Diyarbakır Gezilecek Yerler: En Popüler 70+ Durak Noktası!

Coral Travel

Diyarbakır, tatil severlerin gezi rotasyonunda yer alan önemli şehirlerden biridir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük şehri olan Diyarbakır, gezilecek yerler bakımından oldukça zengindir. Şehrin tarihi, doğal ve kültürel güzelliklerini gözler önüne serer. M.Ö. 5000 yılına kadar dayanan tarihiyle antik kentlerin ve kalıntıların mirasını, günümüze taşır. Bu yönüyle de bölgenin en eski şehri olma özelliğine sahiptir. O yıllarda yerleşik hayata geçtiği bilinen Cilalı Taş Devri topluluklarıyla başlayan hazine değerindeki birikim, özellikle keşif meraklılarının ilgi odağı olur.

Tarihin gizemli ve aşikarı hazinelerini barındıran şehir, etkileyici doğal güzellikleri ve hayranlık uyandıran kültürel değerleriyle iç içe geçerek ziyaretçilerine ev sahipliği yapar. Heybetli duruşuyla şehrin sembolü haline gelen tarihi Diyarbakır Kalesi ve eşsiz manzarası eşliğinde doğayla bütünleşen Hevsel Bahçeleri ile UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmeyi hak etmiştir. Yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası olan Diyarbakır’da Çin Seddi’nden sonra dünyanın en uzun sur duvarları ünvanı alan 5 km uzunluktaki Diyarbakır surları, büyüleyici bir manzara ortaya koyar.

Diyarbakır’a geldiğinizde, tüm görkemiyle sizi karşılayan konakların benzersiz mimarisini inceleyebilir, siyah beyaz bazalt taşların motiflerindeki ve işçiliğindeki uyuma hayran kalabilirsiniz. Gastronomi tutkunlarına mükemmel lezzetler tattıran yöresel mutfak kültürünün sırrı ise binlerce yıllık geçmişten gelen tariflere dayanır.  

Diyarbakır’da gezilecek yerler turunu unutulmaz zamanlara dönüştürmek için Coral Tatil’in rehberliğinde eşsiz bir deneyim yaşamanız mümkündür. Tatil ya da seyahat planınız dahilinde konfor ve bütçe tercihlerine hitap eden Diyarbakır otelleri arasından kolayca tercih yapabilir, beklentilerinizi karşılayan konaklama tesisinden hemen rezervasyon yaptırabilirsiniz.

  • Diyarbakır Kalesi

Bölgenin en büyük şehrinde sembol haline gelen Diyarbakır tarihi yerler sıralamasında, Diyarbakır Kalesi ilkler arasında bulunur. Turistlerin yoğun ilgi gösterdiği tarihi hazinenin 9000 yıllık geçmişe sahip olduğu tahmin edilir. Uzunluğu 5 km’ye varan surların, İçkale ve Dışkale olarak ayrılan iki bölümünde, dört ayrı giriş vardır. Surları çevreleyen etkileyici taş oymalar, anıtsal kapıları süsler. Tarihi konaklar, kültür turizmine merak saranların uğrak noktası olmayı başarır. 82 adet burçtan oluşan devasa tarih hazinesi, fotoğraf karelerinizde yer almaya adaydır.

  • Eğil

Şehir merkezine yaklaşık 43 km mesafedeki Eğil ilçesi, tarih, kültür ve inanç turizminin eşsiz mekânlarını bir araya getirir. Peygamberler Şehri olarak anılan ilçenin, Kur’an-ı Kerim’de geçen Hz. Zülküf ve Hz. Elyesa isimli nebileri (Kutsal kitap indirilmeyen peygamber) ağırladığına inanılır. Diyarbakır gezilecek yerler keşif yolculuğunda Urartu, Abbasi, Bizans, Roma, Akkoyunlu, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerinin izlerine rastlayabilirsiniz.

  • Silvan

Silvan ilçe sınırlarında, Silvan Kalesi ve Silvan Ulu Cami başta olmak üzere birçok tarihi mekân bulunur. Osmanlı Çarşısı ve Cemşab Göleti Tabiat Parkı, Silvan’da gezebileceğiniz önemli yerlerdir. İlçenin önemli ibadethanelerinden olan Zeynel Abidin Camii, Osmanlı mimarisinin izlerini yansıtır ve inanç turizmi meraklılarının dikkatini çeker. Doğal güzellikleri buluşturan Silvan Göleti, piknik yapmaktan ve doğayla iç içe zaman geçirmekten keyif alanları ağırlar.  

  • Ergani

Tarihi ve kültürel zenginliklerin ön planda olduğu Ergani ilçesi Diyarbakır’da gezilecek yerler sıralamasında öne çıkar. Merkezin 45 dakika uzağındaki bölgede, yerleşik hayata geçen ilk toplulukların izlerine tanıklık edebilirsiniz. Girikihaciyan Tepesi, tarih meraklılarına ev sahipliği yapar. Misafirlerini, kubbeli evleriyle M.Ö. 5000’lere uzanan tarihi bir yolculuğa çıkarır. Makam Dağı’nın (Peygamber Dağı ya da Zülküf Dağı) esrarengiz havası, inanç turizmine gönül verenlerin önceliği olabilir.

  • Malabadi Köprüsü

Diyarbakır’ın simgelerinden biri olan Malabadi Köprüsü, birçok türkünün nağmesine, şiirin mısrasına ve efsaneye konu edildiği için önemlidir. Diyarbakır tarihi yerler denildiğinde hafızalarda yer eden tarihi köprünün yapımı hakkında, 883’te Asurlular tarafından başlatıldığı bilgisine ulaşılır. Çarpıcı görünümüyle dikkat çeken mimarinin tamamlanması ise 12. Yüzyıl’ın 1147’li yıllarına rastlar ver Selçuklu şaheseri olarak kabul edilir. Anadolu’daki en geniş taş köprülerden sayılan geçit üzerindeki taş oyma ve kabartma teknikleriyle işlenen figürleri, deklanşöre basarak ölümsüzleştirmek isteyebilirsiniz.

  • Dicle Köprüsü (On Gözlü Köprü)

Diyarbakır’da gezilecek yerler hakkında araştırma yapanlar, Dicle Nehri’nin her iki tarafını birbirine bağlayan On Gözlü Köprü’yü, gezi listesine ekleyebilir. Mimari güzelliği ile doğanın eşsiz atmosferini buluşturan yapı, 1065 yılına uzanan tarihiyle hazine değerindedir. Görenleri büyüleyen şaheser, tarihe ve sanata ilgi duyanların gönlünü fetheder.

  • Hasan Paşa Hanı

Osmanlı mimarisini yansıtan Hasan Paşa Hanı, Diyarbakır merkezde gezilecek yerler arasındadır. Şehrin tarihi simgelerinden biri olan Ulu Camii’nin doğu tarafında kalan yapı, kubbeli şadırvanı ve gösterişli sütunları ile öne çıkar. Yöreye ait geleneksel lezzetlerle tanışabileceğiniz heybetli mekân, alışveriş yapmaktan ve gezmekten keyif alabileceğiniz etkileyici bir atmosfer sunar.

  • Kazancılar Hanı (Sülüklü Han)

Şehirde yüksek popülaritesi ile dikkat çeken turistik merkezlerden biri olan Kazancılar Hanı, Tarihi Suriçi ilçesinde yer alır. Devasa yapısıyla görenleri etkileyen han, Diyarbakır gezilecek yerler listesinin öncelikli gezi rotasına eklenebilir. Geçmiş dönemlerde sülükle tedavi yönteminin uygulandığı 3 katlı ve 10 odalı görkemli yapı, kayıtlarda Sülüklü Han olarak da geçer. 2010’daki restorasyonun ardından turizme kazandırılan hanın avlusundaki asırlık çınar ağaçlarının altında, çay ve kahve keyfi için mola verebilirsiniz.

  • Zinciriye Medresesi

Zinciriye Medresesi, Sur ilçesinin önemli mekânları arasında etkileyici mimarisiyle mutlaka görmeniz gereken tarihi yapılar arasındadır. Diyarbakır merkezde gezilecek yerler odağında sayılan tarihi simge, bazalt taşların siyah beyaz uyumuyla, ziyaretçilerini cezbeder.

  • Karacadağ

Diyarbakır ve Şanlıurfa illeri arasında uzanan Karacadağ, Diyarbakır’ın uçsuz bucaksız havzası ile görkemli Şanlıurfa Platosu’nu birleştirir. Heybetli dağın 1952 metreyi bulan zirvesine kadar ulaşan büyüleyici manzara, fotoğraf safarilerinin odağına girer. Yaklaşık 100.000 yıl önce Karacadağ volkanından püsküren lavların meydana getirdiği kaya oluşumları, görülmeye değer. Görkemiyle heyecan veren dağ, her mevsim turizme hazır bir duruş sergiler. Efsanevi güzellikteki bölgede, rehberler eşliğinde doğa gezilerine ya da dağ bisikleti turlarına katılabilirsiniz. Ayrıca kaya tırmanma, dağcılık ve kampçılık faaliyetlerine ilgi duyanlar açısından da mükemmel bir seçenektir.

  • Dağ Kapı (Harput Kapısı)

Diyarbakır Kalesi’nin dört ana kapısından biri de Dağ Kapı’dır. Devasa büyüklükte iki burcuyla öne çıkar. Görülmeye değer güzellikteki anıtsal kapının üzerinde Abbasi, Mervan, Roma ve Bizans dönemlerine ait kitabeler bulunur. Diğer ismiyle Harput Kapısı’na gelen ziyaretçileri, bitki motifleri ve Roma haçları karşılar. Yapının 2. katındaki mescidin yanı sıra inceleyebileceğiniz kalıcı ve geçici sergiler vardır. Ayrıca gezginleri etkileyen geyikler, koşan atlar ve boğaların figürlerini, taş kabartma resimlerinde görebilirsiniz.

  • Mardin Kapı

Türkülerin ve şiirlerin diline tercüman olan ünlü Mardin Kapı, Diyarbakır’ın Mardin yoluna açılan kapısıdır. Halk dilinde Tel Kapı olarak da kabul gören yapı, Diyarbakır Kalesi surlarında yer alan dört kapıdan biridir. Taş oyması sanatıyla uygulayan etkileyici motifler, sağlam mimari örneğinin görkemine eşlik eder.

  • Urfa Kapı (Rum Kapısı)

Diyarbakır’da gezilecek yerler içinde Rum Kapısı olarak da anılan Urfa Kapı’nın inşası, Artuklular dönemine rastlar. Artuklu Hanedanı Karaarslan Artukoğlu Muhammed tarafından yaptırılan iki devasa burç, görülmeye değer anıtsal mimari örnekleridir. Osmanlı İmparatorluğu’nun hüküm sürdüğü yıllarda, Saltanat Kapısı vasfıyla kullanılan eser, ejder, boğa, kartal kabartmaları ile büyüleyici bir atmosfer yaratır.

  • İçkale

Şehrin ilk yerleşim bölgelerinden sayılan İçkale, Diyarbakır gezilecek yerler listesinde dikkat çeker. İçkale’ye uğradığınızda, Osmanlı mimarisinin klasik şaheserlerinden birini ziyaret etmenin ayrıcalığını yaşayabilirsiniz. Fotoğraf çekmeye ilgi duyanların yanı sıra profesyonel sanatçıların da karelerinde sabitlenen mekân, 2005 yılında aslına uygun restorasyonla turizme kazandırılır. Görülmeye değer güzellikteki taş yapılar, tarihi konak, Saint George Müzesi ve Diyarbakır Arkeoloji Müzesi, adeta yörenin tarihi hazinesini saklar.

  • Keçi Burcu

Diyarbakır surlarının en eski burcu Keçi Burcu, aynı zamanda yapının en eski kanadını oluşturma özelliğine sahiptir. Özel şekil verilen kaya kütlesinin devasa formu, yerli ve yabancı turistlerin görüntü odağında yerini alır. Yapım tarihi bilinmemekle birlikte, geçmiş dönemlerde onarım gören Keçi Burcu’nun, Bizans tapınağı olarak da kullanıldığı anlaşılır. UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’ne giren surların yapılış gayesinin ise şehrin gözetlenmesi ve güvenliğinin sağlanması olduğu yönündedir.    

  • Hevsel Bahçeleri

Diyarbakır gezilecek yerler denildiğinde Hevsel Bahçeleri’ni ilk sıralarda duyabilirsiniz. Doğanın büyüleyici güzelliğini gözler önüne seren yemyeşil tabiat dokusu, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmeye layık görülmüştür. Vahşi yaşama ve yüzlerce kuş türüne ev sahipliği yapan eşsiz bölgenin manzarasını ve dinginlik veren atmosferini mutlaka deneyimlemeniz gerekir.

  • Diyarbakır Surları

Tarihi ve doğal güzelliklerin merkezi konumundaki Diyarbakır hem yurt içinden hem de dışından ziyaretçi akınına uğrar. Diyarbakır tarihi yerler sıralamasına, şaheser mimarisiyle öne çıkan Diyarbakır Surları, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alır. Devasa boyutlara ulaşan surları keşfe çıkarken etkileyici bulduğunuz her anı deklanşöre basarak resmedebilirsiniz.

  • Dört Ayaklı Minare ve Şeyh Mutahhar Camii

Diyarbakır merkezde gezilecek yerler listesinde, İslam Dinine ait dört mezhebi yansıtan Şeyh Mutahhar Camii’yi bulabilirsiniz. Eserin, dört ayaklı olacak şekilde tasarlanan minaresinde, siyah kesme bazalt taş tekniğiyle işlenen motifler göze çarpar. İnanç turizminin kalbini attıran yapıt, her yıl pek çok ziyaretçinin uğrak noktası olur.

  • Hazreti Süleyman Camii

İnaloğulları Beyliği’nin tarihinden günümüze ulaşan Hazreti Süleyman Camii, İçkale bölgesinde yer alan oldukça güzel bir yapıdır. Diyarbakır gezilecek yerler ve keşif durakları arasına ekleyebileceğiniz ibadethane, iki burcun arasında huzur veren bir atmosfer oluşturur.

  • Park Orman

Diyarbakır merkezde gezilecek yerler sıralamasına Park Orman’ı ekleyerek ortamın temiz havasını içinize çekebilirsiniz. Şehrin reaksiyon merkezi sayılan park hem gezi ve dinlenme hem de spor ve aktivite tercihleri için uygundur. Park Orman, ziyaretçilerine çok yönlü ve keyifli bir ortam yaratır.

  • Meryem Ana Süryani Kadim Kilisesi

Diyarbakır tarihi yerler arasında bulunan kiliseler de ayrı bir öneme sahiptir. Yerli ve yabancı turistlerin inanç mekânlarını gezme heyecanı, Meryem Ana Süryani Kadim Kilisesi ile etkileyici bir deneyime dönüşür. Deniz seviyesinden yüksekliği 1515 m olan Karacadağ üzerindeki tarihi mekâna gelenler, şehrin sembolü olarak kabul gören Meryem Ana Kilisesi’ni ziyaret edebilir.

  • Diyarbakır Ulu Camii

Silvan ilçesinde konuklarını ağırlayan Diyarbakır Ulu Cami, Mesudiye Medresesi ile yan yanadır. Diyarbakır tarihi yerler kategorisinde önemli olan mimari, Anadolu’nun en eski camisi olarak nam salar. Bölgeye yerleşen Müslüman Araplar tarafından 639 yılında camiye dönüştürülen eserin, önceleri Martoma Kilisesi olduğu bilinir. Mimarisi, işçiliği ve motifleriyle etkileyici bir hava yaratan Ulu Camii ziyaretinde, geçmişin derinliklerine doğru keşif yolculuğuna çıkabilirsiniz.

  • Anıt Park

Şehrin en eski parkı vasfına sahip Anıt Park, Diyarbakır merkezde gezilecek yerler arasında, sakinliğiyle öne çıkar. Tertemiz havası, doğal güzellikleri, geniş ve ferah alanları ile dikkat çeken park, Yenişehir ilçesinde hem çocuklar hem de aileler için eğlence dolu, keyifli bir mekândır.

  • Gazi Köşkü ve Atatürk Müzesi

Erdebil Köşkü ile aynı tepede buluşan Gazi Köşkü, şark evi olarak dekore edilen özel bir yapıdır. Akkoyunlular medeniyetine ait şaheser, eşsiz mimari örneklerini sergiler. Etkileyici yapısıyla görenleri kendine hayran bırakır. 1916 yılında Atatürk’ün bir süre konakladığı mekân, 1937’de belediye tarafından satın alınır ve Ulu Önder Atatürk’e armağan edilir. Sanatsal ve tarihi kültürü, zengin koleksiyonla buluşturan köşk, günümüzde Atatürk Müzesi olarak misafirlerini ağırlar.

  • Dengebej Evi

Kültür merkezi olarak kullanılan Dengebej Evi, 100 yıllık taş mimarisiyle, ender rastlanan bir örnektir. Diyarbakır’da gezilecek yerler içerisinde olup Kürt toplumuna ait kültür, sanat ve geleneklerine ait eserlerin sergilendiği mekânda, farklı etkinlikler de düzenlenir. Geziniz sırasında el emeği eserleri, antikaları, dokumaları yakından inceleyebilir, güzel zamanlar geçirebileceğiniz aktivitelere katılabilirsiniz.

  • Zerzevan Kalesi

Diyarbakır İle Mardin arasında kalan Zerzevan Kalesi, Çınar ilçesinde yer alır. Çıktığınız keşif yolculuğunda, gizemli tarihin kapıların aralanmasına imkân sunan dolu dolu bir mekân olma özelliğine sahiptir. Dünya tarihçilerinin, arkeologlarının ve gezginlerinin gezi rotasında bulnan antik kaleyi rehberli turları tercih ederek keyifle gezebilirsiniz.

  • Diyarbakır Kent Müzesi

Diyarbakır merkezde gezilecek yerler arasında ziyaretçi akınına uğrayan Diyarbakır Kent Müzesi, tarihi, kültürel, mimari ve geleneksel zenginliğiyle dikkat çeker. Keşif ve macera tutkunlarının ilgi odağında bulunan mekânı gezerek eşsiz güzellikte işlemeleri ve eserleri inceleyebilirsiniz.

  • Aslanlı Çeşme

Diyarbakır gezilecek yerler, İçkale’nin önemli eserleriyle çoğalır. Artuklu döneminden kalma Aslanlı Çeşme, siyah bazalt taşların estetiği ile mimari güzelliği ortaya çıkarır. 800 yıllık tarihe sahip aslan heykeli ile birleşen çeşme yapısı, görülmeye ve pozlanmaya değer bir eser olarak ziyaretçilerin ilgisini çeker.

  • Behram Paşa Camii

Behram Paşa Konağı’na oldukça yakın konumda bulunan Behram Paşa Camii, Diyarbakır gezilecek yerler listesi ile ziyaretçilerin keşif tutkusuna hitap eder. Mimar Sinan yapıtları arasında olan önemli eser, şaheser bir görünüm sergiler. İnanç turizmi başta olmak üzere tarihi ve sanatsal değeri yüksek yapılara meraklıysanız, ibadethaneyi ziyaret adresinize ekleyebilirsiniz.  

  • Karacadağ Kayak Merkezi

Diyarbakır turistik yerler başında yer alan Karacadağ, kış aylarında karlarla kaplı beyaz örtüsüyle birlikte ve tüm heybetiyle konuklarını ağırlar. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin Uludağ’ını keşfetmeye ve gönlünüzce eğlenmeye hazırsanız, Karacadağ Kayak Merkezi’nde mükemmel zamanlar geçirebilirsiniz.

  • Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi

Dünyaca ünlü Edebiyat üstadı ve şair Cahit Sıtkı Tarancı’nın doğduğu ve büyüdüğü konak, misafirlerine müze olarak hizmet verir. Bazalt ve kalker taşlarının ahengiyle bütünleşen benzersiz mimari, Diyarbakır merkezde gezilecek yerler içerisinde tarihi dokusuyla öne çıkar.

  • Göletli Park

Diyarbakır gezilecek yerler sıralamasına dahil olan Göletli Park, Bağlar ilçesinde ve eşsiz doğa güzelliklerinin arasında konumlanır. Yeşil alan kapasitesi 55.000 metrekare olan devasa parkta 10 dönümlük gölet, heybetli bir duruş sergiler. Manzaranın etkileyici nüanslarını keşfetmek isteyen seyahat severler, parkta yer alan birçok aktivitenin tadını çıkarabilir. Diyarbakır’ın yeme içme kültürünü deneyimleyebileceğiniz birbirinden kaliteli restoran ve kafelerin yanı sıra, seyir teraslarında anı ölümsüzleştirebilir, kültürel aktivitelere de katılabilirsiniz.

  • Kurşunlu Camii (Fatih Paşa Camii)

Kurşunlu Camii adıyla da hafızalara kazınan Fatih Paşa Camii, devasa boyutları ile gezi tutkunlarını cezbeder. Gerek iç gerekse dış mimarisi ile sanatsal ve tarihi değeri yüksek olan eser, mihrabından minberine, minaresinden kubbesine, şadırvanından çatısına kadar mükemmel bir yapıttır. Caminin yanı başındaki türbeler, gezginler tarafından ziyaret edilebilir.  

  • Diyarbakır Arkeoloji Müzesi

Arkeolojik eserlerin zenginliği yönünden Türkiye’nin ender müzelerinden biri de Diyarbakır Arkeoloji Müzesi. Yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı haline gelen mekân Helenistik dönemden itibaren Roma, Bizans, Selçuklu medeniyetlerinin mirasına ev sahipliği yapıyor. Özellikle Beylikler ve Osmanlı dönemine ait yapıtlar görülmeye değer nitelikte.

  • Eğil Kalesi (Asur Kalesi)

Asur Kalesi ismiyle de anılan Eğil Kalesi, Eğil ilçesinin her köşesini gören yüksek bir tepede yer alır. Asur döneminden kalma yapının surlarını hayranlık içinde gezebilir, çevrede zamanın yerleşim alanı olarak kullanılan mağaraların gizemli havasını soluyabilirsiniz. Yaz aylarında gerçekleştireceğiniz gezilerde ise Eğil Gölü Barajı’nda düzenlenen tekne turlarına katılabilir, balık avlama aktivitelerinin keyfini çıkarabilirsiniz.

  • Haburman Köprüsü

Diyarbakır’ın Çermik ilçesine gelenleri karşılayan Haburman Köprüsü, Sinek Çayı’nın iki tarafını birbirine bağlar. Artuklular döneminden kalma gizli hazine, bölgede sıklıkla kullanılan kalker taşlarından yapılan sağlam mimarisiyle yolcularına geçit verir. Doğanın benzersiz güzellikleriyle birlikte fotoğraf karelerine giren yapı, sanat ve tarih tutkunlarının hayranlığını kazanır.  

  • Cemil Paşa Konağı Kent Müzesi

Diyarbakır gezilecek yerler kategorisinde yoğun ziyaretçi alan Sur ilçesi, Cemil Paşa Konağı’nın kent müzesine dönüştürülen eşsiz mimarisiyle görenleri etkiler. 2000 metrekarelik geniş alanıyla yerli yabancı turistlere ev sahipliği yapan siyah bazalt taş işlemeli konak, tarihin dokusunu büyüleyici bir ambiyans eşliğinde yansıtır. Dönemin antika değeri taşıyan mobilyaları ile süslenen odalarda 500 adet belge, 235 yapıt, 450 adet siyah beyaz fotoğraf ve 260 adet etüt eserini detaylı şekilde inceleyebilirsiniz.

  • Hasuni Mağaraları

Diyarbakır, pek çoğu halen gizemini koruyan binlerce yıllık mağaraları yönünden oldukça zengindir. Şehre 88 km uzaktaki Silvan ilçesi, Anadolu’nun en eski yerleşim ve savunma alanı özelliğine sahip Hasuni Mağaraları ile öne çıkar. Arkeolog, kaşif ve tarihçiler başta olmak üzere birçok gezginin ilgi duyduğu, bölge arkeolojik sit alanı pozisyonunda olup koruma altındadır. Yumuşak kayaların içine oyularak oluşturulan sarnıçları burada görebilir, mabetleri, depoları ve yaşam alanları yönünden zengin bölgeyi keşfetme ayrıcalığından yararlanabilirsiniz.

  • Çayönü Ören Yeri

Tarihi ve kültürel birikimin zenginliğiyle dikkat çeken Diyarbakır turistik yerler, Çayönü Ören Yeri ile 6000 metrekarelik geniş bir arazide gün yüzüne çıkar. M.Ö. 9300-6300 yılları arasındaki 3000 yıllık döneme ait toplulukların yaşam ibaresini, hayranlıkla izleyebilirsiniz. Dünya çapında ziyaretçi alan ören yeri, taş ve kerpiçten evleri, sert kayalara oyulan kabartma insan figürleri ile etkileyici bir ortam yaratır. Ayrıca taştan yapılmış baltalar ile kemikten yapılmış iğnelere kadar geçmiş dönem eserleri, görenleri hayrete düşürür.

  • Ahmet Arif Edebiyat Müzesi

Büyüleyici güzelliğe sahip tarihi konak, 120 yıllık mimarinin restore edilmesiyle birlikte, ünlü Türk Şairi Ahmet Arif adına müzeye çevrilir. İnşasında siyah bazalt taşların kullanıldığı tarihi mekân, zengin koleksiyonuyla ziyaretçilerini karşılar. Tarihi mobilyalarla döşeli süslü odalarda, değerli üstadın kişisel eşyaları, resimleri, el yazması şiirleri ve çeşitli fotoğrafları yer alır. Ayrıca Diyarbakır’ın bağrından kopan pek çok ünlü yazar, şair ve sanatçıya ait eserleri de ünlü şairin adına ithaf edilen Edebiyat Müzesi’nde inceleyebilirsiniz.  

  • Makam Dağı (Zülküf Dağı)

Diyarbakır gezilecek yerler hem inanç hem de doğa turizmi yönünden de oldukça zengindir. Hz. Zülküf Peygamberi yıllarca ağırladığına inanılan Makam Dağı, aynı zamanda Zülküf Dağı ismiyle de anılır. 1515 m’lik rakımı ile deniz seviyesinden bir hayli yüksek olan heybetli dağ, şehrin sembolü olarak kabul gören Meryem ana Kilisesi’ni görmek isteyenler tarafından da yoğun ilgi görür. Türkiye’de yalnızca bu bölgede açan makam çiçekleri, manzaranın büyüleyici görünümünü kat be kat artırır. Doğanın eşsiz dokusuyla her mevsim ziyaret edilebilen Makam Dağı, rehberli turlar eşliğinde de rahatlıkla gezilebilir.

  • İskender Paşa Konağı

Tarihi eser meraklılarına heyecan veren İskender Paşa Konağı, 500 yıllık geçmişe sahip tarihi bir yapıdır. Konağın bahçesinde yıllanmış çınar ağacı, 400 yıllık ömrüyle görenleri büyüler. Gezmeyi sevenlerin ve turistleri mola vermekten keyif aldığı avluda kahvenizi yudumlayabilirsiniz. Haremlik ve selamlık bölümlere ayrılan, 40 odalı süslü konağı, keşfe çıkabilir, tarihi atmosferin gizemine tanıklık edebilirsiniz.

  • Erdebil Köşkü

Gazi Köşkü’yle aynı tepenin üzerine inşa edilen Erdebil Köşkü, Ber Der-i Pir adıyla da bilinen etkileyici bir sanat abidesidir. Turistlerin ve yerli gezginlerin panoramik manzara hayranlığını artıran Dicle Nehri ile Hevsel Bahçeleri, köşkü ziyaret edenleri büyüler. Doğa harikası kır bahçelerinin yanı sıra enfes lezzet mekânları ile çevrelenen köşk görülmeye değer. Dinlenme alanları ile donatılan yürüyüş parkurları sayesinde şehrin önemli gezi lokasyonları arasında yer alır.

  • Nebi Camii

Peygamber Cami olarak da bilinen Nebi Camii, Akkoyunlular’ın hüküm sürdüğü dönemde inşa edilen oldukça etkileyici bir mimariye sahiptir. Minaresindeki yazıtlara dikkat edildiğinde ise Hz. Muhammed isminin geçtiği görülür. Selçuklu ve Osmanlı mimarisinin sanatsal hazinesini gün yüzüne çıkaran ibadethane, inanç turizmi açısından ayrı bir önem taşır.

  • Birkleyn Mağaraları


Diyarbakır gezilecek yerler arasında, macera tutkunlarına ilginç gelen Birkleyn mağaraları, tarihi ve doğal oluşumların iç içe geçtiği eşsiz bir ortamdır. Arkeolojik sit alanı olarak korumaya alınan Birkleyn Mağaraları, Dicle Nehri’nin çıktığı kaynağın yakınında, doğal yollarla meydana gelmiştir. Binlerce yıldır süregelen yağmur ve rüzgâr gibi atmosfer olayları, devasa büyüklükte ve etkileyici görünüme sahip mağaraların oluşumuna katkı sağlamıştır. Hayretler içinde kalmak istediğiniz gezi planı yaptıysanız, bölgeyi keşfetmek üzere gezmeye başlayabilirsiniz.

  • Park 75

Diyarbakır’da gezilecek yerler, eğlence dolu parklar yönünden oldukça zengindir. Kayapınar ilçesinde misafirlerini ağırlayan şehrin oksijen deposu, tabiat güzelliklerini çeşitli aktivite imkanlarıyla birleştirir. Park 75 adını almasının sebebi ise yapımın yalnızca 75 günde tamamlanmasıdır. Çizgi film kahramanları ile donatılan çocuk oyun alanlarının yanı sıra rengarenk çiçeklerin ve bitki türlerinin eşlik ettiği hoş bir manzarası vardır. Yapay göletler, yürüyüş yolları, kır bahçeleri ve koşu parkurları, parkı eksiksiz hale getirir.

  • Hilar Mağaraları

Ergani ilçesinde keşfedebileceğiniz Hilar Mağaraları, 1. derece arkeolojik ve doğal sit alanı olarak öne çıkar. Koruma altındaki bölge 12.000 yıllık tarihi hazineye ev sahipliği yapar. Cilalı Taş Devri’ne uzanan eserler ve kalıntılar, keşif meraklıları tarafından yoğun ilgi görür. Gizli tarihin her detayını incelemek üzere Hilar Mağaraları bölgesini listenize ekleyebilirsiniz.

  • Dağkapı Meydanı

Diyarbakır’ın hareketli noktaları arasında olan Dağkapı Meydanı, şehrin birçok tarihi ve turistik lokasyonuna yürüyüş mesafesinde konumlanır. Geleneksel lezzetleri deneyimleme şansı bulacağınız yeme içme mekânları, keşif heyecanınızı daha da artırabilir. Mola, dinleme, yeme, içme ve alışveriş imkânlarının tamamını Dağkapı Meydanı’da bulabilirsiniz.

  • Hüsrev Paşa Camii

Diyarbakır gezilecek yerler etkileyici mimarisiyle, tarihin derinliklerine götüren Hüsrev Paşa Cami ile konuklarını karşılar. Medresenin bir parçası olduğu düşünülen eser, aslına uygun restorasyon çalışmalarının ardından, inanç turizmine hizmet etmeye başlayan etkileyici bir sanat eseridir.

  • Saint George Kilisesi

Diyarbakır gezilecek yerler listesi İçkale içerisinde gezip inceleyebileceğiniz Saint George Kilisesi ile inanç turizminin kapılarını aralar. Yerli gezginlerin yanı sıra yabancı turistlerden yoğun ilgi gören Saint George Kilisesi’nin, M.S. 2. Yüzyıl tarihine kadar uzandığı tahmin edilir. Kalın duvarlarının etkileyici görünümünü yansıtan kesme taş duvarlar ve mimariyi büyüleyici bir atmosfere taşıyan süslemeler incelenmeye değer.

  • Surp Giragos Ermeni Kilisesi

Diyarbakır tarihi yerler listesinde sıralanan Surp Giragos Ermeni Kilisesi, Ermeniler için Apostolik Kilisesi olarak inşa edilir. Tarihin belirli dönemlerinde camii olarak kullanıldığı da tahmin edilen inanç abidesi, 2011 yılında aslına uygun restore edilir.

  • Mesudiye Medresesi

Diyarbakır Ulu Cami’nin yanı başında inşa edilen Mesudiye Medresesi, Artuklular dönemine ait görkemli bir yapıdır. Siyah beyaz bazalt taşların kullanıldığı mimaride, görenlerde hayranlık uyandıran büyüleyici bir atmosfer hakimdir. Geniş avlulu ve 2 katlı medrese, keyifli bir gezi lokasyonudur. Taş odaları gezerek tarihin gizemli hazinelerine tanıklık edebilirsiniz.

  • Mithras Tapınağı

Gizemini ve büyüleyici görünümünü tarihin her döneminde koruyan Diyarbakır turistik yerler arasında, Mithras Tapınağı 1800 yıllık mimarisiyle öne çıkar. Görülmeye değer eşsiz güzellikteki antik eser, arkeolojik kazı çalışmaları ile gün yüzüne çıkarılan ve sanat, arkeoloji, tarih meraklılarının ilgisini çekmeyi başaran önemli bir yapıdır.

  • Artuklu Sarayı

Artuk Beyliği döneminde günümüze kadar ulaşan Artuklu Sarayı, bölgenin en eski sarayları arasında yer alır. 1961 yılında başlayan kazı çalışmaları sonucu gün yüzüne kavuşan tarihi eserin büyük bölümü ise gömülü haldedir.

  • Hani Anakaris Şifalı Su

Diyarbakır gezilecek yerler şifalı su kaynakları yönünden de oldukça zengindir. Sağlık turizmi için seyahate çıkanların gezi listesinde yer alan Hani Anakaris Şifalı Su, şehrin merkezine yaklaşık 70 km uzakta bulunur. Yerin derinliklerinden yüzeye çıkan kaynak suyu, şifa aryan birçok ziyaretçi için umut kapısı olabilir. Modern bir havuz şeklinde yenilenen kaplıca alanına, uzman tavsiyesi ile gelmeniz daha uygun olur.

  • Körtik Tepe Höyüğü

Diyarbakır’ın Bismil ilçesi, Körtik Tepe Höyüğü ile öne çıkar. Dicle Nehri’nin Beton Çayı ile kesiştiği noktada ziyaret edebileceğiniz tepe höyüğü, Arkeolojik kazı çalışmaları sonu gün yüzüne çıkar. Kazılarda rastlanan kemik ve taş kalıntılarının M.Ö. 10.450 ila M.Ö. 10000 yıllarına dayandığı anlaşılır.

  • Kervansaray Piknik Alanı

Sur ilçesinin merkezi konumuna kurulan Kervansaray Piknik Alanı, dinlenmek ve yorgunluk atmak isteyen gezi severlerin tercihi olmaya adaydır. Yazın bir başka atmosfere bürünene eşsiz mekânda yüzme havuzları ve farklı yaş grubundan eğlence severler için kaydıraklı parklar vardır. Yemyeşil doğasıyla birçok güzelliği bir araya toplayan aktivite mekânında, mesire alanları ile yürüyüş yolları bulunur.

  • Silvan Kalesi

Çeşitli dönemlerde restore edilerek günümüze kadar ulaşan tarihi cami, etkileyici atmosferiyle görenleri hayran bırakıyor. Diyarbakır’ın sembolik yapılarından olan kale, tarihi atmosfere sanatın mimari boyutuna gönül verenlerin keşif yeridir. Yaklaşık 2200 m’yi bulan surların uzunluğu, büyüleyici görünüm sergileyen 50 adet burç ile bütünleşir. Amatör ya da profesyonel çekimlerin ilgi odağına yerleşen tarihi alan, birçok uygarlığın izlerine ev sahipliği yapar.

  • Sur Dibi Parkı

Diyarbakır2ın sembolü haline gelen efsanevi surların yanı başında kurulan Sur Dibi Parkı, kalabalıktan ve gürültüden uzak atmosferiyle konuklarına kucak açar. Hem gezi hem de mola alanı olarak değerlendirebileceğiniz eşsiz manzaralı parkın Arnavut kaldırımlı yürüyüş parkurlarında gezintiye çıkabilirsiniz. Özenle bakılan kır bahçelerinde çayınızı yudumlarken, doğal güzellikleri izleyerek yorgunluk atabilir, çocuklarınız için özel hazırlanan oyun alanlarında, onların eğlenmesine olanak tanıyabilirsiniz.

  • Lice Ashab-ı Kehf Mağarası

Diyarbakır tarihi yerler sıralamasında müthiş gizemiyle öne çıkan ve Müslüman inanışı için hazine kıymeti taşıyan Lice Ashab-ı Kehf Mağarası, ziyaretçilerini büyüleyen bir atmosfere sahiptir. Kutsal kitap Kur’an-ı Kerim’de geçen tarihi vakanın kahramanlarını, Putperst Krala itaat etmeyen bir grup insan ve bir köpek oluşturur.

  • Deran Mağaraları

Büyüleyici görünüme sahip Deren Mağaraları’nın önemli bir bölümü, Eğil baraj Gölü ile sular altında kalır. Doğa gezilerinin vazgeçilmez adreslerinden olmayı başaran gizemli mağara oluşumlarının, sert kayaların arasına oyularak yapıldığı anlaşılır. Kaşiflerin ve doğa meraklıların gölde düzenlenen tekne turları sayesinde hayran kaldığınız manzaraları pozlamanız mümkündür. Bu sayede arkeoloji ve tarih harmonisini kalıcı hatıralara dönüştürebilirsiniz.

  • Yanık Çarşı

Zengin çeşitliliği ile yerel kültüre ait pek çok ürünün geniş yelpazede sunulduğu Yanık Çarşı, tarihsel mimarisiyle de eşsiz bir hava yaratıyor. Yöreye ait geleneksel el sanatlarını bulabileceğiniz otantik mekânda hem kendiniz hem de sevdikleriniz için hediyelik eşya türlerini bulabilirsiniz.

  • Ulu Beden Burcu

Diyarbakır turistik yerler listesinde bulabileceğiniz Ulu Beden Burcu, Diyarbakır surlarının güneybatı kısmında kalır. Yedi Kardeşler Burcu veya Evli Beden Burcu ise devasa yapının halk arasındaki isimleridir. Tamamı siyah bazalt taşlarla işlenen etkileyici mimaride Artuklu Sultanı Melik Salih’in ilginç kitabesi yer alır. Çift başlı kartal ve çift başlı aslan figürleri ise sanat tutkunlarının keşif hayranlığını artırır.

  • Melek Ahmed Paşa Camii

Diyarbakır gezilecek yerler listesi için özel bir mekân 16. Yüzyıldan günümüze ulaşan Melek Ahmet Paşa Camii olarak bilinir. Planlaması ve mimarisi ile dönemin mihenk taşı pozisyonundaki Mimar Sinan’ın etkileri, tarihi camiye gösterilen ilgiyi artırır. 1587’de inşasına başlanan caminin neredeyse 200 yıl sonra tamamlanabilmesi olması ilginçtir. Siyah beyaz mozaik taşların büyüleyici görünümünü destekleyen ahşap dekorasyonlar ve rengarenk çiniler, sanat severlerin hayranlığını gizleyemeyeceği bir mekândır.

  • Çermik kaplıcaları (Belkıs Kaplıcaları)

Diyarbakır’da gezilecek yerler listesine eklenen Çermik kaplıcaları, şehrin sağlık turizmine olan ilgiyi artırır. Sıcak ve rahatlatıcı etkisiyle bilinen Belkıs Kaplıcaları, genç ya da yetişkin fark etmeksizin pek çok ziyaretçinin konuk olduğu şifalı su kaynaklarıdır.

  • Sipahiler Çarşısı

Diyarbakır gezilecek yerler, uzun bir liste oluştururken yöresel ürünleri bir arada görmek isteyen gezginlerin adresi Sipahiler Çarşısı olabilir. Şifalı olduğu düşünülen binlerde bitkinin bulunduğu aktarlar ve el yapımı sanat ürünlerinin zenginleştirdiği hediyelik eşyacılar çarşıya renk katar. Hem yerli hem de yabancı turistlerin gözünü alamadığı birbirinden kaliteli ve göz alıcı güzellikteki ipek dokumalar, özellikle görülmeye değer. Yöresel yiyeceklerin sunumuna katılarak Diyarbakı mutfağında, ağızlara layık bir ziyafet deneyimi yaşayabilirsiniz.

  • Hazreti Süleyman Parkı

İnanç turizminin adeta bel kemiğini oluşturan Hz. Süleyman Parkı, muhteşem doğası ve huzur veren atmosferi ile ziyaretçilerini karşılar. Hz. Süleyman’la beraber 27 sahabesine ait türbenin bulunduğu özel mekân, yüksek bir tepede yer alır. Bölgenin etrafını saran devasa büyüklükteki surlar, düzenlenen inan turları sayesinde sık ziyaretçi alır. Dinlenmek için de ideal bir mola yeri kabul edebileceğiniz Hazreti Süleyman Parkı, fotoğraf karelerinde kalıcı olmaya adaydır.

  • Selahattin Eyyübi Camii (Silvan Ulu Cami)

Selçuklu dönemine ait mimari eserler arasında yer alan Selahattin Eyyubi Camii, tarihi dokuyu yansıtan mükemmel bir örnektir. Şehrin en büyük camilerinden olan eser, aynı zamanda en eski mimarilerin listesinde kendisine özel bir yer bulur. Ziyaretçi yoğunluğu ile öne çıkan ibadethane, Silvan Ulu Cami olarak da anılır. İnanç turizmi meraklılarının ilgisini çeken yapı dikdörtgen planı sayesinde muntazam bir görünüm sergiler. Çarpıcı taş motifleri, kabartmaları ve çeşitli süslemeleri harmanlayan cami, Eyyubi ve Osmanlı dönemlerinde yapılan ilaveler ile zenginleşir.

  • Diyarbakır Tema Park

Seyahat rotanızı, şehrin merkezi lokasyonlarından Kayapınar ilçesine çevirdiğiniz andan itibaren, 34.000 metrekarelik, yeşilliklerle dolu bir hizmet alanı sizleri karşılar. Planınızda olmasa bile popüler reaksiyon alabileceğiniz keyif dolu mekân, şehrin gürültüsünden ve kalabalığından kaçmak isteyenler için de idealdir. Tek başınıza, arkadaşınızla ya da ailece görülmeye değer Tema Park’ta keyifli zaman geçirebileceğiniz pek çok seçenek bulunur. Ağaçlık ve çiçeklik alanlarla kaplı parkın doğayla bütünleşen güzelliğini eğlence ve istirahat alanları tamamlar.

  • Amida Höyük

Sur ilçe sınırlarında halen arkeolojik kazıları devam eden Amida Höyük, Diyarbakır turistik yerler tercihinde öne çıkar. Tarihin izlerini M.Ö. 11. yüzyıl öncesine kadar götüren antik kazı alanı, gizli hazinelere ilgi duyanların mutlaka ziyaret etmesi gereken bir bölgedir. Cilalı Taş Devri’ne kadar eskilere dayanan bir mirasa ev sahipliği yapan höyüğü, rehberli turlar eşliğinde keşfe çıkabilirsiniz.

  • Deliller Hanı (Hüsrev Paşa Hanı)

Diyarbakır gezilecek yerler listesi, Sur ilçesinin zenginliklerini Deliller Hanı ile gözler önüne serer. Diğer adıyla Hüsrev Paşa Konağı’nı, şehir ziyareti sırasında mutlaka görmeniz tavsiye edilir. 1527’de inşa ettirilen eser, göz alıcı mimarisiyle, tarihi atmosferini halen korur. Otel ve restoran olarak hizmet veren bazı bölümlerinde hem konaklayabilir hem de Diyarbakır’ın geleneksel ve modern mutfağıyla tanışabilirsiniz. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin şehirleri için özel olarak düzenlenen GAP Turları sayesinde Diyarbakır’ın gezilecek yerleri listesini önceden hazırlayabilirsiniz. Bu sayede Coral Tatil rehberliğinde mükemmel bir gezi planlayabilir, unutulmaz anılar biriktirmenin keyfini doyasıya yaşayabilirsiniz.