Kaz Dağları Rehberi: Gezilecek Yerler, Yapılacaklar, Konaklama

Coral Travel

Kuzey Ege’nin incisi Kaz Dağları yemyeşil doğası ve oksijen deposu havasıyla eteklerinde sıralanan beldelere her yıl binlerce turistin akın etmesini sağlar.

Kaz Dağları Hakkında Önemli Bilgiler

Antik dönemde İda Dağı adıyla anılan bu doğa harikası yerin en yüksek yeri 1774 m’dir. Biga Yarımadası boyunca uzanan dağ Çanakkale ile Balıkesir illerinin sınırlarına dahildir. Alp Dağları’nın ardından Dünya’nın en temiz havasına sahip ikinci yer olarak bilinir. Edremit Körfezi’nde yer alan tüm beldelerden görülen Kaz Dağları mitolojik açıdan da birçok efsaneye mekan olmuştur. Sarıkız Efsanesi, Zeus ve Afrodit Efsaneleri bunlardan birkaçıdır. Dağların kuzey – güney istikametinde uzanan kanyonlar ve derin vadiler, bitki örtüsü fauna ve flora açısından oldukça zengindir. Dağın eteklerinde karaçalı, böğürtlen, erika, laden ağaçları bulunur. 600 – 700 m civarı olan yüksekliklerde ise genellikle kızılçam ağaçları vardır. Daha yüksek rakımlarda ise kızılağaç, kestane, meşe ve çınar ağaçları yer alır. Kaz Dağları’ndan geçerken adaçayı, kekik ve sumak gibi bitkilerin kokularını yoğun olarak almanız mümkündür. Özellikle dağın civarındaki beldelerde kurulan pazarlarda Kaz Dağları’ndan toplanan bu muhteşem bitkileri satın alabilirsiniz.

Kaz Dağları’nın Dünya’nın ikinci oksijen deposu olmasının sebebi denizle ormanın muhteşem bileşimidir. Deniz yosunlarının ürettiği oksijenin vakumlanarak dağların arasındaki kanyonlardan yukarı yükselmesidir. Bu yoğun oksijen dağların 800 metreden itibaren olan kısmında biriktiği için bölgenin oksijen seviyesi oldukça yüksektir. Kaz Dağları hakkında bilgi almak ve gezinizi unutulmaz kılmak isterseniz Zeytinli Köyü’nde bulunan Kaz Dağları Tanıtım Ofisi’nden kılavuz yardımı alarak bu doğa harikası yerle ilgili daha ilginç bilgilere sahip olabilirsiniz.

Kaz Dağları Nerededir?

Kaz Dağları Türkiye’nin batısında yer alan Çanakkale ile Balıkesir illeri arasında sıralanır. Aynı zamanda Marmara Bölgesi ve Ege bölgesini birbirinden ayıran bir sınır konumundadır. Bu nedenle de Kuzey Ege denilince akla ilk Kaz Dağları gelir. Çanakkale’nin güneyinde, İzmir’in kuzeyinde, Balıkesir’in ise güneybatısında yer alan Kaz Dağları Edremit Körfezi’ne hakim konumuyla Ege Denizi sularını kucaklayan dağlar 21.300 hektarlık alanı kapsar. Çevresinde sırasıyla Bayramiç, Assos, Küçükkuyu, Altınoluk, Güre, Edremit, Akçay beldeleri yer alır. Dağlara karşıdan bakan Burhaniye, Gömeç ve Ayvalık gibi ilçelerden görünen manzarası muhteşemdir. Kaz Dağları aynı zamanda Yunanistan’ın Midilli Adası’na oldukça yakın bir konumda yer alır. Bölgeden adayı çıplak gözle izlemeniz mümkündür.

Kaz Dağlarına Nasıl Gidilir?

Kaz Dağları’na ister karayoluyla isterseniz de havayolu ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Karayolu ile İstanbul’dan iki şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz. Çanakkale üzerinden yaklaşık 400 km, Bursa üzerinden ise yaklaşık 450 km sürecek yolculuk sonrası bölgeye ulaşabilirsiniz. Çanakkale Kaz Dağları Bursa’ya 270 km, Ankara’ya 700 km, İzmir’e 240 km, Antalya’ya ise 650 km uzaklıkta yer alır. Kaz Dağları eteklerinde yer alan Küçükkuyu, Altınoluk ve Edremit’e sefer düzenleyen otobüs firmaları ile bölgeye rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Havayolu ile ulaşım sağlamak isterseniz Edremit Koca Seyit Havaalanı’na uçuşu bulunan havayolu şirketlerini tercih edebilirsiniz. Hemen hemen birçok ilden yaklaşık 1 saatlik uçuşla bölgeye varmanız mümkün. Havaalanı uzaklığı konaklayacağınız beldeye göre değişiklik gösterse de ortalama 30 km’dir. Kaz Dağları oldukça geniş bir alanı kapsadığı için bölgedeki her yeri gezmeniz uzun bir zaman alabilir. Özellikle toplu taşımanın girmediği dağ yollarına girmek için özel araca ihtiyaç duyabilirsiniz. Bu nedenle bölgeye özel aracınızla gitmeniz ya da havayolunu tercih ediyorsanız havaalanında araç kiralamanız hayatınızı kolaylaştırabilir.

Kaz Dağları Gezilecek Yerler

Kaz Dağları’nda ne yapılır sorusuna çok sayıda cevap verilebilir. Geniş bir alana yayılan dağlarda olmazsa olmaz mesire alanları, köyler, müzeler vardır. Bu nedenle tatil sürenizi doğru ayarlamanız gerekebilir. Kaz Dağları gezi planınızı yaparken mutlaka uğramanız gereken duraklar şöyledir:

Kaz Dağları Milli Parkı

Kaz Dağları milli parkı Çanakkale’ye 123 km, Balıkesir'e 92 km uzaklıkta yer alır. Kaz Dağları kamp alanı bakımından elverişli olsa da bölgede ateş yakmak yasaktır. Ekolojik açıdan oldukça önemli bir yere sahip olan Kaz Dağları’nın korunması için alınan bu önlemler kapsamında gözetmen eşliğinde kamp yapılabilir. Kaz Dağları’nın dışına doğru yer alan Mehmetalan Köyü civarı birçok kamp alanına sahiptir.

Ayazma

Ayazma mesire yeri Kaz Dağları’nda Menderes Çayı’nın hemen yanında konumlanmış olan bir piknik alanıdır. Piknik yapmak istemezseniz Alabalık restoranlarında balık yiyebilirsiniz. Yemyeşil bir ortama sahip olan Ayazma’da kuşların seslerini dinlerken gerçekten dinlendiğinizi hissedebilirsiniz. Ayazma’ya gitmek için Bayramiç Evciler yolunu takip edebilirsiniz.

Adatepe Köyü

Bir dönem Rumlarla Türklerin birlikte yaşadığı Adatepe Köyü 1960’lı yıllarda kaderine terk edilse de 1980’li yıllara gelindiğinde sanatçıların önderliğinde geçirdiği restorasyon sonucu bugünkü halini almıştır. Köyde muhteşem yapıların yanı sıra eski bir okul binasına Taş Mektep adı konulmasıyla kültür, sanat ve edebiyat gibi pek çok alanda fikirlerin dile geldiği bir ortam yaratılmış. Tertemiz sokakları, lavanta, zencefil gibi farklı tatlar içeren dondurmaları, otantik sokakları ile hayran kalacağınız bu köyde bir de Zeus Altarı yer alır. Edremit Körfezi’ne hakim konumuyla ön plana çıkan Zeus Altarı mitolojide Zeus’un Truva Savaşı’nı izlediği yer olarak kabul edilir. Aynı zamanda İlyada Destanı’nda “Gargaros” olarak geçen tepe olduğu iddiası gündeme gelmiştir. Topraklarından tarih fışkıran Balıkesir Kaz Dağları gezinizde her adımda şaşırmaya hazır olun.

Yeşilyurt Köyü

700 yıllık camisi, butik otelleri, minimal teknoloji müzesiyle turistik bir yer olan Yeşilyurt Köyü Adatepe Köyü’ne 10 dk uzaklıktadır. Rumlardan kalma taş evlerin fotoğrafını çekerek köy halkından tarihle ilgili bilgi alabilirsiniz.

Zeytinyağı Müzesi

Küçükkuyu'da bulunan tarihi sabunhane binasının restore edilmesiyle 2001 yılında kurulan Zeytinyağı Müzesi Adatepe Köyü’nde yer alır. Müzede çevredeki köylerden ve beldelerden toplanan zeytin, zeytinyağı ve sabun üretiminde kullanılan araç ve gereçler sergilenir. Zeytin toplama aletleri, zeytin taşıma ve saklama kapları, zeytinyağı presleri müzede görülebilecek diğer aletlerden bazılarıdır. Müzede bir yandan geleneksel usulde zeytinyağı sabun yapım tekniği sergilenirken diğer yandan kuru baskı tarzında zeytinyağı üretimine devam edilir. Zeytinin dalından sofralara uzanan hikayesini görmek isterseniz Zeytinyağı Müzesi’ni ziyaret edebilirsiniz.

Tahtakuşlar Köyü & Etnografya Müzesi

Toroslar’da yaşayan ve tahta işlemede uzman olan Türkmenlerin buraya yerleşmesiyle adını alan Tahtakuşlar Köyü özel bir öneme sahiptir. Fatih Sultan Mehmet’in emriyle Kaz Dağları’na göçen Tahtacı Türkmenler buradaki ağaçları kullanarak İstanbul’un fethinde kullanılan gemilerin tahta ve kerestelerini üretmişlerdir. Güre beldesinde yer alan köy Akçay’a 5 km, Edremit’e 17 km, Balıkesir Çanakkale E-24 karayoluna 2 km uzaklıktadır. Köyde 1991 yılında açılan ve Türkiye’nin ilk Özel Etnoğrafya Müzesi olma özelliği taşıyan müzede Orta Asya'dan Türkiye'ye göçmüş ve “Konar-Göçer” olarak adlandırılan Türk boylarının halıları, aletleri, çadırları, giyimleri, özgün kültür varlıkları ve sanat yapıtları sergilenir.

Hasanboğuldu ve Sütüven Şelaleleri

798 m yükseklikten gelen ve 17 metreden dökülen Sütüven Şelalesi’nin esas adı Sutüven Şelalesi`dir. Şelaleye eskiden tüvleyen su yani sıçrayan su adı verilmesi şu anki isminin tarihini açıklar. Şelalenin döküldüğü yerde oluşan göletteki suyun rengi ve çevresindeki zeytin ağaçları görülmeye değerdir. Şelale çevresinde tesis bulunmadığı için sadece doğal güzelliği seyretmek için Sütüven’e uğrayabilirsiniz.

Kızılkeçili Çayı üzerinde bulunan Sütüven Şelalesi’nden akan suların bir havuz gibi biriktiği yerde olan Hasanboğuldu efsanesiyle bilinen bir mesire alanıdır. Piknik masaları, restoranlar, otopark gibi birçok imkanın bulunduğu Hasanboğuldu’da doğayla baş başa bir gün geçirebilirsiniz. Sütüven Şelalesi’ne 300 m uzaklıkta yer alan Hasanboğuldu çevresinde civar köy halkının ürünlerini sattığı tezgahlardan organik ürünler satın alabilirsiniz.

Mıhlı Çayı & Başdeğirmen

Mıhlı Çayı Altınoluk-Çanakkale karayolu üzerinde yer alır. Kaz Dağları’nın yemyeşil güzelliği arasında kalan çayın çevresi bir mesire alanıdır. Burada bulunan ve suyu buz gibi olan göletin derinliği 30 metreye kadar ulaşır. Göletin arka kısmında bulunan şelale buraya ayrı bir hava katar. Çayın biraz ilerisinde yer alan Rumlardan kalma değirmen ile kemerli yapısıyla dikkat çeken Başdeğirmen Köprüsü antik dönemden kalmıştır.  Mıhlı Çayı’na bırakılan alabalık ve sazan yavrularının doğal ortamda büyümesi çevredeki balık restoranları için geçim kaynağı olmuş durumdadır. Zeytin, defne, ayva, incir, çam, teşbih ve çınar ağaçlarının çevrelediği çayın civarında kekik kokusu eşliğinde unutulmaz saatler geçirebilirsiniz.

Şahinderesi Kanyonu

Altınoluk’a 2 km mesafede yer alan Şahinderesi Kanyonu piknik ve doğa yürüyüşleri yapmak için idealdir. Bölgede bulunan şelaleden akan suların oluşturduğu turkuaz gölette yüzme şansına sahip olabilirsiniz. Şahindere Kanyonu’nun 900 m rakıma sahip olan kısmında yer alan ve 2021 yılında hizmete açılan seyir terasından Edremit Körfezi’ni doyasıya izleyebilirsiniz. Akçay, Burhaniye, Gömeç, Madra Dağları ve hatta Ayvalık görebileceğiniz yerlerden bazılarıdır.

Kaz Dağlarında Ne Yenir?

Kaz Dağları’na gittiğinizde gerek muhteşem doğanın içinde olmaktan gerekse oksijen bolluğundan iştahınız fazlasıyla açılabilir. Kaz Dağları çevresinde yer alan beldelerde yerel yemekleri tadabileceğiniz çok sayıda restoranlar vardır. Bölgede yenilebilecek lezzetler şöyle sıralanabilir:

  • Höşmerim: Balıkesir’in meşhur tatlısı Höşmerim peynirle hazırlanan bir tatlı çeşididir. Hafif bir tatlı olan höşmerimi bölgeden ayrılırken özel ambalajlarında sevdiklerinize de götürebilirsiniz.
  • Bigadiç Güveci: Oğlak etiyle yapılan Bigadiç güveci Kaz Dağları’nda yenilecek lezzetlerden biridir.
  • Alabalık: Kaz Dağları içerisinde yer alan çok sayıda alabalık tesisinde bu lezzetli balıkların tadına bakabilirsiniz.
  • Keşkek: Buğday ve et kullanılarak yapılan keşkek bölgede genellikle düğünlerde servis edilir. Bu lezzeti restoranlarda da tatmanız mümkündür.
  • Tirit: Küp küp doğranmış pidenin üzerine soslu et suyu, et parçaları, salça, maydanoz eklenerek yapılan tirit lezzetiyle nam salmıştır.
  • Ot Kavurması: Ebegümeci, akkız, kuzukulağı, acı filiz, ısırgan gibi Kaz Dağları’nda yetişen otlardan yapılan kavurmayı yoğurt eşliğinde tüketebilirsiniz.
  • Börülce Ekşilemesi: Haşlanmış börülcelerin sarımsak, zeytinyağı, limon veya sirke ile harmanlanarak salata olarak servis edildiği bir yiyecek olan börülce ekşilemesi eşsiz yerel tatlardan biridir.
  • Ayvalık Tostu: İçine salam, sosis, kaşar peynir, domates gibi birçok malzemenin eklendiği Ayvalık’ın meşhur tostu Edremit Körfezi’nin tamamında en yaygın lezzettir.

Kaz Dağları’nda Kalınacak Yerler

Kaz Dağları’nda ve çevresinde kalınacak çok sayıda tesis bulunur. Her şey dahil konsept sunan tesisler dışında butik oteller, apart oteller gibi seçenekleri de tercih edebilirsiniz. Bölge civarında bulunan termal sular sağlık turizmi açısından da yoğun ilgi görür. Hem doğal güzellikleri görmek hem de termal bir tatil yapmak isterseniz Hattuşa Vacation Thermal Club doğru bir seçenek olabilir. Siz de Kaz Dağları’nın muhteşem doğasında unutulmaz bir tatil yapmak isterseniz erken rezervasyon fırsatlarıyla Coral Tatil üzerinden yerinizi ayırtabilirsiniz.