Budva Gezilecek Yerler Listesi: Budva'nın Renkli Atmosferini Keşfedin!

Coral Travel

Budva, Karadağ’ın incisidir. Karadağ denilince ilk akla gelen şehirlerden olan Budva, sahil şeridinde yer alır. Son yıllarda önemi iyice artan şehir, turistlerin de ilgi odağı haline getirdiği sakin yerlerdendir. Budva turları dünyanın her yerinde olduğu gibi ülkemizde de yoğun ilgi görür. Şehir 2500 yıllık bir geçmiş ve tarihe sahiptir. Adriyatik kıyısında bulunan en eski ve cazip yerleşim yerleri arasındadır. Sahil şeridindeki konumu itibariyle plaj sayısı fazla olan şehirde yaz turizmi oldukça etkindir. Bunun yanı sıra tarihi yerleri, atmosferi ve doğal güzellikleri ile gezmekten keyif alınan Karadağ şehirlerinin başında gelir. Ortaçağ’dan kalma tarihi bir şehir olan Budva, Venedik’in Adriyatik kıyısındaki kalelerinden biridir.

Karadağ turizmine kattığı değer bakımından önemi her geçen gün artan Budva, eski ve yeni şehir olmak üzere iki ayrı bölüme ayrılır. Old Town yani eski şehir derin bir tarihi dokunun hissedildiği en önemli turistik merkezlerdendir. Kaleleri ve ziyaretçilerini içine çeken dar sokakları ile meşhur olan Old Town, Budva gezisinin uğrak noktalarındandır. Vizesiz bir destinasyon olduğu için özellikle yaz turizminde sıklıkla ziyaret edilir. Doğal plajıyla dikkat çeker. Vizesiz gidilecek yerler dendiğinde tarihi, doğal güzellikleri, Adriyatik manzarası, kaleleri ve atmosferi ile Budva tercih edilecek şehirler arasında başı çeker.

Budva’da Gezilecek Yerler

Kültür ve yaz turizminin gelişmiş olduğu şehirlerden olan Budva, sunmuş olduğu doğal güzellikler ile dünyanın pek çok yerinden ziyaretçi ağırlar. Budva’da gezilecek yerler dendiğinde çeşitlilik gösteren lokasyonları ile her zevkten turiste hitap eder. Budva Karadağ’ın ve Balkanların saklı kalmış cennetleri arasında gösterilir. Küçük bir şehir olması Budva’nın dezavantajlarından değildir. Tam tersi küçük bir coğrafyaya sığdırılan sayısız güzellik ile Budva gezilecek yerler dendiğinde mutlaka ziyaret edilmesi gereken adresler barındırı. Budva turuna çıkmadan önce şehirde gidilecek yerlerin listesini yapmanızda fayda var.

  • Old Town (Eski Şehir)

Budva’nın en eski yerleşimlerinin bulunduğu Old Town, Budva’da mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir bölgedir. Yerel dilde “Stari Grad” olarak da bilinen şehrin Old Town bölgesinde görülecek pek çok yer vardır. Old Town özellikle tarih ve kültür meraklılarını için tam bir cazibe merkezidir. Budva gezi rehberi içinde Old Town görmeden dönülmemesi gereken bir yerdir. Tarih boyunca Yunanlılar, Roma, Venedik ve Slav medeniyetlerinin hüküm sürdüğü Budva’nın Old Town olarak adlandırılan bölgesi birçok farklı kültürlerin izlerini taşır. Şehre en uzun süre hakim olan Venedikliler tarafından bırakılan tarihi eserler ve yapılar ön plandadır. Old Town, modern dünyamızın etki edemediği Arnavut kaldırımlı dar sokakları ile dikkat çeker. Üç kişinin dahi yan yana yürürken zorlanacağı dar sokaklarda gezerken tarihin ve kültürün dokusunu sonuna kadar hissedebilirsiniz. Küçük meydanlara heybetli bir görünüm katan Budva Kalesi de Old Town içinde yer alır. Yarımada üzerinde kurulmuş olan Old Town, şirin kafelerinde kahve molası verilerek misafirleri ağırlayan pek çok adrese sahiptir.

  • Sveti Stefan

Budva dendiğinde ilk akla gelen lokasyonların başında hiç kuşkusuz Sveti Stefan Adası gelir. Budva’nın simgesi olan Sveti Stefan Adası 15. Yüzyıla uzanan uzun bir geçmişe sahiptir. Şehrin en meşhur noktası olan Ada, ana karaya ince bir yol ile bağlanır. Sveti Stefan Adası, günümüzde ünlü bir otel zinciri tarafından 30 yıllığına kiralanmıştır. Ada içindeki tarihi evler ve yapılar otelin konaklama alanları olarak kullanılır. Ünü tüm dünyaya yayılan Sveti Stefan’da dünyaca ünlü pek çok oyuncu ve sanatçı konaklayarak bölgenin cazibesine katkı sağlamıştır. Gösterişli ve muhteşem görüntüsü ile fotoğraf karelerine bolca malzeme olan Sveti Stefan, Budva’da mutlaka görülmesi gereken adreslerin başında gelir. Adanın ana dokusunu oluşturan kırmızı kiremitli evler ve aralarında yükselerek adaya renk katan çam ağaçları bu eski balıkçı kasabasını güzelleştiren önemli unsurlardandır.

Günümüzde girişlerin ücretli olduğu Sveti Stefan Adası, işletmecisi olan otelin müşterileri tarafından ücretsiz olarak keşfedilebilmektedir. Sveti Stefan Adası’nda gezebilmenin bir diğer yöntemi ise bölgede bulunan restroanlarda yemek için rezervasyon yaptırmaktır.

  • Budva Kalesi

Budva Kalesi, Budva’nın önde gelen tarihi simgelerin arasında yer alır. Bulunduğu lokasyon ile ziyaretçilerine Adriyatik Denizi’ni kuş bakışı izleme imkanı sunar. Şehrin kültürel yapısına değer katan Budva Kalesi’nin tarihi M.Ö 5. Yüzyıla kadar uzanır. Bir Ortaçağ Kalesi olan Budva Kalesi, civarında bulunan pek çok kiliseye ev sahipliği yapar. Budva Kalesi, turistler tarafından görülmesi gereken yerler arasında ihtişamlı bir şekilde yükselirken akşam yemeklerinde manzara arayışındaki misafirlerine eşsiz bir deneyim sunar. Budva Kalesi surları içinde bulunan restoranda, gün batımının süslediği manzara eşliğinde yemek yemek Budva’da yapılacaklar arasında ilk sıralarda yer alır. Geçmişin izlerini her bir detayında günümüze kadar taşıyan Buva Kalesi, ziyaretçilerini yüzlerce yıllık bir yolculuğa çıkarır. Kale içinde kütüphane ve müze bu yolculuğu pekiştirir. Kütüphanede şehrin ve dünyanın bazı eski kitaplarını inceleyebilirsiniz. Müze ise Budva tarihine ışık tutan sayısız esere ev sahipliği yapar. Budva Kalesi, şehir turunda dinlenmek ve manzara eşliğinde biraz soluklanmak için oldukça ideal bir adrestir.

  • Sveti Nikola Adası (Hawaii Adası)

Adriyatik Denizi’nin 200 metre kadar açığında bulunan Sveti Nikola Adası, doğal güzelliği bozulmadan korunan yerlerden biridir. Sveti Nikola Adası’nın çevresin saran sahil şeridi 2 km uzunluğa sahiptir. Sveti Nikola Ada’da üç adet kumsal bulunur ve ufak plajları ile de tatilcilerin uğrak noktaları arasındadır. Ada içinde gezerken ziyretçilerine karşıdan göz kırpan tarihi Budva’yı seyre dalmak oldukça etkileyicidir. Ada’ya ulaşım deniz taksileri ve botlar ile mümkündür. Bu araçlar özellikle plaja gelmek isteyen ziyaretçiler tarafından yoğun bir şekilde kullanılır. Sveti Nikola Adası’nın el değmemiş bölgeleri, geyik ve tavşanların yaşam alanlarına ev sahipliği yapar. Ada içinde plaj müşterilerine hizmet için kurulmuş bir işletme bulunur. Turistik bir cazibe merkezi niteliği taşıyan Sveti Nikola Adası, yaz turizmine dair birçok aktiviteye katılabilirsiniz. Dilerseniz küçük işletmelerden kano kiralayıp muhteşem doğasıyla Sveti Nikola Adası’nın koylarını ziyaret edebilirsiniz.

  • Budva Meydanı (Dans Eden Kız Heykeli)

Şehrin göbeğindeki Budva Meydanı içerisinde yer alan Balerin Heykeli olarak da bilinen Dans Eden Kız Heykeli, Budva’nın olduğu kadar Karadağ için de sembolik yapılardan biridir. Heykel Budva gezi rehberi içinde görülmesi gereken eserlerdendir. Gradimir Aleksic tarafından yapılan heykelin tamamı bronz materyalden üretilmiştir. Balerin Heykeli, Budva’yı simgelemesi bakımından önemlidir. Şehirde satılan pek çok magnet ve hediyelik eşyada bu figürü görmek mümkündür. Dans Eden Kız Heykeli şehrin önemli plajlarından Mogren’deki kayalıklar üzerine yapılmıştır.

Budva’ya dair pek çok fotoğraf karesini süsleyen Dans Eden Kız Heykeli hakkında pek çok rivayet bulunur. Bunlar arasında en ünlüsü heykele dokunulduğunda şans getiriyor olduğu inancıdır. Bu hikaye sayesinde her yıl yüz binlerce turist heykeli ziyaret eder ve dokunur. Bir diğer rivayete göre ise Adriyatik Denizi’nde yüzerken boğulan küçük bir kız çocuğu için yapılmıştır. Heykele dair rivayetler arasında en çok ilgi çekeni sembolik aşkı simgeler niteliktedir. Birbirine aşık dansçı bir kız ve gemici bir gencin hikayesi, heykel hakkında en çok anlatılan hikayelerdir. Gemi ile yolculuğa çıkan genç adamı uzun yıllar aynı kaya üzerinde bekleyen dansçı kız, en sonunda hayatını kaybeder. Genç adamın gemisi bir daha hiçbir zaman Budva’ya gelmemiştir. Heykel bu umutsuz bekleyişi simgeler ve Budva’da mutlaka görülmesi gereken yapılar arasında yer alır.

  • Tara Kanyonu

Budva’ya yakın görülmesi gereken adreslerden Tara Kanyonu, dünyanın en derin ikinci kanyonudur. Kanyonun derinliği 1.300 km’dir. Avrupa’nın en derin kanyonu olma özelliği taşır. Tara Kanyonu, UNESCO Dünya Mirasları arasında korunmaya alınmıştır. Kanyon’da rafting, doğa yürüyüşleri Budva’da yapılacaklar listesinde mutlaka olmalıdır. Kanyon’un suyu içilebilir özelliktedir ve şifalı olduğuna inanılır. Tara Kanyonu’nun dört bir tarafını çevreleyen yemyeşil manzara nefes kesici bir görselliğe sahiptir. Özellikle Kanyon üzerinde yer alan Tara Köprüsü, üzerinden oldukça büyüleyici fotoğraflar çekebilirsiniz. Tara Köprüsü üzerinden zipline yapmak mümkündür. Zipline ve rafting yalnızca mayıs ve eylül ayları arasında yapılır.

  • Podmaine Manastırı

Podmaine Manastırı, ülkenin en zengin ve soylu ailesi tarafından yapılmış bir yapıdır. Pondaine Manastırı içinde mutlaka görülmesi gereken kiliseler yer alır. Meryem Ana ve Aziz Petra Kilisesi bunlar arasında yer alır. Podmaine Manastırı, Sırp Ortodoks kilisesi olarak faaliyetlerini sürdürür. Budva’yı ziyarete gelen tarihe düşkün turistler tarafından sıkça ziyaret edilen, tarihi yapısı ve dini dokusu ile büyüleyen Podmaine Manastırı’nın ne zaman inşa edildiğine dair net bir bilgi yoktur. Manastır’a giriş ücretsizdir.

  • Santa Maria in Punta Kilisesi

Tarihi ve kültürel yapılarla ilgilenen ziyaretçilerin Budva’da mutlaka görmesi gereken bir diğer eser Santa Maria in Punta Kilisesi’dir. M.S. 840 yılında inşa edilen bir ibadethane olan St. Maria. in Punta Kilisesi, eski zamanlarda okul ve manastır olarak da kullanılmıştır. Ayrıca burada yer alan okul şehrin en eski okulu olarak da bilinir. Beyaz rengin hakim olduğu ihtişamlı görüntüsü ile dikkat çeken kilisenin bahçesinde birçok mezar bulunur Ülkenin ve Budva’nın en eski dini yapıları arasında yer alan St. Maria in Punta Kilisesi, aynı zamanda bir müze niteliğindedir. Kilise’nin müze olarak kullanılan sergi alanında tarihi yazıtlar ve mezarlar yer alır. Kilise, günümüzde konser ve etkinlik alanı olarak da kullanılır. Adriyatik Denizi manzarası ile de nefes kesen bir lokasyonda bulunan Kilise, heyecan veren bir atmosfere de sahiptir.

  • Mogren Plajı

Budva, Adriyatik Denizi kıyısındaki plajları ile ünlü bir şehirdir. Şehirde misafirlerin ilgisini çeken birçok plaj bulunur. Bu plajlar arasında en ünlüsü Mogren Plajı’dır. Mogren Plajı, 350 metrelik bir kumsal şeridine sahiptir. Plajın en dikkat çeken özelliklerinin başında birbirine tünelle bağlanan iki kumsalın bulunması gelir. Birinci ve ikinci Mogren olarak anılan bu plajlardan Mogren 2, özellikle yaz aylarında oldukça kalabalıktır. Mogren Plajı, bölgedeki birçok plajda olduğu mavi bayraklıdır. Plaja gelen ziyaretçiler tünel ile diğer plaja kolaylıkla ulaşır. Mogren Plajı, ücretsiz ve aynı zamanda masmavi bir güzelliğe sahip olduğu için en çok tercih edilen plajlar arasındadır.

  • Petrovac

Budva şehir merkezine yarım saatlik sürüş mesafesindeki sahil kasabası olan Petrovac, oldukça sakin ve huzurlu bir atmosfere sahiptir. Budva gezisinde şehir merkezinden biraz uzaklaşarak keşfe çıkmak isteyenler için mutlaka ziyaret edilmesi gereken lokasyonlardan Petrovac, doğal güzellikleri ve manzarası ile ilgi çeker. Budva’da yoğun bir şekilde hissedilen Venedik yapıları Petrovac’ta da kendini gösterir. Petrovac kasabasında, Venedikliler döneminden günümüze kadar ayakta kalmayı başaran tarihi bir kale bulunur. Tarihi atmosferine eşlik eden şık mekanları ile Petrovac, akşam yemekleri için de uygun bir ortama sahiptir. Deniz turizminin gelişmiş olduğu bölgede irili ufaklı birçok plaj bulunur. Yaz aylarında zaman zaman kalabalık olsa da turizm sezonunun zayıf seyrettiği bahar aylarında oldukça sakin olan bu plajlarda denizin keyfini çıkarabilirsiniz. Bölgede keşfedilmeyi bekleyen sayısız plaj ve küçük koylarda herhangi bir ücret ödemeden Adriyatik Denizi’nin berrak sularının tadını çıkarabilir, tatil keyfinizi doyasıya yaşayabilirsiniz.

  • Przno

Budva, şehir merkezinde 15 dakika mesafedeki Przno kasabası da bölgenin ilgi odağı turizm cennetlerinden biridir. Yine sahil şeridinde yer alan küçük bir balıkçı köyü olan Przno ise Sveti Stefan Adası ile Budva arasındaki bir konumdadır. Günün her saati bölgeye giden toplu taşıma araçları bulabilirsiniz. Yeşil ile maviyi buluşturan Przno, özellikle sakin plajları ile oldukça dikkat çeker. Küçük evleri, restoranları ile bulunmaktan keyif veren bu Przno, romantik bir akşam yemeği için uygundur. Przno zengin deniz ürünleri menüsü ile akşam yemekleri için de lezzetli alternatifler sunar.Przno, bölgenin su altı zenginliklerini barındırması sebebiyle dalış yapmayı sevenleri de bölgeye çeker. Tüplü dalış yaparak denizin altındaki farklı dünyayı keşfetmek burada mutlaka yapılması gereken aktiviteler arasındadır.

  • St. Sava Kilisesi

St. Sava Kilisesi, 14. Yüzyılda inşa edilmiştir. Oldukça küçük olan bu tarihi ve dini yapı Budva’da görülecek yerler arasında yer alır. Kilisenin en dikkat çeken özelliklerinden biri şehre ait surların üzerinde kurulmuş olmasıdır. Mimarisinde kullanılan taş ve kiremit detaylar genel Budva görüntüsü ile oldukça uyumludur. Kilise ziyarete kapalı olmasına karşın Budva ve Adriyatik deniz manzarasını seyretmek için elverişli bir ortam sunar. Şehre dair fotoğraf karelerinde sıklıkla karşınıza çıkabilen St. Sava Kilisesi, tarih boyunca gördüğü depremler ve doğal afetler nedeniyle bazı yapılarını kaybetmiştir.

  • Kotor

Budva yakınlarındaki ünlü sahil kasabalarından biri olan Kotor, Budva ziyareti kapsamında atlanmaması gereken şehirlerden biridir. Karadağ turizminde önemli bir yeri bulunan Kotor, bölgedeki turistik gezilerin uğrak noktasıdır. Cruise gezilerinde Adriyatik duraklarından biri olan Kotor’a gemi ve yatlar her yıl milyonlarca ziyaretçi getirir. Bölgeye ulaşım için iki havaliamanı bulunur. Tivat Havalimanı 10 kilometre, Podgorica Havalimanı ise Kotor’a 90 kilometre mesafededir. Dağların çevrelediği bir liman kasabası olarak dikkat çeken Kotor, tıpkı Budva’da olduğu gibi taş yapılar ve kırmızı kiremitli çatılı yapıları ile oldukça hoş bir manzara sunar. Kotor’da yer alan eski şehre ait tarihi yapıları ve kültürel eserler her yıl milyonlarca turist tarafından ziyaret edilir. Kotor şehir meydanındaki saat kulesi adeta Kotor’ın simgesi durumundadır. Kotor, 1979 yılından beri Unesco Dünya Mirası listesinde yer alır. Ortaçağ yapıları nedeniyle neredeyse açık hava müzesi niteliği taşıyan Kotor, her damağa hitap eden lezzetlerin bulunduğu kafe ve restoranlara ev sahipliği yapar.

Coral Travel ayrıcalığı ile Budva otelleri arasından bir seçim yaparak Karadağ ve bölgenin diğer şehirlerini keşfedebileceğiniz gezi planları yapabilirsiniz.