Kamp Malzemeleri: Kampa Giderken Alınacaklar Neler?

Coral Travel

Kamp yapmak, şehir hayatından uzaklaşıp doğayla başbaşa dinlendirici vakit geçirmek için ideal bir aktivitedir. Ayrıca kamp yapmak için uzun yollar kat etmenize de gerek yoktur. Çünkü Türkiye'nin hemen her yerinde kamp alanları vardır ve hafta sonu küçük kaçamaklar yapmak için mükemmeldir.

Örneğin Bolu Abant, kamp yapmanız, temiz hava almanız ve muhteşem manzaranın tadını çıkarmanız için son derece uygun alanlara sahiptir. Ancak ideal bir kamp listeniz olmadığında nerede olursanız olun eksik ekipmanla kamp yapmak aksaklıklara neden olur. Kamp yapma şeklinize göre liste yapmalı ve eksiksiz bir şekilde yola çıkmalısınız.

Araba ve karavanla kampa gidebileceğiniz gibi sadece sırt çantanızı alıp özgür bir şekilde de kamp yapabilirsiniz. Gelin sadece doğaya ve huzur verici manzaraya odaklanabileceğiniz bir kamp için nelere ihtiyacınız olabilir, birlikte göz atalım.

Kamp İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?

Kampa gitmeden önce yapılacak en iyi şey eksik listesi hazırlamak ve konaklama yerinden güzergaha kadar detaylı bir plan yapmaktır. Bu nedenle mevsim ve alanın size sağladığı koşulları da önceden bilmeniz gerekir. Çünkü karavanlı bir kamp planlamıyorsanız yanınıza alacağınız çadırın su geçirmez, ısı yalıtımı gibi gerekli özelliklere sahip olması gerekir.

Kampa giderken alınacaklar listesi çadır, karavan gibi konaklama şeklinize göre değişse de bütün kamplarda gerekli olan ekipmanlar da vardır. İşte sabahları güneşi enerjik bir şekilde karşılayabileceğiniz ve akşam ateşin başında keyifli hikayeler paylaşabileceğiniz huzurlu bir kamp için gerekli olan malzemeler:

  • Çadır: Karavan tercih etmiyorsanız bir kampın olmazsa olmazı çadırdır. Mevsim koşullarına ve kişi sayısına göre seçilen bir çadır yeterlidir.
  • Uyku tulumu: Çadırın içinde şişme yatak kullanmıyorsanız uyku tulumu idealdir. Aynı zamanda soğuk havalarda da kamp yapmanızı sağlar.
  • Zemin örtüsü: Dilerseniz yanınıza çadırın altına serebileceğiniz ya da doğada dinlenirken kullanabileceğiniz bir zemin örtüsü alabilirsiniz.
  • Şişme yatak: Çadır için şişme yataklar idealdir. Özellikle çift olarak kamp yapmayı planlıyorsanız uyku tulumlarına iyi bir alternatiftir.
  • Yedek giysi: Kamp için planladığınız gün sayısına bağlı olarak yeteri kadar yedek kıyafet almanız önemlidir. Her zaman kıyafet yıkamak ya da yıkanmak için suya erişmek mümkün olmayabilir.
  • Atık ve kirli poşetleri: Doğada çöp bırakmamak ve her şeyi düzenli olarak kategorize etmek için çeşitli poşetler almanız işinizi kolaylaştırır.
  • Termos: Temiz su ya da sıcak/soğuk içeceklerinizi muhafaza etmenize yardımcı olur.
  • Çakı: Kampa giderken alınacak malzemeler arasında en önemli ekipman çok yönlü bir çakıdır. Çakılar oldukça işlevseldir ve yanınıza birçok ekipman almanızı önler.
  • Halat ve çeşitli ipler: Çadır kurulumu veya ağaca lamba asmak gibi farklı alanlarda kullanılır. Hafif ve az yer kapladığı için yanınıza almanızda fayda vardır.
  • Kamp masası: Bu ekipman da opsiyoneldir. Her kamp için gerekli değildir, ancak arabanız ya da karavanla yola çıktıysanız daha konforlu bir kamp için gerekli olabilir.
  • Çakmak/kibrit: Her kamp alanında ateş yakmanıza izin verilmese de tüple yemek pişirmek ve farklı kullanım amaçları için çakmak, her zaman yanınızda bulundurmanız gereken bir ekipmandır.
  • Sabun: Özellikle doğada çözünen bir sabun doğada hijyen sağlamak için gerekli bir malzemedir.
  • Fener ve kamp lambası: Bazı kamp alanlarında aydınlatmalar bulunabilir, ancak vahşi doğa kampı planlıyorsanız kamp lambası, el feneri gibi pek çok aydınlatmaya ihtiyacınız olacaktır.
  • Navigasyon/harita: Bilmediğiniz bir alanda kamp yapıyorsanız her ihtimale karşı güzergahı doğrulayabileceğiniz bir ekipman gereklidir.
  • Kamp mutfak eşyaları: Hazır sandviçlerle birkaç gün kamp yapabilirsiniz, fakat daha uzun bir kamp için kamp ocağı, tava, tabak, çatal-bıçak gibi pişirme ve hazırlık malzemeleri gereklidir.
  • İlk yardım kiti: Ağrı kesici, yara bandı, sargı bezi, tentürdiyot, pamuk gibi malzemelerden oluşan bir ilk yardım kiti kampın olmazsa olmazıdır.
  • Kişisel bakım eşyaları: Diş macunu ve fırçası, ıslak mendil, güneş kremi vb. kişisel bakım ürünlerini unutmamanız gerekir.

Kamp Yaparken Nasıl Giyinmeli?

Kamp kıyafetleri mevsim koşulları ve hava durumuna göre değişiklik gösterir. Ancak yaz kampı demek her zaman havanın sıcak olacağı anlamına gelmez. Çünkü doğada saat ilerledikçe hava sıcaklığı şehirde olduğundan daha fazla düşer. Bu nedenle belirtilen hava sıcaklığını -10 derece daha düşük olarak hesaplamalı ve yanınıza alacağınız kıyafetleri daha esnek ürünlerden seçmelisiniz.

Bir kamp için en ideal kıyafetler katmanlama yapabileceğiniz ısı yalıtımı sağlayan ve ince kıyafetlerdir. Bu sayede ısı değişimlerine hemen ayak uydurabilir ve terleme/üşüme problemleri olmadan kampınızı tamamlayabilirsiniz. Her kampta sizi rahat ettirecek ve konforlu bir şekilde yürüyüşler yapmanızı sağlayacak kamp kıyafetleri ise şöyle sıralanabilir:

  • Yağmurluk: Günümüzde hava sıcaklığı rahatlıkla tahmin edilebilir, ancak bazen beklenmeyen yağmurlar kamp alanınızı ıslatmakla kalmaz, bir doğa yürüyüşünde sizi de ıslatabilir. Bu nedenle yağmurluk kamp malzemeleri arasında olmazsa olmazlardan biridir.
  • Balıkçı şapkası: Güneşten korunmanız için son derece önemlidir.
  • Eşofman altı/tayt: Kamp aktivitesi söz konusu olduğunda birinci kural rahat hareket etmektir. Bu nedenle giysi seçerken esnek taytlar ve eşofman altlarını tercih edebilirsiniz.
  • Outdoor/trekking ayakkabısı: Nasıl bir arazi ile karşılayacağınızı bilmiyorsanız outdoor ayakkabıları iyi bir seçimdir, ancak daha düz bir alanda kamp yapıyorsanız yürüyüş ayakkabıları yeterlidir.
  • T-shirt: T-shirt'ler az yer kaplar ve katmanlama için idealdir.
  • Terlik: Yaz kamplarında, çadırdan ya da karavandan uzaklaşmadığınız anlarda ferah hissetmenizi sağlar.
  • Polar: Sonbahar/kış kamplarına ek olarak yaz kamplarında da polar üstlere ihtiyaç duyabilirsiniz. Kısa sürede ısınmanıza yardımcı olur ve oldukça hafiftir.
  • Mevsimlik ceket: Özellikle yaz aylarında güneş ve sineklerden koruyacak bir ceket arayabilirsiniz. Bu nedenle keten ya da polyester bir ceket idealdir.
  • Şort: Yaz aylarında kamp yapıyorsanız hava sıcaklığı bazen bunaltıcı hale gelebilir. Hazırlıklı olmak için şort tercih edebilirsiniz.

Kamp Setinde Neler Olur?

Kamp setleri, mutfak eşyalarından aydınlatma eşyalarına, trekking çantalarından kazma küreğe kadar geniş bir yelpazede sunulur. Bu nedenle oldukça fazla kamp seti vardır ve seçiminiz kamp şeklinize bağlıdır. Örneğin sırt çantası ile kampa gidecekseniz trekking çantası, yürüyüş çubuğu, uyku matı, termos, kupa, çakı, çıra, fener gibi ekipmanlardan oluşan setleri tercih edebilirsiniz.

Çadırlı kamplar için ise farklı setler mevcuttur. Örneğin balta kürek seti vahşi doğa kampları için idealdir. Çadır kurmanıza ve ateş yakmanıza yardımcı olur. Ocaklı kamp setleri ise yemek pişirmeniz ve servis etmeniz için gereken tencere, ocak, çatal-kaşık, bardak, saklama kapları ve soğutucu çantadan oluşur.

Kampta Ne Yenir?

Yanınıza aldığınız ekipmana göre kampta hemen her şeyi yiyebilmeniz mümkün. Örneğin soğutuculu bir kamp dolabı ya da buzdolaplı bir karavanınız varsa evinizde pişirdiğiniz tüm yemekleri kampta da hazırlayabilirsiniz. Soğutucu çanta ile meyve sebzeleri taze tutabilir, et ürünlerini çözülmeden bir kaç gün muhafaza edebilirsiniz. Bu sayede mangal yapabilir, sandviçler hazırlayabilirsiniz.

Daha basit bir kamp planlıyorsanız meyve ve çiğ tüketilebilecek sebzeler alabilir, yemişler ve kuru atıştırmalıklar tüketebilirsiniz. Çünkü yemişler tok tutar, enerji verir ve az yer kaplar. Küçük kamp ocağı ve tencereniz varsa, hazır çorba veya noodle yapabilirsiniz. Salata hazırlamak da oldukça kolaydır. Yola çıkmadan önce yıkadığınız malzemeleri havasını alarak poşetlere koyabilirsiniz. Böylece kamp alanında 1-2 gün boyunca  tüketilebilir hale gelir. Enerji ve protein barları ise kampa giderken alınacak yiyeceklerin başında yer alır. Bu tür yiyecekler ambalajlı olduğu için uzun süre muhafaza edilebilir.

Huzurlu bir tatil yapmak için ekipmandan kıyafete ve yiyeceğiniz yemeklere kadar detaylı bir plan yapmanız gerekir. Ancak birkaç kez kamp yaptığınızda her şey daha kolay hale gelir ve gerçekten dinlendirici zaman geçirebilirsiniz. İlk kez kamp yapmak istiyor ve bölgeye karar veremiyorsanız, Coral Tatil sayesinde Abant ve Fethiye gibi kamp alanlarıyla ünlü yerlerde otellerde kalabilir ve kamp alanlarına göz atabilirsiniz.