Kayaköy Nerede? Kayaköy Gezilecek Yerler & Yapılacaklar Listesi

Coral Travel

Kayaköy Fethiye’de köklü tarihe sahip bir yerleşim. Bölgenin önemli turistik yerlerinden. 1925’ten sonra yerleşim halkının göç etmesiyle boş kalan tarihi evleriyle meşhur. Bir yamaca kurulu taş evlerin hikayesi ise oldukça ilgi çekici. Kayaköy günümüzde canlı müze niteliğine sahip. Tarih boyunca farklı uygarlıklara ev sahipliği yapmış. Kayaköy Örenyeri’nde tarihin farklı dönemlerine ait arkeolojik kalıntılar mevcut. Peki Kayaköy nasıl bir yer? Kayaköy’a nasıl gidilir? Kayaköy hikayesini dinlemek, yörenin tarihini keşfetmek için Muğla Fethiye’yi mutlaka ziyaret etmelisiniz. Seyahate çıkmadan önce bölge ile ilgili tüm merak ettiklerinizi bu yazıda bulabilirsiniz.

Kayaköy Nerede?

Kayaköy Muğla Fethiye’de yer alıyor. Ege Bölgesi’nde dağ yamacında kurulmuş bir mahalle. Yerleşim Fethiye’nin deniz kıyısında değil iç kesimlerinde yer alır. Tarihi, arkeolojik ve turistik önemi nedeniyle Türkiye’nin öne çıkan merkezleri arasında. Kayaköy coğrafi konum olarak Fethiye Ölüdeniz’e oldukça yakın konumda. Kayaköy Mahallesi’nin doğusunda Karakeçililer, batısında Kınalı, kuzeyinde Belen yerleşimleri bulunur.

Kayaköy'e Nasıl Gidilir?

Kayaköy yol tarifi bölgeye gitmek isteyenler için merak konusu. Muğla Ölüdeniz üzerinden beldeye ulaşım mümkün. Kayaköy’e en iyi ulaşım seçeneği karayolu. Kendi aracınız veya toplu taşıma ile Muğla Ölüdeniz güzergahından Kayaköy’e ulaşabilirsiniz. Ölüdeniz Hisarönü mevkiinden hareket eden toplu taşıma araçları ile Kayaköy’e gidebilirsiniz. Eğer kendi aracınız ile bölgeye gidiyorsanız Hisarönü Kayaköy güzergahını takip etmeniz yeterli. Kayaköy Hisarönü’ne sadece 5 km mesafede. Kısa sürede bölgeye ulaşabilirsiniz.

Eğer Kayaköy’e Muğla dışından gidecekseniz havayolu ile Milas Bodrum Havalimanı’nı tercih etmelisiniz. Bodrum’a vardıktan sonra Bodrum’dan D330 ve D400 güzergahları üzerinden yaklaşık 3 saatlik yolculuk ile Kayaköy’e ulaşabilirsiniz.

Kayaköy'de Konaklama

Kayaköy Fethiye’nin önemli turistik yerlerinden. Bu nedenle, yerleşim gelişmiş turizm olanaklarına sahip. Yerleşim çevresinde konaklama tesisleri açısından pek çok alternatif mevcut. Otel, bungalov ev, camping, pansiyon, villa gibi farklı konaklama seçeneklerinden birini tercih edebilirsiniz. Eğer Kayaköy’de konaklama yerine günübirlik gezi düşünüyorsanız yerleşim çevresindeki diğer ilçelerde yer alan Fethiye otelleri de cazip bir seçenek.

Kayaköy'de Yeme & İçme

Kayaköy köklü geçmişe sahip bir yerleşim yeri. Nitekim belde kendine özgü yöresel lezzetleri ile meşhur. Kayaköy gezisi sırasında bölgenin yerel lezzetlerini deneyimleyebilirsiniz. Kayaköy’de yöresel köy kahvaltısı, balık ürünleri, Ege mutfağına özgü zeytinyağlı yemekleri gibi farklı lezzetleri tadabilirsiniz. Kayaköy’de balık ürünlerinden levrek oldukça meşhur. Yemek için belde içerisindeki Kayaköy restoranlarını tercih edebilirsiniz. Hisarönü, Ölüdeniz çevresindeki restoranlar da farklı tatlar denemeniz için iyi bir alternatif olabilir.

Kayaköy'de Gezilecek Yerler

Kayaköy gezilecek yerler açısından pek çok alternatife sahip. Beldedeki örenyerindeki arkeolojik kalıntıları, tarihi yapıları, doğal güzellikleri gezerek Kayaköy’ü keşfedebilirsiniz. Belde bir dağ yamacına kurulan tarihi yapıları ile meşhur. Genellikle iki katlı olarak inşa edilen taş evler Kayaköy’ü ziyaret edenlerin ilk duraklarından. Kayaköy’de gezilecek yerler listesi şu şekildedir:

  • Af Kule Manastırı
  • Aşağı Kilise
  • Kaya Mezarları
  • Kayaköy Örenyeri
  • Yukarı Kilise
  • Soğuk Su Koyu
  • Gemili Plajı
  • Darboğaz
  • Gemile Adası

Af Kule Manastırı

Af Kule Manastırı Kayaköy’de bir tepede yer alır. Etkileyici manzarası ile Kayaköy’de mutlaka gezilmesi gereken yerlerden. Fethiye sahillerini bir tepeden kuşbakışı seyrebileceğiniz bir yer. Denize nazır manzarası ile ziyaretçilerine görsel şölen sunar. Araç yolu ile belirli bir yere kadar ulaşım sağladıktan sonra manastıra ulaşmak için yürümeniz gerekli. Manastır kayalık zemin üzerine taş malzeme ile inşa edilmiş bir tarihi eser. Ancak günümüzde sadece yapının beden duvarlarından oluşan kalıntılar ulaşmış. Af Kule Manastırı Kayaköy’de gezebileceğiniz tarihi yapılardan. Manastıra çıktığınızda kısa bir soluklanıp etkileyici deniz manzaralarını seyredebilirsiniz.

Aşağı Kilise

Aşağı Kilise Kayaköy’de günümüze ulaşan tarihi eserlerden. Yörede bir diğer adıyla Panayia Pirgiotissa Kilisesi olarak da bilinir. Yapının 19.yy’da inşa edildiğini düşünülür. Bölgedeki Rumların mübadele sırasında göç etmesinden sonra 1960 yılına kadar da kullanılmaya devam ettiği için günümüze kadar ayakta kalmış. Yapı Kayaköy arkeolojik sit alanında turistler tarafından yaygın olarak gezilen tarihi eserler arasında. Taş malzeme ile inşa edilen yapıya kemerli bir kapıdan giriş mümkün. Kilisenin çatısı ise tonoz ile geçilmiş. Yapının içerisinde geniş bir avluya sahip. Avlu zemini ise çakıl taşlarından hazırlanmış mozaiklerle kaplanmış. Aşağı Kilise eski devirlere ait özgün mimariyi yansıtan bir tarihi eser.

Kaya Mezarları

Kaya Mezarları, Kayaköy’ün eski tarihi devirlerine ışık tutar. Kayaların oyulmasıyla oluşturulan mezarların Kayaköy’ün Likya Uygarlığı döneminde yapıldığı bilinir. Kaya Mezarlarının MÖ 4.yy’a ait olduğu düşünülür. Kayaköy örenyeri içerisinde kalan bu tarihi kalıntıların içerisinde 3 lahit ve kaya mezarı yer alır.

Kayaköy Örenyeri

Kayaköy’ün tarihini keşfetmek için bölgedeki örenyerini mutlaka ziyaret etmelisiniz. Kayaköy Örenyeri içerisinde farklı tarihi devirlere ait arkeolojik kalıntılar mevcut. Sit alanı içerisinde iki katlı taş evler de var. İki katlı taş evler bölgeye Osmanlı Devleti’nin geç döneminde yerleşen Rumlar tarafından inşa edilmiş. Örenyerindeki taş yapılar Safranbolu Evleri gibi yamaç üzerine kurulu, birbirini kapatmayan, gün ışığından yararlanan evler.

Örenyeri içerisinde tarihi evler haricinde 1 okul binası, 1 gümrük yapısı da bulunur. Sit alanını ziyaret etmek Kayaköy giriş ücretine tabi. Ancak müze kartınız varsa örenyerini ücretsiz olarak gezebilirsiniz.

Yukarı Kilise

Yukarı Kilise Kayaköy’ü kuşbakışı izleyen bir tepe üzerine inşa edilmiş. Yörede bir diğer adıyla Taksiyarhis Kilisesi olarak da bilinir. Yapı tarihsel dönemde köyde yerleşik hayat yaşayan Rumlar tarafından inşa edilmiş. Kırmızı tuğla ve taş malzeme ile inşa edilen kilise kemerli kapı ve pencerelere sahip.

Yapı içerisinde çakıl taşlarıyla oluşturulan mozaikli döşemeye sahip bir atrium mevcut. Tarihi eser eski devirlerde Kayaköy’de ana dini yapı olarak kullanılmış. Yapı inanç turizmi kapsamında restore edilmiş. Tarihi eser her yıl pek çok turist tarafından ziyaret edilir. Yapı her yıl Rodos ve Yunanistan’dan gelen pek çok yabancı turisti ağırlar.

Soğuk Su Koyu

Kayaköy’da Fethiye sahillerinin tadını çıkarmak isterseniz Soğuk Su Koyu’nu tercih edebilirsiniz. Uzun soluklu tarihi gezilerden sonra kısa bir mola için iyi bir seçenek. Kayaköy’de ailece keyifli vakit geçirebileceğiniz yerlerden. Muğla’nın diğer koylarına göre daha sakin, huzurlu bir atmosfere sahip. Soğuk Su Koyu çevresinde yapılan tekne turlarına katılarak turkuaz sulara açılabilirsiniz. Fethiye’de düzenlenen günübirlik turlarla destinasyona ulaşmanız mümkün.

Gemili Plajı

Gemili Plajı Kayaköy’den araçla yaklaşık 10 dakikalık bir yolculukla ulaşabileceğiniz bir yer. Plaj Fethiye’nin popüler sahil bölgelerinden. Turkuaz suları, uzun şeritli kumsalı, ince kumlu zemini, sığ suları ile çocuklarınızla gidebileceğiniz bir plaj. Mevsimlerden yazsa Gemile Plajı’nda deniz keyfi yapabilirsiniz. Kapalı havalarda ise akşamüstü yürüyüşleri için ideal. Denize karşı nazır konumu ile ziyaretçilerine etkileyici manzaralar sunar.

Darboğaz

Sahil gezilerini seviyorsanız Kayaköy’de gezebileceğiniz bir diğer yer Darboğaz olabilir. Aynı zamanda Fethiye’nin göz alıcı sahilleri arasında. Kayaköy’den Darboğaz’a ulaşım ise oldukça meşakkatli. Buraya karayolu ile gitmeniz için epey bir yürümeniz gerekli. Ancak, tekne turları ile Darboğaz’a kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Turkuaz suları ile Fethiye’nin en temiz kumsallarından biri. Darboğaz’ın kara bölümü ise yemyeşil ormanlarla kaplı. Deniz keyfi yapmak için fazla kalabalık olmayan yerleri tercih ediyorsanız Darboğaz iyi bir seçenek.

Gemile Adası

Mavi turlar ile deniz yolculuğu yapmaya ne dersiniz? Öyleyse Kayaköy yakınında yer alan Gemile Adası’nı mutlaka ziyaret etmelisiniz. Denizin ortasında yer alan bu küçük adaya tekne turları ile eğlenceli bir yolculuk yapabilirsiniz. Gemile Adası bölgenin önemli turistik yerlerinden. Aynı zamanda, Fethiye’nin önemli tarihi yerlerinden biri. Ada içerisinde tarihi kilise, bazilika, arkeolojik kalıntı gibi pek çok eser mevcut. Gemile Adası’nda tarihi ve turistik bir gezi yapabilirsiniz.

Kayaköy Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Kayaköy’e seyahat etmeden önce bölgenin tarihi hakkında bilgi sahibi olmanız gezinizi daha anlamlı kılabilir. Kayaköy Hayalet Köyü olarak bilinir. 1925 yılında gerçekleşen mübadeleden sonra yerleşimin boş kalması nedeniyle yerleşim Hayalet Köy olarak anılır.

Kayaköy tarih boyunca farklı uygarlıklara ev sahipliği yapmış. Beldedeki yerleşimin MÖ 4.yy kadar uzandığı bilinir. Bölgede Likyalılar döneminde inşa edilerek günümüze ulaşan arkeolojik kalıntılar, eserler mevcut. Osmanlı Devleti döneminde ise belde bir Rum kasabası hüviyetinde. Hatta bölgedeki Rum nüfusunun fazla olmasından dolayı Kayaköy küçük bir kent yerleşimi kabul edilir. Ancak, 1. Dünya Savaşı’ndan sonra 1925’te yapılan nüfus mübadelesi ile bölgedeki Rumlar Yunanistan’a göç etmiş. Mübadele ile gelerek bölgeye ikamet eden yerleşimciler ise Kayaköy’a alışamamış. Bu nedenle, Kayaköy’deki tarihi yapılar uzun yıllar kullanılmamış günümüzde de sit alanı olarak koruma altına alınmış.

Kayaköy’ün tarihini keşfetmek için Fethiye’ye yolculuk yapabilirsiniz. Seyahate çıkmadan önce Muğla için Coral Tatil aracılığıyla erken rezervasyon fırsatlarından yararlanabilirsiniz.