Safranbolu Gezilecek Yerler: En Popüler 30+ Yer!

Coral Travel

Karadeniz Bölgesi şehirlerinden Karabük’ün bir ilçesi olan Safranbolu, tarihi ve turistik değerleri ile ülkede en çok ziyaret edilen ilçeler arasındadır. Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan Safranbolu, coğrafi konumu sebebiyle önemli ticari ve idari merkez olmuştur. İsmini bölgede fazlasıyla yetişen değerli bir baharat olan safrandan alan Safranbolu, 1994 yılından bu yana Unesco Dünya Mirasları listesindedir. Dört mevsimde de ayrı güzellikler sunan Safranbolu, bu yönüyle yılın her ayı yerli ve yabancı ziyaretçilerden ilgi görür.

Türk mimarisinin en özel örneklerinden tarihi evleri ile şehirde kartpostal gibi bir görünüme sahip olan ilçe, keyifli bir gezi düzenlemek ve tarihi dokuyu hissetmek için tercih edilecek yerlerden biridir.

Safranbolu’da Gezilecek Yerler

İlçede 2.000 adet tarihi Safranbolu evi vardır ve bunların 1.008 adedi tescil edilerek koruma altına alınmıştır. Ahşap evlerle dolu olan Safranbolu için açık hava müzesi demek doğru bir tabir olur. Safranbolu’da gezilecek yerler yalnızca tarihi ahşap Safranbolu evlerinden ibaret değildir. Her sokağından ayrı bir tarihi yolculuğa çıkabileceğiniz Safranbolu’da camiler, müzeler, kanyonlar ve diğer doğal güzellikleri de keşfedebilirsiniz. Safranbolu’da gezilecek yerler ile bölgeyi yakından tanımak ve kültürüne tanıklık etmek herkesi tarihsel bir yolculuğa çıkaracak özelliktedir.

  • Safranbolu Evleri

Sadece Safranbolu’nun değil Türkiye’nin turizm sembolleri arasında yer alan Safranbolu evlerinin dikkat çeken özellikleri yalnızca güzel görünmeleri değildir. Her ev manzarayı ve güneşi kapatmayacak şekilde inşa edilmiştir. Her biri birbirine yakın konumlanmış olsa da hiçbir ev yanındaki evin güneşini engellemez. Bu özellikleri ve konumu ile Türklerin yerleşimleri hakkında ciddi bilgiler verir. Bu evler ahşap işçiliğinin en dikkat çeken örnekleridir. Arnavut kaldırımlı sokaklarda yükselmeleri, sokakların renkli olması ve dokusu bölgedeki gezileri keyifli kılan detaylardandır. Safranbolu gezilecek yerler listesinde mutlaka bulunması gereken bir yerdir.

  • Kristal Cam Teras

Safranbolu’nun önemli kanyonlarından olan Tokatlı Kanyonu üzerinde yer alan Kristal Cam Teras, panaromik açıdan manzara seyri yapmak isteyenlerin uğrak noktalarındandır. Teras 80 metre yükseklikte bulunur. Doğa manzarasının yanı sıra devasa kaya duvarların görüntüsü ile de büyüleyen bir manzarayı kuş bakışı izleme fırsatı sunan Kristal cam teras, Safranbolu gezilecek yerler listesi dendiğinde ilk akla gelen yerlerden biridir. Teras Safranbolu merkez konumuna oldukça yakındır. Kışın kar manzaraları ile turistleri ağırlayan teras, yazın da sıcak gezilerde serinlemek için dinlenme noktası olarak dikkat çeker. Yeşilin her tonunu yakından görme imkanı sunan Kristal Cam Teras, Safranbolu’da manzara keyfi yapılacak önemli bir noktadır.

  • Hıdırlık Tepesi

Safranbolu gezilecek yerler listesinde mutlaka yer alması ve uğranılması gereken yerlerden birisi de Hıdırlık Tepesi’dir. Bu tepe Safranbolu manzarasını geniş açıdan izleme fırsatı sunar. Safranbolu’nun tarihi ve dikkat çeken evlerini seyredebileceğiniz Hıdırlık Tepesi, özellikle yaz mevsimlerinde yoğun bir şekilde yerli ve yabancı misafirlerini ağırlar. Hıdırlık Tepesi’nde yürüyüş yapmak, bölgede yapılacak en güzel aktiviteler arasındadır. Fotoğraf çekmeyi sevenlerin uğrak yerlerinden Hıdırlık Tepesi, özellikle gün batımı izlemek için şehrin en uygundur noktalarından biridir. Hıdırlık Tepesi’nden gün batımını izlerken bu anları muhteşem fotoğraf karelerinde ölümsüzleştirebilirsiniz. Safranbolu turu düzenleyenlerin listesinde sunmuş olduğu zengin görselliklerle Hıdırlık Tepesi mutlaka bulunmalıdır.

  • Eski Çarşı

Safranbolu’nun alışveriş merkezi olarak nitelendirebileceğimiz Eski Çarşı, yerli yabancı ziyaretçilerin mutlaka uğradığı ve hediyelik eşya aldığı tarihi bir açık hava AVM’sidir. Eski Çarşı, Arnavut kaldırımların oluşturduğu otantik havası ile dikkat çeker. Sağlı sollu dizilmiş pek çok hediyelik eşya dükkanının bulunduğu çarşı, kahve kokan mekanlarında oturup dinlenme imkanı da sunar. Tarihi atmosferin büyüleyici şahitliğine tanıklık eden çarşı Safranbolu’da mutlaka görülmesi gereken bir yerdir.

  • Tokatlı Kanyonu

Tokatlı Kanyonu, Safranbolu’da yer alan turistik kanyon olarak bilinir. Ülkenin de en güzel kanyonlarından olan Tokatlı, özellikle doğa yürüyüşü yapmayı sevenlerin uğrak noktalarından biridir. Yemyeşil manzarası ile fotoğraf tutkunlarını da kendine çeken Tokatlı Kanyonu’nun etrafında pek çok aktivite gerçekleştirilir. Piknik, kamp, yürüyüş, paintball sahaları ile Tokatlı Kanyonu hem turistik amaçlı hem de eğlenmek için mutlaka gidilmesi gereken bir adrestir.

  • İncekaya Su Kemeri

İncekaya Su Kemeri, Tokatlı Kanyonu’nda bulunan tarihi yapılardandır. İncekaya Su Kemeri, 17. yüzyılda Sadradam İzzet Mehmet Paşa tarafından yaptırılmıştır. Yeşil bir manzara içinde tarihi görüntüsü ile dikkat çeken kemer, bölgenin önemli turistik noktaları arasında yer alır. İncekaya Su Kemeri 60 metre yüksekliğe ve 5 adet göze sahiptir. 17. yüzyılda bölgeye su taşımak için yapılmış kemer, günümüzde Safranbolu’da en çok ziyaret edilen noktalardandır.

  • Sorgun Yaylası

Safranbolu’nun en yeşil alanlarından birisi Sorgun Yaylası’dır. Bahar ve yaz aylarında adeta bir tablo görünüme sahip olan yayla, tarihi Safranbolu evleri ve mesire alanları ile görülmeye değer yerlerdendir. Yaz aylarında yayla turizminin canlandığı dönemlerde ziyaretçi akınına uğrayan yayla, yaymış olduğu bol oksijen ile bölgenin can damarlarından biridir.

  • Bulak Mencilis Mağarası

3 milyon yıllık tarihi olan tabiat harikası Bulak Mencilis Mağarası, Safranbolu’nun doğal güzellikleri arasında yer alır. 6 kilometre uzunluğunda olan mağaranın 400 metreye kadar ölümü özel ışıklandırma ile renklendirilir. Mağara içinde yer alan sarkıtlar, dikitler ve damlataş havuzları görülmeye değer doğal oluşumlardır.

  • Cinci Han

Safranbolu hanlar, camiler, müzeler ile ünlü bir yerdir. Cinci Han da bölgede mutlaka görülmesi gereken eski bir yapıdır. Osmanlı döneminden kalma bu tarihi yapı, Safranbolu’nun tarihi değerlerini yansıtan önemli eserler arasında yer alır. 63 adet odaya sahip olan han 2 katlıdır. Cinci Han’da en dikkat çeken özellik taş ve ahşap el işçiliği ile yapılmış olmasıdır.

  • Tarihi Saat Kulesi

Safranbolu’nun simgelerinden birisi olan Tarihi Saat Kulesi, bölgenin dikkat çeken yapılarından biridir. Tarihi Saat Kulesi taş ve ahşabın uyumu ile oluşturulmuş bir eserdir ve 12 metre yüksekliğe sahiptir. Saat kulesinin en beğenilen ve dikkat çeken özelliği, ilçenin simgesi olan Safranbolu evlerinin minik bir tasarımını andırmasıdır.

  • Yazıköy

Safranbolu’nun tarihi köylerinden biridir. Eski bir Rum köyü olan Yazıköy, tarihi evleri ile ziyaret edilen noktalardan biridir. Yazıköy için küçük Safranbolu yorumları yapılır. Çünkü köyde Safranbolu evlerinin örneklerine rastlamak mümkündür. Hafta sonu gezileri ya da Safranbolu turları içinde bu köy görülmesi gereken yerler arasındadır.

  • Sarıçiçek Yaylası ve Göleti

Yayla turizmine katkıda bulunan Sarıçiçek Yaylası, içindeki göleti ile de hoşça vakit geçirmek ve serinlemek için tercih edilen köşelerden biridir. Yayla aynı zamanda bölgenin kamp için en çok tercih edilen alanlarındandır. Göleti ve sarı manzarası ile tablo güzelliğine sahip olan yayla, bölgede yaşayanların da yaz aylarında sıkça kaçtıkları ve dinlendikleri yerlerdendir.

  • Eğriova Göleti

Adeta bir kartpostal görüntüsüne sahip olan Eğriova Göleti, bölgenin doğal güzelliklerinden biridir. Bölgenin en yüksek noktasında yer alır ve alabalık bakımından zengin bir suya sahiptir. Eğriova Göleti, yerli ve yabancı ziyaretçiler tarafından sıkça ziyaret edilir. Burada yürüyüş ve piknik yapmak aynı zamanda mesire alanlarını dolaşmak yapılacak hoş etkinlikler arasındadır.

  • Kent Tarihi Müzesi

Tarihi geçmişi ve öneminin sergilendiği Kent Tarihi Müzesi Safranbolu’da mutlaka gidilmesi ve ziyaret edilmesi gereken yerler arasında yer alır. Bölgenin tarihini yakından izleme şansı sunan müze, Osmanlı dönemine de ayna tutan zengin koleksiyonu ile görülmesi gereken bir adrestir. Safranbolu merkez noktaları içinde görülecek ilk yerlerdendir.

  • Safranbolu Yemeniciler Arastası

Renkli atmosferi ve canlı havası ile yöresel ürünlerin sergilendiği bir çarşı olan Yemeniciler Arastası, Osmanlı döneminden beri ilçedeki ticari alanlardan biridir. Çarşı içinde el emeği ürünler bulunur. Gezmekten büyük bir keyif veren Yemeniciler Arastası restoranları ve minik kahveleri ile mola verilip seyre dalınacak bir izleme keyfi de sunar.

  • Köprülü Mehmet Paşa Cami

Safranbolu gezilecek yerler listesi içinde mutlaka görülmesi gereken tarihi bir yapı olan Köprülü Mehmet Paşa Cami, bölgenin etkileyici Osmanlı yapıları arasında yer alır. Tarihi ve kültürel değerleri ile turistler tarafından da sıkça ziyaret edilen cami, ilçede bulunan taş mimari örnekleri arasında en etkileyicilerden biridir. Cami 1661 yılında inşa edilmiştir. Günümüze kadar pek çok restorasyon geçirmiştir. Caminin iç süslemelerinde bitkisel dikkat çeken motifler kullanılmıştır. Görselliği ve kültürel değeri ile Köprülü Mehmet Paşa Cami bölgede mutlaka ziyaret edilmesi gereken adreslerden biridir.

  • Safran Tarlaları

Türkiye’de safran üretiminde ilk sırada yer alan Safranbolu, safran tarlaları ile görülmeye değer manzaralar sunar. Dünyanın en pahalı baharatlarından olan safran, bölgede 40 hektarlık bir alanı kaplar. Kozmetikten mutfak kültürüne kadar pek çok alanda kullanılan bu baharat, değeri ile oldukça pahalı bir üründür. Bölgede safran tarlalarını gezmek büyüleyici bir manzara deneyimi sunar.

  • Baklabostan Şelalesi

Baklabostan Şelalesi, Safranbolu’nun gizli ve doğal cennetlerinden biridir. Özellikle yaz aylarında sıkça ziyaret edilen şelalenin suları buz gibidir ve serinletici bir etki oluşturur. Şelale sularında olta balıkçılığı yapılır. Bölgede yaşayan insanların da hafta sonu gelip vakit geçirdikleri Baklabostan Şelalesi, turistler için de görülmesi gereken doğal yerler arasında yer alır.

  • Sipahioğlu Konağı

Her bir evi ve konağı dikkat çeken Safranbolu’da en göze çarpanlar arasında Sipahioğlu Konağı gelir. Konak 300 yıllık bir geçmişe sahiptir. Sipahioğlu Konağı, pek çok Safranbolu evi gibi dış görünüşü ile dikkat çeker. İç dekorasyonunda yöresel ezgiler, yaygın bir antika kullanımı, ahşap işçiliği göze çarpar. Görenleri kendine hayran bırakan dokusu ile Sipahioğlu Konağı, Safranbolu’nun kültür ve geleneklerinin de yakından görülme imkanı sunması açısından önemlidir.

  • Keltepe Kayak Merkezi

Bölgenin kış turizmine katkı sağlayan noktası Keltepe Kayak Merkezi, özellikle karlı dağ manzaraları ile adeta bir tablo görüntüsü oluşturur. Bölgeye ziyarete gelen yerli ve yabancı konuklar tarafından mutlaka gidilip görülen ve kayak yapılan merkez, kış aylarında oldukça kalabalıklaşır. Uluslararası pist standartlarına uygun olarak hazırlanan kayak pistleri ile kayak yapmayı sevenleri de iyi bir şekilde ağırlayan yerlerden biridir. Bölge halkı tarafından hafta sonları mangal yapmak için de tercih edilen bir yerdir. Safranbolu otelleri dendiğinde turizme sağladığı katkı ile yoğun olan Keltepe’de pek çok konaklama alternatifi bulunur.

  • Tarihi Cinci Hamamı

Bölgenin tarihi yapılarından olan hamam 17. Yüzyılda inşa edilmiştir. Tarihi dokusu ve mimarisi ile dikkat çeken tarihi cinci hamamı, Osmanlı dönemi hamam örnekleri arasında yer alır. Kesme taşları ve hamamlara özgü kubbeleri ile sevilen hamam Safranbolu gezilecek yerler listesinde olması gereken bir adrestir. Hamam günümüzde de aktif olarak hizmet verir.

  • Keltepe Zirvesi

Safranbolu hatta Karabük’ün en yüksek noktası olan Keltepe dağı zirvesi 2000 metre yüksekliğe sahiptir. Dağın zirvesine çıkmak için günübirlik turlar düzenlenir. Gün batımlarında büyüleyici bir görüntü sunan Keltepe zirvesi, mutlaka bulunulması gereken yerlerdendir. Burada dağ tırmanışı, yürüyüş yapılacak aktiviteler arasındadır. Kış aylarında kar manzaraları ile büyüleyen Keltepe zirvesi, tertemiz havası ile bolca oksijen solumaya yardımcı olur.

  • Çamlık Tabiat Parkı

Doğa ile iç içe bir gezi ve hafta sonu geçirmek isteyenlerin uğrak noktalarından olan Çamlık Tabiat Parkı, doğal görüntüsü ve manzarası ile görülmesi gereken yerler arasında yer alır. İçinde pek çok ağaç türü barındıran tabiat parkı içinde yürüyüş yapmak ve kısa molalar vermek oldukça hoş vakitler geçirmeye yardımcı olur.

  • Safranbolu Ulu Cami

Tek minareli Safranbolu Ulu Cami, 1872 yılında Aziz Stefan kilisesinin camiye çevrilmesi ile oluşmuştur. Gizemi koruyan bir özelliği bulunan cami bölgedeki en eski yapılardan biridir. Cami eski bir Rum köyünde bulunur. Osmanlı cami örnekleri arasında bulunan Ulu Cami, kilise görüntüsü ile de dikkat çeken eski yapılardan biridir.

  • Safranbolu Tabakhane Müzesi

Deri üretiminde kullanılan aletleri inceleme, yöresel atölyeleri gezme fırsatı sunan müze, Safranbolu’nun tarihine ışık tutan yapı ve müzelerden biridir. Müze, kültürel ve sanatsal etkinliklere de ev sahipliği yapar.

  • Safranbolu Lütfiye Camii

Cami bölgede 130 yıldan fazladır hizmet verir. Sade bir mimari özenle hazırlanmış olan cami halk arasında kaçak cami olarak bilinir. Cami yapıldığında bölgede yaşanan su sıkıntıları yüzünden bu ismi almış olan cami, pek çok camiden farklı bir mimariye sahip olduğu için görülmesi gereken yapılar arasında yer alır.

  • Kent Ormanı

Yeşil manzarası ve doğa ile iç içe vakit geçirme fırsatı ile bölgede sevilen yerlerden olan kent ormanı, yaydığı oksijen ile ruhu dinlendiren ziyaret edilmesi gereken noktalardan biridir.

  • Kaymakamlar Gezi Evi

Turistler tarafından ilgi çeken gezi evi, Safranbolu kültürü ve tarihi açısından önemli adreslerdendir. Safranbolu’nun günlük yaşantısından heykel ve izler bulunan müze, ilgi çekici yerlerden biridir.

  • Safranbolu Kalesi

Bizans döneminde kalma kalenin günümüze çok az bir kısmı gelmiştir. Ancak bölgenin tarihi açısından önemli yapılardan biridir.

  • Çamtarla Mesire Alanı

Doğal bir tabiat parkı görünümü ile sakin bir atmosfere sahip olan alanda dinlenmek ve piknik yapmak hafta sonu bölge halkı tarafından en sık yapılan aktivitelerdendir.

  • Demirciler Çarşısı

Yöresel ürünleri ile mutlaka uğranılması gereken yerlerden biri de Demirciler Çarşısı’dır. Bölgenin tarihi zenginliğine de ev sahipliği yapar.

  • Yazıköy Su Değirmeni

Bu Rum mimari eseri 200 yıl önce yapılmıştır ve Safranbolu’da dikkat çeken yapılardan biridir.

Tarihi ve kültürel dokusu ile Safranbolu turu yapmak, farklı bir deneyim yaracak gezilerden biridir. Coral Travel tarafından sunulan ayrıcalıklar ile siz de yeni deneyimler edinebilirsiniz.