Binası, Aziz Stefan bazilikası gibi şehrin görülmesi gereken yerleri, tabyanın direkt manzarasını oluşturur.

Budapeşte’ye Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler

Pek çok ülke ve şehirde olduğu gibi Budapeşte’ye gitmeden önce bilinmesi gereken bazı konular vardır. Şehirde yabancılık çekmemek ya da herhangi bir sorunla karşılaşmamak adına bunları bilmekte fayda vardır:

  • Öncelikle nasıl olsa artık şehirdeyim pasaportu otelde bırakırım diye düşünmeyin, çünkü şehirde gezerken yasalar gereği pasaport kontrolü yapılır. Bu sebeple pasaport her zaman yanınızda olmalı.
  • Şehirde turistler için ücretsiz ambulans bulunur.
  • Budapeşte gelişmiş bir metro ağına sahiptir. Şehirde ulaşım metro sayesinde kolay olduğu için gidilecek pek çok yere tek bir araç ile ulaşmak mümkün.
  • Değişken bir iklime sahiptir. Budapeşte’de yaz aylarında bile akşamları sıcaklıkta düşüş olabilir. Bu nedenle hırka ve ceket mutlaka valizde bulunmalıdır.
  • Budapeşte’de fazlasıyla termal havuz bulunur. Şehre gitmişken bu şifalı sulara girmekte fayda vardır. Bunun için kış mevsimi olsa bile valizde mayo ve havlu bulundurmak gerekir.
  • Budapeşte pek çok şehre nazaran musluklarından su içilen bir şehirdir. Burada gezerken herhangi bir musluktan su doldurup gün boyu içebilirsiniz.
  • Ülkede kullanılan para birimi forinttir. Avrupa ülkesi olmasına rağmen Euro kullanılmayan ülkede paranızı forinte çevirmeniz gerekir.
  • Budapeşte’de tuvalet bulmak pek kolay değildir. Bunun için gün boyu sürecek geziler için hazırlıklı olmak gerekir. Şehrin belirli yerlerinde ve bazı parklarda tuvalet bulunur.

Budapeşte’de Ne Yenir?

Budapeşte özellikle et yemekleri ile ünlü bir şehirdir. Etin her çeşidinin bulunduğu Macar mutfağı oldukça zengindir. Şehirde kırmızı ve beyaz etlere hakim pek çok yemek bulmak mümkündür. Budapeşte'de en iyi restoranlar genellikle et yemekleri ile ünlü olan yerlerdir. Türk mutfağına yakın bir mutfakları olduğu için Budapeşte’de her damak tadına uygun lezzetler bulunur. Ülkenin yerel yemeklerinde mutlaka tadılması gerekir. Gulaş, langos, balıkça çorbası, töltött kaposzta, kürtöskalacs şehirde yenilmesi gereken yerel yemeklerdendir.

Gulaş, bir nevi güveçtir. Et ve sebzelerle yapılır. Langos ise bir sokak lezzetidir. Kızartılmış hamur üzerine peynir ve farklı malzemeler konularak servis edilir. Balıkça çorbası, gulaşın balık ile yapılan halidir. Töltött Kaposzta yaprak sarmasıdır. Kürtöskalacs ise şişte kızartılan hamurdur ve çikolata, dondurma gibi tatlarla yenir. Szek Restaurant, Rosenstein, Kiosk gibi restoranlar yerel lezzetlerin hakim olduğu mutfakları ile şehirde en çok tercih edilen yerler arasındadır.

Budapeşte’de Konaklama

Budapeşte, binlerce turistin ziyaret ettiği şehirlerden biridir. Her mevsim ziyaretçi akınına uğrayan şehirde konaklama oldukça rahattır. Her bütçeye göre otel bulmak mümkündür, ancak şehirde fazlasıyla ziyaretçi sirkülasyonu olduğu için belirlenen otel için 1 ya da 2 ay öncesinden rezervasyon yaptırmak gerekir. Aksi takdirde farklı otel arayışına girmek kaçınılmaz olur. Budapeşte’de ev kiralamak da mümkündür ve erken rezervasyon durumu evler için de geçerlidir. Şehrin turistik açıdan değeri sonucunda yerli pek çok insan evinin bir odasını ya da varsa ikinci evini turistlere kiralayabiliyor. Bu alternatif de Budapeşte’de konaklama alternatifleri içerisinde olmalıdır.

Şehir Buda ve Peşte olarak iki ana bölüme ayrıldığı için gezilecek yerler bu bölgelerde yoğundur. Dolayısıyla bu bölgeler konaklama açısından oldukça zengindir. Gezilecek yerlere yakınlık otel seçiminde en dikkat edilmesi gereken konudur. Belvaros, Lipotvaros, Teresvaros, Var Kerület, Jozsefvaros gibi bölgelerde birbirinden farklı seçenek ve bütçede otel bulmak mümkündür.

Budapeşte Vize İstiyor Mu?

Budapeşte vize konusu en çok merak edilen konulardan biridir. Dünyanın her yerinde ziyaretçi ağırlayan bu tarihsel ve kültürel şehir için vize gereklidir, ancak Macaristan’da oturma izni bulunan ya da Schengen ülkelerine dahil ülkeler tarafından verilen oturma izinleri kapsamında gelecek olanların 180 günlük dönemde 90 gün vizesiz kalabilme hakları bulunur. Yeni resmi pasaporta sahip kişilerin de 180 günlük dönemde 90 gün vize almalarına gerek yoktur. 90 günü aşan seyahatlerde vize gereklidir.

Budapeşte’ye Ne Zaman Gidilmeli?

Sanatın, kültürün, tarihin cazibeli şehri Budapeşte her mevsim sayısız ziyaretçi ağırlayan bir şehirdir, ancak pek çok şehirde olduğu gibi Budapeşte’ye de belirli tarihlerde gitmek geziyi daha keyifli kılar.

Ülkede karasal iklim hakimdir. Kışlar soğuk ve yağışlı yazlar ise sıcak geçer. Budapeşte’de kış aylarında en yüksek sıcaklık 10 dereceye kadar çıkar, ancak hava genel olarak yağışlı ve kapalıdır. Budapeşte’de nisan ayı itibariyle havalar ısınmaya başlar. Bunun için şehrin gezmeye en uygun tarihleri bahar ayları ve yazdır. Yaz ayları Budapeşte gezisi yapılmasının en önemli nedeni festivallerin artmasıdır.

Budapeşte, deniz turizminin olmadığı bir şehirdir. Burası tam anlamıyla kültürel gezi yapılacak bir destinasyondur. Bundan dolayı bahar aylarında ısınan hava ile birlikte şehri gezmek daha caziptir. Havalar da yaz güneşi gibi yakıcı olmadığından oldukça kolay bir gezme fırsatı sunar. Ancak yaz aylarına bakıldığında şehirde artan festivaller özellikle seyahat planlamalarında önemli rol oynar. Özellikle yaz festivali bilinen adıyla Sziget Festivali, dünyanın dört bir yanında ziyaretçi ağırlar. Müzik festivali olan Sziget Festivali zamanında şehre seyahat etmek şehrin eğlence anlayışını da tanıma imkanı sunar. Sziget festivalinin yanında pek çok festivalin de kendine yer bulduğu şehre bu zamanlarda gitmek her anlamda şehri tanımaya ve eğlenmeye yardımcı olacak etkenler arasındadır.

Budapeşte’ye Nasıl Gidilir?

Avrupa’nın cazibe merkezlerinden ve ilgiyle ziyaret edilen şehirlerinden Budapeşte’ye Türkiye’den direkt uçuşlar bulunur. İstanbul’da her iki havaalanından da şehre aktarmasız olarak ulaşmak mümkündür. Budapeşte turları ile şehre kolayca gidilebilir. Yine hava ya da kara yolu tercih eden turlar ile yolcular ulaşım konusunda sıkıntı çekmez. Tüm konuları tur şirketleri onlar için halleder. Havayolu ulaşımının yanı sıra tren yolculuğu ile de Budapeşte’ye gitmek mümkündür. İstanbul’dan Bükreş’e yapılacak tren yolculuğu sonrasında Bükreş’ten Budapeşte’ye geçilir. Aynı zamanda yine İstanbul’dan Budapeşte’ye çeşitli otobüs firmaları ile de seyahat edilir.

Hayalleri süsleyen masalsı atmosferi ile Budapeşte yolculuğuna Coral Travel ayrıcalığı ile çıkın. Şehrin büyüsü ve gezilecek yerleri ile Avrupa şehirleri arasında Budapeşte ilk ziyaret edilecek noktalardan biridir.