Nostaljik Bir Yolculuk: Hababam Sınıfı Müzesi Hakkında Her Şey!

Coral Travel

Hababam Sınıfı filmi şüphesiz Yeşilçam’ın kült yapımlarından biri. İzleyenlerin tekrar tekrar seyrettiği, izlemeyenlerin ise keşke şimdiye kadar seyretseymişim dediği bir yapım. Elbette filmi unutulmaz kılan senaryodan oyuncu kadrosuna kadar sağlanan uyum. Ancak, filmleri unutulmaz kılan etkenlerden bir diğeri de elbette çekildiği mekanlar. Hababam Sınıfı’nı izlerken her seyircinin aklında kalan sahnelerden biri de Mahmut Hoca’nın Hababam Sınıfı’nı beklediği merdivenler.

Seyirci, her ne kadar oyunculara ve senaryoya odaklansa da arka planda mekanın detayları da gözüne takılır. Başrol ve yan karakterleri incelerken aynı zamanda mekanın analizini de yapabilir. İşte Hababam Sınıfı filmi de çekildiği mekanla özdeşleşen bir yapım. Öyle ki film çekiminin ardından bu mekan içerisinde Hababam Sınıfı Müzesi açılmış. Ayrıca, müzenin bir benzeri de anı olarak Antalya Kepez’de hayata geçirilmiş. Müze İstanbul tatili için şehre gelen turistlerin ve halkın sıklıkla ziyaret ettiği bir mekan. Peki Hababam Sınıfı Müzesi nerede? Müzeye nasıl gidilir, hangi saatlerde ziyaret edilebilir? Hababam Sınıfı Müzesi hakkında merak ettiğiniz tüm detaylara gelin birlikte bakalım.

Hababam Sınıfı Müzesi Hakkında Genel Bilgiler

Hababam Sınıfı Müzesi filmin çekildiği Adile Sultan Kasrı’nda açılmıştır. Müze 2014 yılında faaliyete başlamıştır. 1975, 1976 ve 1977 yıllarında Hababam Serisi’nin tüm filmleri ünlü yönetmen Ertem Eğilmez tarafından Adile Sultan Kasrı’nda çekilmiştir. 2014 yılında ise Adile Sultan Kasrı’nın bir odası müze olarak açılarak Hababam Sınıfı filminin anısına düzenlenmiştir.

Hababam Sınıfı Müzesi’nin değerini öne çıkaran ise filme ve 70’li yıllara yapılan nostaljik yolculuğun yanı sıra Adile Sultan Kasrı’nın özgün mimarisi ve tarihi dokusu. Adile Sultan Kasrı İstanbul şehrinde tarihi Validebağ Korusu içerisinde yer alan tarihi eser. Saray 1963 yılında Sultan Abdülaziz tarafından küçük kız kardeşi Adile Sultan için inşa ettirilmiş. Adile Sultan Kasrı’nın Nikogos Balyan tarafından tasarlandığı bilinir. İki katlı yapı, dikdörtgen planlı olarak planlanmış. Kemerli geniş pencereleri, çift kollu merdivenleri yapıyı özgün kılan mimari detaylar. Kemerli pencereler üzerindeki bezemeleri, geniş saçağı ile Barok mimari akımını anımsatır. Geç Dönem Osmanlı Mimarisi’nin anıtsal tarihi eserleri arasında yer alır. 2 katlı yapı taş işçiliğini yansıtır.

Adile Sultan Kasrı Osmanlı Devleti Dönemi’nden padişah Abdülaziz’in kız kardeşi tarafından yazlık ve kışlık saray olarak kullanılmış. 1. Dünya Savaşı sırasında ise kız öğrenciler için Dar’ül Eytam (Yetimler Yurdu) olarak kullanılan yapı Cumhuriyet döneminde Prevantoryum olarak hizmet vermiş. 1927’den 1973’e kadar verem hastalıklarının tedavi edilmesi için kullanılan Adile Sultan Kasrı 1973’te Öğretmenler Hastanesi’ne dönüştürülmüş.

1975’ten 1978’e kadar ise Hababam Sınıfı filmi için film seti olarak hizmet veren Adile Sultan Kasrı günümüzde hem öğretmenevi hem de Hababam Sınıfı Müzesi olarak halka açılmıştır. Yapı 1991 yılında öğretmen evine dönüştürülürken Adile Sultan Kasrı içerisindeki müze ise 2014 yılında hizmete vermeye başlamıştır. Validebağ Korusu içerisinde yer alan Adile Sultan Kasrı’ndaki Hababam Sınıfı Müzesi’ni ziyaret ederek nostaljik bir yolculuğa çıkabilirsiniz.

Hababam Sınıfı Müzesi’nde Neler Var?

Müzeye ilk girişte İlhan Selçuk tarafından yazılan Hababam Sınıfı tasviri yer alır. İlhan Selçuk’un Hababam Sınıfı betimlemesi kendi ifadesiyle aynen şu şekildedir:

Hepimizin sınıfıdır o... Öğretmeniyle ve öğrencisiyle... Kara tahtası, tebeşir kokusu, haytaların gürültüsü, kâğıt hışırtısı, sıra gıcırtısı, yazılısı, sözlüsü, kopyası, karnesi, yoklaması ve bütünlemesiyle okul hayatının acı ve tatlı anıları..’

Hababam Sınıfı tasvirini okuyunca filmdeki sahneler, Mahmut Hoca’nın Adile Sultan Kasrı’nın merdivenlerindeki görüntüsü hayalinizde canlanır. Metin Kibar tarafından bestelenen Hababam Sınıfı müziği kulaklarınızda çınlayabilir. Müze içerisinde doğru ilerlediğinizde balmumu heykeller sizi karşılar. Güdük Necmi karakteriyle sizi karşılayan ilk heykel Halit Akçatepe’ye aittir. Ayrıca, müze içerisinde Mahmut Hoca, Hafize Ana karakterleri de yer alır. Sınıfta son balmumu heykel ise Şaban karakteriyle Kemal Sunal’a aittir. Müze içerisinde yer alan 4 heykel ana karakterlerden Güdük Necmi, Mahmut Hoca, Hafize Ana ve Şaban anısına yapılmıştır.

Hababam Sınıfı Müzesi’nin duvarlarında oyuncular hakkında bilgiler, filmin afişleri, yapımdan kareler bulunur. Hababam Sınıfı Müzesi’ndeki sıraların üzerinde ise eseri kaleme alan Rıfat Ilgaz, filmin yönetmeliğini yapan Ertem Eğilmez, Tarık Akan’dan Halit Akçatepe’ye tüm oyuncuların resimleri yer alır. Sınıftaki kara tahtanın önünde ise filmdeki sahnelerde Şaban karakterinin Külyutmaz Hoca sandığı insan iskeleti bulunur. Müzenin her yeri Hababam Sınıfı’nın anıları ve nostaljisi ile doludur.

Müze Adile Sultan Kasrı içerisinde Hababam Sınıfı’nın nostaljisini yaşatmak üzere bir oda içerisinde oluşturulmuştur. Film çekimi sırasında yaşanan doğaçlamalar, çekim sırasında yaşanan şaka ve sohbetler, kırılan sandalye detayına bile müzede yer verilmiştir. Hababam Sınıfı filmine dair merak ettiğiniz her şeyi müzede bulabilirsiniz.

Hababam Sınıfı Müzesi Nerede?

Hababam Sınıfı Müzesi İstanbul şehrinde Anadolu Yakası’nda yer alır. Müze Üsküdar ilçesinde konumlanan Validebağ Korusu içerisinde yer alan Adile Sultan Kasrı’nda bir oda içerisinde açılmıştır. Adile Sultan Kasrı’nı Üsküdar ilçesinde Barbaros Mahallesi’nde bulabilirsiniz. Hababam Sınıfı Müzesi’ne Barbaros Mahallesi, Tophanelioğlu Caddesi üzerinden kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Hababam Sınıfı Müzesi’ne Nasıl Gidilir?

İstanbul Avrupa Yakası’ndan müzeye ulaşmak için Marmaray veya gemi seferlerini tercih ederek Üsküdar’a ulaşabilirsiniz. Üsküdar’dan Adile Sultan Kasrı’na hareket eden minibüsler veya otobüslerle müzeyi ziyaret edebilirsiniz.

Eğer Anadolu Yakası’nda ikamet ediyorsanız Marmaray, otobüs ve minibüs seferleri ile Üsküdar üzerinden Adile Sultan Kasrı’na ulaşmanız da mümkün. Müzeyi ziyaret etmek için bir başka seçenek de taksi, araç kiralama veya kişisel araç olabilir. Taksi veya kişisel araçla müzeyi ziyaret edecek olan bireyler Üsküdar tabelalarını takip ederek kolaylıkla Adile Sultan Kasrı’na ulaşabilir. Toplu ulaşım seferleri ile Hababam Sınıfı’nı ziyaret edecekseniz M4 metro, 12C, 11T ve Söğütlüçeşme otobüslerini tercih edebilirsiniz.

Hababam Sınıfı Müzesi Giriş Ücretleri

Hababam Sınıfı Müzesi’ni ziyaret etmek istiyorsanız cüzi bir miktar giriş ücreti ödemelisiniz. Eğer müzeye araçla giderseniz ek olarak otopark ücreti de mevcut. Bu tutarlar haricinde müzeye giriş için başka bir ücret ödemenize gerek kalmaz. Müzeyi istediğiniz her zaman ziyaret saatleri içinde gezerek nostaljik bir yolculuk yapabilirsiniz.

Hababam Sınıfı Müzesi’nde Müze Kart Geçerli mi?

Müze kart Hababam Sınıfı Müzesi’nde geçerlidir. Müze kartınız varsa ücret ödemeden müzeyi gezebilirsiniz. Müze kartınız bulunmuyorsa ancak belli bir giriş ücreti ödeyerek Adile Sultan Kasrı’nı gezmeniz mümkün.

Hababam Sınıfı Müzesi Ziyaret Saatleri

Adile Sultan Kasrı her gün ziyaretçilere açık. Haftanın her günü 09.00 ile 17.00 saatleri arasında istediğiniz zaman Hababam Sınıfı Müzesi’ni gezebilirsiniz. Ayrıca, müzenin yanı sıra Adile Sultan Kasrı’nı ve Validebağ Korusu’nu da mutlaka ziyaret etmelisiniz. Korunun içerisinde yer alan asırlık ağaçlar ve özgün mimarisi ile kasrı birkaç saatlik gezi ile dolaşmanız mümkün.

Günlük yaşam telaşı arasında günübirlik geziler yaparak sevdiklerinizle unutulmaz anılar biriktirebilirsiniz. İstanbul’da gezilecek yerler listesi hazırlayarak gezinize hemen başlayabilirsiniz. İstanbul tatili ve turları için Coral Tatil aracılığıyla sunulan hizmetlerden, konaklama için erken rezervasyon fırsatlarından yararlanabilirsiniz.