Müze Kart Nedir ve Nasıl Alınır? Müze Kart Almanın Avantajları

Coral Travel

Müze kart, belirli bir alan veya ağ içindeki çeşitli müzelere, galerilere ve kültür kurumlarına erişim sağlayan bir geçiş kolaylığı veya üyelik olarak tanımlanabilir. Bu kartlar genellikle sabit bir fiyat karşılığında satın alınır ve bir hafta, bir ay veya bir yıl gibi belirli bir süre boyunca katılımcı müzelere sınırsız giriş imkanı sunar. Müze Kart keşfetmek istediğiniz yerler için her seferinde ayrı bilet almak zorunda kalmadan birden fazla kültürel alanı görebilmeniz için harika bir yol olabilir, bu da müzelere sık sık gidenler için uygun maliyetin yanı sıra, daha hızlı ve kolay erişim avantajı sağlar.

Müze Kart Nedir?

Müze Kart Türkiye, ülke genelinde çok sayıda müze ve tarihi mekana erişim imkanı sağlayan bir karttır. Türkiye'nin zengin kültürel mirasının daha kolay ve uygun maliyetle keşfedilmesini kolaylaştırmak amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından uygulamaya konulmuştur.

Museum Pass Türkiye olarak da anılan Müze Kart, ziyaretçilerin bilet kuyruğunda beklemeden veya bireysel bilet satın almadan çeşitli müzelere ve arkeolojik alanlara erişmesine olanak tanır. İstanbul, Ankara, İzmir, Kapadokya, Efes gibi dünyaca bilinen önemli arkeolojik alanların yanı sıra, Türkiye'nin farklı bölgelerindeki birçok önemli tarihi, kültürel, turistik mekanı kapsar.

Kart belirli müzelerden, turist danışma ofislerinden ve çevrimiçi platformlarda satın alınabilir. Genellikle ziyaretçilerin seçebileceği üç günlük veya yedi günlük geçiş gibi farklı süreler sunar. Museum Pass Türkiye sahipleri, bilet süreleri boyunca, Museum Pass sistemine dahil olan müze ve ören yerlerine herhangi bir ek ücret ödemeden giriş yapabilirler. Bu geçiş, tarih ve sanat meraklısı müze kart sahiplerine kolaylık ve tasarruf sağlamanın yanı sıra, onları Türkiye'nin tarihi ve kültürel mekanlarını daha kapsamlı keşfetmeye teşvik eder. Arkeolojik alanlar, müzeler ve görülecek yerler de dahil olmak üzere birçok ilgi çekici yeri kapsar, Türkiye'nin zengin tarihi mirasını merak eden turistler ve gezginler için de önemli bir alternatif haline gelmiştir.

Müze Kart Çeşitleri

Farklı özellik ve fiyatlara sahip müze kartlar, genellikle bölgesel olarak ayrılmıştır. Museum Pass İstanbul, Museum Pass Akdeniz (Museum Pass The Mediterranean) ve Museum Pass Ege (Museum Pass The Aegean), Museum Pass Kapadokya (Museum Pass Cappadocia) olarak çeşitlendirilen ve en fazla talep gören kartlardan başka, hemen her müze ve ören yerinde geçerli olan Museum Pass Türkiye ile çok daha fazla tarihi ve kültürel mekan ziyaret edilebilir.

Museum Pass Türkiye

Museum Pass Türkiye ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı 300'ün üzerinde müze ve ören yerinde; bunlara ilaveten Milli Saraylara geçerlidir. Museum Pass Türkiye kartınız ilk kullandığınız günden itibaren 15 gün süreyle geçerlidir.

Museum Pass İstanbul

Keyifli bir tarih yolculuğu sunan Museum Pass İstanbul ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı İstanbul'daki 13 müzeyi ve Milli Sarayları keşfe çıkabilirsiniz.

Museum Pass İstanbul limitli süreyle kullanabileceğiniz bir karttır ve müze veya ören yerine ilk girişinizden itibaren 5 gün süreyle geçerlidir. Museum Pass İstanbul satın almak için Kültür ve Turizm Bakanlığı internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Museum Pass Akdeniz (Museum Pass The Mediterranean) Nedir?

Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı, 7 gün boyunca keyifli bir tarih yolculuğu sunan Akdeniz Müze Kartı ile Antalya, Mersin, Adana ve Denizli illerindeki 40'ı aşkın müze ve tarihi mekanı yakından incelebilirsiniz. Museum Pass Akdeniz, geçişe dahil olan her müze veya tarihi mekana sınırsız giriş hakkı değil, maalesef tek bir giriş hakkı verir. Bu nedenle haklarınızı dikkatli bir şekilde kullanmanız gerekir.

Museum Pass Akdeniz satış noktalarına buradan ulaşabilirsiniz.

Museum Pass Ege (Museum Pass The Aegean) Nedir?

7 günlük keyifli bir tarih yolculuğu sunan Müze Geçiş Ege ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı İzmir, Aydın, Muğla ve Denizli illerindeki 40'ı aşkın müze ve tarihi mekanı ziyaret edebilirsiniz.

Museum Pass Ege, müze veya ören yerine ilk girişinizden itibaren 7 gün geçerlidir. Museum Pass Ege kartınızı belirtilen satış noktalarından alabilirsiniz.

Müze Kart Ne İşe Yarar?

Tarih, sanat ve kültür meraklıları için kaçırılmayacak pek çok olanağı bir arada sunan Müze Kart, sıra beklemeden ören yerine giriş, bilet almadan ziyaret ya da tek ücretle farklı mekanları gezebilme gibi pek çok ayrıcalık sunar. Bir yıl süreyle geçerli olan bu kart, 300'den fazla tarihi mekana, saraya ve ikonik simge yapıya bireysel ücret ödemeden giriş yapmanızı sağlar.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Milli Saraylar ve Çanakkale Bölge Başkanlığı'na bağlı Müze Kart ile yıl boyunca 350'nin üzerinde müze ve ören yerini keşfedebilirsiniz. Antik çağlardan kalma mimari harikalara ve gündelik nesnelere daha yakından bakmanıza olanak tanıyan müze kart ile sürükleyici deneyimin bir parçası olabilirsiniz.

Siz de Müze Kart satın alarak zamansız keşiflere çıkabilirsiniz.

Müze Kart Nasıl Alınır?

Şehirlerde bulunan Müze Kart satış noktalarından ya da ziyaret etmek istediğiniz müzelerin bilet gişesinden temin edebilirsiniz. Kart satış noktalarının yerini bulmak için Müze Kart web sitesini ziyaret ederek, kartınızı nereden temin edeceğinizi görüntüleyebilirsiniz. Kart sahibi olmak için TC kimlik kartı, pasaport veya ehliyet gibi fotoğraflı bir kimlik belgesi ibraz etmeniz yeterlidir. Belgeler sisteme yüklendikten sonra dakikalar içerisinde Müze Kart’ınızı alabilirsiniz.

Alternatif olarak on-line form doldurup, kredi kartınızla ödeme yaparak Müze Kart sahibi olabilirsiniz. "Türkiye Müzeleri" uygulaması üzerinden online üyelik oluşturmak ve alınan kodu kullanarak müze kapılarından anında giriş yapmak da mümkündür.

Kimler Müze Kart Alabilir?

Müze Kart; Türk vatandaşları, 5203 sayılı Kanun kapsamındaki Mavi Kart sahipleri, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşları ile Türkiye'de yabancı kimlik numarası kullanarak ikamet eden kişiler tarafından alınabilir.

Ülkemizdeki ortaöğretim kurumlarında kayıtlı yabancı uyruklu öğrenciler ile yükseköğretim kurumlarında önlisans, lisans ve yüksek lisans programlarına devam eden yabancı öğrenciler için müze kart çıkarma işlemi de oldukça hızlı ve kolaydır. Kart çıkartmak isteyenlerin öğrenci kimliklerini ibraz etmeleri halinde indirimli müze kart öğrenci fiyatları üzerinden işlem yapılır.

Türkiye'deki yabancı misyon ve temsilciliklerde diplomatik statüde görev yapan kişilere, eş ve çocuklarına ise satış noktalarından diplomatik Müze Kart düzenlenir.

Konuyla ilgili daha detaylı bilgiye Kültür ve Turizm Bakanlığı üzerinden ulaşabilirsiniz.

Müze Kart Nasıl Kullanılır?

Müze Kart kişiye özeldir ve kart sahibinden başka birinin kullanması yasaklanmıştır. Kart başvurusu sırasında kimlikle fotoğraf bilgileri kaydedilir ve böylece kart sahipleri dışındaki kişilerin kullanması engellenmiş olur. İzinsiz kullanıma yönelik herhangi bir girişim olduğunda, yetkili personelin karta el koyma hakkı vardır. İzinsiz ya da kötüye kullanımı devam ettirenlerin yeni kart alması 1 yıl süreyle yasaklanır.

Müze Kart Nerelerde Geçerlidir?

Topkapı Sarayı Müzesi

Ayasofya Müzesi

Fethiye Müzesi

Hisarlar Müzesi (Rumeli Hisarı)

Galata Mevlevihanesi Müzesi

Kariye Müzesi

İstanbul Arkeoloji Müzesi

Türbeler Müzesi

Büyük Saray Mozaikleri Müzesi

Adam Mickiewicz Müzesi

İslam Bilim ve Teknoloji Merkezi Müzesi

Türk ve İslam Eserleri Müzesi

Detaylı bilgi için Müze ve Örenyerleri ücretleri sayfasına göz atabilirsiniz.

Müze Kart Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

Sınırsız Erişim

Müze kartı, birçok kültür kurumunun kapısını açan altın anahtardır. Başlıca faydası, müze ve galeri ağına engelsiz erişim sunmasıdır. Artık bireysel bilet satın alma veya giriş ücretlerine bağlı olmayan bu kartların sahipleri, finansal kısıtlamalar olmadan çeşitli koleksiyonların zenginliğini özümseyerek sergiler arasında özgürce dolaşabilir. Bu özgürlük ziyaretçilerin özgün bir müze deneyimi yaşamasını sağlar.

Maliyet Etkinliği

Kesintisiz giriş kolaylığının ötesinde, müze kartın mali avantajı da göz ardı edilemez. Sık sık müzeye gidenler veya zenginleştirici geziler arayan aileler için bu kartların akıllı bir yatırım olduğu aşikardır. Tek bir ödemeyle, çok sayıda kuruluşa uzun süreli erişim imkanı sağlar. Her ziyaret için ayrı bilet satın almakla karşılaştırıldığında, müze kart tasarruf etmenize yardımcı olur. Ekonomik fizibilite, daha sık ziyaretler için fırsat sunarken, kültürel olanaklara katılımı teşvik eder.

Esneklik ve Kolaylık

Müze kartın çok yönlülüğü onun çekiciliğini artırır. Kültürel deneyimleri kişisel tercihlere ve programlara göre uyarlama esnekliği sağlar. İster antik eserler arasında keyifli bir gezinti, ister çağdaş sanata bir yolculuk, ister bilimsel harikaların keşfi olsun, kart sahipleri müze ziyaretlerini ilgi alanlarına göre düzenleme özgürlüğüne sahiptir. Üstelik bu kartlar genellikle öncelikli erişim, özel sergiler veya eğitim programları gibi genel deneyimi güçlendiren ek avantajlar da içerir.

Kültür ve Sanata Olan İlgiyi Artırması

Müze kartları, sanata ve bilime yönelik takdirin geliştirilmesinde çok önemli bir rol oynar. Çeşitli sergi ve koleksiyonlara kolay erişim sağlayarak farklı kültürler, tarihler ve sanatsal hareketler hakkında daha derin bir anlayışa katkıda bulunurlar. Bu sergi sadece bakış açılarını genişletmekle kalmaz, aynı zamanda her yaştan ziyaretçiler arasında merakı ve eleştirel düşünmeyi tetikleyerek toplumsal meseleler hakkında diyaloğu ve düşünmeyi teşvik eder.

Sanat Müzesi Üyeliği olarak da bilinen müze kartı, birçok müze ve galerinin sunduğu özel bir geçiş veya üyelik kartıdır. Ziyaretçilerin müzenin sergilerine, koleksiyonlarına, özel etkinliklerine ve hatta bazen özel avantajlara sınırsız erişmesine olanak tanır.

Müze kartla müzeyi kendi hızınızda keşfedebilir, üyelik süresi boyunca istediğiniz sıklıkta geri dönebilir ve ücretsiz giriş, sesli rehberlerde veya ürünlerde indirimler, yeni sergilere öncelikli erişim, üye girişi, özel etkinlikler gibi çeşitli avantajlarından yararlanabilirsiniz. Sanat ve tarih meraklılarına, müze gezilerinden hoşlananlara ve kent belleğini keşfetmek isteyenlere uygun maliyetli bir çözüm sunan müze kartın spesifik avantajları ya da maliyeti kuruma ve lokasyona göre değişiklik gösterebilir.

Müze Kartı Ücretsiz Alma Şartları Nelerdir?

Müze Kart, aşağıdaki kriterleri karşılayan kişilere ücretsiz olarak sunulur:

  • 18 yaşını doldurmamış Türk vatandaşları ve bu yaş grubundaki refakatçi öğretmenler,
  • Şehitler, gaziler ve bunların eşleri ve çocukları,
  • 65 yaş ve üzeri tüm Türk vatandaşları,
  • Askere alınan askerler,
  • Basın kimlik kartı sahipleri,
  • 0-12 yaş arası yabancı çocuklar,
  • Engelli Türk vatandaşları ve refakatçisi,
  • ICOM, ICOMOS ve UNESCO kartı sahipleri,
  • Seyahat acentalarının sahipleri veya yöneticileri,
  • Kültür ve Turizm Bakanlığı onaylı nitelikli turist rehberleri,
  • Kültür ve Turizm Bakanlığı personeli, emekliler ve aileleri müze karttan ücretsiz olarak yararlanabilir.

Müze Kart Fiyatları Ne Kadardır?

Müze Kart'ın Topkapı Sarayı'nın Harem Bölümü, Aya İrini Anıtı, Beykoz Cam Müzesi, Efes Arkeolojik Alanı içindeki Yamaçevler, Göreme Açık Hava Müzesi içindeki Karanlık Kilise, Sedir Adası gibi belirli bölümler için geçerli olmadığını lütfen unutmayın. Sinema Müzesi ve Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi bünyesindeki Serçe Limanı Cam Batığı Sergi Salonu için de yine ekstra ücret talep edilir.

2024 yılında farklı bölgelerdeki çeşitli tarihi yerler ve müzeler için mevcut olan çeşitli biletlerin bir listesi aşağıdaki gibidir:

Adana Arkeoloji Müzesi E-Bilet: 100 TL

Adıyaman Nemrut Örenyeri E-Bilet: 240 TL

Afyonkarahisar Müzesi E-Bilet: 90 TL

Aksaray Ihlara Vadisi E-Bilet: 330 TL

Alanya Kalesi E-Bilet: 280 TL

Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi E-Bilet: 280 TL

Ankara Cumhuriyet Müzesi E-Bilet: 125 TL

Antalya Myra Örenyeri E-Bilet: 300 TL

Antalya Müzesi E-Bilet: 340 TL

Antalya Olympos Örenyeri E-Bileti: 220 TL

Antalya Patara Örenyeri E-Bilet: 340 TL

Antalya Phaselis Örenyeri E-Bilet: 220 TL

Aydın Afrodisias Müzesi Ve Örenyeri E-Bilet: 280 TL

Aydın Didim Apollon Tapınağı E-Bilet: 130 TL

Antalya Aziz St. Nicolas E-Bilet: 390 TL

Burdur Sagalassos Örenyeri E-Bilet: 170 TL

Denizli Laodikeia Örenyeri E-Bilet: 280 TL

Nevşehir Derinkuyu Yeraltı Şehri E-Bilet: 300 TL

Diyarbakir Arkeoloji Müzesi E-Bilet: 70 TL

Çanakkale Assos Örenyeri E-Bilet: 250 TL

İstanbul Galata Kulesi Müzesi E-Bilet: 650 TL

Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi E-Bilet: 280 TL

İstanbul Arkeoloji Müzesi E-Bilet: 340 TL

İstanbul Galata Mevlevihanesi Müzesi E-Bilet: 150 TL

İstanbul İslam Bilim ve Tek. Tarihi Müzesi E-Bile: T210 TL

İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi E-Bilet: 390 TL

İzmir Agora Örenyeri E-Bilet: 130 TL

İzmir Bergama Akropol Örenyeri E-Bileti: 340 TL

İzmir Bergama Asklepion Örenyeri E-Bileti: 300 TL

İzmir Efes Müzesi E-Bilet: 220 TL

İzmir Efes Yamaçevler E-Bilet 320 : TL

İzmir Efes Örenyeri E-Bilet: 700 TL

İzmir St.Jean Örenyeri E-Bilet: 130 TL

İzmir Çeşme Müzesi E-Bilet: 130 TL

Kars Ani Ören Yeri: 180 TL

İstanbul Kız Kulesi E-Bileti: 550 TL

Mersin Silifke Cennet Cehennem Obrukları E-Bilet: 290 TL

Aydın Milet Örenyeri E-Bilet: 130 TL

Muğla Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi E-Bilet: 450 TL

Muğla Marmaris Knidos Örenyeri E-Bilet: 100 TL

Muğla Marmaris Müzesi E-Bilet: 130 TL

Nevşehir Göreme Karanlık Kilise E-Bilet: 130 TL

Nevşehir Göreme Örenyeri E-Bilet: 480 TL

Nevşehir Kaymaklı Yeraltı Şehri E-Bilet: 300 TL

Nevşehir Özkonak Yeraltı Şehri E-Bilet: 130 TL

Denizli Pamukkale Örenyeri Ve Arkeoloji E-Bilet: 700 TL

Antalya Perge Örenyeri E-Bilet: 250 TL

Sinop Tarihi Cezaevi E-Bilet: 140 TL

Şanlıurfa Göbeklitepe Örenyeri Canlandırma Merkezi E-Bilet: 70 TL

Şanlıurfa Göbeklitepe Örenyeri E-Bilet: 450 TL

Trabzon Sümela Manastırı E-Bilet: 450 TL

Van Akdamar Anıt Müzesi E-Bilet: 290 TL

Siz de her köşesinde tarihi bir güzelliğin yer aldığı ülkemizde insanlığın uzun yolculuğuna tanıklık etmek ya da köklerinizin izini sürmek isterseniz Müze Kart’ın imkanlarından yararlanabilirsiniz. Dilerseniz sevdiklerinize de hediye edebilir, keyifli bir tatil planı için hazırlıklara başlayabilirsiniz.