Dünyadaki En Popüler Festivaller (15+ Festival)

Coral Travel

Festivaller, yeni bir kültürü tanımanın en eğlenceli yollarından birisidir. Yurt dışı gezilerinizi planlarken bölgenin önemli festivallerine göz atabilir ya da festival turları sayesinde eğlencenin tadını çıkarabilirsiniz. Anılarsa yanınıza kar kalacaktır. Hadi o zaman, dünyanın en popüler festivallerine birlikte göz atalım.

Venedik Karnavalı

Adını düzenlendiği yer de olan İtalya’nın Venedik şehrinden alan Venedik Karnavalı Paskalya`dan 40 gün önce kutlanır.  Karnavalın geçmişine baktığınızda 11. yüzyıla kadar uzandığını görebilirsiniz. Ancak 18. yüzyıldan itibaren daha gösterişli bir hal almış ve dünyanın pek çok ülkesinden insan da bu festivale katılmaya başlamıştır.

Festival zamanında daha çok dönem kıyafetleri giyen insanlar Venedik’i bir masal şehri haline dönüştürür. Sokaklarda doğaçlama tiyatro oyunlarının oynandığını ve eski geleneklerin sergilendiğini görebilirsiniz. Ayrıca her yıl en iyi maske yarışması düzenlenir.

Konya Şeb-i Arus Etkinlikleri

Mevlana’nın ölüm yıl döneminde düzenlenen Şebi Arus etkinlikleri her yıl 7 Aralık tarihinde Konya’da başlar. Şebi Arus 17 Aralık’a denk geliyor olsa da 10 gün boyunca etkinlikler devam eder.

Türkiye’nin en çok ilgi gören etkinliklerinden birisi olup her yıl bu dönemde Konya’ya festival turları yapılmaktadır. Ölümün aslında bir düğün gecesi olduğu düşüncesine dayanarak düzenlenen festival 2008 yılı itibariyle UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası listesinde yer almaya başlamıştır.

Holi Festivali

Geleneksel festivaller arasında yer alan Holi Festivali her yıl şubat ayının sonunda başlar ve mart ayının ortasına kadar devam eder. Hindistan’da düzenlenen festivalde oldukça renkli görüntülerle karşılaşmanız mümkündür. Hintlilerin bir bahar bayramı olarak gördükleri bu festivalde yıl boyunca hasat edilecek ürünlerin verimli olması için dilekte bulunulur.

Hint kültürünü sonuna kadar yaşayabileceğiniz bu festivalde bol bol dans gösterisi ile karşılaşabilirsiniz. Ayrıca festivalde her yıl konserler düzenlenir ve yarışmalar yapılır.  Ayrıca tanıdığınız tanımadığınız herkesin birbirine renkli boyalar sürdüklerini görebilirsiniz.

Rio Karnavalı

Brezilya’nın Rio de Janeiro şehrinde düzenlenen Rio Karnavalı, dünyanın en büyük festivali olarak kabul edilir. 5 gün boyunca süren karnaval paskalyadan önceki cuma günü başlar ve salıya kadar devam eder.

Brezilya halkının renkli yaşamını sergileyen bu karnaval eğlencenin tadını çıkarmak isteyenler için ideal bir seçimidir. Festival’in geçmişi ise; eski Yunan şenliklerine dayanır. Düzenlenen samba gösterileri, nabzınızı her an daha da yükselten müziğin ritmi ve muhteşem kostümleri Rio Karnavalı’nın neden bu kadar ünlü olduğunu anlamanız için yeterli olacaktır.

Boryeong Çamur Festivali

Boryeong Festivali, özellikle son yıllarda popülerleşen Kore kültürünü yakından deneyimleyebilmeniz için harika bir fırsat olabilir. İlk kez 1998 yılında düzenlenmeye başlayan festival adını düzenlendiği Boryeong Kasabası’ndan alır.

Dünyadaki ünlü festivallerden birisi olan Boryeong Festivali’nde bölgenin mineraller açısından zengin toprakları kullanılarak çamurlar hazırlanır ve katılımcılar çamur banyosu yaparlar. Temmuz ayında düzenlenen ve eğlenceli anlara şahitlik edebileceğiniz festivale dünyaca ünlü şarkıcılar katılır ve konser verir. Ayrıca Daecheon Plajı’nda yapılan sağlık ve güzellik workshopları ise; harika birer deneyim olabilir.

Burning Man

En ünlü festivaller arasında yer alan Burning Man, her yıl Nevada Çölü’nde düzenlenir. Dünyanın en çılgın festivallerinden birisi olarak kabul edilir. Başlangıç hikayesi ise; oldukça ilginçtir. İki arkadaş 21 Haziran tarihinde gün dönümünü kutlamak amacıyla 2,5 metrelik ahşap bir figür oluştururlar. Oluşturdukları bu figürü San Francisco’nun en ünlü sahillerinden olan Baker’e kadar sürüklerler. Bu heykeli ateşe veren iki kafadarı izleyen kalabalık kısa süre içerisinde büyümeye başlar.

Harbin Uluslararası Buz ve Kar Heykel Festivali

Çin’in Harbin şehrinde düzenlenen Harbin soğuğu ve karı sevenlere hitap eden en iyi festivaller arasında yer alır. Şehrin karlar ülkesine dönüştüğü bu festival sayesinde kendinizi bir rüyanın içerisinde hissederseniz.

Bölge kış ayları boyunca Sibirya’dan gelen soğuk hava dalgalarını alır. Bu nedenle kış aylarında havanın -35 dereceye kadar düşebileceğini göz önünde bulundurmalısınız. Her yıl 5 Ocak’ta düzenlenen bu festivale dünyanın en iyi heykeltraşları katılır. Sergi alanlarında devasa büyüklükte buz heykelleri bulunur. Buzla kaplı Songua Nehri ise; muhteşem manzaranın tamamlayıcısı niteliğindedir.

King’s Day

Hollanda’da düzenlenen King’s Day, ülkenin kraliçesi, Kraliçe Beatrix'in doğum gününü kutlanır. Her ne kadar festivalin amacı kraliçenin doğum gününü kutlamak olsa da Hollandalılar bugünü doyasıya eğlenmek için bir fırsat görür.  

Nisan ayında düzenlenen şenliklerle yapılan kutlamalarda Hollandalılar giydikleri turuncu kıyafetler ve düzenledikleri eğlencelerle sokakları bir şölen haline dönüştürür. Ayrıca King’s Day gününde ülkede devasa bit pazarları kurulur. Bu pazarları görmek için dahi dünyanın çeşitli ülkelerinden Hollanda’yı ziyaret edenler bulunur.

Songkran

Festivaller ve karnavallar denildiğinde akla ilk gelen ülkelerin başında Tayland yer alır. Songkran da Tayland’da düzenlenen ünlü festivallerden birisidir. Bir astrolojik geçiş olarak kutlanmakta olup Hindistan’ın geleneksel  yılbaşını temsil eder.

Songkran Festivali, pek çok karnavalın aksine gürültülü bir etkinlik değildir. Farklı bir deneyim yaşamak isteyenlere hitap eder. Katılımcılar yılın stresinden ve kötü enerjilerden arınmayı amaçlar. Bu nedenle Budist ritüelleri uygulanır, tapınaklar ziyaret edilir ve insanlar üzerlerine su dökerler. Ayrıca geleneksel güzellik yarışmaları düzenlenir, kötü ruhları uzaklaştırmak ve güzel bir yıl yaşamak için havai fişekler patlatılır.

Dünya Kutsal Ruh Festivali

Uluslararası festivaller arasında yer alan Dünya Kutsal Ruh Festivali 2007 yılından itibaren Hindistan’da düzenlenir. Dünyaca ünlü şarkıcı ve grupların yer aldığı bu müzik festivaline Jodhpur’da bulunan Mehrangarh Kalesi’nin otantik atmosferi eşlik eder.

Tarihi 13. yüzyıla uzanan kale dönemin mimarisini başarılı bir şekilde yansıtan işlemeleri ile hayranlık uyandırıcıdır. Şubat ayında yapılan 3 günlük festival geleneksel festivallerden hoşlananlar için ideal bir seçim olabilir.

Ouıdah Uluslararası Voodoo Festivali

Klasik eğlence anlayışlarını bir kenara iterek farklı bir deneyim yaşamak isterseniz tercihinizi Afrika’nın en ünlü festivallerinden olan Voodoo’dan yana kullanabilirsiniz.

Pek çok kişinin Voodoo bebeklerden bildiği Voodoo kavramı Benin bölgesinin önemli simgelerinden birisidir. Bölge halkı insan ve doğanın ruhlarının voodoo tarafından yönetildiğine inanır. Rengarenk giyinen insanların yer aldığı bu festivalde belki de hayatınızda yalnızca bir kere görebileceğiniz ritüelleri deneyimleme imkânı bulabilirsiniz.

Vesak Festivali

Sıcak kanlı insanların ülkesi olarak bilinen Sri Lanka’da düzenlenen Vesak Festivali’nin amacı Buda’yı anmaktır. Buda’nın ruhsal arınmasını konu alan etkinlikler her yıl mayıs ayı dolunayında başlar ve 1 hafta boyunca devam eder.

Renkli görüntülere sahip olan Vesak Festivali’nden Buda’nın yaşamından kesitlere yer veren tiyatrolar oynanır. Şehirlerin tamamına renkli fenerler asılır. Bu fenerlerin Buda’nın ruhunu temsil ettiğine inanır. Stantlarda ücretsiz yiyecek ve içecek dağıtımı yapılır. Her ne kadar bu festivalde profesyonel şarkıcılar yer almasa da halkın bir araya gelerek oluşturduğu korolar harika bir atmosfer oluşturur.

Oktoberfest

Almanya’nın Münih kentinde düzenlenen Oktoberfest eylül ayında düzenlenir ve ekimin ilk hafta sonuna kadar devam eder. Dünyadaki festivaller arasında geçmişi en eskilere dayananlardan birisidir. 1810 yılında ilki düzenlenen Oktoberfest dönemin prensinin evlenmesi nedeniyle kraliyet ailesi tarafından düzenlenmiştir. Almanlar festivalde o kadar fazla eğlenmiştir ki bu festival her yıl düzenlenmeye başlamıştır.

Her yıl Oktoberfest nedeniyle dünyanın çeşitli ülkelerinden 6-7 milyon kişi Münih’i ziyarete gelir. Festival boyunca çeşitli oyunlar oynanır, katılımcılar değişik kostümler giyer. Lunaparklarda eğlenceler düzenlenir ve Almanya’nın özel yapım biralarının tadına bakılır.

Albuquerque Uluslararası Balon Festivali

Her yıl ekim ayında Amerika’nın Albuquerque kentinde düzenlenen Albuquerque Uluslararası Balon Festivali, ABD’nin en büyük festivali olarak kabul edilir. Festivalin ilkinin düzenlenmesinin üzerinden 40 yılı aşkın süre geçmiştir. İlk festivalde yalnızca 15 adet sıcak hava balonuna yer verilmiş ve mütevazı bir etkinlik düzenlenmiştir. Günümüzde ise; etkinlik döneminde 600’ü aşkın balon gökyüzünü süsler.

Tiyatro gösterileri, yarışmalar ve ışık gösterileri ile eğlencenin tadını çıkarabileceğiniz bu festival özellikle fotoğrafçılıkla ilgilenenlerin muhteşem kareler yakalamasına yardımcı olabilir.

Yi Peng Festivali

Tayland’ın ünlü festivallerinden birisi olan Yi Peng, Fener Festivali adıyla da bilinir. Her yıl şubat ayında düzenlenen festivalde geleneksel gösterilere yer verilir. Şehirlerin fenerlerle renklendiğini görebilirsiniz. Canlı müzik ve dans gösterileri gerçekleştirilir. Gece yarısında düzenlenen fener salma etkinliklerinde ise; dilekler tutulur ve kötü enerjiler uzaklaştırılır.

Krampus Run

Krampus Run, Avusturya’nın ünlü festivallerinden birisidir. Her yıl kasım ayında düzenlenir ve Noel’e kadar da devam eder. Yaklaşık 1 ay boyunca eğlencenin her daim en üst düzeyde olduğu festival esnasında mutsuz olmanız imkansızdır.

Festival boyunca değişik etkinliklerle ve ritüellerle karşılaşabilirsiniz. Katılımcıların korkunç kostümler giydiği karnavalda yemek savaşları ve şakalar yapılır, yarışmalar düzenlenir. Her yıl yepyeni etkinliklere ev sahipliği yapan festival çocuklar gibi eğlenmek isteyenler için ideal bir seçimdir.

Siz de birbirinden eğlenceli festivallere katılıp anılar biriktirmek isterseniz Coraltatil.com üzerinden kolaylıkla rezervasyonunuzu gerçekleştirebilirsiniz.