Louvre Müzesi Nerede? Tarihçesi, Eserleri, Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

Coral Travel

Kendinizi Paris’te bulduysanız dünyanın en büyük ve ünlü sanat müzesi Louvre Müzesi’ni ziyaret etmeden dönmeyin! Paris Louvre Müzesi sanat ile özdeşleşen Paris’in dünyaca ünlü simgeleri arasında bulunuyor. Özellikle bir sanat tutkunuysanız müzenin milyonlarca kişi gibi sizi de büyülemesi oldukça muhtemel. Hatta müze gezmeyi pek sevmeyenler bile tarih öncesi çağlardan 21. yüzyıla kadar uzanan binlerce eserlik sanat koleksiyonlarına kayıtsız kalamıyor.

Louvre Müzesi binlerce eserden oluşan eşsiz koleksiyonları bir yana içinde bulunduğu tarihi saray ve huzur dolu bahçeleri ile de çok çekici bir atmosfere sahip! Müzeyi ziyaret ettiğinizde eserlerin dışında her köşe başında keşfedebileceğiniz birçok detay bulunuyor. Sadece en popüler noktaları gezmeniz bile saatler alabilir ancak sanatla bütünleşmiş unutulmaz bir Fransa tatili için buna kesinlikle değer!

Louvre Müzesi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Louvre Müzesi’ndeki çok sayıda eserin geçmişi tarih öncesi çağlara kadar uzansa da müze kuruluşu 1200’lü yıllara dayanıyor. Müzenin binası ise ilk başta savunma amaçlı kullanılmak için bir kale olarak inşa edilmiş. Sonrasında ise Fransız krallarının merkezi konutu haline getirilmiş. 17. yüzyılda XIV. Louis Versay Sarayı’na taşınınca Louvre bir süre bakımsız kalsa da özellikle Napolyon’un etkisiyle hızla bir müze haline gelmeye başlamış.

Louvre Müzesi’nde ilk etapta kraliyet koleksiyonları sergilenmiş ancak özellikle Fransız Devrimi’nden sonra Fransız sanat eserlerine ağırlık verilmiş. 1793 senesinde yaklaşık 537 parçalık resim koleksiyonu ile açılan müze her dönem daha da zenginleştirilmiş. Fransız kralları yüzyıllar boyunca bugün sadece 35.000 kadar parçanın teşhir edildiği müze için toplamda 380.000’den fazla sanat eseri toplamış.

Dünyanın en ünlü ve büyük müzesi olan Louvre Müzesi’ne gitmeden önce Louvre Müzesi hakkında bilgi edinmek istiyorsanız aşağıdaki maddelere göz atabilirsiniz:

  • Louvre Müzesi Richelieu, Denon ve Sully olmak üzere üç kanattan meydana geliyor. Her kanatta numaralandırılmış alanlardan oluşan katlar yer alıyor. Zemin kattaki haritadan devasa büyüklükteki müzeyi nasıl gezebileceğinizi planlayabilirsiniz.
  • Yaklaşık 73.000 metrekarelik müze alanında zaman zaman kaybolmanız mümkün. Bu sebeple neleri görmek istediğinizi baştan belirlemenizde fayda var.
  • Müzenin ana giriş kapısı Pyramid. Eğer bu kapıda büyük bir yoğunluk ile karşılaşırsanız alternatif olarak Carrousel ve Porte des Lions kapılarına da yönelebilirsiniz.
  • Müzede hediyelik eşya, kitap gibi ürünlerin satışını yapan büyük bir mağaza da bulunuyor. Mağazada replikalar ya da çeşitli sanat objeleri de bulmak mümkün.
  • Girişteki cam piramit oldukça ünlü bir yapı! Müzenin dış kısmında yer alan cam piramit I.M Pei tarafından inşa edilmiş ve mimari özellikleri ile büyük övgü topluyor.

*İpucu 1: Louvre Müzesi Paris’in en turistik noktalarından biri olduğundan kapıda yoğun kalabalıklar ile karşılaşmak da şaşırtıcı değil. Bundan kaçınmak için biletlerinizi online olarak önceden satın alabilir, kapıdaki uzun kuyrukta beklemeden müzeye giriş yapabilirsiniz.

*İpucu 2: Müzeyi interaktif bir harita ve sesli rehber ile gezmek çok fark yaratıyor. Gereksiz vakit kaybetmeden müzede dolaşabilir, gördüğünüz sanat eserleri hakkındaki kilit bilgileri öğrenebilirsiniz. İnteraktif harita müzeden alınabiliyor.

*İpucu 3: Louvre Müzesi’nin meşhur Tuileries ve Carousel Bahçeleri’nde huzur dolu bir tura çıkarak etraftaki güzellikleri keşfetmeyi unutmayın! Müze ziyaretçileri büyüleyici güzelliklerle dolu bahçelerde açık havanın tadını doyasıya çıkarıyor.

*İpucu 4: Müze geziniz esnasında yorulup biraz dinlenmek isterseniz Denon kanadının üst katındaki kafede keyifli vakit geçirebilirsiniz. Kafenin Louvre Sarayı ile cam piramit manzaralı olması da hoşunuza gidebilecek detaylar arasında.

Louvre Müzesi Nerede?

Louvre Müzesi Paris’in 1. bölgesinde Sen Nehri’nin sağ yakasında yer alıyor.

Açık adres: Place du Louvre 1er, Paris

Louvre Müzesi’nde Neler Var?

Louvre Müzesi dünyanın en zengin sanat koleksiyonuna sahip ve sanat tutkunu olsun olmasın milyonlarca kişiyi cezbediyor. Her gün yaklaşık 15.000 kişinin ziyaret ettiği müzede sergilenen yaklaşık 35.000 sanat eseri toplamda 8 kategoriye ayrılıyor:

Yunan, Etrüsk ve Roma Eserleri

Tarih öncesi devirden milattan sonraki 6. yüzyıla kadar olan eserler bu kategoride yer alıyor. Venus de Milo, Semadirek Kanatlı Zaferi, Campana, Annius Verus, Agrippa da kategorideki en ünlü eserler arasında.

Mısır Eserleri

Tarihi bugünden 4000 yıl öncesine kadar uzanan çok sayıda nadide eser Mısır koleksiyonları arasında sergileniyor. Dünyadaki en büyük Mısır temalı koleksiyonu keşfetme fırsatı veren sergilerde Antik Mısır, Roma İmparatorluğu, Bizans gibi dönemlerden kalma eserler bulunuyor. El işçiliği eserler, kıyafetler, mücevherler, mumyalar, müzik aletleri, heykeller, belgeler vb. de keşfedilmeyi bekleyen eserler arasında yer alıyor.

İslami Sanat Eserleri

Louvre Müzesi’nde 13 farklı ülkeden toplanan islami sanat eserleri için de bir kategori bulunuyor. Koleksiyonlar İran, Memlük ve Endülüs olmak üzere 3 bölüme ayrılıyor. Firdevsi’nin Şehname’si ise kategorinin en popüler eseri.

Yakın Doğu Eserleri

Louvre Müzesi eserleri arasında Yakın Doğu’dan toplanan parçalar da yer alıyor. Özellikle bu kategoride Sümerlilere ait çok sayıda eser görebilirsiniz. Ayrıca milattan önce 2450 senesinde Agade şehri kralı tarafından diktirilen yazılı anıt da oldukça dikkat çekiyor.

Tablolar

Müzede 7500’ten fazla tablo teşhir ediliyor. 13-19. yüzyıl arası yapılan tabloların büyük bir bölümü (Yaklaşık olarak üçte ikisi) Fransız sanatçılara ait. Müzede eserlerini bulabileceğiniz en ünlü sanatçılar arasında Leonardo Da Vinci, Michelangelo ve Raphael gibi İtalyan ressamlar da yer alıyor. Meşhur Mona Lisa ve La Caze koleksiyonu ise mutlaka görülmesi gerekenler arasında.

İpucu: Louvre Müzesi denildiğinde ünlü İtalyan ressam Leonardo da Vinci’ye ait Mona Lisa tablosu genellikle akla gelen ilk eser oluyor. Tabloyu yoğun turist kalabalıkları ile değil de daha sakin bir zaman diliminde incelemek isterseniz günün erken ya da geç saatlerini tercih edebilirsiniz.

Heykeller

Yunan, Roma ve Etrüsk bölgeleri haricindeki yerlerden toplanan çok sayıda heykel bu bölümde teşhir ediliyor. Müzenin en ilgi çekici eserleri arasında bulunan heykeller Michelangelo, Antonio Canova, Alfred Barye, Gian Lorenzo Bernini, Falconet, Jean Goujon ve Pilon gibi önemli sanatçıların imzasını taşıyor.

Louvre Müzesi sanat eserleri arasında “Baskılar ve Çizimler” ile “Bezem Eşyaları” olarak kategorilere ayrılan değerli koleksiyonlar da bulunuyor. Özellikle 1671 senesinde Fransız ressam tarafından çizilen aslan kafalı 3 insan tasviri ile Sebasteli Vilas’ın 13. yüzyıla ait vitray çalışması görülmeye değer popüler parçalar arasında değerlendiriliyor.

Louvre Müzesi’ne Nasıl Gidilir?

Louvre Müzesi’ne gitmek için en kolay yol olarak metro 1 hattını kullanabilir, Louvre Müzesi İstasyonu’nda inebilirsiniz. Ayrıca sarayın önünde 21, 24, 27, 39, 48, 68, 69, 72, 81, 95 numaralı otobüsler de duruyor.

Louvre Müzesi Ziyaret Bilgileri

Louvre Müzesi Giriş Ücretleri

Louvre Müzesi Fransa için giriş ücreti online satış kanalında €22’dur. 18 yaş altındaki ziyaretçiler müzeyi ücretsiz gezebilir.

Bonus İpucu: Paris City Pass veya Paris Museum Pass ile müzeyi ücretsiz gezebilir aynı zamanda kapıdaki uzun kuyruklarda beklemek zorunda kalmazsınız. Bu karta sahip ziyaretçiler ayrı bir giriş noktasından hızlı şekilde müzeye alınıyor.

Louvre Müzesi Ziyaret Saatleri

Louvre Müzesi Salı günü hariç her gün açık. Pazartesi, Çarşamba, Perşembe, Cumartesi ve Pazar günleri ziyaret saatleri 09.00 ile 18.00 arası iken Cuma günü ise 09.00-21.45 arasında müzeyi gezebilirsiniz.

Ajandanızda bir Fransa tatili görünüyorsa Coral Tatil her konuda yanınızda! Farklı bütçe ve zevklere hitap eden Paris turları ile tam da gönlünüzün istediği gibi bir tatil geçirebilir, ekonomik avantajların tadını çıkarabilirsiniz.