Marsilya Gezi Rehberi: Marsilya'nın En Güzel Yerlerini Keşfedin!

Coral Travel

Marsilya Avrupa’nın en önemli turistik ve kültürel merkezlerinden. Her yıl pek çok turist tarafından ziyaret edilir. Şehrin sıklıkla ziyaret edilmesinin bir diğer nedeni de Avrupa’nın öne çıkan ülkelerine yakın konumda olması. Özellikle Avrupa turu yapmak isteyenlerin yaygın olarak uğradığı bir şehir. Ayrıca, doğal güzellikleri ve tarihi değeri ile de Avrupa’da mutlaka görülmesi gereken kentlerden. Peki Marsilya nerede? Marsilya'da gezilecek yerler neler? Marsilya’ya nasıl gidilir? Seyahate çıkmadan önce Marsilya hakkında bilmeniz gereken her şeye gelin birlikte bakalım.

Marsilya Nerede?

Marsilya, Fransa’nın en büyük 2. kentidir. Şehir, Fransa’nın güneyinde Akdeniz kıyısında yer alır. Marsilya Akdeniz kıyısında yer aldığından aynı zamanda bir liman kenti özelliği taşır. Marsilya Limanı Akdeniz’in en büyük ticari üssü kabul edilir. Marsilya’nın doğusunda Nice, kuzeyinde Lyon, batısında Montpellier şehirleri bulunur. Ayrıca, Marsilya İtalya, Andorra, İsviçre ve Monako gibi ülkelere de oldukça yakın konumda. Şehrin pek çok ülkeye yakın konumda olmasından dolayı elegant Avrupa turları için Marsilya’dan gezinize başlayabilirsiniz.

Marsilya Nasıl Bir Yer?

Marsilya Akdeniz kıyısında yer almasından dolayı bölgenin önemli bir liman kenti konumunda. Bu nedenle, Fransa’nın öne çıkan kültürel ve turistik merkezlerinden. Aynı zamanda, şehir Fransa’nın en eski tarihi yerleşimi. Marsilya’nın tarihsel dönemde M.Ö. 6. Yüzyıl’da Foçalılar tarafından keşfedildiği bilinir. Şehir yaklaşık olarak 30 bin yıllık geçmişe sahip. Bu nedenle, tarihsel ve kültürel değeri de yüksek bir kent. Marsilya pek çok özgün tarihi eseriyle öne çıkar. Ayrıca, kent Akdeniz kıyısında yer alması, yeşil alanlarını koruması nedeniyle de turistik açıdan doğal güzellikleriyle de meşhur.

Marsilya Nüfusu

Marsilya nüfusu 870.321 olarak bilinir. Şehir yaklaşık 1 milyona yakın nüfusu ile Fransa’nın en büyük 2. kalabalık kenti konumda. Marsilya ülkenin en büyük 2. şehri olduğundan Avrupa’da metropol kentlerden biri olarak kabul edilir.

Marsilya Para Birimi

Marsilya’nın para birimi Fransa Avrupa Birliği’nde yer aldığı için Euro’dur. Marsilya turuna çıkmadan önce TL veya dolar gibi para birimlerini euroya dönüştürerek seyahate çıkmanız alışveriş veya konaklama işlemlerinizi kolaylaştırabilir.

Marsilya’da Hangi Dil Konuşuluyor?

Marsilya’da resmi dil olarak Fransızca konuşulur. Ayrıca, halkın yerel dili de Fransızca olarak bilinir. Ayrıca, İngilizce de Marsilya’da yaygın olarak konuşulan dillerden biri.

Marsilya Kültürü ve Gelenekleri

Marsilya Fransa’nın önemli antik kentlerinden. Tarihsel süreç boyunca pek çok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış. Nitekim farklı kültürlerin harmonize olduğu şehir özgün gelenekleri ve festivalleri ile öne çıkar. Özellikle müzik ve su sporları Marsilya kültüründe önemli bir yere sahip. Marsilya her yaz pek çok farklı su sporu etkinliğine ev sahipliği yapar. Marsilya Limanı’nda sıklıkla gerçekleştirilen tekne ve yat sergisi şehre özgün etkinliklerden.

Müzik festivalleri de Marsilya’nın öne çıkan bir diğer geleneksel aktivitelerinden biri. Haziran ayında gerçekleştirilen Festival de Marseille Danse et Arts Multiples müzik ve dansın bir araya geldiği bir etkinlik. Flamenko dansı, çeşitli tiyatro ve sanat gösterileri etkinliği ana temasını oluşturur. Müzik severler için Marsilya’daki önemli geleneksel festivallerden biri de Festival Jazz des Cinq Continents. Klasik Caz Festivali Temmuz ayının 2.haftasında Marsilya’da Parc Longchamp Tarihi Saray’da gerçekleştirilir. Marsilya şehrindeki geziniz sırasında pek çok kültürel etkinliklere katılabilirsiniz.

Marsilya Gezilecek Yerler

Marsilya köklü tarihe sahip bir şehir. Bu nedenle, pek çok özgün mimari anıtı ve tarihi eseri ile ünlü. Aynı zamanda, şehirdeki doğal güzelliklerin birçoğu da günümüze kadar korunmuş durumda. Marsilya’da pek çok tarihi eseri, park ve bahçeler gibi doğal alanları gezebilirsiniz. Marsilya turu için gezinize National Park’tan başlayabilirsiniz.

Calanques National Park

Marsilya’da gezilecek yerlerin başında Calanques National Park gelir. Park Marsilya’ya yaklaşık 15 km mesafede yer alır. Özellikle şehri keşfettikten sonra Akdeniz’i bir tepeden seyretmek isteyenler için birebir. Deniz manzarası, yeşil doğası ile Marsilya’nın önemli turistik yerlerinden. Calanques Kayalıkları’nın üzerine kurulu park Cassis ve Marsilya arasında konumlanır. Su sporları yapmak, akşamüstü yürüyüşü ile gezmek isteyenler için ince kumlu plajlara da sahip. Denizin ve doğanın tadını çıkarmak için National Park’ı ziyaret edebilirsiniz.

Longchamp Sarayı

Longchamp Sarayı Marsilya’da özgün mimarisi ile öne çıkan tarihi eserlerden. 1839 - 1869 yılları arasında inşa edilmiş anıtsal mimarlık örneklerinden. Taş malzeme ile kemerli olarak inşa edilen yapı tarihi dönemde şehrin su ihtiyacını karşılamak üzere yapılan Marsilya Kanalı’nın açılışını kutlamak için hayata geçirilmiş. Yapı projesi Fransa’nın simge yapılarından biri olan Notre Dame de la Garde Bazilikası’nı tasarlayan mimar tarafından çizilmiş. 8 hektarlık yeşil bir alan üzerine konumlandırılan saray kemerli pencereleri, geniş saçakları, dış cephe bezemeleri ile Marsilya’daki özgün anıtsal yapılar arasında. Şehrin tarihini keşfetmek isterseniz Longchamp Sarayı’nı mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Château d’If

Marsilya’nın açıklarında yer alan, Aleksandr Dumas’ın ünlü romanı Monte Kristo Kontu’na konu olan ünlü kale. Château d’If Marsilya’da bir ada üzerinde konumlanan bir tarihi eser. Kireç taşı ile inşa edilmiş. Fransa’nın güneyinde yer alan en ünlü kale yapılarından biri. Kale I. Francis tarafından 1524 yılında inşa edilerek devlet hapishanesi olarak kullanılmış. Günümüzde ise yapı müze ve seyir terası olarak hizmet verir.

Vieux Port

Marsilya’da eski liman olarak bilinen Vieux Port. Foçalı denizciler tarafından kurulan, Marsilya’daki ilk yerleşim bölgesi. Aynı zamanda, Marsilya’nın Akdeniz’e açılan kıyısı. Marsilya’da tekne ve yatların konumlandığı Vieux Port eşsiz deniz manzarası ile turistlerin gezileri sırasında sıklıkla uğradığı yerlerden. Bölgenin turistik değerinin yanı sıra tarihi önemi de oldukça yüksek. İkinci Dünya Savaşı ve Fransız Devrimi gibi önemli tarihi olaylarda stratejik konumu nedeniyle Marsilya’da öne çıkan yerlerden.

Notre Dame de la Garde Bazilika

Notre Dame de la Garde Bazilika Marsilya’nın simgesi. Yapı 15.yy’da Napoli Kralı II.Charles döneminde inşa edilmiş. 1524’te yapımı gerçekleştirilen bina tarihsel süreçte gözlem yeri olarak kullanılmış. La Garde Tepesi’nde imar edilen yapının Marsilya’da öne çıkan tarihi eserlerden.

Marsilya’ya Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler

Marsilya’ya gitmeden önce bilmeniz gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Marsilya’yı ziyaret etmek için Türk vatandaşlarının vizeye sahip olması gerekir. Fransa’ya seyahat etmek için Umumi Pasaport’a sahip Türk vatandaşlarının Schengen Vizesi alma şartı mevcut.
  • Marsilya Akdeniz kıyısında yer alan bir şehir. Kent Akdeniz iklimine sahip olduğundan Marsilya hava durumu yazları sıcak ve kurak, kışları ise ılık özellik gösterir. Marsilya’ya seyahat etmek için en ideal dönem bahar ayları olabilir. Avrupa turu yapmak için Nisan - Mayıs veya Eylül - Ekim aylarını tercih edebilirsiniz.

Marsilya’da Konaklama

Marsilya konaklama seçenekleri açısından gelişmiş turizm olanaklarına sahip. Vieux Port, La Valentine ve Saint Charles bölgeleri Marsilya’da konaklama için yaygın olarak tercih edilir. Marsilya’da konaklama için otel, pansiyon, hostel seçeneklerini bulabilirsiniz.

Marsilya’ya Nasıl Gidilir?

Türkiye’den Marsilya’ya havayolu ile kolaylıkla gidebilirsiniz. İstanbul’dan yaklaşık 2 saatlik bir yolculuk ile Marsilya Provence Havalimanı’na ulaşabilirsiniz. Sabiha Gökçen veya İstanbul Havalimanı’ndan Marsilya uçak bileti alarak şehre kolaylıkla gitmeniz mümkün.

Coral Tatil aracılığıyla düzenlenen turlarla Marsilya’yı gezebilir, erken rezervasyon fırsatlarından yararlanabilirsiniz.