Frig Vadisi Nerede? Frig Vadisi Gezilecek Yerler Listesi

Coral Travel

Frig Yolu olarak da bilinen Frig Vadisi ev sahipliği yaptığı çok sayıda tarihi yapı sayesinde, Frigya tarihi hakkında sizlere birçok bilgi sunar. Frig Vadisi Eskişehir, Kütahya ve Afyon arasında kalan bir bölgedir. Frigler, milattan önce 11.yüzyılda Makedonya’dan Anadolu’ya göçerek, bölgeye yerleşmiş ve zamanla gelişmişlerdir. Şuan Polatlı olarak bilinen bölgeyi de Gordion olarak anarak, başkent seçmişlerdir. Bölgede sadece Frigler değil; Roma, Bizans ve Osmanlı gibi birçok uygarlık yaşamıştır. Dolayısıyla vadide, her uygarlığa ait çok sayıda farklı tarihi yapı ile karşılaşmanız mümkündür. Vadi içerisinde genel olarak kilise, kral mezarları, kale, türbe, tapınak ve anıt bulunur. Bunun yanı sıra bölge, eşsiz doğal güzelliği ile de dikkat çeker. Siz de Frig vadisini keşfetmek istiyorsanız, hemen Coral Tatil’le planınızı yapabilirsiniz.

Frig Vadisi Nerede?

Frig Vadisi, Friglerin yaşadığı alanı kaplayan farklı şehrin sınırları içerisinde yer alan geniş bir bölgedir. Günümüzde Frig Vadisi Afyon, Eskişehir ve Kütahya bölgeleri arasında yer alır. Antik dönemde Frigya olarak adlandırılan bu bölgenin Kütahya’daki sınırı, şehir merkezine 3 kilometre uzaklıkta bulunan Yeni Bosna Köyü’nden başlar. Merkeze 55 kilometre uzaklıkta bulunan Ovacık Köyü’ne kadar da devam eder. Eskişehir’de ise vadinin sınırları Seyitgazi ilçesine yakın bir konumdadır. Son olarak Afyon’da ise vadi, İhsaniye ilçesinin Bayramaliler Köyü yakınlarındadır.

Frig Vadisine Nasıl Gidilir?

Frig Vadisi yol tarifi için tercih edebileceğiniz birçok seçenek mevcuttur. Frig Vadisi’ne en yakın olan şehir, Kütahya’dır. Vadi ile Kütahya il merkezi arasında yaklaşık 27 kilometre vardır. Özel aracınız ile yaklaşık 35 dakikada vadiye ulaşabilirsiniz. Eğer özel aracınız yoksa otogardan ya da merkezden kalkan servisleri de tercih edebilirsiniz.

Frig vadisi ve Eskişehir arasında mesafe ise 64 kilometredir. Eskişehir’den araçla yolculuk yapmayan isteyenler yaklaşık 1 saat içinde vadiye varabilir. Eğer özel aracınız yoksa otogardan Frig Vadisi otobüslerine binmeniz gereklidir.

İsteyen gezginler Afyon’dan da Frig Vadisine ulaşım sağlayabilir. Frig Vadisi ve Afyon il merkezi arasındaki mesafe 120 kilometredir. Özel araç ile bu yol yaklaşık 1 saat 30 dakika sürer. Özel aracı olmayanlar için de otogardan minibüsler kalkar.

Frig Vadisi’nde Konaklama

Frig Vadisi’ni tam anlamıyla keşfedebilmek için konaklama yapmak şarttır. Geniş bir alana yayılan yapıları gezmek yaklaşık 2 veya 3 gününüzü alabilir. Vadi içerisinde konaklama imkanları sınırlı olsa da turistik destinasyonlara yakın kaliteli oteller mevcuttur. Özel aracı bulunan ya da kolay ulaşım imkanına sahip gezginler çevre şehirlerde de konaklayabilir.

Özellikle Kütahya, Frig Vadisi’ne en yakın şehirlerden biri olduğu için konaklama için tavsiye edilir. Ayrıca Kütahya otelleri vadiye çok yakın olması bakımından özel ulaşım hizmeti de sağlar. Dilerseniz yaklaşık bir buçuk saat mesafe kadar bir uzaklıkta yer alan Afyon’daki termal otellerde konaklayarak, tatil deneyiminizi üst seviyelere taşıyabilirsiniz. Tüm gün Frig Vadisi’ndeki tarihi yapıları keşfettikten sonra termal otelin dinlendirici suyunda günün yorgunluğunu üzerinizden atabilirsiniz.

Dilerseniz yine 1 saat uzaklıkta yer alan Eskişehir’deki lüks ve ekstra konforlu otellerde de konaklayabilirsiniz. Bunun yanı sıra Frig Vadisi’ne yakın konumda yer alan çok sayıda otantik ve küçük oteller de bulunur. Doğayla iç içe bu otellerde kalarak, yolda zaman kaybetmeden vadideki yapılara kısa sürede ulaşabilirsiniz.

Ev sıcaklığını hissedebileceğiniz oteller, çok sayıda destinasyona yakın olması bakımından tercih edilir. Frigya köy evleri tarzındaki oteller de tercih edilen diğer konaklama seçeneklerinden biridir. Vadinin eşsiz manzarasına karşı kahvaltı edip, kahvelerinizi yudumlayabileceğiniz bu işletme, konforlu odaları sayesinde de gezginler tarafından tercih edilir.

Frig Vadisi’nde Yeme & İçme

Frig Vadisi çevresinde bölgenin geleneksel lezzetlerini tadabileceğiniz çok sayıda restoran ve büfe bulunur. Otantik tasarımı ile dikkat çeken işletmeler genellikle yumurta, menemen ve organik sebzelerin dahil olduğu serpme kahvaltı ağırlıklı menüleri ile ön plana çıkar. Özellikle el yapımı börek ve gözlemeler hem kahvaltılarda hem de öğle yemeklerinde tercih edilebilir.

Çerkez köyü olarak bilinen Yazılıkaya’da bulunan yeme ve içme mekanları gezginler tarafından fazlasıyla tercih edilir. Burada Çerkezlerin geleneksel lezzetlerinden biri olan hıçın böreğinin tadına bakılması tavsiye edilir. Ayrıca yemekten sonra eşsiz manzara eşliğinde kahvelerinizi ya da çayınızı da yudumlayabilirsiniz.

Bölgede akşam yemekleri için değerlendirebileceğiniz birçok farklı restoran bulunur. Akşam yemeği olarak genellikle ev yemekleri servis edilir. Yerliler tarafından özel olarak hazırlanan sıcak yemekler, kendinizi evinizdeymişsiniz gibi hissettirir. Aynı zamanda bazı işletmelerde konaklama seçenekleri de mevcuttur. İşletme çevresinde yer alan küçük kulübeler ziyaretçilerin konaklamasına açılmıştır. Bunun dışında geniş bahçelik alanı bulunan restoranların bazıları da kampçılar için hizmet verir.

Frig Vadisi’nde Gezilecek Yerler

Frig Vadisi Roma, Bizans, Osmanlı ve Helenistik döneme ait çok sayıda anıta, tapınağa, kaleye ve sarnıca ev sahipliği yapar. Frig Vadisi gezisi sırasında, tarihin zorlu koşullarına dayanarak günümüze kadar gelmiş yapıları yakından keşfederek bölgenin geçmişi hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz. Aslanlı Mabet, Himmet Baba Türbesi, Gerdekkaya, Pişmiş Kale, Midas Anıtı, Kırkgöz Kayalıkları, Sarnıçlar ve Küçük Yazılıkaya bölgenin en popüler destinasyonları arasındadır.

  • Aslanlı Mabet

Solon’un Mezarı olarak da bilinen Aslanlı Mabet, Eskişehir’in 75 km güneyinde yer alır. Frig ve Roma döneminden kalma olan yapı, ismini üzerinde yer alan aslan kabartmalarından alır. Solon’un Mezarı denmesinin nedeni ise yapı içerisinde yer alan mezarın üzerinde Solon yazmasıdır. Konum için tıklayabilirsiniz.

  • Himmet Baba Türbesi

Aslanlı Mabet’in yakınında bulunan Himmet Baba Türbesi, sekizgen bir tasarıma sahiptir. 13.yüzyıldan kalma bu türbenin girişindeki mermerler Bizans, etrafındaki kitabeler ise Osmanlı dönemine aittir. Konum için tıklayabilirsiniz.

  • Gerdekkaya

Helenistik Çağ’dan kalma Gerdekkaya, Soğanlı Vadisi’nde yer alır. Tasarımı itibariyle tapınağı andıran yapı, aslında bir anıt mezarıdır. Gerdekkaya iki sütunlu dorik bir mimariye sahiptir. Yapı, 1991 yılından bu yana restorasyon görmemesine rağmen hala ihtişamı ile büyülemektedir. Konum için tıklayabilirsiniz.

  • Pişmiş Kale

Yalnızkaya Köyü’nün 1,2 km uzaklığında yer alan Pişmiş Kale, Orta Çağ’dan günümüze kadar ulaşabilmiş bir yapıdır. Kale, kaya içine oyulmuş oda, sarnıç ve anıt mezarlardan oluşur. Konum için tıklayabilirsiniz.

  • Midas Anıtı

Frig Vadisi gezilecek yerler arasında en önemlilerinden biri de Frig Kralı Midas’ın anıtıdır. Friglerin en büyük anıtı olan bu yapı, 19.yüzyıldan sonra keşfedilmiştir. Yapılan araştırmalar ışığında anıtın M.Ö 550 yıllarına ait olduğunu düşünülür. Frig Yolu üzerinde yer alan Midas Anıtı, gezi sırasında kesinlikle görülmesi gereken yerlerden biridir. Konum için tıklayabilirsiniz.

  • Kırkgöz Kayalıkları

Kırkgöz Kayalıkları, göz göz odalara sahip olan bir yapıdır. Helenistik, Roma ve Bizans döneminde, aktif olarak kullanılmıştır. Yapının tasarımı ve tahmini kullanılışı bir apartmanı andırdığından, birçok gezginin dikkatini çeker. Konum için tıklayabilirsiniz.

  • Sarnıçlar

Su deposu olarak inşa edilen Sarnıçlar, Frig Vadisi turu kapsamında görülmeye değer yerlerden biridir. Konum için tıklayabilirsiniz.

  • Küçük Yazılıkaya

Hasanbey Kayası olarak da bilinen Küçük Yazılıkaya, Yazılıkaya Köyü’ne yaklaşık 1.7 km uzaklıktadır. Küçük Yazılıkaya, günümüze kadar hasar almadan gelebilen değerli anıtlardan biridir. Üçgen bir yapıya sahip olan anıtın içerisinde, Frig döneminden kalmaz yazıtlar bulunur. Konum için tıklayabilirsiniz.

  • Aslankaya

Emre Gölü yakınlarında yer alan Aslankaya, Frig yazılarına ve devasa aslan kabartmalarına sahip olan bir anıt mezarıdır. Konum için tıklayabilirsiniz.

  • Emre Gölü

Döğer Kasabası’na bağlı Emre Gölü, gezginlere sunduğu aktiviteler sayesinde tur sırasında sıklıkla tercih edilen yerlerden biridir. Gölde kano ya da deniz bisikletine binmek; çevreyi ATV ile keşfetmek mümkündür. Aynı zamanda göl kıyısında düzenlenen Frigya Balon Turu ile de çevrenin eşsiz manzarasına kuşbakışı bir görüş atabilirsiniz. Konum için tıklayabilirsiniz.

  • Avdalas Kalesi

Devasa taşların oyulması ile inşa edilen Avdalas Kalesi, ilgi çekici bir görünüme sahiptir. Konum için tıklayabilirsiniz.

  • Ayazini Kilisesi

Ayazini Kilisesi de bölgede bulunan birçok yapı gibi kayanın oyulması ile inşa edilmiştir. 1000’li yıllarda Bizans tarafından inşa edilen kilise, halk arasında Gavur Hamamı olarak da adlandırılır. Konum için tıklayabilirsiniz.

Frig Vadisi’nin bu tarihi yapılarını keşfederek, unutulmaz bir tatil deneyimi yaşayabilirsiniz. Tatil sırasında Vadi ve çevresindeki konforlu ve otantik tasarıma sahip köy evlerinde konaklamanız mümkündür. Coral Tatil üzerinden Frig Vadisi’ndeki ya da çevre illerdeki otelleri inceleyerek, avantajlı fırsatlardan yararlanabilirsiniz.