Milano'da Gezilecek Yerler: Modanın ve Tarihin Buluşma Noktası

Coral Travel

Milano, İtalya’nın en sevilen ve ziyaret edilen şehirlerinden biridir. Özellikle moda tutkunları için Milano denilince akan sular durur. Sanatın, mimarinin, modanın kalbinin attığı bir yer olan Milano, İtalya turları içinde mutlaka ziyaret edilen bir şehirdir. Şehir İstanbul, Moskova, Londra ve Paris’ten sonra Avrupa’nın en büyük metropolüdür. Dünyanın enlerinin büyük bir kısmı Milano’dadır. Dünyanın en büyük gotik katedrali, dünyanın en eski alışveriş merkezi, dünyanın en büyük tiyatro binası Milano’dadır. Şehrin gelişmişliği, sosyal ve kültürel aktiviteleri, gezilecek yerleri sayesinde Milano’da yapılacaklar bitmez.

Milano, her yıl çeşitli fuarlara ev sahipliği yapar. Bu nedenle şehre fuar zamanlarında pek çok iş adamı ziyarette bulunur. Kültür turizminin yanı sıra şehirde ticari anlamda da gelişmiş bir turizm ağı vardır. Dünyanın en önemli markalarına ev sahipliği yapan Milano’ya dünyanın çeşitli ülkelerinden sadece alışveriş için bile gelenler bulunur.

Modanın başkenti, moda denince ilk akla gelen yerlerden olan Milano, geniş yelpazesi ile insanların tatil ve gezi rotasını belirler. Bazı yerlerin kendine has bir dokusu ve ruhu vardır. İşte Milano bu ruhun hissedildiği yegane yerlerden biridir. Şehri seyre daldığınızda insanların kıyafetlerinden tarzlarına, şehrin atmosferinden yapılarına kadar her anlamda bambaşka bir şehir hissine kapılmanız kaçınılmazdır. Ayrıca Milano dünyanın en önemli dizayn şehirlerinden de biridir.

Milano’da Gezilecek Yerler

Milano için modanın, tarihin, kültürün, sanatın başkenti gibi pek çok belirleyici terim kullanılır. Her anlamda her zevkten ve tarzdan insanın ihtiyacını karşılayan şehir, tam bir sanat merkezidir. Milano’da gezilecek yerler oldukça çeşitlidir. Alışveriş merkezleri, tarihi binalar, mimarinin en güzel örnekleri, şehrin doğal güzellikleri ile Milano oldukça geniş bir gezilecek çerçeveye sahiptir. Milano gezilecek yerler ile dünyanın en dikkat çeken şehirlerinden İtalya’nın da can damarlarından biridir.

  • Duomo Katedrali  

Milano’nun simgesi Duomo Katedrali, ihtişamı ile göz kamaştıran yapılardan biridir. Katedral Milano gezi rehberi içinde mutlaka olması gereken adreslerdendir. İhtişamlı olduğu kadar devasa bir katedral olan Duomo, 11.700 metrekare bir alan üzerinde bulunur. Aynı zamanda Avrupa’nın dördüncü büyük katedralidir. 158 metre yüksekliği ile de İtalya’nın en yüksek ikinci kilisesidir. Yapımı 500 yılda tamamlanmış olan Duomo Katedrali gotik, neoklasik ve neogotik mimarinin en güzel örneklerinden biridir. Yapımı uzun sürdüğü için katedralde farklı mimarlardan izler görülür. Katedralin içinde de dışında olduğu gibi altın heykeller bulunur. Her bir detayı ve özelliği ile Milano’da mutlaka görülmesi gereken yerlerden olan Duomo Katedrali, turistlerin uğrak noktalarından biridir.

  • Galleria Vittorio Emanuele II

İşte Milano’nun en çok ziyaret edilen yerlerinin başında gelen Galleria Vittorio Emanuele II. şehrin ve hatta İtalya’nın en eski alışveriş merkezi Galleria Vittorio Emanuele II, modanın kalbi tabirini bünyesinde barındıran bir yerdir. Bir alışveriş merkezi ne kadar güzel olabilir sorusunun hala en net yanıtı olan Galleria Vittorio Emanuele II, tasarımı ile görenleri hayrete düşüren bir yapıdır. Milano’nun moda anlamında bu kadar ünlü olmasının arkasındaki en büyük güçlerden biri bu alışveriş merkezidir. İçinde birbirinden ünlü markaların mağazaları bulunan alışveriş merkezinin asıl dikkati çeken tarafı mimarisidir.

Bir alışveriş merkezinden çok Orta Çağ yapılarına benzeyen bu göz alıcı bina, gerek içi gerek dışı ile büyüleyici bir yerdir. Galleria Vittorio Emanuele II içindeki mağazalar hariç 24 saat açıktır. Galerinin zemini ve duvarları farklı desenler ile farklı anlatıları içerir. 1877 yılında yapılan bina, o dönemin mimari özelliklerine yenilikçi bir soluk getiren cam kubbeye sahiptir. Bu yapının cam kubbesine çıkarak Milano’yu izlemek ve Duomo Katedrali’ni farklı bir açıdan fotoğraflamak da mümkündür.  

  • Sforzesco Kalesi

Sforzesco Kalesi, 15. Yüzyılda Milano Dükü Francesco 1. Sforza tarafından yaptırılan bir binadır. 14. yüzyıldan kalma surlar üzerine inşa edilen kale, Milano gezilecek yerler listesinde muhakkak olmalı. Günümüzde müze olarak kullanılan kalenin içi adeta canlı bir sanat koleksiyonuna ev sahipliği yapar. Antik çağ sanat müzesi, arkeoloji ve Mısır müzesi,  ahşap ve heykel müzesi gibi bölümler kalenin içinde yer alır. Ayrıca Sforza ailesine ait heykeller de yine kale içinde bulunur. Sforzecso Kalesi, Avrupa’nın en büyük kaleleri arasındadır.  Hem ihtişamlı mimari yapısı hem de müze olma özelliği ile Sforzesco Kalesi, tarih ve kültüre meraklı turistlerin ilgiyle ziyaret ettikleri yerlerdendir.

  • Navigli Bölgesi

Venedik gibi kanalları ile ünlü olan Navigli Bölgesi, tek başına adeta bir tablo gibi şehri süsler. Milano’nun en güzel bölgesi ya da yerleri nelerdir diye sorulduğunda Navigli Bölgesi verilecek ilk cevaplardan biridir. Kanal boyunca uzanan sağlı sollu kafe ve restoranlarda oturarak manzaranın keyfini çıkarmak mümkün. Bölgenin her bir sokağı kendine hayran bırakan yapılara sahiptir. Milano’da yapılacaklar listesinde Navigli’de tekne turu yapmak mutlaka olmalıdır. Tekne turu ile bölgenin dokusunu ve atmosferi daha iyi bir şekilde izlenir. Milano turistik yerler denilince ilk akla gelenlerden olan Navigli Bölgesi, sanat galerileri ile de ünlüdür.

  • Como Gölü

Dünyaca ünlü Como Gölü, Milano’nun simgelerinden biridir. Doğa harikası bu göl kendine hayran bırakan bir güzelliğe sahiptir. Como Gölü, İtalya’nın en büyük üçüncü gölüdür. Göl dikkat çeken pek çok özelliğe sahiptir. Yapısı gereği ters bir y harfini andırması, etrafında oldukça lüks villaların olması, dikkat çekici kasabaları ile Como Gölü görenleri kendine hayran bırakır. Como kasabası, Villa Olmo, Bellagio ve Varenna kasabaları da  Como Gölü gezisinde mutlaka görülmesi gereken yerlerdir. Como Gölü İsviçre’ye yakın bir yer olduğundan kışları oldukça soğuk geçer. Bu sebeple burayı ziyaret etmek için en uygun tarihler bahar ve yaz aylarıdır. Como Gölü’nün her mevsim ayrı bir güzelliği vardır ve her mevsim kartpostal gibi görünür.

Como Gölü, pek çok Hollywood ünlüsünün de evlerini barındırır. Doğal güzelliği ile hayranlık uyandıran Como Gölü’nde tekne gezisine çıkmak Milano’da yapılacaklar arasında mutlaka olmalıdır. Tekne gezileri daha geniş bir çerçeveye sahip olduğundan gezi esnasında ziyaretçilere görsel bir atmosfer sunar.

  • Brera Bölgesi

Brera Bölgesi zarifliği ile ön plana çıkan yerlerden biridir. Burada sanata ve modaya dair izler görmek mümkündür. Pinacoteca di Brera Müzesi, bölgenin turistler açısından değerini artıran en önemli yapılardan biridir. Milano’nun en büyük sergi alanı olarak kabul edilen müze, ünlü İtalyan ressamlarının eserlerine ev sahipliği yapar. Brera Bölgesi rengarenk çiçeklerin sokakları süslediği görselliği, tarihi binaları ve önemli yapılarıyla da dikkat çeker. Brera botanik bahçesi, bölgede en çok ziyaret edilen yerler arasında yer alır. Orta Çağ’dan kalma hissi uyandıran botanik bahçede birbirinden farklı bitki türlerini de görmek mümkün. Brera zarif sokakları içinde bulunan şık kafe ve restoranlar, İtalyan mutfağının en sevilen lezzetlerini sunar. Bu bölgede gezerken kendinizi farklı bir dünyada hissedeceğinize emin olabilirsiniz.

  • Mercanti Meydanı

Milano’nun diğer meydanlarına göre daha küçük olsa da Mercanti Meydanı özellikler tarihi binaları ile mutlaka görülmesi gereken yerler arasındadır. Orta Çağ binaları ile dikkat çeken meydanda Loggia degli Osci, Palazzo della Ragione, Palazzo della Scuda Palliative ve Palazzo dei Notai gibi tarihi yapılar görülmeye değer bir dokuya sahiptir. Eski evlerin kendine hayran bırakan mimarisi ile görenleri şaşırtan bu meydan, yaymış olduğu atmosferi ile insanı adeta büyüler.

  • Altın Dörtgen

Altın Dörtgen, modanın kalbinin attığı yerdir. Modanın merkezi olarak kabul edilen dört bölgenin bir araya gelmesiyle oluşmuş Altın Dörtgen’de dünyanın en pahalı ve lüks markaları yer alır. Bu dört meydan Via Della Spiga, Via San’t Andrea, Via Manzoni ve Via Montenapoloene’dir. Via Montenapoloene, bu meydanlar arasında en pahalı olandır. Vitrinlerin estetik görüntüsüne eşlik eden lüks markaların göz alıcı örnekleri, modaseverlerin buraya yoğun ilgi göstermesini sağlar. Bu sebeple Altın Dörtgen Milano’da en çok turist çeken yerlerden biridir. Mağazaların yanı sıra Altın Dörtgen içinde oldukça lüks ve pahalı restoranlara da rastlamak mümkün.

  • Sempione Parkı

Sempione Parkı, Milano’nun en popüler parkıdır. Milano turistik yerler denilince ilk akla gelenlerden biridir. İngiliz parklarını anımsatan Sempione yeşilliği ile şehre oksijen sağlayan kaynaktır. Yerli ve yabancı pek çok kişiyi ağırlar. Burada açık havada oturarak sohbet etmek, dinlenmek, yürüyüş yapmak, bisiklet sürmek yapılacak en iyi aktivitelerdendir. Milano’nun en bilindik eserlerinden olan Barış Takı, Sempione Parkı içinde yer alır. Mimari zarafetinin yanında heykel detayları ile oldukça ihtişamlı bir görüntüye sahip olan Barış Takı, Napolyon’un zaferlerine atıfta bulunmak için inşa edilmiş bir yapıdır. Parkın içinde bir de kaplumbağalara ev sahipliği yapan bir gölet bulunur. Yeşilin her tonuna sahip olan park, hafif molaların vazgeçilmez durağıdır.

  • Leonardo da Vinci Bilim ve Teknoloji Müzesi

Bu müze İtalya’nın en büyük teknoloji ve bilim müzesidir. Eserleriyle dünyaya iz bırakmış isimlerden olan Leonardo Da Vinci adına hazırlanan bir müzedir. Leonardo Da Vinci yalnızca bir ressam değil aynı zamanda bilim adamıdır. Kendi çizdiği makine modellerinin de sergilendiği müze, tarihi binası ile de dikkat çeker. Müze içinde yer alan Leonardo Da Vinci’ye ait çizimler dünyaca değer kazanmıştır. Müze eski zamanlarda askeri karargah, manastır ve hastane olarak da kullanılmıştır.

  • Monumental Cemetery (Anıtsal Mezar)

Bu anıtsal müze Milano’nun açık hava müzesi olarak da bilinir. Mezarlıktan ziyade sanat galerisi izlenimi uyandıran Monumental Cemetery, özellikle sanatseverler tarafından sıkça ziyaret edilen yerlerdendir. Sanatsal mezar ve anıtların görsel bir şölen sunduğu mezarlık içinde yunan tapınakları ve küçültülmüş Trajan sütunu bulunur. Her bir taşı ve yapısı ile görmeye değer olan anıtsal mezar, turistler tarafından da yoğun bir ilgiyle karşılanır. Burada İtalya’nın en önemli isimlerinin de mezarları vardır. Mezar tasarımlarının yanı sıra heykeller ile de kendine hayran bırakan bir özelliği olan Monumental Cemetery, Milano’nun zarif yapısal örneklerinden yalnızca biridir.

  • Santa Maria delle Grazie Kilisesi

Santa Maria Delle Grazie, Unesco Dünya Mirasları listesinde yer alır. Kilise, İtalya’nın en ünlü kiliselerinden biridir. Milano turistik yerler denilince akla gelen Santa Maria Delle Grazie’in bu kadar ünlü olmasının nedeni içinde Leonardo Da Vinci’nin Son Akşam Yemeği isimli tablosunun yer almasıdır. Sanatçının en önemli eserlerinden olan Son Akşam Yemeği, kilisenin cazibesini artırıp tarihi ruhunu yansıtan önemli bir detaydır. Kilise yapısı gereği de ilgi uyandıran bir bina olsa da ona asıl değeri katan ünlü ressama ait tablodur. Kilise gotik mimariye sahiptir.

  • Via Monte Napoleone Caddesi

Milano’da moda denilince ilk akla gelen yerlerden biri Via Monte Napoleone Caddesi’dir. Cadde boyunca birbirinden şık ve dünyaca ünlü markaların mağazalarını görmek mümkündür. Özellikle modayı yakından takip eden ve alışveriş yapmak isteyen turistlerin ilgi odaklarından biridir. Via Monte Napoleone Caddesi gerek marka mağazaları gerek lüks alışveriş tutkunlarını ağırlaması nedeniyle burada dolaşırken pahalı bir atmosfer içinde hissetmek normaldir. Mağazalara ev sahipliği yapan modern ile tarihi dokuyu birleştiren binalar ise caddede görülmeye değer yapılardır. Dünyada yer alan lüks alışveriş caddelerinin Milano’daki adresi de Via Monte Napoleone Caddesi’dir.

  • Sant’Ambrogio Bazilikası

San’t Ambrogio Bazilikası, İtalya’nın en eski yapılarından biridir. Romanesk tarzında hazırlanmış bir Katolik kilisedir. Aziz Ambrose tarafından yapılan kilisenin bahçesine imparatorluk döneminde şehitler gömüldüğü için Şehitler Bazilikası olarak da bilinir. Kilisenin yapımında tek bir maddeden ziyade mermer, tuğla, taş da kullanılmıştır. Bu da binanın görsel olarak dikkat çekmesine neden olan özelliklerdendir. Ayrıca devasa çan kuleleri de yine San’t Ambrogio Bazilikasının ilgi uyandıran detaylarındandır. Bazilikanın iç dizaynı da en az dışı kadar büyüleyicidir. Mozaikler ile süslü tavanların yanında portre, kabartma ve resimler de görülmeye değerdir. Kilisede turistler tarafından en çok ziyaret edilen kısım mezar odasıdır, çünkü burada Aziz Ambrose’nin kalıntıları bulunur.

  • Brera Sanat Galerisi

Milano’da gezilecek yerler listesinde mutlaka olması gereken adreslerden biri Brera Sanat Galerisi’dir. Aynı zamanda İtalya’nın da en büyük sanat galerilerinden biridir. Burada sanat ve kültür dolu bir yolculuğa çıkmak mümkün. Dünyaca ünlü ressamların eserlerinin sergilendiği galerinin geniş koleksiyonu turistler tarafından büyük ilgi uyandırır. Galerinin bahçesinde botanik bahçesi, Brera kütüphanesi ve bir de gözlemevi bulunur. Galeri içinde 30’dan fazla sergi salonu mevcuttur. Bu sergi salonlarında Rönesans döneminin en ünlü ressamlarının da eserleri yer alır. Brera Sanat Galerisi, sanat dendiğinde akla ilk gelen ve ziyaret edilen yerlerden biridir. Ancak galerinin en çok dikkat çeken detaylarının başında Napolyon Heykeli gelir.

  • La Scala Opera Binası

La Scala, dünyanın en çok tanınan opera binasıdır. Bina 1778 yılında açıldı. La Scala, Milano’nun en şık mimari ve en bilindik etkinlik merkezidir. Bu binanın Türk kültürü için gurur verici detayı ise, zamanında kadrosunda ünlü Türk opera sanatçısı Leyla Gencer’in de yer almasıdır. Dünyanın pek çok ülkesindeki opera sanatçılarının da performanslarının sergilendiği binadaki etkinlik biletleri etkinlikten çok önce tükenir. Opera binası aynı zamanda Güzel Sanatlar Akademisi olarak da hizmet vererek müzisyen ve dansçı yetiştirir. Tarihi ve kültürel yapısı ile Milano gezilecek yerler listesinde mutlaka olması gereken La Scala Opera Binası’nda çeşitli resimler, heykeller, kostümler, eşyalar da bulunur. Binanın içi de dışı kadar görsel bir şölen sunar.

Milano, İtalya’da mutlaka görülmesi gereken bir şehirdir. Milano otelleri ve gezi rehberi, şehre gittiğinizde elinizin altında olması gereken notlar olarak bulunmalıdır. Kültürel ve tarihsel atmosferinin yanı sıra moda ve mimari zenginliği ile milyonlarca ziyaretçiyi ağırlayan Milano’yu Coral Travel’ın ayrıcalıklı turları ile keşfetmeye ne dersiniz?