Sharm El Sheikh Rehberi: Şarm El Şeyh Hakkında Merak Ettikleriniz

Coral Travel

Mısır’ın son yıllarda popülaritesi hızla artan, su altı manzaraları ile yıl boyu milyonlarca turiste ev sahipliği yapan Sharm El Sheikh, Sina Yarımadası’nın tam ucunda, Kızıldeniz’de yer alır. Çöl aktiviteleri, zengin su altı yaşamı, kozmopolit Mısır kültürü ve doğal güzellikleri sayesinde oldukça ilgi çekici bir destinasyon olmayı başaran Sharm El Sheikh’i yılın her mevsiminde eşsiz bir deneyim için ziyaret edebilirsiniz.

Sharm El Sheikh Nerededir?

Sharm El Sheikh Afrika kıtasında bir ülke olan Mısır’da yer alır. Sina Yarımadası’nın hemen ucunda Kızıldeniz bölgesindedir. Tiran Adası ve Akabe Körfezi’nin güney sahili arasında bulunan Sharm El Sheikh, deniz yaşamı açısından oldukça çeşitlidir. Dünyanın en etkileyici su altı manzaralarından birine sahip olan bu şehir aynı zamanda çölleri, kumsalları ve kanyonlarıyla da oldukça ilgi çekici bir seyahat rotası olmayı başarır.

Sharm El Sheikh'e Nasıl Gidilir?

Türkiye’den Sharm El Sheikh’e uçak ile gidilebilir. Ortalama 2 saat 15 dakika içerisinde Sharm El Sheikh şehrinin eşsiz güzelliklerini görebilirsiniz. Bilet fiyatları diğer popüler seyahat destinasyonlarına göre daha uygun olan Sharm El Sheikh şehrinin uçak bileti fiyatlarında büyük değişiklikler gerçekleşmez. Yılın her mevsimi turist çeken bu şehirde uçak bileti fiyatları Türkiye’den gidecek turistler için mevcut olan vize problemleri nedeniyle genel olarak stabil durumdadır.

Sharm El Sheikh için Vize Gerekiyor mu?

Umumi pasaport sahibi olan Türk vatandaşları Sharm El Sheikh seyahati için vize almak zorundadır. Hizmet, hususi ve diplomatik pasaport sahibi olan Türk vatandaşları ise Sharm El Sheikh seyahati için vize almak zorunda değildir. Sharm El Sheikh seyahati için aynı zamanda kapıda vize almak da mümkündür. Türkiye’den giden yolcular, havaalanında gidiş-dönüş biletlerini, otel rezervasyonu belgelerini ve 2000 USD miktarında nakit ya da kredi kartı teminatlarını ibraz etmeleri dahilinde 15 günlük kapıda vize alabilir.

Sharm El Sheikh Şehir İçi Ulaşım

Sharm El Sheikh şehrinde havaalanından otellere ve şehir merkezinden popüler noktalara ulaşım birden fazla yöntemle gerçekleştirilebilir. Hesaplı bir yolculuk için otobüsler tercih edilebilir. Sharm El Sheikh havaalanında shuttle usulü ile çalışan, periyodik aralıklarla dolaşan otobüsler bulunur. Aynı zamanda ulaşım için taksiler de tercih edilebilir. Nispeten daha konforlu olan taksilerde standart bir ücret bulunmaz. Şoförler taksimetreyi dahi açmayarak kişiye özel fiyat belirler. Bu nedenle taksici ile pazarlık yapmak hesaplı bir yolculuk için olmazsa olmazdır. Sharm El Sheikh şehrinde her alanda, alışverişte, otel rezervasyonlarında sabit bir ücret bulunmaz ve pazarlık yapmak oldukça yaygındır. Pazarlık ile kolayca fiyatlar makul seviyelere düşürülebilir.

Sharm El Sheikh'e Ne Zaman Gidilir?

Sharm El Sheikh tatil sezonu yıl boyunca hiç bitmeden devam eder. Sıcaklıkları her mevsimde turistik faaliyetler için uygun olan bu şehirde kış aylarında ortalama sıcaklık 18-20 derecedir. Yaz aylarında ise ortalama sıcaklık 30 dereceye kadar çıkar.

Deniz sıcaklığının yıl boyu yakın derecelerde seyrettiği Sharm El Sheikh şehrinde yaz ayları oldukça kalabalık ve yoğun geçer. Hem konforun hem de fiyatların elverişsiz bir durumda olduğu yaz ayları yerine ilkbahar ayları tercih edilebilir. Dalış aktiviteleri için ilkbahar, serin bir deneyim için kış ve hesaplı bir seyahat için sonbahar mevsimi seçilebilir.

Sharm El Sheikh'te Nerede Kalınır?

Sharm El Sheikh şehrinde konaklama için oteller, pansiyonlar, tatil köyleri tercih edilebilir. Sharm El Sheikh’te tatil yapmanın toplam maliyeti Türkiye’de bir yaz tatili yapmaktan daha ekonomik olabilir. Otellerde rezervasyonlar erkenden yapılmalıdır zira yoğun dönemlerde rezervasyon yaptırmak imkansız olabilir. Halihazırda uygun olan fiyatlar için yine pazarlık yöntemi tercih edilebilir.

Denize kıyısı olan tatil köyleri ve Sharm El Sheikh otelleri konaklama için tercih edilebilir. Sharm El Sheikh şehrinde birçok tatil köyünün mercan resifi turları, deniz turları otel ücretinin içerisine dahildir.

Sharm El Sheikh Gezilecek Yerler

Sharm El Sheikh’te Mısır, Suriye ve Osmanlı kültürlerinin bir karışımını görmeniz mümkündür. Tarihi boyunca çok sayıda farklı etnik kökene ev sahipliği yapmış olan bu şehir aynı zamanda doğal yapılar, anıtlar açısından da oldukça zengindir. Şehrin her bir noktasında görülmeye değer etkileyici yapılar bulunur. Sharm El Sheikh’te gezilecek yerlerden bazıları şunlardır:

Renkli Kanyon

Uzun zaman boyunca su altında olmaları nedeniyle eşsiz şekillere bürünmüş olan kayalardan oluşan bu kanyon 800 metre uzunluğundadır. Etkileyici renklerin ve ilgi çekici şekillerin bir araya geldiği Renkli Kanyon Sharm El Sheikh şehir merkezinden 2 saat uzaklıktadır. Bu kanyonu yürüyerek gezebilir, eşsiz atmosferini deneyimleme şansı elde edebilirsiniz. Aynı zamanda off-road araçlarla da kanyonda ilerlemeniz mümkündür.

Tiran Adası

Endemik bir cennet olan Tiran Adası bölgesinde yerleşim bulunmaz. Askeri binaların bulunduğu bu adanın çevresi oldukça etkileyici su altı yaşamına ev sahipliği yapar. Sharm El Sheikh seyahatinizde dalış için tercih edebileceğiniz en iyi noktalardan birisi olan bu ada 1.800 metreye kadar derinliğe sahiptir. Tekneyle Tiran Adası sularında dalış yapabilir ve eşsiz deniz yaşamına yakından tanıklık edebilirsiniz. Tiran Adası plajlarına ayak basmak tehlikeli ve yasaktır, öyle ki plajların mayınlı olduğu söylenir.

Old Market

Sharm El Sheikh şehrinde Mısır kültürünü tanımak ya da hediyelik eşya satın almak için mutlaka ziyaret etmeniz gereken Old Market bir halk pazarı olarak tanımlanabilir. Bu alanda konuşlanmış olan çok sayıda satıcı, dükkan, mağaza ve restoran bulunur. Mısır kültüründen esinlenen çok sayıda biblo ve obje tarzı ürünler satın almak için Old Market’i ziyaret edebilirsiniz. Aynı zamanda şehrin en merkezi noktalarından birisi olan Old Market etrafında çok sayıda ATM, eczane, alışveriş merkezi barındırır.

Sina Dağı

Sharm El Sheikh şehrinin eşsiz manzarasını görebilmek için çıkabileceğiniz Sina Dağı, Sina Yarımadası’nda yer alır. 2.285 metre yüksekliği bulunan bu dağ dini açıdan da oldukça önemlidir. Musa’nın Tanrı ile Sina Dağı tepesinde buluştuğu İbraniler tarafından kabul edilen bir durumdur. Aynı zamanda dinlerinin temelini oluşturan On Buyruk emirlerinin de yazılı olduğu levhaların bu dağa indirildiği kabul edilir. Sina Dağı’na 4.000 adımlık merdiveni kullanarak çıkabilirsiniz. Aynı zamanda bölgedeki tırmanış ekiplerine de katılarak adrenalin yüklü bir deneyim yaşayabilirsiniz.

Ras Muhammed Milli Parkı

Tekne turları ile deneyimleyebileceğiniz Ras Muhammed Milli Parkı 1000’den fazla endemik balık ve deniz canlısına ev sahipliği yapar. Dünyanın en iyi dalış noktalarından birisi olarak öne çıkan Ras Muhammed Milli Parkı 250’den fazla mercan türü de barındırır. Süveyş Körfezi ve Akabe Körfezi’nin birleştiği noktada yer alan bu milli park oldukça zengin bir yaban hayatına sahiptir. Bu milli parkı tekne turları ile deneyimleyebilirsiniz. Aynı zamanda dalış yaparak da eşsiz su altı hayatını yakından görebilirsiniz.

Naama Bay

Naama Bay ya da diğer adı ile Naama Körfezi, Sharm El Sheikh şehrinin en canlı ve merkezi noktalarından birisidir. En lüks ve prestijli oteller, restoranlar bu bölgede yer alır. Aynı zamanda birçok dünyaca ünlü zincir mağaza, restoran ve kafe de Naama Körfezi bölgesinde yer alır. Bu bölgede alışveriş yapabilirsiniz.

Sharm El Sheikh Mutfağı

Birçok açıdan eşsiz bir zenginliğe sahip olan Sharm El Sheikh mutfağı ve yöresel tabaklarıyla da öne çıkar. Birden fazla kültürün, etnik kökenin kesişim noktası olan Sharm El Sheikh şehrinde mutfak büyük oranda baharatlı ve ağır yiyeceklerden oluşur. Zamanında Avrupa için en önemli baharat yollarından birine sahip olan Sharm El Sheikh şehrinde kahvaltılarda bile baharatlı tabaklar tüketilir.

Kahvaltılar

Mısır sakinleri için her zaman pahalı bir gıda konumunda olan et nedeniyle kahvaltılarda salam, sucuk, sosis gibi hayvansal ürünler bulunmaz. Verimli bir bitki örtüsü bulunmayan Mısır’da hayvan yetiştiriciliği de oldukça kısıtlıdır bu nedenle süt ve süt ürünleri de kahvaltılarda yaygın olarak tüketilen gıdalar arasında yer almaz. Bununla beraber Sharm El Sheikh kahvaltılarının popüler bir parçası olan Fül Mudammas adlı yemek pastırma, tereyağı, tahin, haşlanmış yumurta ve pide ile servis edilir.

Öğle ve Akşam Yemekleri

Sharm El Sheikh şehrinde öğle ve akşam öğünleri büyük oranda benzerliğe sahiptir. Bu öğünlerde falafel, çorba ve baklagillerden üretilen çeşitli yemekler tüketilir. Sharm El Sheikh şehrinde baklava oldukça popüler olan bir tatlı çeşididir. Meyve ve sebze bakımından pek zengin olmayan Sharm El Sheikh şehrinde geleneksel Mısır mutfağının yanı sıra birçok farklı dünya mutfağını da deneyimleme şansı elde edebilirsiniz.

Sharm El Sheikh'te Gece Hayatı

Sharm El Sheikh şehrinin öne çıktığı konulardan bir diğeri ise gece hayatıdır. Yılın her mevsimi turistlere ev sahipliği yapan bu şehir çok sayıda ünlü gece kulübüne sahiptir. Her daim benzersiz bir eğlence vadeden Sharm El Sheikh gece hayatı oldukça zengindir. Bu şehirde eğlenmek için tercih edebileceğiniz çok sayıda farklı mekanın yanı sıra yerel egzotik deneyimler de tercih edebilirsiniz. Birçok farklı kokteyl ve içeceğin yanında Mısır kültürüne özgü lokal içecekler de turistler tarafından rağbet görür. Naama Körfezi şehrin önemli ve büyük eğlence mekanlarına ev sahipliği yapar. Havanın kararmasıyla birlikte hareketlenmeye başlayan Sharm El Sheikh gece hayatı sabahın ilk ışıklarına kadar devam eder.

Sharm El Sheikh Seyahatinde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Sharm El Sheikh seyahatinde turistlerin dikkat etmesi gereken bazı noktalar bulunur. Birden fazla yönetim birimine bölünmüş olan Sharm El Sheikh şehrinde yasalar, kurallar ve uyulması gereken noktalar bölgeden bölgeye değişiklik gösterebilir. Turistlerin dikkat etmesi gereken ilk nokta döviz işlemleridir. Mısır’ın Sharm El Sheikh bölgesinde Mısır poundu ya da diğer adı ile Mısır lirası para birimi olarak kullanılır. Aynı zamanda Amerikan doları da Sharm El Sheikh şehrinde sıklıkla tercih edilen para birimlerinden biridir.

Turistlerin yerel mağaza ve dükkanlardan alışveriş yapabilmesi için Mısır poundu ya da Mısır lirası edinmesi gerekebilir. Şehir içerisinde farklı noktalarda bulunan döviz merkezlerinden dönüşüm işlemleri kolay bir şekilde yapılabilir. Fakat Mısır poundunu ya da Mısır lirasını tekrar Amerikan dolarına çevirmek neredeyse imkansızdır. Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da doğal yaşam ile olan temastır.

Turistlerin dalış yaparken, kumsalda gezerken balıklara, deniz canlılarına ve bitkilere dokunması sorun teşkil edebilir. Doğal yapı kimi zaman insan sağlığı için zararlı kimyasallar barındırabilir. Aynı zamanda doğal yapılara dokunmak, zarar vermek yerel güvenlik birimlerinin de yasal yaptırımlar uygulamasına yol açabilir. Bu kurallar bireysel olarak yapılan seyahatlerde önem taşır. Ancak tercihiniz bir Sharm El Sheikh turu ile bu destinasyona gitmekse, tur rehberi sizi pek çok kurala karşı önceden uyaracaktır. Sorunsuz ve keyifli bir tatil deneyimi için Coral Tatil turlarına göz atabilirsiniz.