Monako Gezi Rehberi: Monako'nun Sırlarını Ortaya Çıkarın!

Coral Travel

Bildiğimiz adıyla Monako resmi adıyla ise Monako Prensliği, Avrupa’da bir ülke yanı zamanda prensliktir. Monako bağımsız bir ülkedir tıpkı Vatikan gibi. Hatta Vatikan’dan sonra en küçük ikinci bağımsız ülkedir. Monako’nun dikkat çeken pek çok özelliği bunlar. Bunların başında hiç kuşkusuz kraliyet ailesi gelir. Dünya üzerinde monarşi ile yönetilen belli başlı ülkelerden biridir. Ülkenin diğer bir dikkat çeken özelliği ise her yerde kendini gösteren kumarhanelerdir. Bu kumarhaneler özellikle ülkenin en yoğun ve büyük şehri Monte Carlo’da yoğunlaşmıştır. Turistik açıdan ilgi uyandıran ve her yıl binlerce misafiri ağırlayan ülkelerden biridir. Monako bayrağı da yine ülkenin kendine has sembollerini kapsar. Kırmızı beyaz renklerden oluşan bayrağın kraliyeti simgeleyen armaları özellikle dikkat çeken detaylardan biridir.

Monako Nerede?

Monako, Akdeniz ülkelerinden biridir. İtalya’ya 15 km uzaklıkta yer alan ülkenin doğu, batı ve kuzey yönleri Fransa tarafından çevrilidir. Bulunduğu konum itibari ile Fransa ve İtalya gibi ülkelere yakın olması Monako’yu bu anlamda geçiş noktası yapar. Kıyılarının Akdeniz ile çevrili olması ülkenin yaz ve deniz turizmi bakımından önemi artırır.

Monako Nasıl Bir Yer?

Monako öncelikle fazlasıyla lüks bir ülkedir. Aynı zamanda dünyanın en düşük yoksulluk oranına da sahiptir. Dünyanın en gösterişli ve lüks ülkelerinden biri olması burada yaşayan vatandaşların da lüks bir görünüme sahip olmasını beraberinde getirdi. Ülkenin yerel halkı da stil sahibi bir görüntü, saç kesimi ve imaja sahiptir. Bir prenslikle yönetiliyor olması dışarıdaki yaşam için de kendini fazlasıyla hissettiren bir durumdur.

Dünyanın pek çok yerinde Monako’ya zengin akını gerçekleşiyor desek yanılmış olmayız. Ülke için bir nevi milyonerler şehri de denilebilir. Burada dikkat çeken lüks arabalar, okullarda verilen lüks eğitim ülkenin bu anlamda ciddi bir yer edinmesine neden olan etkenler arasındadır. Monako’da tek bir tane üniversite vardır. Ve mezun olduktan sonra lüks bir meslek sahibi olma imkanı bulunur. Ülkenin en lüks yerlerinde yönetici olmak gibi.

Kumarhane ve turizm ile ünlü olan ülkenin en kalabalık ve yoğun şehri Monte Carlo’dur.  Aynı zamanda ülke nüfusunun yarısından çoğu da yine Monte Carlo’da yaşar.

Monako Nüfusu

Monako dünyanın en küçük ikinci ülkesidir. Tabiri caizse ülke birkaç günde yürüyerek de gezip bitirilebilir. Sezonluk olarak ülke nüfusu artış gösterir. Yaz aylarında ülkeye akın eden turist sayısı oldukça fazladır. Ancak ülkenin toplam nüfusu 36 bin 224 kişidir. Ülkenin vatandaşlarının büyük bir çoğunluğu Fransızdır ve oranları %28.5’tir. Monakolular ise %21,6’lık orana sahiptir. İtalyan, Amerikalı, İngiliz, Alman, İsviçreliler de ülkede yaşayan diğer etnik gruplardır.

Monako Para Birimi

1838 ve 1999 yılları arasında ülkenin para birimi frangtı. Ancak günümüz itibariyle Euro ülkenin kabul edilen para birimidir.

Monako’da Hangi Dil Konuşuluyor?

Ülkenin resmi dili Fransızca olsa da en çok konuşulan ulusal dil Monako dilidir. Ancak ülkede yaşayan diğer etnik gruplar nedeniyle İtalyanca ve İngilizce de aktif olarak kullanılan diller arasındadır. Okullarda Monegask lehçesi konuşulur. Bunun nedeni de eğer bu lehçe konuşulmazsa unutulacak diller arasında yer almasıdır.

Monako Kültürü ve Gelenekleri

Monako’nun en dikkat çeken etkinliklerinin başında Formula 1 yarışlarına ev sahipliği yapmasıdır. Ve dünyanın en başarılı Formula 1 yarışçıları bu ülkede yetişmiştir. Monako için sosyetenin anavatanı desek yanılmış olmayız. Çünkü tam bir kumarhane cenneti olan ülke bu anlamda ilgili pek çok kişi tarafından ziyaret edilir. Ülkede lüks arabalar, kıyafetler, insanlar görmek fazlasıyla mümkün hatta görmemek imkansızdır. Zengin ve lüks insanların uğrak noktası olan ülkede gelişmiş bir gece hayatı kültürü de bulunur. Oldukça hareketli ve eğlenceli mekanlar ile Monako bu anlamda turistler tarafından da tam not alır. Ülkenin en ilginç ve dikkat çeken gelenekleri arasında yerli halkın kumarhanelere girmesinin yasak olmasıdır. Bunun için yabancı bir pasaport sahibi olmaları gerekir. Sizce de fazlasıyla ilginç değil mi?

Monako’da Gezilecek Yerler

Kendisi küçük etkinlikleri ve gezilecek yerleri büyük olan Monako, özellikle dikkat çeken yapılara sahiptir. Lüks çizgilerin ve mimari tasarımların hakim olduğu yapılar, ihtişamı ile göz kamaştırır. Monako’ya gittiğinizde mutlaka görmeniz gereken yerler şunlardır:

Prenslik Sarayı: Başkent Monaco Ville’de yer alan sarayda prens ve aileleri ikamet eder. Görkemiyle göz kamaştıran sarayda Akdeniz ve Avrupa mimari esintileri hakimdir. Sarayda yaşam devam ettiğinde ziyarete kapalıdır. Yalnızca dışarıdan farklı açılardan sarayı görmek mümkün.

Oceanographic Museum: Monako’nun en çok ziyaret edilen müzesi olan Oşinografi müzesi, deniz bilimleri müzesidir ve prensin deniz tutkusu ile hayata geçirilen yerlerden biridir. Müzede deniz araçları, gemi modelleri, deniz atı, silah, top, balina ve deniz kaplumbağası iskeletleri sergilenir.

Monako Katedrali: Monako’nun en eski ibadethalerinden biri olan Monako Katedrali, özellikle mimarisi ile ülkenin en dikkat çeken yapıları arasında yer alır. Stili ile göz kamaştıran katedral içinde yer alan farklı vitray detaylar da görülmeye değer unsurlar arasındadır.

Prens Rainier Klasik Otomobil Koleksiyonu: Bu koleksiyon prens Rainer’in şahsi otomobillerinden oluşmaktadır. Müzede 120’den fazla otomobil bulunur ve her biri görülmeye değerdir.

Monaco Ville Şehir Turu: Monaco Ville, birbirinden renkli ve şık sokakları ile hoş bir gezinti yapmak için uygun yerlerden biridir. Ayrıca şehrin önemli simgelerini de bu turda görme imkanı sunar.

Monako’ya Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler

Monako turu için özellikle ülkedeki etkinlik takvimine göz atmak gerekir. Ülkede düzenlenen renkli festivaller ve Formula 1 yarışlarına denk gelmek ziyaretçileri mutlu edecek etkinlikler arasındadır. Ayrıca ülke lüks yaşantısı ve zevki ile ünlü olduğundan gün içinde ya da geze gezmesine giderken mutlaka lüks ve şık kıyafetler tercih edilir. Sizler de bu tura çıkmadan önce valizinize fazlasıyla şık kıyafetler eklemeyi unutmayın. Monako’da pek çok mekanda kredi kartı kullanılmaz. Bundan dolayı ülkeye giderken mutlaka ceplerde nakit para bulunmalıdır.

Monako’da Konaklama

Monako zengin ve lüks bir ülke olduğu için burada pansiyon ya da apart gibi konaklama alternatifleri bulmak zordur. Monako otelleri, oldukça lüks ve zevk sahibi konaklama alternatifleridir. Ülke fazlasıyla küçük olduğundan buradaki otellerin de birçoğu hoş manzaralara ev sahipliği yapmakta. Aynı zamanda turistler ya da zenginlerin de uğrak noktası olduğu için Monako otelleri oldukça ülkede fazladır.

Monako’ya Nasıl Gidilir?

Öncelikle ülkeye gitmeden önce Monako vizesi almak gerekir. Ülke vizeye tabidir. Monako’ya Türkiye’den direkt uçuş bulunmaz. Bundan dolayı Monako uçak bileti de direkt satışı yapılan bir bilet değildir. Aktarmalı uçuşlar yaparak ülkeye giriş sağlanır. Ülkede yalnızca Monte Carlo’da havaalanı bulunur. Buraya da civardaki ülkelerden uçuşlar gerçekleşir. Özellikle Fransa ve İsviçre’den ülkeye aktarmalı uçuşlar yapmak mümkün. Ayrıca Monako’da bulunan heliporta gün içinde yüzlerce helikopter uçuşu gerçekleşir. Monako’ya Fransa Nice’ten tren ile de ulaşım sağlanır.

Lüksün başkenti Monako gezisine çıkarak yeni adresler keşfetmeye ve şehrin ihtişamına yakından şahit olmaya ne dersiniz?