Endonezya Hakkında Mutlaka Bilmeniz Gereken Şeyler!

Coral Travel

Endonezya takımadalardan oluşan, okyanus kıyısında yer alan bir ülke. Nüfus açısından dünyanın en kalabalık ülkelerinden biri olan Endonezya Asya’nın önemli turistik yerlerinden. Bali gibi adaları turistler tarafından sıklıkla ziyaret edilir. Tropikal iklimi, egzotik kültürü, birbirinden güzel adaları, okyanus boyunca uzanan kumsalları, etkileyici manzaraları, tarihi eserleri ile Endonezya Asya’nın öne çıkan ülkelerinden. Peki Endonezya’da nereyi gezmeli? Ülkenin yöresel yemekleri nelerdir? Kültürü ve gelenekleri nasıl? Endonezya’ya seyahat etmeden önce merak ettiğiniz tüm detaylara gelin birlikte bakalım.

Endonezya Nerede?

Endonezya Asya kıtasında Pasifik ve Hint okyanusları arasında konumlanır. Okyanus üzerinde bir ada ülkesi olan Endonezya’ya yakın konumda yer alan ülkeler Avustralya, Singapur, Vietnam, Hindistan, Filipinler olarak sıralanabilir. Ancak, Endonezya’nın bu ülkelerle sınırı bulunmaz. Ülke takımadalar halinde okyanus üzerinde yer alır. Ülke 17 binden fazla ada sayısına sahip. Endonezya ile kara sınırı bulunan ülkeler Yeni Gine, Malezya, Doğu Timor. Endonezya ile deniz sınırı bulunan ülkeler ise Singapur, Avustralya, Filipinler.

Endonezya Nasıl Bir Ülke?

Endonezya dünyanın en büyük ada ülkesi olarak bilinir. Çin, Hindistan, Amerika’dan sonra dünyanın en kalabalık 4.ülkesi olma özelliğine sahip. Endonezya nüfusu yaklaşık 280 milyon civarında. Ülkenin yüzölçümü ise toplam 1,904,569 kilometrekare.

Endonezya 1945 yılında bağımsızlığını kazanan bir ülke. Uzun yıllar Japonya hakimiyeti altında kalan ülkenin bağımsızlık sembollerinden biri de bayrağı. Endonezya bayrakları kırmızı, beyaz renklerden oluşur. Bayrağın şekli ise kırmızı ve beyaz iki şeritten meydana gelir. Bu bayrak tarihsel dönemde Endonezya’nın temellerini atan Majapahit İmparatorluğu’ndan esinlenerek hazırlanmıştır.

Endonezya’nın Başkenti

Endonezya başkenti dünyanın en büyük 2.metropolü olarak kabul edilen Jakarta. Şehir adını Sankritçe ‘Cayakarya’ ifadesinden alır. Cayakarta Sankritçe’de zafer veya muzafferiyet anlamlarını taşır. 2.Dünya Savaşı’ndan sonra Endonezya’nın bağımsızlığını kazanmasından sonra başkent ilan edilmiş, zafer manasına gelen Jakarta adını almıştır.

Aynı zamanda ülkenin finans, kültür, sanayi, siyasi merkezi. Ülke nüfusunun büyük çoğunluğu ise Jakarta ve Java'da yaşar. Cakarta Endonezya’nın yüzölçüm bakımından en büyük kenti. Aynı zamanda, Jakarta dünyada en büyük 12. şehir. Jakarta’nın yüzölçümü yaklaşık 661,52 kilometrekare. Kentin toplam nüfusu ise yaklaşık 9 milyon olarak bilinir.

Endonezya Para Birimi

Rupi Endonezya’nın resmi para birimi. Ülkenin para biriminin simgesi Rp, kodu IDR olarak bilinir. Güncel verilere göre 1 Endonezya Rupisi 0,0018 TL’ye eşdeğer.

Endonezya’da Hangi Dil Konuşuluyor?

Endonezya’da Endonezce olarak bilinen bir Malayca şivesi konuşulur. Endonezce hem Endonezya’nın hem de Doğu Timor’un resmi dili kabul edilir. Ayrıca, Endonezya’da bazı yerel diller, İngilizce de yaygın olarak kullanılır.

Endonezya Kültürü ve Gelenekleri

Endonezya halkı farklı etnik gruplardan oluşur. Bu nedenle, çok katmanlı bir kültür ve geleneklere sahip bir ülke olarak kabul edilir. Aynı zamanda, Endonezya farklı kültürlerin harmonize olduğu bir ülke. Endonezya’da ilginç geleneklerden biri yılda 4 kere yılbaşı kutlamaları. Ülkede 1 Ocak tarihinde Miladi yılbaşı, inançlarına göre Hicri yılbaşı kutlamaları yapılır. Bunun yanı sıra, Endonezya’da Bali takviminde yılbaşı olarak kabul edilen Nyepi ve Çin Yeni Yılı’nda da tören yapılır, etkinlikler düzenlenir.

Endonezya Gezilecek Yerler

Endonezya gezilecek pek çok alternatife sahip. Egzotik ormanları, okyanus üzerindeki adaları, uzun kumsalları ile Endonezya seyahatinde birbirinden güzel birçok yeri ziyaret edebilirsiniz. Özellikle el değmemiş güzelliği, etkileyici manzaraları ile Endonezya adaları oldukça meşhur. Seyahate çıkmadan önce Endonezya’da ziyaret etmek için kendinize bir liste hazırlayabilirsiniz.

Bali

Endonezya’daki takımadalardan biri. Ülkenin en önemli turistik beldelerinden. Bali’de gezi için öne çıkan rotalardan biri Ubud. Burası adanın kültür ve sanat merkezi olarak kabul edilir. Ayrıca, bölgedeki en önemli alışveriş merkezleri burada yer alır. Ubud’da alışveriş yapabilir, sevdiklerinize hatıra olarak hediyelik eşya alabilirsiniz. Ubud’un yerel pazarlarında organik ürünlerden takılara, el işinden antikalara pek çok farklı ürünü bulabilirsiniz.

Bali deniz keyfi yapmak için Seminyak, Kuta, Sanur gibi ince kumlu kumsallar tercih edebilirsiniz. Bali’de yemyeşil pirinç tarlalarını, tarihi tapınakları, tropikal ağaçları keşfedebilirsiniz. Bali’de tarihi gezilerin yanı sıra su sporları, trekking gibi farklı aktiviteler yapabilirsiniz. Bali sahilleri sörf, kano, jet ski gibi su sporları için oldukça elverişli. Bali’de keyifli bir tatil yapmak için adada yağışın en az olduğu Nisan, Eylül ayları arasında bölgeye seyahat edebilirsiniz.

Java

Java Endonezya’nın Bali dışındaki diğer ünlü adalarından biri. Ülkenin başkenti Jakarta’dan sonra en kalabalık nüfusa sahip bölgesi. Java Endonezya’nın en büyük 5. adası olarak kabul edilir. Kültürel zenginlikleri, doğal ve tarihi güzellikleri ile ülkenin önemli turistik yerlerinden. Java Adası’nda tarihi zenginlikleri keşfetmek isterseniz Borobudur Tapınağı, Prambanan Tapınağı’ndan gezinize başlayabilirsiniz. Özellikle Prambanan Tapınağı tarihi değeri ile adanın önemli mimari yapıları arasında. Yapının 9.yy’dan kalma bir Hindu Tapınağı olduğu düşünülür. Prambanan doğal sit olarak kabul edilerek UNESCO tarafından koruma altına alınmıştır. Tapınak 47 metre uzunluğu özgün mimarisi ile öne çıkar.

Java Adası’nda mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerlerden biri de Bromo Dağı. Ülkenin aktif volkan yanardağlarından biri olan Bromo turistlerin uğrak yeri. Bromo Dağı’nın ziyaret etmek için Java Adası’nda düzenlenen turlara katılabilirsiniz. Dağa tırmanırken bölgedeki eşsiz doğal güzelliklere şahitlik edebilirsiniz.

Java Adası’nın sahilinde yürüyüş yapmak, denize girmek isterseniz bölgede ilk ziyaret edeceğiniz yerlerden biri Kepulauan Seribu olabilir. Türkçe’de Bin Adalar olarak bilinen bu bölge Java Jakarta arasında konumlanır. Yeşil doğası, altın rengi kumları ile deniz keyfi için ideal. Bölgeye Ancol Limanı’ndan kalkan tekneler ile ulaşmanız mümkün.

Yogyakarta

Yogyakarta Java Adası üzerinde yer alan şehirlerden biri. Özellikle kültürel yapıları ile öne çıkan bir kent. Şehir içerisinde pek çok tarihi eser UNESCO tarafından koruma altına alınmış durumda. Yerel kültürü ve tarihi eserleri keşfetmek isterseniz, Yogyakarta şehrini mutlaka gezmelisiniz.

Yogyakarta’da kültür sanat gezileri yapmak isterseniz Affandi Müzesi, Yogyakarta Sarayı, Taman Sari, Ratu Boko Tapınağı’nı ziyaret edebilirsiniz. Yogyakarta doğal güzellikleriyle de meşhur. Kedung Pedut Şelalesi bölgedeki sakin, doğa ile başbaşa kalabileceğiniz bir yer.

Yogyakarta çay tarlaları ise bölgede görülmeye değer yerlerden. Samigaluh çay tarlası yemyeşil terasları ile etkileyici manzaralara sahip. Bölge görenlere Ubud’daki pirinç tarlalarını anımsatır. Şehirde doğa gezileri yapmak isterseniz gezebileceğiniz diğer yerler; Menoreh Tepesi, Kalibiru Ulusal Parkı, Merapi Volkanı, Grojogan Watu Purbo olarak sıralanabilir.

Jakarta

Jakarta, Endonezya’nın başkenti olması nedeniyle en popüler bölgesi. Aynı zamanda ülkenin en kalabalık şehri. Kentte kültürel yapıları, tarihi eserleri, tema parkları gezerek Jakarta’yı keşfedebilirsiniz. Tarihi yapılara, özgün mimarileri ilgi duyuyorsanız şehirde Jin De Yuan Tapınağı, Jakarta Katedrali, İstiklal Cami, Endonezya Ulusal Müzesini ziyaret edebilirsiniz. Jin De Yuan Tapınağı Orta Asya’nın özgün pagoda mimarisini yansıtan bir yapı. 1755 yılında inşa edilmiş yapı etkileyici bezeme ve süslemelere sahip. Jakarta Katedrali ise 1901 yılında inşa edilmiş iki kuleli Neo Gotik mimari tarzını yansıtan tarihi bir bina. Jakarta’da tarihi bir gezi yapmak için Merdeka Meydanı’nı tercih edebilirsiniz. Burası şehirdeki tarihi yapıların konumlandığı yerdir.

Jakarta’da şehrin kalabalığından uzaklaşmak isterseniz Mangrov Doğa Parkı’nı gezebilirsiniz. Yeşil alanları ile öne çıkan parkta nehir kenarında yürüyüş yapabilir, kano ile göl turu gerçekleştirebilirsiniz. Şehirde ailece eğlenceli vakit geçirmek isterseniz tema parkları da tercih edebilirsiniz. Taman Mini Indonesia Indah Minyatürkpark veya Ancol Tema Park’ta çocuklarınızla keyifli vakit geçirebilirsiniz.

Endonezya’ya Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler

Keyifli bir seyahat öncesinde yol hazırlıkları yapmanız için Endonezya hakkında bilgi olarak şu detayları dikkate almalısınız:

  • Türk Vatandaşlarının Endonezya’ya seyahat etmesi için vize gerekli değil. Bordo veya yeşil pasaport sahipleri 30 günü aşmayan turistik seyahatler için vizeden muaf. Dolar cinsinden ödeme yaparak 30 gün için kapıda vize imkanından yararlanılabilir.
  • Endonezya’ya seyahat ederken saat farkını da göz önünde bulundurmalısınız. Endonezya Türkiye’den yaklaşık 4 saat ileridedir.
  • Seyahat öncesinde Endonezya yemekleri hakkında bilgi sahibi olmak gezi sırasında yeme içme tercihlerinizi kolaylaştırabilir.
  • Endonezya tropikal bir iklime sahip. Bu nedenle, dönem dönem çok sıcak veya yağışlı iklim özellikleri gösterebilir. Endonezya seyahati için ideal zaman nisan eylül arası kabul edilir.

Endonezya’ya Nasıl Gidilir?

Türkiye’den Endonezya’ya farklı firmalar tarafından direkt veya aktarmalı uçuşlar mevcut. Havayolu ulaşımını tercih ederek tarifeli uçuşlarla Jakarta’daki Soekarno-Hatta Uluslararası Havalimanı veya Bali’deki Ngurah Rai Havalimanı’ndan birini tercih ederek Endonezya’ya seyahat edebilirsiniz.

Seyahat öncesinde Coral Tatil aracılığıyla Endonezya otelleri için erken rezervasyon yaparak kalacağınız yeri belirleyebilirsiniz.