İspanya'da Gezilecek Yerler: Mutlaka Görmeniz Gereken 30+ Yer

Coral Travel

İspanya, Akdeniz sıcaklığı, canlı şehirleri, tarihi, mimari özelliği ve mutfağı ile Avrupa’nın en fazla turist ağırlayan ülkelerinden biri. Üllkenin çok fazla turistik noktası bulunduğundan,  İspanya turları farklı destinasyonlara zengin içeriklerle düzenlenebiliyor.

Bu yazımızda İspanya gezi planlaması yaparken size yardımcı olacak ipuçlarını derledik.

Bu ipuçlarını takip ederek; zamanı en iyi şekilde kullanabileceğiniz ve tatil keyfinizi üst düzeye çıkarabileceğiniz verimli bir İspanya turu yaşamanız mümkün.

İspanya gezisi için tüm mevsimler uygun. Yaz tatili için uzun ve güzel sahillere sahip İspanya kentlerini tercih edebilirsiniz. Örneğin Barselona hem tarih, hem sanat, hem yaşam kültürü en üst düzeyde bir şehir olmasının yanı sıra, aynı zamanda sahilleri ile de oldukça meşhur. Bu da demek oluyor ki, hem yaz tatili hem de kültür turları için rotanızı İspanya şehirleri için oluşturabilirsiniz. Sıcak iklimleri sevmeyenlerden iseniz, ilkbahar ve sonbahar sizin için daha uygun olabilir.

İspanya en güzel şehirleri ile tatil planı için sizleri bekliyor. Ülkenin birçok şehrine, ülkemizin büyük şehirlerinden karşılıklı uçuşlar yapılıyor. Konaklama için sınırsız seçenekler sunan ülkenin büyük şehirlerinde, metro ve otobüs ile ulaşım da oldukça kolay ve hızlı sağlanıyor. Günlük ya da birkaç günlük şehir ulaşım kartlarıyla sınırsız dolaşım mümkün.

İspanya’nın Avrupa Birliği ülkelerinden ve Schengen vizeye tabi olduğunu belirtmek isteriz. Dolayısıyla, İspanya para birimi eurodur.

1- Madrid

İspanya en güzel şehirleri bünyesinde barındırıyor desek abartmış olmayız diye düşünüyoruz. Ülkenin başkenti Madrid ile başlayalım. Perspektif harikası sokakları, şık balkonlu ve pastel renklerle yapılmış ahşap panjurlu evleri, tarihi dokusu, geniş meydanları, enerjisi yüksek nüfus yapısı ile büyüleyici bir şehir Madrid.

Madrid modern yaşam ve mimari ile klasik mimariyi çok iyi harmanlayan bir şehir. Kıvrıla kıvrıla giden simetrik sokaklar, bir anda geniş ve daha modern yapıların olduğu caddelere çıkıyor. Bu caddeler ise tam bir metropolde olduğunuzu hissettiriyor. Madrid sokaklarında saatlerce yürüyebilir, onlarca fotoğraf çekebilir, ünlü meydanlarında soluklanıp performans sanatçılarını izleyebilirsiniz.

Madrid’e gittiğinizde mutlaka görmeniz gereken alan ve yapıları sıraladık. İspanya turu için bu notlardan yararlanabilirsiniz.

2-Puerta Del Sol (Sol Meydanı)

Türkçesi “Güneş Kapısı” olan Puerta Del Sol, başkent Madrid’in kalbinde bulunan şehrin iki büyük meydanından biri. Puerto Del Sol,15.yüzyılda bu şehir kapılarından biriydi. Meydanın  tam ortasında ülkenin 6 ulusal yolunun başlangıç noktası olarak betimlenen kilometre sıfır taş levhası bulunuyor.

Puerto Del Sol, şehrin enerjisini belki de en iyi simgeleyen noktalarından biri. Günün her saati bu cıvıl cıvıl meydana, hem Madrid’de yaşayanlar hem turistler akın ediyor. Puerto Del Sol meydanını çeşitli dükkanlar ve kafeler çevreliyor. Meydanda, sokak sanatçıları sahne performansları sergileyerek ziyaretçilere keyifli anlar yaşatıyor.

3-Plaza Mayor

Plaza Mayor, Madrid şehrinin büyüleyici estetiğe sahip ve oldukça romantik bir ruh taşıyan bir meydanı. Puerto Del Sol’den Plaza Mayor’u ayıran en önemli şey de bu ruh. Puerto Del Sol ne kadar dinamik ise Plaza Mayor bir o kadar ağırbaşlı, moda deyimle “cool” bir meydan.

Meydanın tam ortasında İspanya Kralı 3.Felipe’nin at üstünde bronz bir heykeli yer alıyor.  Meydanı dört taraftan çevreleyen kırmızı renkli oldukça ilgi çekici yapılar bulunuyor. Toplamda 237 adet balkona sahip bu yapıların alt katlarında ise, her türlü damak zevkine ve bütçeye hitap eden restoranlar, şık kafeler yer alıyor. Meydana 9 ayrı giriş kapısından girilebiliyor.

Gün batımına yakın bu meydanda bulunma şansınız olursa eşsiz bir ambiyansın tam ortasında hissedeceğinizi söylemek çok iddialı bir yorum olmasa gerek. Plaza Mayor İspanya’da kesinlikle görülmesi gereken bir meydan.

4-Madrid Kraliyet Sarayı

Kral 5. Felipe’nin isteği doğrultusunda 18.yüzyılda 135.000 metrekarelik alana inşa edilmiş olan 3000 odalı Kraliyet Sarayı, imparatorluğun simge yapısı. İspanya kraliyet ailesi, resmi törenler dışında sarayı kullanmıyor. Bu özel yapı, şehrin tam kalbinde, meşhur Gran Via caddesine yürüyüş mesafesinde yer alıyor. Madrid’in yüksek yapılarından bakıldığında, sarayın şehir siluetini güçlü bir biçimde tamamladığı görülüyor.

5-Sabatini Bahçeleri

Sabatini Bahçeleri, İspanya Kraliyet Sarayı kompleksi içinde yer alıyor. Plaza De Espana metro durağında inerek kısa bir yürüyüşle İspanya Kraliyet Sarayı’na ulaşmanız mümkün. Kraliyet Sarayı’nın alt kapısından ise parka kolay bir biçimde giriş yapabilirsiniz.

Yeşile doyabileceğiniz bu parkın girişinde bir havuz sizi karşılıyor. Çeşitli heykellere ve çeşmelere ev sahipliği yapan bu havuzun hemen arkasında İspanya Kraliyet Sarayı oldukça görkemli ve estetik bir fon oluşturuyor. Park son derece sakin. Koşturmalı bir şehir turuna kısa bir mola için bu park çok uygun.

6-Gran Via

Avrupa ülkelerinin hemen hepsinde mutlaka ünlü bir caddenin var olduğunu görmüş olmalısınız. İstanbul için İstiklal Caddesi ya da Nişantaşı, Budapeşte için Vaci Utca, Paris için Şanzelize. Başkent Madrid bu saydığımız caddelere Gran Via ile karşılık veriyor.

Gran Via, art deco İspanyol mimarisini en iyi biçimde gözler önüne seren görkemli yapıları, mağaza, kafe ve restoranları, şık otelleri üzerinde barındırıyor. Gran Via’da yürümek, İspanya seyahati için mutlaka zaman ayrılması gereken, adeta başlı başına bir etkinlik.

7-Mercado De San Miguel

Avrupa yaşam kültüründe gıda marketi diye tanımlayabileceğimiz kapalı pazar yerleri çok meşhur. Kapalı pazar yerlerinde sokak lezzetleri tabir edilen atıştırmalıklar, ülkeye ait lezzetler, ve dünya mutfağına ait yemekleri satan dükkanlar ya da standlar bulunur. Mercado De San Miguel bu pazarlardan biri. Pazar, San Miguel meydanında yer alıyor. Yapı, modern mimarisi ile hemen dikkat çekiyor. Mercado De San Miguel’de hazır yiyeceklerin yanı sıra, balık, et ve sebze gibi ürünler de satılıyor. Siz de bu marketi ziyaret ederek Akdeniz mutfağına özgü lezzetleri tadabilirsiniz

8-Debod Tapınağı

Debod tapınağı Madrid’in en mistik yapılarından biri. Mısır Krallığı tarafından İspanya’ya hediye edilen Debod Tapınağı, MÖ 200 yıllarından kalma antik bir yapı. Tapınak, Plaza De Espana caddesine yürüyüş mesafesinde olan Curtel De La Montana Parkı içinde konumlanmış.

Tapınak içinde Antik Mısır’ın üç boyutlu bir haritası, duvarlarda ise kazıma Mısır hiyeroglifleri ve çeşitli betimler yer alıyor. Tapınak gün içinde ücretsiz gezilebiliyor. Debod Tapınağı’nın gün batımı muhteşem bir ambiyansı var. Ziyaretinizin saatini ayarlayarak güzel görüntüler yakalayabilirsiniz.

9-Plaza De Espana

İspanya gezi programı içinde mutlaka yer verilmesi gereken noktalardan biri de Plaza De Espana. Bu meydan, Gran Via’ya komşu. Kraliyet Sarayının hemen üstünde bulunan meydanda metro durağı da bulunuyor. Meydana, Madrid Havaalanından metro ile kolay biçimde ulaşabilirsiniz.

10- Riu Plaza De Espana

Plaza De Espana metro istasyonunun hemen yanında yer alan Riu Plaza De Espana otelinden bahsetmeden geçmeyelim. Hem mimarisi hem görkemi ile meydana ayrı bir ruh katan otelin 27. katında cam köprülü bir teras bulunuyor. İçinde bir kafenin de yer aldığı bu teras tüm Madrid’i 360 derece görüyor. Üstelik bu mekandan faydalanmak için otelde konaklamak zorunda değilsiniz. Bir miktar ücret karşılığı ayrı bir kapıdan terasa çıkabilir, Madrid’i panaromik olarak izleyebilirsiniz.

11-Toledo

İspanya şehirleri arasından Toledo; tarihi, antik yapısı ve özel mimarisi ile diğer kentler arasından kolaylıkla sıyrılıyor. Tarihi MÖ 2. yüzyıla dayanan Toledo’ya Madrid üzerinden, Atocha Tren İstasyonundan trenle 30 dakikada ulaşılabiliyor. Unesco dünya kültür mirası listesinde olan kent taş mimarisi, dar sokakları, katedrali kafe ve restoranları ile İspanya’da mutlaka görülmesi gereken yerlerin ilk sıralarında kendine yer buluyor.

12- Puerta De Bisagra

Avrupa’nın birçok şehrinde eski şehir kapılarını gözlemleyebilirsiniz. Puerta De Bisagra da bu şehir kapılarının en görkemli örneklerinden. Barok mimari sanatının doruğa çıktığı bu özel yapıdan Toledo şehrine girmek bugün bile heyecan verici.

13- Toledo Katedrali

İspanyol gotik mimari önemli örneklerinden biri olan Toledo Katedrali, 16.yüzyılda yapımı tamamlanmış görkemli bir yapı.

14-Mosque of Cristo de la Luz

Toledo’da geçmişten günümüze aslına uygun korunan ve dolayısıyla cami olarak kalmış tek yapı Cristo de la Luz Camii 999 yılında inşa edilmiştir. Camiyi Musa İbn Ali yaptırdığı, kitabesine yazılı olarak işlenmiştir.

15-Barselona

İspanya Katalonya  bölgesinin başkenti olan Barselona, her anlamda büyüleyici bir şehir. Şehrin en önemli özelliği kent planı olsa gerek. Eski kentin, 187.000 kişiye ulaşan nüfusu karşılamayacak duruma gelmesiyle mimar İldefons Cerda, devrim niteliğinde bir plan ile şehirleşme kavramını da geliştirmiş. Izgara şehir planı ile çarpıcı tasarımı öne çıkan kentin geniş caddelerinin hepsi birbirine simetrik biçimde bağlanıyor.

16-La Sagrada Familia

Barselona denince akla Gaudi geliyor. Hatta Barselona için “Gaudi’nin şehri”  tanımlamasını mutlaka duymuş olmalısınız. Art Nouveau akımının temsilcisi Gaudi’nin en önemli eseri kuşkusuz La Sagrada Familia. Aslında Gaudi’den önce yapımına başlanan bu bazilikayı 1883’de Gaudi devralmış. Yapımı hala devam eden La Sagrada Familia mutlaka görülmesi gereken noktalardan biri.

17-Casa Batllo

Barselona simge yapılarından bir diğeri, Gaudi’nin 1904’te restorasyonunu yaptığı Casa Batllo. 2005 yılında Unesco listesine giren yapı ziyarete açık. Gişeden bilet alarak ziyaret edebilirsiniz.

18-Casa Mila

Yine mimar Antoni Gaudi tarafından tasarlanan yapılardan biri olan Casa Mila, 1912 yılında tamamlanmış. Barselona’da yapılıp daire daire satılan ilk bina özelliği taşıyan Casa Mila ziyaret edilebiliyor.

19-Park Güell

Barselona Gracia bölgesinde yer alan park, kent merkezine yaklaşık 5 kilometre uzaklıkta.  Gaudi tarafından 1914 yılında tamamlanan park, 1926 yılında hizmete açılmış. Parka giriş ücretli. Parkın panoramik manzaraya ait seyir terasından şehre bakmak keyifli.

20- Ciutat Vella ( Eski Şehir)

Eski şehir, Barselona şehir merkezi ve sahil arasında kalan adeta bir vaha. Eğer antik şehirlerden hoşlanıyorsanız burada kendinizi çok iyi hissedeceksiniz. Bozulmamış sokakları, taş mimarisi, katedralin görkemi ve meydandaki hareketlilik ile Ciutat Vella, İspanya’da vakit ayrılması gereken yerlerin başında geliyor.

21- Barselona Katedrali

Gotik mimariye sahip olan Barselona Katedrali eski şehir meydanında yer alıyor ve ücretsiz gezilebiliyor.

22-La Rambla

Avrupa’nın en farklı caddelerinden biri olan La Rambla, 2,5 kilometre uzunluğunda. Bir tarafta Katalunya Meydanı bir tarafta Kristof Kolomb heykeli caddenin sınırları diyebiliriz. La Rambla Barselona’nın en turistik noktası. Sağlı sollu oldukça geniş yürüyüş alanına sahip olan bu büyük cadde, sosyal yaşamın hareketliliğini en iyi biçimde soluyacağınız nokta. Sayısız restoran, kafe ve mağazaya ev sahipliği yapan La Rambla’da uzun vakitler geçirebilirsiniz.

23-Katalunya Meydanı

Barselona'daki en büyük meydan. Meydanı çevreleyen alış-veriş merkezleri ve çeşitli mağazalar yer alıyor. Meydana havaalanından şehir yönüne gelen otobüslerle ulaşmak mümkün. Şehir içinden La Rambla’dan kısa bir yürüyüşle meydana ulaşılabiliyor.

24-Arenas De Barcelona

Katalunya Meydanı’nda yer alan Arenas De Barcelona (Barselona Arena), boğa güreşlerinin günden güne popülerliğini yitirmesi ile alışveriş merkezi olarak yeniden değerlenen önemli bir yapı. Yapının içinde diğer tüm alış-veriş merkezleri gibi çeşitli mağazalar bulunuyor. Arena’nın teras bölümündeki restoranlarda yerel ve uluslararası lezzetler tatmak ve şehre bir tepeden bakmak mümkün.

25-Picasso Müzesi

Barselona’nın La Ribera bölgesinde konumlanmış Picasso Müzesi 1963 yılında hizmete açılmış. Müzede Pablo Picasso’nun 4251 adet eseri sergileniyor. Bir İspanya turu, Picasso Müzesi  görülmeden tamamlanmamalı diye düşünüyoruz.

26-Endülüs

İspanya’nın güneyi, 711-1492 tarihleri arasında, yani, uzun bir dönem Arap hakimiyeti altında kalmış. Tüm bu bölgeye “Endülüs” deniyor. Endülüs bölgesinde, İslam ve Arap kültürü özellikle mimarisiyle kendini güçlü bir biçimde hissettiriyor.

27-Malaga

Endülüs özerk bölgesinde bulunan ve uzun sahile sahip Casta Del Sol’de yer alan Malaga, son zamanlarda oldukça popüler bir şehir. Uzun sahilinin yanı sıra Gibralfaro Kalesi ve La Alcazaba Hisarı önemli turistik noktalar.

28-Granada

Endülüs’ün en güzel şehirlerinden Granada’da bir çok tarihi yapı bulunuyor. Elhamra Sarayı bu yapılardan biri. Elhamra Sarayı Uzun saatler ayrılarak gezilmesi gereken simge bir yapı.

Sacramento Mahallesi, hristiyanların bölgedeki ilk mahallesi. Valparaiso tepesinde bulunan bu nokta aynı zamanda güzel bir seyir terası.

Granada’da ayrıca şu yapılar da görülebilir:

  • Granada Katedrali
  • Granada Kraliyet Şapeli
  • Nasrid Sarayları
  • Federico García Lorca Parkı
  • Mirador de San Cristóbal
  • Katolik İsabel Meydanı

29-Cordoba

Unesco listesinde de yer alan dünyaca ünlü La Mesquita (Kurtuba Camii)’yı topraklarında barındıran Cordoba, 320.000 nüfuslu küçük bir Endülüs şehri. Şehirde ziyaret edilebilecek diğer yerler ise şunlar:

  • Medina Azahara
  • Eski Yahudi Mahallesi
  • Viana sarayı
  • San Lorenzo Kilisesi
  • Roma Köprüsü
  • Hristiyan Kraliyet Sarayı

olarak sayılabilir.

30-Sevilla

Endülüs’ün en keyifli şehirlerinden biri Sevila. Cervantes’in Don Kişot’u, Rossini’nin Sevilla Berberi’ni yazdığı bu kent sanatsal ve mimari açıdan oldukça doyurucu. Sevilla’da Real Alkazar, Sevilla Katedrali, Torre Del Oro Kulesi, Triano Bölgesi mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerden.

İspanya Turunuzu Hemen Planlayın

Akdeniz’in sıcacık ülkesi  İspanya, en güzel şehirleri ve birbirinden ilgi çekici seyahat konseptleri ile sizi ağırlamaya hazır. Tarih, deniz, doğa, modern şehir yaşamı… Bir ya da birden çok seyahat nedeni bulabileceğiniz ender ülkelerden biri İspanya. İspanya zengin mutfağı ile de sizi mutlu edecek destinasyonlardan biri. İspanya’da churros, paella, tapas, tortilla gibi ürünlerin yanı sıra, deniz ürünleri ve kuzu yemekleri de oldukça tatmin edici.

İspanya şehirlerinin simetrik sokaklarında kaybolmak, güzel lezzetleri deneyimlemek, tarihine ve kültürüne tanıklık etmek için Coral Tatil İspanya turu alternatifleri arasından size en yakın destinasyon ve konsepti seçerek gezinizi planlayabilir, dört mevsim seyahate uygun bu muhteşem ülkede benzersiz duygular yaşayabilirsiniz.