Coral Travel İncelemesi: Mardin'in Meşhur Yemekleri ve Restoranları

Coral Travel

Fırat ve Dicle nehirlerinin tam ortasında bulunan Mardin, elde edilen verilere göre Türkiye’nin de 26. kalabalık şehri. Son derece yoğun bir nüfusa sahip olan Mardin’i yakından tanımak ve yöresel lezzetlerini tatmak eşsiz bir deneyim olabilir.

Mardin, İpek Yolu üzerinde yer alır. Aynı zamanda Güneydoğu bölgesinin de meşhur şehirlerinden biridir. Mutfağı başta olmak üzere mimarisi ve tarihi ile dikkat çeker. Pek çok farklı dini inanca ev sahipliği yapan şehrin gecesi gündüzü ayrı güzeldir. Mardin yemekleri de bu noktada son derece popülerdir. Şehre tatile geleceğiniz zaman kendinizi kilo almaya hazırlarsanız iyi edersiniz.

Lezzet Harikası Mardin Yemekleri

Mardin, GAP turları içindeki şehirler arasında en popüler olanlardan biridir. Mardin’de İpek Yolu’nun şehre kazandırdığı baharatlar oldukça ön plandadır. Bu baharatlar aynı zamanda Mardin mutfağı lezzetinin de temelini oluşturur. Mardin yöresel yemekleri içinde en fazla kullanılan baharatlar arasında kişniş, tarçın, mahlep, yenibahar, zencefil ve kakule yer alır. Ayrıca yöresel otlar da yemeklerde bolca kullanılır. İşte en popüler Mardin yemekleri!

  • Sembusek

Çi böreğin Mardin usulü de denilen sembusek, yoğun soğan içerir. Kıyma ve soğandan oluşan harç, hamurun içine konulur; daha sonra da yarım ay şeklinde kapatılır. Ardından pişirilip afiyetle yenir.

  • Kiliçe

Şehrin en ünlü çörekleri arasında yer alan kiliçe; süt, şeker ve un ile yapılır. Son derece lezzetli olan bu çöreği mutlaka denemenizi öneririz.

  • Firkiye

Soğan, kuzu eti ve çağladan oluşan sulu yemek, şehrin popüler lezzetleri arasındadır. Hem çocuklar hem de yetişkinler tarafından lezzetle yenebilir.

  • Kaburga Dolması

Mardin denildiği zaman pek çok kişinin aklına şüphesiz kaburga dolması gelir. Özel iç pilav ile doldurulan kaburgalar, uzun saatler pişer. Her ne kadar bu dolma, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin pek çok yerinde popüler olsa da aslında Mardin’e özgüdür.

  • Zingil

İlk bakıldığı an pişi görünümüne sahip lokma tatlısını andıran Zingil; Antep fıstığı ile servis edilir. Yemek sonrasında tatlı niyetine bu meşhur lezzeti deneyebilirsiniz.

  • Dobo

Kuzu kol ile yapılan dobo, Mardin mutfağının en leziz et yemeklerinden biridir. Bu yemek genel olarak patlıcan ve pilav ile servis edilir.

  • Soğan Kebabı

Fazlasıyla lezzetli olan bu kebap, tepside soğanın zarları arasında domates sosu ile pişirilir. Piştikten sonra ise nefis bir lezzete sahip olur.

  • Harire Tatlısı

Oldukça az malzeme ile hazırlanan harire tatlısı, şehrin sevilen lezzetleri arasındadır. Un, tarçın, şeker ve pekmez ile yapılan tatlı, lezzetiyle de beğeni kazanır.

  • Kişk Çorbası

Mardin çorbası olarak da tanımlanan kişk çorbası, halk arasında köfteli tarhana çorbası şeklinde dahi anılır. Genel olarak kış aylarında tüketilir. Lezzetinin yanı sıra içeriğiyle de bolca tüketilir.

  • İrok

Yörelere göre farklı isimlerle anılan İrok, temelde Mardin usulü içli köfte şeklinde ifade edilebilir. İçine bol kıyma konulup kızartılır. Oval şekilde olan köfte, lezzetiyle damaklara adeta bayram ettirir.

  • Lebeniye

Çorba olmasına rağmen tek başına ana yemek olarak dahi son derece doyurucu sayılan lebeniye, görünümü ve lezzetiyle yayla çorbasına benzer. Ancak lebeniyenin içinde kıyma, nohut ve buğday yer alır.

  • Kibbe

Mardin’deki en meşhur sakatat lezzeti olan kibbe; kuzu karnından yapılan bir çeşit dolmadır. Ana yemek olarak tüketildiğinde son derece doyurucu olduğu bilinir.

  • Mardin Usulü Dizme

Mardin usulü dizme; köfte, patlıcan, patates ve domates sosu ile yapılır. Tepsiye sıra sıra dizilen bu besinler, soslanmasının ardından fırında pişirilir. Yanında pilav ile yenebilir.

  • Accin

Dana eti, pek çok baharat ve bulgurdan oluşan accin; aynı zamanda yumurta ve bol yeşillik ile servis edilir. Günün her öğününde yenebilir. Mardin meşhur yemekleri arasında yer alan accin; büyük küçük herkes tarafından sevilir.

  • Mırra

Mırra, Mardin’in kültürel lezzetlerinden biridir. Özellikle sert kahve sevenlere hitap eden mırra, temelde kahvenin birkaç defa üst üste demlenmesi ile oluşur. Anadolu’nun espressosu olarak da tanımlanan mırra, Mardin’de mutlaka denenmesi gereken lezzetler arasında yer alır.

Mardin Meşhur Restoranlar

Mardin, yöresel yemekler konusunda son derece zengin bir şehirdir; ancak bu lezzetlerin nerede yeneceği de son derece mühim bir detaydır. Mardin yemek yerleri ile de meşhur şehirler arasındadır. Birbirinden şık ve sıcak ortamlı restoranlarda şehrin en güzel lezzetlerini deneyebilirsiniz.

  • Cercis Murat Konağı

Cercis Murat Konağı, Mardin meşhur restoranlar arasındadır. Mekanın menüsü, şehrin yöresel yemekleri ile oluşturulmuştur. Merkezi konumda bulunan restoran, özellikle kaburga dolması ile ünlüdür.

  • Bağdadi Restaurant

Otantik ve dikkat çekici iç mekan tasarımı ile dikkat çeken Bağdadi Restaurant, popüler Mardin restoranları arasında sayılabilir. Özellikle erikli kebabı ile ünlenen restoranın menüsü de oldukça zengindir. Mardin’e geldiğiniz zaman buraya uğramadan dönmemenizi öneririz.

  • Kebapçı Rido

Şehrin meşhur Cumhuriyet Caddesi’nde konumlanan Kebapçı Rido, özellikle et sevenlere hitap eder. Eğer bol acı içeren ve klasik Mardin lezzetleri arasındaki yemekleri denemek istiyorsanız burası tam da size göre! Mekan, 1992 yılından bu yana şehrin en popüler lezzet noktalarından biri olarak hizmet vermektedir.

  • Al Sahan Mardin

Al Sahan Mardin hem dekorasyonu hem de şehrin yöresel yemekleri ile dikkat çeker. Ayrıca Mezopotamya bölgesinin de pek çok lezzetli yemeklerini menüsünde barındırır. Özellikle kaburga dolmasıyla popüler olan restoranın konumu da son derece rahat bir noktadadır.

  • Seyr-i Merdin

Hem yemekleri hem de eşsiz manzarasıyla adeta seyir keyfi yaşatan Seyr-i Merdin, şehrin turistik ve popüler noktaları arasındadır. Kuru dolma ya da içli köfte gibi Mezopotamya ve Anadolu’nun enfes lezzetlerini sunan mekan, gündüz gerdanlık gece ise seyranlık şeklinde anılan manzaralara sahiptir. Burada manzara eşliğinde enfes yemekler yiyebilirsiniz.

  • Midyat Cihan Lokantası

Midyat ilçesinde yer alan Cihan Lokantası, perde pilavı ve kaburga dolması gibi pek çok yöresel lezzetler sunar. Üstelik makul fiyatları ile de dikkat çeker. Şehre geldiğinizde buranın yemeklerini de denemenizi tavsiye ederiz.

  • Asude Konağı

Özellikle turistlerin uğrak noktaları arasında yer alan Asude Konağı, tek tabakta altı çeşit yemek sunması ile ünlüdür. Bu tabaklarda ise sembusek, Mardin dolması, kaburga dolması ve Mardin usulü içli köfte yer alabilir. Burada son derece lezzetli bir deneyim yaşayabilirsiniz.

  • Antik Sur Cafe & Restoran

Antik Sur Restoran, bol köpüklü yayık ayranı ile meşhurdur. Ayrıca içli köftesi ve kaburga dolması ile de bilinir. Mekan, şehrin tarihini de başarılı biçimde yansıtan dekorasyonu ile dikkat çeker. Özellikle akşam saatlerinde burada keyifli vakit geçirmeniz mümkün.

Coral Travel ile Mardin Tatili konusunda benzersiz bir deneyim için Coral Tatil’in web sitesi üzerinden kolayca rezervasyon oluşturabilirsiniz.