Sapanca Gezilecek Yerler Listesi (10+ Yer)

Coral Travel

Sapanca, Sakarya ilinde yer alır. Sakarya’nın merkezine 20 km uzaklıkta bulunan Sapanca, Kocaeli’nin ilçelerinden Kartepe’ye komşudur. Sapanca’nın batısında Kartepe, kuzeyinde Serdivan, doğusunda Arifiye, güneyinde ise Geyve ve Pamukova bulunur. Sapanca, İstanbul’a 2 saatlik mesafededir ve Marmara bölgesinin en önemli turistik merkezlerinden birisidir. Bu nedenle,  İstanbul ve Marmara bölgesinden hafta sonu tatilleri için en çok tercih edilen güzergahlar arasındadır.

Sapanca Gezilecek Yerler Listesi (10+ Yer)

Sapanca’nın doğal güzellikleri ile ilgi çekici bir yer olması, yemyeşil tabiatı, temiz havası, Maşukiye ve Kartepe gibi diğer tatil beldelerine yakın konumda olması nedeniyle her yıl birçok yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilir. Siz de unutulmaz bir tatil geçirmek isterseniz Sapanca’da gezilecek yerlere gelin birlikte bakalım.

Sapanca Gölü

Sapanca denilince akla ilk gelen yer şüphesiz Sapanca Gölü’dür. Yeşil doğası, temiz havası, ekosistemi ile Sapanca Gölü, yerli ve yabancı turistleri kendine hayran bırakır.  Sapanca’da yapılacak en güzel aktivitelerden birisi gölün kenarında manzaraya karşı sabah kahvaltısı yapmaktır. Sapanca Gölü’nün çevresi turistik faaliyetler açısından da oldukça gelişmiş durumdadır. Gölün çevresinde Sapanca otelleri, bungalov evler, tiny house gibi alternatif konaklama mekanları bulunur.

Sapanca Gölü’nde Yapılacak Aktiviteler

Göl kenarında güzel bir sabah kahvaltısından sonra çevredeki çam ağaçları arasındaki parkurda yürüyüş yapabilirsiniz. Sapanca Gölü’nün her mevsim farklı bir manzarası vardır. Kışın kar beyazlığına bürünen göl, ilkbaharda tazelenen bir doğa ile karşımıza çıkar. Yeni açmış çiçekler ve yeşili ile ilkbaharda Sapanca Gölü bir başkadır. Sonbaharda sararan yapraklar ile Sapanca yeşilin her tonunu barındırır. Sapanca Gölü’nde yapabileceğiniz bir başka etkinlik ise tekne turudur. Göl kenarında yer alan kiralık teknelerle kısa süreli mavi yolculuğa çıkabilirsiniz.

Kırkpınar

Kırkpınar, Sapanca’ya sadece 5 km uzaklıkta yer alır. Özellikle göl manzarasına karşı uzanan sahil yolu koşu aktiviteleri için idealdir. Uzun parkurda manzaraya karşı spor yapmak keyif vericidir. Kırkpınar, butik otelleri ve bungalov evleri ile de ziyaretçilerine konaklama imkanı da sunar. Kırkpınar yöresel lezzetler açısından da oldukça ünlüdür. Bölgede bulunan yeme içme mekanları hem göl manzarası hem de yöresel lezzeti ile öne çıkar.

Kırkpınar’da Yapılacak Etkinlikler

Kırkpınar’da bulunan botanik parkını gitmişken ziyaret etmeden geçmeyin. Birbirinden farklı birçok endemik bitki türünü Kırkpınar botanik parkında bulabilirsiniz. Sapanca’dan 5 dakika gibi kısa bir sürede gidebileceğiniz Kırkpınar’da yazın yelkenliden deniz paraşütüne kadar birçok su sporu yapmanız da mümkündür. Eğer su sporlarını sevmiyorsanız Kırkpınar’ın göl manzaralı sahil yolunda bisiklet de sürebilirsiniz.

Soğucak Yaylası

Sapanca içinde turistler ve yoğunluktan sıkılırsanız ve biraz kafa dinlemek isterseniz biraz yükseklere doğru rotanızı çevirebilirsiniz. Soğucak Yaylası 1.100 km yükseklikte, Sapanca’ya 17 km mesafededir. Sapanca-Muradiye Köyü güzergahından Erdemli’ye ulaşmadan önünüze çıkan sapaktan sağa ayrılarak Soğucak Yaylası`na varabilirsiniz. Yayla, yemyeşil ormanları ve tertemiz havası ile el değmemiş güzelliğe sahiptir.

Soğucak Yaylasında Yapılacak Aktiviteler

Eğer kafa dinlemek ve sakin bir yerde vakit geçirmek istiyorsanız Soğucak Yaylası`na temmuz ayı dışında gitmeniz önerilir. Ilık ilkbahar ayları ve sıcak haziran, ağustos aylarında burada kamp yaparak doğa ile başbaşa kalabilirsiniz. Günübirlik piknikler için de Soğucak Yaylası iyi bir seçenektir. Eğer festival veya kalabalık etkinlikleri seviyorsanız Soğucak Yaylası`nın temmuz ayında yapılan şenliklerine katılabilirsiniz. Yılda bir kez yapılan Soğucak Yayla şenliklerinde folklor gösterileri, bisiklet ve at yarışları, karakuşak güreş müsabakaları gibi birçok farklı etkinlik yapılır.

Acarlar Longozu

Acarlar Longozu, doğada vakit geçirmeyi sevenlerin mutlaka görmesi gereken bir yerdir. Türkiye’nin tek longoz ormanı olma özelliğine sahip Acarlar’ın ekosistemi oldukça dikkat çekicidir. Sapanca’dan sadece bir saatlik yolculukla ulaşabileceğiniz mekanda, orman içerisindeki Acarlar Gölü ziyaretçilerine güzel bir manzara sunar. Özellikle yeşilin her tonunu barındıran sonbahar ve ilkbahar aylarında buraya gelmeniz kartpostallık manzaralara şahit olmanızı sağlar.

Maden Deresi

Kamp yapmak isterseniz veya piknik yapmayı seviyorsanız doğa içerisinde el değmemiş güzelliğe sahip Maden Deresi tam size göredir. Gölün kıyısında, orman içerisinde temiz hava eşliğinde doğanın tadını çıkarabilirsiniz. Sapanca’ya yaklaşık bir saat uzaklıkta bulunan Maden Deresi`nde dinlendirici bir gün geçirmeniz mümkündür. Dere`nin balığı bereketli olduğu için çevresinde birçok balık restoranı da bulunur. Balık yemeyi seviyorsanız buradaki restoranları tercih edebilirsiniz. Yaz ve bahar aylarında derede tracking gibi su sporları da yapılır. Daha sakin ortamlar tercihiniz ise hafta içi buraya gelerek göl kenarında yürüyüş yapabilir veya Dere`den kendinizde olta ile balık tutabilirsiniz.

Aygır Deresi

Sapanca konum itibariyle Kartepe ve Maşukiye’ye oldukça yakındır. Aygır Deresi diğer adıyla Maşukiye Deresi Sapanca’ya yolu düşenler için gezilebilecek bir güzergahta yer alır. İlkbaharda karlar eridikten sonra derede artan su ile birlikte doğa etkinlikleri için Aygır Deresi en iyi alternatifler arasında yer alır. Kamp, doğa içerisinde kahvaltı için Aygır Deresi`ni tercih edebilirsiniz. Eğer Sapanca’ya sonbaharda giderseniz yeşilin her tonuna bürünen Aygır Deresi`ni mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Poyrazlar Gölü

Poyrazlar Gölü, Sapanca’nın hemen yanı başında sakin ve sessiz bir ortama sahip, kafa dinlemek için tercih edebileceğiniz mekanlar arasındadır. Sapanca’dan 30 dakikalık bir yürüyüşle Poyrazlar Gölü’ne varmanız mümkündür. Özellikle açık havada yürüyüş yapmak, mesire alanında piknik yapmayı seviyorsanız Poyrazlar Gölü ideal bir mekandır. Poyrazlar Gölü ekosistemi ve doğal güzellikleri nedeniyle 2011 yılında milli parka dönüştürülerek koruma altına alınan bir yerdir. Su sporlarını seviyorsanız Poyrazlar Gölü’nde tekne veya kanoya binebilirsiniz. Göl`ün ekosistemindeki kuş türlerini fotoğraflamak isteyenlerin de yoğun  olarak uğradığı rotalardan birisidir.

Justinianus Köprüsü

Sakarya Nehri ve Çark Deresi üzerine Roma Uygarlığı zamanında inşa edilmiş bir eserdir. 430 metre uzunluğundaki 12 kemerli taş köprü günümüze kadar ulaşmış tarihi eser niteliği taşır. Roma İmparatoru Justinianus tarafından inşa ettirildiği için köprü onun adıyla anılır. Tarihsel dönemlerde bölgenin trafiğinin sağlanması amacıyla kullanılmıştır. Hala ayakta olan yapı mimarisiyle Sapanca’da görülmeye değer yerlerdendir.

Gölbaşı Park

Sapanca’nın oldukça yakınında, 10 km uzaklığında yer alan bir mekandır. Mesire alanları, sessiz ve huzurlu ortamı ile açık havada vakit geçirmek isteyenler için idealdir. Çocukların oyun oynaması için ailece gezilebilecek mekanlar arasında yer alan Gölbaşı Park’ta hafta sonu için kahvaltı yapılacak yeme içme mekanları da mevcuttur. Göl manzarasına karşı güzel bir kahvaltı yaparak Gölbaşı Park’ta güne başlayabilirsiniz.

Keremali Yaylası

Dağ havası seviyorsanız gelin biraz yükseklere doğru çıkalım. Keremali Yaylası 1400 metre rakımda yer alan bir rotadır. Sakarya’nın en yüksek noktası olan Keremali Yaylası, temiz havası ile ziyaretçilerini ağırlar. Baharda kamp yapmak isteyenlerin uğrak noktası olan mekanda, Çamlıca Gölü vardır. Göl kenarında kamp yapabilirsiniz. Olta balıkçılığı seviyorsanız gölde balık tutma imkanınız da var. Ancak yaylaya giderken hangi mevsim olursa olsun yanınıza kışlık kıyafetlerinizden almayı unutmayın.

Kuzuyayla Tabiat Parkı

El değmemiş güzelliği nedeniyle 2011 yılında koruma altına alınan Kuzuyayla Tabiat Parkı, Sapanca’ya  sadece 25 km mesafededir. Kuzuyayla Tabiat Parkı, Kartepe Kayak Merkezi ile Altıoluk Yaylası arasında yer alır. Tabiat parkının içerisinde birbirinden farklı türlerde ağaçlar vardır. Macar meşesi, dişbudak, sakız ağacı, akçaağaç, Karadeniz meşesi gibi ağaçların arasında kısa bir doğa yürüyüşüne çıkabilirsiniz. Sıcak yaz aylarında serin havası ile insanı ferahlatan bir ortama sahiptir.

İstanbuldere

Sapanca merkeze 6 km uzaklıkta yer alan İstanbuldere hafta sonu tatil yapmak isteyenlerin uğrak noktasıdır. Alabalık çiftlikleriyle ünlü mekan, İstanbul, Bursa, Kocaeli ve Sakarya gibi önemli merkezlerden gelen ziyaretçilerini ağırlar. Yemyeşil doğası ve temiz havasıyla güzel bir tatil yeri olan İstanbuldere endemik bitki türlerini görebilir, kısa doğa yürüyüşleri yapabilirsiniz. İstanbuldere, tekne ile dere turu yapmak, gölde balık tutmak, konaklama ve kamp için gelişmiş turizm olanaklarına sahiptir.

Kuzuluk Kaplıcaları

Kuzuluk kaplıcaları Sapanca merkeze 30 km mesafededir. Sapanca, sağlık turizmi açısından da oldukça gelişmiş bir yerdir. Bel ve bacak ağrıları, romatizma gibi hastalıklarınız varsa Kuzuluk Kaplıcalarını tercih edebilirsiniz. Kükürt ve karbondioksit açısından oldukça zengin olan şifalı sular özellikle kireçlenme ve romatizma gibi hastalıklara sahip olanların uğrak yeridir. Kaplıcalar,  cilt sorunları olan kişilerin de yaygın olarak gittiği şifalı sulardır. Yorgunluğunuzu atmak ve dinlenmek isterseniz kuzuluk kaplıcalarını tercih edebilirsiniz.

Sapanca, birbirinden güzel mekanları ile ziyaretçilerine açıktır. Yoğun iş temposu ve günlük koşuşturmalar arasında kısa bir tatil yapmak için Sapanca’ya gidebilirsiniz. Turistik faaliyetler açısından birçok konaklama ve alternatif mekanlarına da sahip Sapanca’da kısa bir tatil için bölgedeki otelleri Coraltatil aracılığıyla inceleyebilirsiniz.