Dalyan Rehberi: Gezilecek Yerler, Yapılacaklar ve Konaklama

Coral Travel

Dalyan, Türkiye’nin en önemli turistik beldelerindendir. Özellikle yaz aylarında bölgenin nüfusunda önemli bir artış gözlenir. Sıcak havalarda, deniz ve güneşin tadını çıkarmak isteyenler Dalyan’a akın eder. Doğal güzellikleri, tarihi yerleri ile Dalyan’da birçok gezilecek mekan bulunur. Güzel bir tatil için Dalyan’da ne yapılır? Gelin birlikte bakalım.

Dalyan Nerededir?

Dalyan, Muğla’nın Ortaca ilçesinde yer alır. Akdeniz’in en önemli tatil beldeleri arasındadır. Dalyan Muğla merkeze 83 km uzaklıkta bulunur. Coğrafi konum olarak Marmaris ve Fethiye’ye yakın konumda olan Dalyan’a ana yoldan 12 km bir yolculuk sonunda ulaşılır.

Dalyan’a Nasıl Gidilir?

Dalyan’a seyahat etmek için birçok alternatif vardır. Eğer Dalyan’a gitmek için havayolunu tercih ediyorsanız Muğla Dalaman Havalimanı’nı kullanmalısınız. Dalyan, Dalaman havalimanından 28 km uzaklıktadır. İster toplu taşıma imkanları ile ister araç kiralayarak Dalaman havalimanından Dalyan’a ulaşabilirsiniz.  Eğer Dalyan tatiline şahsi aracınızla çıkacaksanız bu durumda Muğla’ya gelerek Ortaca ilçesinde 15 dakikalık bir yolculuk ile Dalyan’a varabilirsiniz. Dalyan’a ulaşmak için bir başka yöntem ise şehirler arası otobüs yolculuğudur. Otobüs seferleri ile Muğla Ortaca ilçesine gelerek buradan dolmuşlar ile Dalyan’a gidebilirsiniz.

Dalyan’da Gezilecek Yerler

Dalyan tarihi dokusu, doğal güzellikleri, turistik yerleri, denize sıfır plajları ile birçok gezilecek yere sahiptir. Tatile çıkmadan Muğla Dalyan gezilecek yerler için kendinize bir liste hazırlayabilirsiniz. Dalyan gezi rehberi oluşturarak hemen yarın yola çıkabilirsiniz.

Kaunos Antik Kenti

Kaunos Antik Kenti, Dalyan turistik yerler arasında popüler bir mekandır. Kent, 2014 yılında UNESCO Dünya Miras geçici listesine alınmıştır. Antik Çağ’da önemli bir liman kenti olan Kaunos, günümüzde denizin alüvyonlarla dolması nedeniyle liman özelliğini kaybetmiştir. Antik Kent içerisinde kaya mezarları, akropol gibi birçok tarihi eser vardır. Kent tarihinin MÖ 4.yy’a kadar dayandığı belirtilir. Tarihsel süreçte kent Rodos krallığı, Bergama krallığı ve Roma İmparatorluğu gibi farklı uygarlıklar döneminde de varlığını sürdürmüştür.

Kentin içerisinde yer alan kaya mezarlarının MÖ 4 yy’da statüsü yüksek kişiler yapıldığı söylenir. Ayrıca, Antik Kent içerisinde Roma medeniyetine ait kalıntılar da mevcuttur. Roma hamamı, agora, tiyatro ve bazilika burada ziyaret edebileceğiniz tarihi eserlerdir.

Sultaniye Kaplıcaları

Sultaniye kaplıcaları burada gezebileceğiniz tarihi mekanlar arasındadır. Kaplıcaların tarihi Kaunos dönemine dayanır. Bizans döneminde ise kaplıcalar genişletilerek buraya bir konaklama tesisi inşa edilmiştir. Günümüzde ise Bizans dönemine ait bu eserden izler bulunmamaktadır. Nitekim, tesisler tarihsel süreçte yaşanan değişimlere bağlı olarak sular altında kalmıştır. Burada yer alan şifalı sular sağlık turizmi için kullanılır. Kaplıcalardaki su yapısında kalsiyum sülfat, kalsiyum klorür, bromür gibi birçok bileşik içerir. Bu nedenle, Sultaniye kaplıcalarının romatizma, böbrek hastalıkları, cilt  hastalıkları, metabolik bozukluklar gibi birçok rahatsızlığa iyi geldiği söylenir. Romatizma, bel ağrısı gibi sorunlar yaşıyorsanız, sağlık turizmi açısından Dalyan’ın en önemli mekanı olan kaplıcaları ziyaret edebilirsiniz.

İztuzu Plajı

İztuzu plajı, Muğla Dalyan için en önemli kumsallardandır. Her yıl birçok yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilen plaj 4,5 km uzunluğa sahiptir. Aynı zamanda caretta carettalar için bir ekosistem olan plaj, Kaplumbağa Plajı olarak da adlandırılır. Kaplumbağa ekosistemini korumak için akşam 20:00 ile sabah 08:00 saatleri arasında plaj kapalıdır. Dalyan’a yaz mevsiminde gittiyseniz ve deniz keyfi yapmak isterseniz İztuzu Plajı en iyi alternatiftir. Temiz suları, sakin ortamı, yeşil doğası ile kalabalık sahiller yerine İztuzu Plajı’nı tercih edebilirsiniz.

Sülüngür Gölü

Sülüngür gölü, Muğla’nın Ortaca ilçesi ile Köyceğiz arasında kalır. Çam ağaçları ile çevrili göl İztuzu plajına giderken yolun sağ tarafındadır. Dalyan tatilinizde İztuzu plajına gidecekseniz Sülüngür Gölü’ne uğramadan geçmeyin. Sülüngür gölü etrafındaki yeşillik alanda günübirlik piknik veya uzun süreli kamp gibi aktiviteler yapmanız mümkündür. Dağların arasında, yeşil orman içerisinde bulunan Sülüngür Gölü sakin ve sessiz ortamı ile kafa dinlemek isteyenler için de idealdir. Sülüngür Gölü’ne Dalyan merkezden yaklaşık 10 dakikalık seyahat ile ulaşabilirsiniz. Göle giderken yanınıza fotoğraf makinenizi almanızı öneririz. Zira Sülüngür Gölü yemyeşil orman içerisindeki eşsiz manzarası ile kartpostallık bir ortama sahiptir.

Kargıcak Koyu

Kargıcak koyu, İztuzu plajının hemen yanı başında yer alır. Kargıcak koyu, bölgenin el değmemiş güzellikleri arasında, denize nazır manzarası ve serin, temiz suları ile ziyaretçilere açıktır. Kargıcak’ta kano turu yaparak Dalyan’da yer alan koyları deniz turu ile gezebilirsiniz. Deniz keyfi yapmak isteyenler için özellikle sabah saatlerinde koyun suları oldukça berraktır.  Öğlen veya ikindi vakitlerinde ise genellikle Kargıcak koyunun suları daha dalgalı olabilir. Koyun arkasında ise yeşil doğası ile ağaçlık bir alan bulunur. Yeşil alanda Narenciye ağaçları, bağ ve bahçeler vardır. Kargıcak koyunu mutlaka Dalyan tatil rehberi için oluşturduğunuz listeye eklemelisiniz.

Radar Gökbel Tepesi

Radar tepesi, manzara izlemeyi sevenler için ideal bir mekandır. Tepeden tüm Dalyan’ı izlemeniz mümkündür. Buradan Dalyan Deltası, Sülüngür Gölü, Köyceğiz Gölü, İztuzu Plajı’nın manzarasını izleyebilirsiniz. Mavi gölleri ve ekosistemi bir arada görebileceğiniz nadir mekanlardan olan Radar Tepesi’ne sonbahar mevsiminde giderseniz yeşilin her tonunu buradan seyredebilirsiniz. Radar Tepesi coğrafi konum olarak Kargıcak Koyu’na oldukça yakındır. Dalyan’dan İztuzu Plajı’na seyahat ederken Kargıcak Koyu tabelasının olduğu yerden virajlı yola saparak Radar Tepesi’ne ulaşabilirsiniz. Virajlı yoldan ilerlediğinizde ikiye ayrılan yol, sol tarafa giderseniz sizi Kargıcak Koyu’na sağ tarafa dönerseniz Radar Tepesi’ne ulaştırır.

Dalyan Özel Çevre Koruma Alanı

Dalyan ve yakın konumunda bulunan Köyceğiz’de 4 belde ve 13 köyü içerisine alan çevre koruma alanı eşsiz güzelliği, el değmemiş doğası ile doğa severler için iyi bir seçenektir.  Dalyan Köyceğiz çevre koruma alanı içerisinde Kızılçam, fıstık çamı ve frigana vejetasyonu, sulak alanlar, Köyceğiz gölü ve Sürüngül Gölü, kanallar ve ormanlar vardır. Ayrıca, alan sakarmeke, saz sümbülü, kırlangıç, yalı çapkını, martı, arı kuşu, çeltikçi gibi birçok kuş türü için doğal ekosistem konumundadır. Dalyan boğazı ve Köyceğiz gölünün doğal niteliklerinin, birçok farklı kuş ve bitki türlerinin korunması için bölge koruma altına alınmıştır. Bölgedeki doğal yaşamı yerinde gözlemlemek için Dalyan çevre koruma alanında kısa bir doğa yürüyüşü yapabilirsiniz.

Dalyan Kanalı

Dalyan’da uzunluğu 10 km’yi bulan bir akasudur. Suları Köyceğiz Gölü’nden başlayarak denize dökülür. Kanalın denize döküldüğü yer İztuzu Plajı’dır. Kanalın suları menderesler çizer, kanal Dalyan Köyceğiz özel çevre koruma alanı içerisinde yer alır. Kanalın etrafı relikt tür olarak kabul edilen sığla ağacı ile çevrilidir. Yemyeşil doğa içerisinde akan Dalyan Kanalı’nı tekne turu ile gezabilirsiniz.

Eco Trails

Doğa içerisinde yürümeyi ve bisiklet sürmeyi seviyorsanız Eco Trails tam size göre. Eco Trails Muğla’nın Dalyan, Ortanca, Köyceğiz ve Dalaman bölgeleri kapsayan bir yürüyüş ve bisiklet parkurudur. Doğa içerisindeki sulak ve orman alanları, yaban hayatını koruyan ekoturizm temelli bir rota Eco Trails’i oluşturur. Üç ana güzergaha sahip rotada 470 km’lik yürüyüş parkuru ve 700 km’lik bisiklet parkuru bulunur. Eco Trails güzergahını ister kitapçıktan ister tabelalar veya mobil uygulamadan takip ederek gezebilirsiniz.

Çandır Tepesi

Dalyan’ı kuşbakışı izlemek istiyorsanız akla gelen iki yer vardır. Birisi Çandır Tepesi, diğeri ise Radar Gökbel Tepesi’dir. Çandır Tepesi’ne iki güzergah ile gidebilirsiniz. Karayolu ile tepeye gitmek isterseniz Köyceğiz Gölü’nün çevresini dolaşmanız gerekir. Eğer daha kestirme bir yol isterseniz Dalyan Feribot İskelesi’nden karşıya daha kısa sürede geçerek Çandır Tepesi’ne ulaşabilirsiniz. Tepeye çıkmak biraz meşakkatli olsa da yukarıdan tüm Dalyan’ı izlediğinizde buna değer olduğunu görürsünüz.

Ekincik Koyu

Ekincik koyu, doğal limana sahip enfes bir yerdir. Akdeniz kıyılarına göre oldukça sakin ve el değmemiş bir mekan olan Ekincik Koyu, şehirden uzak, doğa içerisinde, mavi ile yeşilin bir arada olduğu bir kıyıdır. Kıta sahanlığı da oldukça geniştir. Burada yazın ve denizin tadını çıkarabilirsiniz. Ayrıca, Ekincik Koyu berrak sulara sahiptir, denize baktığınızda cam göründüğü için derinlikleri rahatlıkla izleyebilirsiniz. Yazın bu mekanda, deniz suyu sıcaklığı 25-35 derece arasında farklılık gösterir. İztuzu Plajı’na göre de daha sakin bir mekan olduğu söylenebilir. Ekincik Koyu’nda yaz tatilinin keyfini çıkarabilirsiniz.

Dalyan’da Ne Yenir?

Dalyan’da damak tadınıza uygun lezzetler arıyorsanız Akdeniz mutfağının yemekleri tam size göre. Eğer tavuk çeşitlerini tercih ediyorsanız Begonville House’da meşhur tavuklu turşulu menüleri deneyebilirsiniz. Restoran’da turşu ve tavuk özel soslar eşliğinde harmanlanarak servis edilir. Dalyan’ın yöresel lezzetleri arasında en çok tercih edilen ise balıktır. Günlük olarak birçok restoranda balık ziyafeti yapabilirsiniz. Açık ve kapalı mekanları ile tercihinize göre restoranda yemek yiyebilirsiniz. Mai Restoran, Ekin Restoran, Çağrı Pide, Gölbaşı Restoran, Dalyan Kebapçım bölgedeki alternatif yeme içme yerleridir. Manzaraya karşı bir çay içmek isterseniz Kaunos Çay Bahçesi’nin kıyılarındaki masalarda bir tanesine oturun. Kral mezarlarına karşı burada çay içerek soluklanabilirsiniz. Lezzetli bir kahve içmek için de Le Cafe’yi tercih edebilirsiniz.

Dalyan’da Kalınacak Yerler

Dalyan Muğla’nın önemli turistik yerlerinden olduğu için turizm olanakları açısından gelişmiş bir bölgedir. Konaklama açısından alternatif mekanlara sahiptir. Dalyan Hotel Royal, BC Spa Hotel, Dalyan Live Hotel, Caunos Antik Hotel, İztuzu Apart Villa, Dalyan Yağmur Hotel, Dalyan Resort Spa Hotel gibi konaklama tesislerini tercih edebilirsiniz. Dalyan’da butik oteller, bungalov evler ve kamp yerleri de mevcuttur. Dalyan Camping, Dalyan Doğa Camping, Dalyan Hürpedal Camping, Jungle Camping Dalyan kamp hizmeti veren yerlerdir. Konaklama tercihinize göre alternatif mekanlar arasında seçim yapabilirsiniz.

Dalyan’da Yapılacaklar

Dalyan’da yapılacak en iyi aktivitelerin başın tekne turu gelir. Günübirlik olarak düzenlenen tekne turları ile Kaunos Antik Kenti, İztuzu Kaplumbağa Plajı, Dalyan Kanalı,  Likya Kaya Mezarları’nı gezebilirsiniz. Eğer Dalyan’a sonbahar ve ilkbahar mevsiminde gidiyorsanız mayıs ve ekim aylarında her gün düzenlenen tekne turuna katılabilirsiniz. Dalyan’ı gezmenin en ideal yöntemlerinden birinin tekne turları olduğu söylenebilir. Dalyan Lagünü, Kargıcak Koyu, Ekincik Koyu gibi farklı deniz kıyısı olan yerlerine de tekne turu ile gitmek mümkündür. Eğer mavi yolculuk ile denize açılmak yerine doğa ile başbaşa kalmayı tercih ediyorsanız Dalyan’daki camping alanlarında çadır veya karavan kampı yapabilirsiniz. Doğa yürüyüşü, bisiklet sürme açısından da Dalyan’da birçok alternatif mekan bulunur. Ancak tracking için size önerimiz Eco Trails rotasıdır. Eco Trails güzergahı eko turizm için oluşturulan, doğal ekosistemlerin korunmasına dayalı hem yürüyüş hem de bisiklet parkurları bulunan bir etkinlik alanıdır.

Dalyan’ın eşsiz doğasını keşfetmek ve farklı tur seçeneklerinden yararlanmak için Coral Tatil'in tur fırsatlarına göz atabilirsiniz.