Kelebekler Vadisi Nerede? Kelebekler Vadisi Hakkında Her Şey!

Coral Travel

Bir tatilden beklentiniz nedir? Doğayla baş başa sakin bir şekilde zaman geçirmek mi? Muhteşem manzaranın tadını çıkarmak mı? Yürüyüş, kamp ve keşif etkinlikleriyle kendinizi yenilemek, sevdiklerinizle kaliteli zaman geçirmek ya da sosyalleşmek mi? Peki, bunların hepsini tek bir rotada bulmaya ne dersiniz? Eğer yanıtınız evetse yalnızca ismiyle dahi insanı heyecanlandıran, muhteşem güzellikteki doğasıyla size unutulmaz bir deneyim sunan Kelebekler Vadisi tam size göre! Peki, Kelebekler Vadisi hangi şehirde ve hangi ilçede? Kelebekler Vadisi’ne nasıl gidilir ve burada neler yapılır? Bu çok özel tatil rotası hakkında bilmeniz gereken tüm detayları aşağıda bulabilirsiniz.

Kelebekler Vadisi’nin Konumu ve Ulaşımı

Akdeniz’in incileri arasında yer alan Kelebekler Vadisi’nin konumu en çok merak edilen rotalar arasında bulunuyor. Peki, Kelebekler Vadisi nerede? Doğası ve eşsiz güzelliğiyle tüm ziyaretçilerini büyüleyen vadi, Muğla’nın Fethiye ilçesinde, Faralya Köyü’nde yer alıyor. İsmini bölgede yaşayan 80’den fazla kelebek türünden alan vadi, ortalama 400 metrelik kayalıkların çevrelediği göz kamaştırıcı bir koy. Yaklaşık 250 metrelik çakıllı bir sahile sahip olan vadide aynı zamanda 50’ye yakın nadir görülen endemik bitki türü de yetişiyor. Özellikle mevsiminde ziyaret edildiğinde yüzlerce kelebeğin coşkuyla dans edişine şahit olabileceğiniz Kelebekler Vadisi, Ölüdeniz’e ve Antalya’ya olan yakınlığıyla da öne çıkıyor.

Vadiye ulaşmak için çok sayıda seçeneğiniz mevcut olsa da bu seçenekler, mevsime ve döneme göre değişiklik gösterebiliyor. Özellikle yaz aylarında pek çok yerel turizm şirketi, Muğla’nın merkezinden ve Fethiye’den Kelebekler Vadisi turları düzenliyor. Kelebekler Vadisi Fethiye turlarından herhangi birine katılarak bölgeye ulaşmanız son derece kolay. Ayrıca Ölüdeniz’den de Kelebekler Vadisi’ne her gün tekne seferleri düzenleniyor. Kelebekler Vadisi tekne turu seferleri, sonbahar ve kış aylarında da belirli aralıklarla tekrarlanıyor. Bu sayede bölgeyi dört mevsim boyunca ziyaret etme şansınız bulunuyor.

Kelebekler Vadisi’ne kendi aracıyla ulaşmak isteyenler için de çeşitli seçenekler mevcut. Bölgeye aracınızla ulaşmak için yine ilk olarak Ölüdeniz merkezine gitmeniz gerekiyor. Buradan ilk olarak Kıdrak’a geçebilir, sonrasında da Kelebekler Vadisi tabelalarını takip ederek dağ yolları üzerinden vadinin tepesine ulaşabilirsiniz. Eğer aracınız yoksa ve karayolunu tercih ediyorsanız Ölüdeniz Faralya’dan dolmuşa binmeyi de tercih edebilirsiniz.

Bölgeye karayoluyla ulaşmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken en önemli nokta, Ölüdeniz’den vadiye uzanan yoldaki çok sayıda viraj. Yolun virajlı ve dar olması, araç kullanırken ekstra dikkatli olmanızı gerektiriyor. Ayrıca karayoluyla Kelebekler Vadisi sahil kısmına ulaşım olmadığını da unutmamanızda fayda bulunuyor.  Karayolu, vadinin tepesindeki kayalıklara kadar gidiyor ve sahile inmek isteyenlerin kayalıklardan aşağı doğru dikkatli bir yürüyüş gerçekleştirmesi gerekiyor.

Vadideki Doğal Zenginlikler ve Kelebek Türleri

Kelebekler Vadisi, bir kez gördüğünüzde ömür boyu aklınızdan çıkaramayacağınız kadar zengin bir doğaya sahip. Bölgenin en önemli doğal hazinesi, şüphesiz ki kelebek türleri. Özellikle kaplan kelebeğiyle ünlü olan vadinin canlanma sezonu ise Nisan ve Eylül ayları arası. Bu aylarda doğanın canlanması, kelebeklerin kozalarından çıkması ve muhteşem manzarlar oluşturması bölgeyi bahar ve yaz aylarında ziyaret edenlere çarpıcı bir deneyim sunuyor. Hava sıcaklıklarının  mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği yıllarda ise bölgede Ekim ayı sonlarına kadar kelebeklere rastlanabiliyor.

Vadinin en önemli doğal zenginliklerinden bir diğeri ise göz kamaştırıcı Kelebekler Vadisi şelaleleri. Sahilden patika tırmanışıyla yürüyerek ulaşılabilen iki şelale, doğanın büyüleyici manzaralarına şahit olmak isteyen ziyaretçiler için eşsiz bir fırsat. Bölgenin berrak denizi de doğal güzellik denince akla gelen bir diğer detay. Vadiyi çevreleyen kayalıklarda yetişen sayısız bitki türü ve göz alabildiğince uzanan yemyeşil manzara da doğa tatillerinden vazgeçemeyen seyahatseverlerden büyük ilgi görüyor.

Kelebekler Vadisi’nde Yapılacak Aktiviteler

Kelebekler Vadisi, zengin seçenekleri ve imkânlarıyla farklı tatil türlerinden hoşlanan geniş bir kitleye hitap ediyor. Ziyaretçilerine doğa, kültür, eğlence, etkinlik ve fiziksel aktivite imkânlarını bir arada sunan vadi, bir tatilden beklediğiniz her şeyi fazlasıyla yerine getirebilecek kadar ideal koşullara sahip. Eğer çadır tatilinden hoşlanıyorsanız yanınızda getireceğiniz ya da bölgedeki işletmelerden kiralayacağınız ekipmanlarla Kelebekler Vadisi’ne kamp kurmanız mümkün. Bölgede ayrıca daha konforlu bir konaklama deneyimini tercih eden ziyaretçilere özel ağaç ve taş evler de faaliyet gösteriyor. Otelden vazgeçemeyenler için de birbirinden cazip seçenekler mevcut. Kelebekler Vadisi’ne kolaylıkla ulaşabileceğiniz konumda yer alan birbirinden kaliteli Fethiye otelleri de konaklama seçenekleri arasında bulunuyor.

Kelebekler Vadisi ziyaretinizde gerçekleştirebileceğiniz birbirinden eğlenceli seçenekler ise şu şekilde:

  • Kelebekler Vadisi’nde denizin tadını doyasıya çıkarabilir, güvenli ve sakin bir koyda yüzmenin keyfine varabilirsiniz.
  • Kelebekler ve bitki türlerini yakından inceleyebilir, doğa keşifleri yapabilir, bol bol fotoğraf çekebilirsiniz.
  • Bölgede faaliyet gösteren uzman ekiplerin kontrolünde kaya tırmanışı, şelale tırmanışı, scuba diving gibi ekstrem spor aktivitelerine katılabilirsiniz.
  • Vadi içindeki işletmelerin sunduğu yoga etkinliklerine katılabilir, doğanın tam kalbinde kusursuz bir arınma yaşayabilirsiniz.
  • Yine profesyonel uzmanlar tarafından düzenlenen yamaç paraşütü aktivitelerine katılabilir, vadiyi çevreleyen kayalıklardan sahil bölümüne iniş gerçekleştirebilirsiniz.
  • Vadide yer alan işletmelerin restoran ve bar bölümlerinde gece eğlencelerine katılabilir, canlı müzik ve konser etkinlikleriyle tatilinizin kalitesini artırabilirsiniz.

Ziyaretçi Bilgileri ve Pratik Tüyolar

Kelebekler Vadisi’ni ziyaret eden tatilseverlerin mutlaka bilmesi gereken bazı pratik tüyolar da bulunuyor. Bunlardan ilki, Kelebekler Vadisi’ni çevreleyen kayalıkların tepesinde, Dünya Mirasını Koruma Vakfı’nın “Dünya Üzerinde Korunması Gereken 100 Dağ” listesinde bulunan Babadağ…

Vadiyi ziyaret ettiğinizde Babadağ’ı da yakından görebilir ve dünyanın en görkemli manzaralarından birinde unutulmaz anılar biriktirebilirsiniz. Antik dönemde Likya medeniyetine ev sahipliği yapan Babadağ’da tarihi ve doğayı bir arada keşfedebilir, geçmişin izlerini sürerken bir yandan da doğa yürüyüşü gerçekleştirebilirsiniz.

Bölgede bulunan restoran ve işletmeler, özellikle beslenme konusunda pek çok ihtiyacınızı karşılamak için yeterli. Bununla birlikte, bölgede daha kaliteli bir şekilde zaman geçirebilmek için mayo, yürüyüş ayakkabısı, deniz ayakkabısı, el feneri, matara, şampuan, diş fırçası, portatif buzluk gibi ihtiyaçlarınızı yanınızda götürmenizde büyük yarar bulunuyor. Eğer doğanın tam kalbinde, pırıl pırıl denizin ve etrafınızda uçuşan kelebeklerin yanıbaşında kitap okumaktan hoşlanıyorsanız kitabınızı da yanınıza almayı unutmayın!

Vadide bulunan şelaleler, kelebeklerin evi olarak biliniyor. Kelebekler, kimi zaman hava koşullarına ve bölgenin yoğunluğuna bağlı olarak insanların bulunduğu noktadan çok şelale etrafında dolaşmayı tercih edebiliyor. Bu sebeple daha çok sayıda kelebek görmek isteyenlerin şelaleleri ve çevresini mutlaka ziyaret etmesi öneriliyor. Vadinin sol tarafındaki patikada gerçekleştireceğiniz yaklaşık 20 dakikalık bir yürüyüş sonucunda birinci şelaleye rahatça ulaşabilirsiniz. Eğer ikinci şelaleyi de görmek isterseniz aynı istikamette on dakika daha yürüyebilirsiniz. Doğa yürüyüşlerinden keyif alıyorsanız şelale ziyaretleriniz sonrasında vadinin sağ tarafındaki patikayı da tırmanabilir ve Fralya Köyü’nü ziyaret edebilirsiniz. Ancak sağ patika adeta bir ekstrem spor parkuru olduğu için bu bölgeye profesyonel bir tırmanıcı eşliğinde gitmenizde yarar bulunuyor.

Kelebekler Vadisi, Fethiye bölgesinde olmasına rağmen Antalya’dan da ulaşılabilen bir nokta. Bu sebeple eğer tatilinizi Antalya’da geçirmeyi planlıyorsanız Antalya’da gezilecek yerler listenize bu eşsiz vadiyi de ekleyebilirsiniz.

Doğanın, eğlencenin, sporun ve tatilin tadını doyasıya çıkarmak için siz de hemen Coral Tatil’i tercih edin, hayalinizdeki tatile kolayca ulaşın!