Boğaz'ın İncisi Ortaköy'de Gezilecek Yerlerin Listesi!

Coral Travel

İstanbul Boğazı’nın incisi olan Ortaköy, Beşiktaş ilçesi sınırları içerisinde yer alan bir mahalledir. Boğaz’ın Avrupa yakası tarafında deniz kıyısındaki Ortaköy, birçok yönüyle İstanbul simgeleri arasında gösterilir. Boğaz ve deniz manzarası, tarihi yapıları, kültürel zenginlikleri ile Ortaköy, her gün yerli ve yabancı ziyaretçilerini ağırlar.

Dünyanın her yerinde bilinen ve merak edilen bu güzel semt, İstanbul turları içinde mutlaka gezilmesi gereken yerlerdendir. Yerli yabancı turistlerin İstanbul gezilerini zenginleştiren birçok detaya sahip olan Ortaköy, İstanbul’da arkadaşlarla gezilecek yerler dendiğinde de ilk akla gelen lokasyonlardan biridir.

Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan Ortaköy, en parlak dönemlerini Osmanlı İmparatorluğu döneminde yaşadı. Özellikle Kanuni Sultan Süleyman’ın padişahlığı zamanında Ortaköy bölgesine birçok eser kazandırılmıştır.

Ortaköy tarihsel yapıları, dini mekanlarıyla da dünya çapında adından söz ettiren ve bilinen bir İstanbul mahallesidir. Dünyada eşine ve benzerine çok sık rastlanmayacak şekilde Ortaköy’de, cami, kilise ve sinagog birbirine oldukça yakın bir konumdadır. Bu da bölgeyi özgünleştiren ve değerini artıran detaylar arasında yer alır.

Gece hayatı ve gün içerisindeki kalabalığıyla oldukça hareketli bir bölge olan Ortaköy gece kulüpleri, eğlence mekanları, şık restoranları, alışveriş yerleri, kafeleri ile tam bir cazibe merkezidir. İstanbul’un en popüler lokasyonlarından Ortaköy gezilecek yerler bakımından da ziyaretçilerine bol alternatifli deneyimler sunar.

Ortaköy’de Gezilecek Yerler

Ortaköy’de gezilecek yerler listesi yaparken birbirinden özel ve ilgi çekici yapılar arasından seçim yapmak gerekir. İstanbul Boğazı kıyısındaki konumu itibariyle de Ortaköy, birçok farklı etkinlik için elverişlidir. Dilerseniz boğaz kenarında çay içebilir; büyüleyici deniz, iskele ve boğaz manzarasında fotoğraf çekebilirsiniz. Ortaköy’de yapılacaklar konusunda her misafir için mutlaka bir seçenek mevcuttur.

Bölgedeki minik dükkanlarda yapılan lezzetli waffleların tadına bakmak da atlanmaması gereken detayların başını çeker. Sahile inerken sıralı bir şekilde ziyaretçileri karşılayan wafflecılar, hiç aklınızda yokken bile iştah kabartan kokusuyla sizi dükkanların önüne çeker. Ortaköy Meydanı’ndaki mekanlardan birinde Boğaz Köprüsü’nün altından geçen gemileri izleyerek güzel bir çay içmek Ortaköy’de yapılacaklar listesinde mutlaka olmalıdır. Ortaköy’de gezilecek yerler ile şehri ziyarete gelen misafirlerinize unutulmaz bir İstanbul deneyimi yaşatabilirsiniz. Hafta sonu İstanbul’da yapılacak aktiviteler içinde Ortaköy’ü listenin en üst sıralarına alabilirsiniz.

  • Ortaköy Meydanı

Ortaköy Meydanı, sadece Beşiktaş ilçesinin değil İstanbul’un en önemli turistik merkezidir. Boğaz Köprüsü’nün eşsiz boğaz manzarası, her mevsim ayrı güzellikler sunan dokusu ile Ortaköy Meydanı, İstanbul’un birçok özelliğini bir arada sunar.  Meydan, ünlü Ortaköy wafflecıları, kumpircileri ile ziyaretçilerine bölgeye ait lezzetleri tatma imkanı verir. Ayrıca hediyelik eşya dükkanları ortamın coşkusuna ayak uydurur. Ortaköy Meydanı cami, kilise ve sinagogun bir arada olduğu dünyanın ender bölgelerinden biridir. Farklı dini inançların ibadethanelerinin semtte bir arada yer alması, Ortaköy Meydanı’nın her gün binlerce ziyaretçi ağırlamasının etkenleri arasındadır. Ortaköy Meydanı’nda yer alan işletmelerde ya da bir bank üzerinde oturup boğaz havası eşliğinde içeceklerinizi yudumlamak Ortaköy  deneyimleri arasında en popüler aktivitelerden biridir.

  • Ortaköy Cami (Mecidiye Cami)

Bilinen adıyla Ortaköy Cami, sadece semtin değil İstanbul’un ve hatta Türkiye’nin en önemli simgelerinden biridir.  Ortaköy denilince ilk akla gelen boğaz manzaralı konumu ve mimari yapısı ile Ortaköy Camii, 19. yüzyılda Sultan Abdülmecit tarafından yaptırılmıştır. Ortaköy Camii’nin en dikkat çeken özelliği İstanbul’un en güzel manzarasına ev sahipliği yapması ve denizin üzerinde duruyormuş izlenimi oluşturmasıdır.

İstanbul, cami konusunda sayısız güzelliğe sahip bir şehirdir. Ortaköy Cami de şehrin en güzel, en dikkat çeken camileri arasında yer alır. Caminin mimarisine bakıldığında neo klasik ve neo barok tarzlar göze çarpar. Her bir detayı ile ince bir işçiliğe sahip olan cami, turistler tarafından ilgiyle ziyaret edilir.

Ortaköy Cami, kendine özgü mimari detayları ile İstanbul’u ölümsüzleştiren en güzel fotoğraf karelerinde baş roldedir. Fotoğraf çekmeyi sevenlerin de uğrak noktalarından olan Ortaköy Cami, Boğaz Köprüsü’nün de aynı kadrajda olduğu eşsiz fotoğraf karelerini süsler.

  • Esma Sultan Yalısı

Ortaköy’ün emsalsiz yapılarından biri olan Esma Sultan Yalısı, semtin simgeleri arasında yer alır. Ortaköy’de mutlaka görülmesi gereken yapılardan Esma Sultan Yalısı’nın tarihi dokusu ve kültürel özellikleri semtin ambiyansına canlı bir katkı sağlar. Yalı, Ortaköy Cami yanında bulunur. Neo klasik mimari yapıya sahip olan Esma Sultan Yalısı, Osmanlı döneminde 1800’lü yıllarda yaşamış olan en önemli mimarlarından biri olan Ermeni asıllı mimar Sarkis Balyan tarafından yapılmıştır. 1975 yılında büyük bir yangın felaketinin yaşandığı Esma Sultan Yalısı, uzun yıllar metruk bir bina olarak kalmıştır. Tarih boyunca oldukça farklı amaçlarla kullanılan Esma Sultan Yalısı, bir otel zinciri tarafından satın alınarak restore edilmiştir.

Günümüzde kafe ve restoran olarak da hizmet veren Esma Sultan Yalısı’nın ilgili bölümleri cam ve çelik ile kapatılarak çeşitli konferans ve davetlere ev sahipliği yapar.

  • Aya Fokas Kilisesi

Ortaköy’de dini açıdan önem arz eden yapılardan biri olan Aya Fokas (Agios Fokas) Kilisesi, Bizanslılar döneminde yapılmış bir kilisedir. Kilisenin en dikkat çeken özellikleri arasında büyük çan kulesi bulunur. Oldukça büyük bir avlusu, çan kulesi, mimari ve dini niteliği ile Aya Fokas Kilisesi, turistler tarafından ilgiyle ziyaret edilen yerlerden biridir. Tarih ve kültür tutkunu kişilerin de uğrak noktası olan kilise, günümüzde Bizanslılardan kalma eserler arasında yer alır. Ortaköy’ün dini ve sanatsal yapısına katkıda bulunan Aya Fokas Kilisesi, turistlerin yanı sıra semti tanımak isteyip keşfe çıkanlar için de ziyaret edilmesi gereken yapılar arasındadır.

  • Ortaköy Pazarı

Hediyelik eşya, el işçiliği süsler, danteller ve daha pek çok şey ile süslü Ortaköy Pazarı, perşembe ve cumartesi günleri açıktır. Bu günlerde Ortaköy’e sadece pazarı ziyaret etmek ve alışveriş yapmak için gidenler sayıca fazladır. Bir diğer adıyla Sosyete Pazarı olarak da bilinen İstanbul’daki diğer pazarlara nazaran daha küçük olmasına karşın ilginin her zaman yüksek olduğu bir alışveriş noktasıdır. Ortaköy Pazarı, kurulduğu günler semti daha da hareketlendiren lokasyonlar arasındadır. Birbirinden şık ve dikkat çeken ürünlerin satıldığı bu pazarda, özellikle hediyelik eşya bakımından oldukça çeşitli ve zengin ürünler yer alır. Çantalar, şapkalar, takılar gibi şık aksesuarların da olduğu pazar özellikle turistler tarafından ilgiyle gezilir.

  • Etz Ahayim Sinagogu

Ortaköy’ün dini ve kültürel dokusunu oluşturan yapılar arasında yer alan Etz Ahayim Sinagogu, bölgede turistlerin ilgi odağıdır. İstanbul’daki üç önemli sinagogdan biri olan Etz Ahayim Sinagogu’nun Türkçe kelime anlamı hayat ağacıdır. İnşa edildiği tarihe ilişkin kesin ve net bilgilere ulaşılamayan Etz Ahayim Sinagogu’nun 1.400’lü yıllarda yapıldığı kabul edilir. Etz Ahayim Sinagogu, Ortaköy’ün tarihi mirasları arasında gösterilen ve bölgeye değer katan yapılarından biridir.

  • Çırağan Caddesi

İstanbul’un en popüler ve tarihi yürüyüş lokasyonlarından biri olan Çırağan Caddesi, adını Çırağan Sarayı’ndan alır. Yaklaşık bir buçuk kilometre (1.550 metre) uzunluğa sahip olan Çırağan Caddesi, Ortaköy’den Beşiktaş’a kadar uzanır. Çırağan Caddesi’ni özel ve ilgi çekici kılan niteliklerinin başında, sizi şehrin karmaşasından uzakta tarihi bir yolculuğa çıkarması sayılabilir. Cadde’nin sağ ve sol taraflarında binlerce yıllık kavak ağaçlarının varlığı ve bu ağaçların gölgesi eşliğinde Çırağan Caddesi turuna çıkmak Ortaköy’de yapılacaklar listesinin en başında yer almayı fazlasıyla hak eden bir etkinliktir.

Çırağan Caddesi, tek başınıza müzik dinleyerek yürüyüş yaparken bile keyif alabileceğiniz İstanbul’un merkezlerinden biridir. Çırağan Caddesi boyunca İstanbul ile özdeşleşen önemli yapıları keşfedebilirsiniz.  Çırağan Sarayı, Eski Adliye Binası, Bahçeşehir Üniversitesi Beşiktaş Yerleşkesi, günümüzde otel olarak işletilen Atik Paşa Sarayı, Galatasaray Üniversitesi, Kabataş Erkek Lisesi, Çırağan Caddesi üzerinde bulunan önemli yapılardandır.

  • Çırağan Sarayı

İstanbul’un simgesi ve önemli sarayları arasında yer alan Çırağan Sarayı, Ortaköy’den Beşiktaş’a kadar uzanan Çırağan Caddesi üzerinde yer alan gösterişli ve tarihi bir yapıdır. Saray 17. yüzyılda Kazancıoğlu Bahçeleri olarak bilinirdi. Lale Devri döneminde İstanbul’da artan eğlence ve popüler kültür anlayışı ile bölgede pek çok yalı inşa edilmiştir. Çırağan Sarayı da bu düşünce ile ortaya çıkmış yapılardan biridir.

Çırağan Sarayı deniz kenarında nefes kesen bir manzara eşliğinde varlığını gösterir. Günümüzde pek çok konser, davet, düğün, toplantı gibi etkinliklere ev sahipliği yapan saray, nadide mobilyalar ile süslenmiş şık bir dekorasyona sahiptir. Özellikle mobilyalarda sedef ve altın yaldız işlemeli detaylar göze çarpar. İhtişamıyla insanı büyüleyen yapının, bahçesi özellikle boğaz havası solumak için birebirdir. Kültürel ve tarihi yapı gezmeyi sevenlerin uğrak noktalarından olan Çırağan Sarayı turistlerin de görmek istediği yerler arasında yer alır.

  • Hatice Sultan Yalısı

Boğaz kenarında yer alan önemli ve dikkat çeken yalılardan biri de Hatice Sultan Yalısı’dır. Bu yalı Ortaköy’de gezilecek yerler listesi içinde mutlaka bulunmalıdır. Hatice Sultan Yalısı zamanında 6 sultana ev sahipliği yapmıştır. Beşiktaş, Ortaköy bölgesinde özellikle 1980’li yıllarda çıkan yangınlarda birçok yalı ve yapı zarar görmüştür. Hatice Sultan Yalısı, yangınlara rağmen ayakta kalmayı başaran ve günümüze ulaşmayı başaran tek yalıdır. V. Murat’ın kızı Hatice Sultan için inşa edilen Hatice Sultan Yalısı, tarih boyunca yetimhane ve ilkokul olarak faaliyet göstermiştir. 1972 yılında Yüzme İhtisas Kulübüne tahsis edilen Hatice Sultan Yalısı’nın bahçesine orijinal mimarisinde yer almayan bir havuz eklenmiştir.

  • Feriye Sarayı

Çırağan Caddesi üzerinde yer alan mimari eserlerden biri olan Feriye Sarayı, Sultan Abdülaziz’in kızı Feriye Sultan için inşa edilmiştir. Feriye Sarayı, orijinal binasına ek olarak inşa edilen diğer küçük saraylar nedeniyle Feriye Sarayları olarak da bilinir. Denizin hemen kenarında üç ana binadan oluşan Feriye Sarayı’nın arka bahçesinde de Osmanlı’nın farklı dönemlerinde inşa edilen yapılar bulunur. Kabataş Erkek Lisesi ile Galatasaray Üniversitesi gibi Türkiye’nin en güzide ve köklü eğitim kurumlarının binaları da Feriye Sarayları kapsamında değerlendirilir.

  • Fehime Sultan Yalısı

Boğaz’ın en güzel yalıları arasında yer alan Fehime Sultan Yalısı, Gazi Osman Paşa Yalısı olarak da bilinir. İnşa edildikten sonra V. Murat’ın kızı Fehime Sultan’a hediye edilen Gazi Osman Paşa Yalısı, sonrasında Fehime Sultan Yalısı olarak anılır. Tarih boyunca birçok farklı amaca hizmet eden Fehime Sultan Yalısı, 1926 yılından itibaren uzunca bir süre yetimhane ve tütün deposu olarak faaliyet göstermiştir. Özgün ve şık tasarımı ile dikkat çeken Fehime Sultan Yalısı, neo-barok tarzda bir mimari eserdir. İhtişamlı görüntüsü ve tarihi geçmişi ile Ortaköy’de bulunan önemli yapılar arasında yer alır. Fehime Sultan Yalısı, İstanbul’da “altı hanım sultan sarayları” arasındadır. Fehime Sultan Yalısı, günümüzde otel olarak hizmet verirken birçok önemli etkinliğe de ev sahipliği yapar.

  • Tarihi Hüsrev Kethüda Hamamı

Hamamlar, Türk kültüründe önemli bir yerde sahiptir. Osmanlı döneminden kalma hamamlardan biri olan Hüsrev Kethüda Hamamı, her yıl Ortaköy’e uğrayan sayısız yerli yabancı misafir tarafından ziyaret edilir.

Şık mimarisi ve tasarımı ile tarihin izlerini taşıyan Hüsrev Kethüda Hamamı, bölgenin kültürel mirasları arasındadır. 1.550’li yıllarda Osmanlı ve Türk tarihinin en ünlü mimarlarından Mimar Sinan tarafından inşa edilmiştir. Mimar Sinan’ın ve Osmanlı Döneminin dikkat çeken örneklerinden Hüsrev Kethüda Hamamı, yüzyıllarca hamam olarak kullanıldıktan sonra 2017 yılından itibaren özel davet ve etkinlikler için ihtisas edilmeye başlamıştır.

  • Defterdar İbrahim Paşa Camii

Rengi ile dikkat çeken Defterdar İbrahim Paşa Cami, Ortaköy ile Kuruçeşme arasında yer alır. Denize sıfır bir alanda inşa edilen Defterdar İbrahim Paşa Cami, kot farkı nedeniyle yol seviyesinden aşağıdadır ve merdivenleri yapının şık mimarisini tamamlar. 1661 yılında Sandrazam Defterdar İbrahim Paşa tarafından inşa ettirilen camide, yoğun olarak ahşap işçiliğinin hakim olduğu görülür. Ortaköy’den Kuruçeşmeye’ye doğru yürürken yol üzerinde görülmesi gereken yapılar arasında olan Defterdar İbrahim Paşa Cami, mütevazi yapısı ile boğaz kıyısını süsleyen nadide eserlerden biridir.

  • Ortaköy İskelesi

İstanbul Boğazı’nda tekne turu yapmak için işletmelerin yoğun olduğu lokasyonlardan biri de Ortaköy İskelesi’dir. Ortaköy Cami yanında yer alan Ortaköy İskelesi, ziyaretçilerine gün boyu her saat başı Boğaz Köprüsü manzarası, enfes boğaz havası eşliğinde Ortaköy ve civarındaki güzellikleri denizden keşfedebilme imkanı sunar. Hafta sonu tek başınıza ya da sevdiklerinizle boğaz keyfi yapmak için ideal bir nokta olan Ortaköy İskelesi, boğazın mavi sularına açılan bir kapı rolündedir. Buradan başlayan turlar ile Ortaköy’ü geniş açıdan görebilir, sayısız tarihi ve kültürel mirası fotoğraf karelerinde ölümsüzleştirme imkanı yakalayabilirsiniz. Ortaköy’de yer alan yalılar, saraylar, önemli yapılar tekne turları ile deniz açısından izlenerek büyülü bir görüntü oluşturur.

  • Muhsinzade Mehmed Paşa Yalısı

Osmanlı dönemi sadrazamlarından Muhsinzade Mehmed Paşa tarafından inşa ettirilen yapı, dönemin ve İstanbul Boğazı’nın en büyük yalılarındandır. 1920 yılına kadar Muhsinzade Mehmed Paşa'nın soyunun ikamet ettiği yalı, zaman içerisinde bakımsızlıktan metruk bir yapıya dönüşmüştür. 1980'li yıllarda aile üyelerinin satışa çıkardığı Muhsinzade Mehmed Paşa Yalısı 2006 yılından bu yana otel olarak faaliyet göstermektedir.

  • Ortaköy Musevi Ortaokulu

Osmanlı döneminde Musevi cemaati için 1800 yıllarda kurulan, erkek ve kızlar için ayrı ayrı eğitim veren okulun birleştirilmesi amacıyla Ortaköy Musevi Ortaokulu inşa edilmiştir. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuyla birlikte İstanbul’daki Musevilere hizmet veren Ortaköy Musevi Ortaokulu, son öğrencisini 1971 yılında mezun ettikten sonra kapılarını kapatmıştır. Günümüze kadar ayakta kalan okul binası İstanbul’un tarihi yapıları listesinde yer alır.

İstanbul’un sayısız güzelliklerine ev sahipliği yapması bakımından Ortaköy, mutlaka gezilmesi gereken yerler arasında yer alır. Coral Travel’ın incelikle oluşturduğu İstanbul turlarına katılıp Ortaköy’ün eşsiz noktalarını keşfetmeye ne dersiniz?