Uçağa Alınmayan Eşyaların Tam Listesi!

Coral Travel

Uçak, zamandan tasarruf etmeyi sağlaması, hızlı ve konforlu olmasıyla uzun yolculuklarda her zaman ilk tercih edilen ulaşım araçlarından biridir. Karayoluyla günler süren yolları uçakla saatler içinde kat etmek mümkündür. Hem iş seyahatlerinde hem de turistik seyahatlerde uçağı tercih ederek güvenle seyahat edebilirsiniz.

Her gün binlerce insanın gelip geçtiği havalimanlarının ve her uçuşta yüzlerce yolcuyu taşıyan uçakların güvenliği için bir takım kurallar vardır. Sık uçuş yapan insanların aşina olduğu bu kurallar, uçuş güvenliğini sağlamak için ve herhangi bir risk olmadan insanların güven içinde seyahat etmesi için vardır. Daha önce yaşanmış olaylardan çıkarılan dersler sonrasında ve meydana gelme ihtimali olabilecek istenmeyen olayların yaşanmaması için bazı eşyalar uçağa  alınmaz. Seyahatinizde bavullarınızı açıp eşyalarınızı bırakmak zorunda kalmamak için uçağa giderken yanınıza ne aldığınıza dikkat etmelisiniz. Uygunsuz eşyaları yanınızda götürmek; uçuşunuza yetişememenize, uçağa alınmamanıza, eşyaları havaalanında bırakmanıza ya da yanınıza aldığınız eşyalar nedeniyle polis tarafından sorgulanmanıza neden olabilir.

Hem sizin hem de diğer yolcuların can güvenliği için uçağa alınmaması gereken eşyalar, pek çok havayolu şirketinde benzer olsa da bazı havayolu firmalarının kendilerine özel kuralları da olabilir. Bu nedenle; havaalanında eşyalarınızla ilgili bir problem yaşanmasını istemiyorsanız hangi havayolu şirketi ile uçacaksanız o şirketin uçuş kurallarını internet üzerinden araştırabilirsiniz. Havaalanlarının yönetmelikleri yalnız havayolu şirketlerine göre değil ülkelere göre de farklı gösterir. Genel olarak kurallar birbirine benzese de farklı ülkelere özel tedbirler olabilir. Uçağa alınmayan eşyaların yalnız bavulda taşınması değil; el çantasında, cüzdanda, giysilerin ceplerinde taşınması da sakıncalıdır. Check-in yapılan bagajda bulunan ve üzerinizde, kıyafetlerinizin ceplerinde yer alan tüm eşyalar güvenlik taramasından geçer.

Uçağa Alınmayan Genel Eşyalar

Özellikle ilk uçak seyahatlerinde pek çok insan yanına aldığı eşyaların havaalanı güvenlik noktalarında sorun yaratabileceği konusunda tedirgin olur. Dizüstü bilgisayarınızı ya da sevdiğiniz parfümü, annenizin sizin için yaptığı reçeli uçakla seyahat ederken yanınızda götürüp götürmeyeceğinizi bilmiyor ve uçağa alınmayan eşyalar nelerdir diye merak ediyorsanız yazımızdaki listelerden faydalanabilir ve havayolu şirketlerinin uçak bagaj kurallarını inceleyebilirsiniz.

Uçaklara hiçbir şekilde patlayıcı maddeler, bulaşıcı maddeler, yanıcı maddeler, güvenlikli çantalar, oksitleyici, maddeler, toksit maddeler, savunma malzemeleri, dağcılık malzemeleri, kamp gazı, radyoaktif maddeler, manyetik maddeler, oksijen tüpleri ve silah alınmaz.

Ruhsatlı silahlarınız varsa check-in yaptırdıktan sonra bagajınızın etiketiyle silah teslim noktasında gerekli işlemleri yapmalısınız. Pek çok havayolu şirketinde silah taşıma ekstra ücrete tabiidir.  

Sanılanın aksine pek çok dizüstü bilgisayar ve fotoğraf makinesi gibi cihazlar uçağa binişte genel olarak bir sorun yaratmaz. Patlama riski olan elektronik cihazlar havaalanı güvenlik kontrol noktasında problem olabilir. Özellikle elektronik sigaralar ile bazı lityum bataryalar patlama riskinden dolayı uçağa alınmaz.

Sıvıların uçağa alınması ile ilgili özel kısıtlamalar bulunur. El bagajında 100 ml’ye kadar pek çok içecek ve kozmetik ürününe izin verilir. Ancak 100 ml sınırının geçilmemesi gerekir. Jel formundaki, köpük formundaki kozmetik ürünleri ve gıdalar için de bu kural geçerlidir.  

Genel olarak bavulunuzun içindeki eşyalar, diğer yolcular ya da taşınan diğer eşyalar için herhangi bir tehlike arz ediyorsa uçağa alınmaz. Yalnız eşya değil eşyanın nasıl paketlendiği de önemlidir. Örneğin eşyalarınız güvenli bir şekilde taşınamayacak bir pakete sahipse eşyalarınızı bagaja veremezsiniz. Eğer bagajınız, bulunduğunuz ülke dışında; üzerinden geçilecek ya da varılacak ülke tarafından yasaklanan eşya ya da çeşitli yükler barındırıyorsa uçağa alınmaz. Bagajın içeriği kadar boyutları ve ağırlığı da önemlidir. Genel olarak tek bir parçanın çok fazla ağır olduğu eşyalar alınmaz. Örneğin; pek çok havayolu şirketi için tek bir parçanın ağırlığı otuz iki kilogramı geçiyorsa bu ağır bagaj, uçağa alınmayan eşyalar arasında yer alır.

Uçuş öncesi hazırlık aşamasında pek çok insanı strese sokan, havaalanı güvenlik kontrol noktasında geren uçağa alınmayan eşyalar ile ilgili kurallar aslında hem havaalanındaki insanların hem de uçakla seyahat eden yolcu ve mürettebatın güvenliği için son derece gereklidir. Tüm eşyaların farklı noktalarda X-RAY cihazlardan geçmesi herhangi bir güvenlik zafiyetinin oluşmaması için oldukça önemlidir. Uçaklar, son derece güvenli ve hassas ulaşım araçlarıdır. Uçuş kuralları, havacılık tarihinde geçmişten günümüze yaşanmış kazalar ve yaşanması muhtemel olumsuzluklar değerlendirilerek titizlikle hazırlanmıştır. Gözden kaçan herhangi bir yasaklı eşya, tehlikeli bir madde, ağırlık sınırını aşan eşya; uçuş güvenliğini tehlikeye atacaktır. Bu nedenle; havaalanı güvenlik kontrol noktalarında eşyanızın ya da eşyalarınızın uçağa alınamayacağı söyleniyorsa itiraz etmeden önce bu kuralların sizin can güvenliğiniz için olduğunu hatırlamalısınız. Kontrol noktasında herhangi bir eşyanızı bırakmak  istemiyorsanız uçuş öncesi yanınıza aldığınız her bir parçaya dikkat etmeli, riskli olduğunu düşündüğünüz parçaları bavulunuza koymamalısınız.  

Sıvılar, Kozmetik Ürünleri ve Parfümler

Uçakla seyahat öncesi bavul hazırlarken bavula konulan parfüm, kozmetik ürünü, alkollü ve alkolsüz içecekler, reçel gibi gıdaların uçağa alınıp alınmayacağından pek çok insan emin olamaz. Bu nedenle pek çok insan maddi değeri de olan parfüm gibi ürünleri bazen bavula koymaktan vazgeçer. Ancak havayolu şirketlerinde sıvılar ile ilgili son derece net bir takım kurallar vardır. Bu kurallar çerçevesinde uçuş için herhangi bir risk oluşturmayacak sıvıları, kozmetik ürünleri ve parfümleri yanınızda götürebilirsiniz.

Yurt dışına yapılan uçaklı kültür turları ve turistik seyahatlerde insanlar, kendisi ve sevdikleri için o bölgede sevilen içecek, parfüm ve kozmetik ürünleri satın alır. Ancak dönüş yolculuğunda bavulda ya da el bagajlarında yer alan sıvılar, parfümler, ve kozmetik ürünler havaalanına girişte sorun yaşamanıza neden olabilir. Çünkü sıvıların, parfüm ve kozmetik ürünlerinin uçağa alınmasında bir takım kurallar vardır.  Bagajlarda yer alan çeşitli sıvıların, kozmetik ürünlerin ve parfümlerin uçuş için herhangi bir tehlike oluşturmaması için havayolu şirketleri tarafından çeşitli kısıtlamalar getirilmiştir.

  • Sıvılar 100 ml’lik kaplarda taşınmalıdır. Kaplar 20x20 cm ebatlarında kilitli ve şeffaf poşetlerde ayrı olarak taşınır. Her bir yolcu bir litrelik şeffaf poşetlerden bir adet taşır. Havaalanındaki güvenlik noktalarından şeffaf kilitli poşet çantadan çıkarılarak X-RAY’den geçilir.
  • Havaalanı içinde yer alan Duty-Free’lerden alınan sıvı ürünlerin, faturalarının yer aldığı özel poşetler içinde kapalı taşınması gerekir. Ürünlere kontrol noktasında el konulmaması için poşetlerin açılmaması gerekir.
  • Saç spreyi, kolonya ile içeriğinde alkol bulunan sıvı formlu ilaçlar; üstünüzde, kabin bagajında ve kayıtlı bagajda taşınabilir. Kabine alınacak sıvı ürünün en fazla 100 ml olması gerekir.
  • Şurup ve içecekler; kısacası tüm sıvı ürünler 100 ml kısıtlamasına dahildir.
  • Kozmetik losyon ve kremler ile yağ çeşitleri, parfümler, fondoten gibi sıvı makyaj ürünlerinde de 100 ml kısıtlaması bulunur.
  • Sıvıların yanı sıra traş köpüğü ve diş macunu gibi daha yoğun kıvamlı kişisel bakım ürünleri, bal ve pekmez gibi akışkan gıdalar, jel formlu gıdalar, lens solüsyonları, sprey ürünler ve şampuanlar da 100 ml kısıtlaması kapsamındadır.
  • Alkollü içecekler için de özel kısıtlamalar getirilmiştir. Buna göre; bir  kişinin taşıyabileceği alkollü içkinin maksimum beş litre olması gerekir. Ayrıca; alkollü içeceğin alkol oranının %24 ila %70 aralığında olması gerekir. Alkol oranı %70’ten fazla olan alkollü içecekler uçağa alınmaz.

Tehlikeli ve Yasaklı Maddeler

Uçuş emniyeti için ve havaalanındaki insanlar için risk teşkil edebilecek tehlikeli ve yasaklı maddelerin yolcular tarafından uçağa alınması yasaktır.  Tehlikeli ve yasaklı madde kategorisinde yer alan maddeler:

  • Gazlar
  • Oksitleyiciler
  • Patlayıcılar,
  • Yanıcı maddeler
  • Aşındırıcılar
  • Bulaşıcı maddeler
  • Organik peroksitler
  • Zehirli maddeler,
  • Lityum bataryalar
  • Radyoaktif maddeler
  • Manyetik maddeler

El Bagajında Taşınamayan Eşyalar

El bagajı, uçak içine alınabilen ve seyahat boyunca yanınızda bulundurabileceğiniz bagajlardır. Kabin bagajı olarak da bilinir. Uçaklarda kargo bagajına verilmeyen eşyalar, el bagajı yani kabin bagajıyla taşınabilir. Kabin bagajında da tıpkı kargo bagajında olduğu gibi kilogram sınırlaması bulunur. Genel olarak pek çok havayolu şirketi, el bagajı için maksimum sekiz kilograma izin verir. El bagajında yalnız ağırlık kısıtlaması değil eşya kısıtlaması da bulunur. Hem sağlıklı bir uçuş için hem de diğer yolcuların güvenliği için kabin bagajına alınmaması gereken bir takım eşyalar vardır. El bagajında taşınmaması gereken eşyalar, havayolu şirketleri tarafından belirlenmiştir. Bazı havayollarının kendilerine özel kısıtlamaları olsa da uçağa alınmayan eşyalar genel olarak her havayolunda benzerdir.

El bagajı genellikle kargo bagajına verilmesine gerek olmayacak kadar hafif bagajların ya da uçak içinde ihtiyaç duyabileceğiniz bir takım eşyaların bulunduğu bagajlardır. Özellikle uzun yolculuklarda el bagajına uçak içinde ihtiyaç duyabileceğiniz kişisel eşyalar konulur. Örneğin; yedek kıyafetler, kullanılması zorunlu ilaçlar, seyahat esnasında çalışabileceğiniz tablet, laptop gibi teknolojik ürünler uzun seyahatlerde el bagajlarına en çok konulan eşyalar arasında yer alır.

Uçak bagajı kurallarına uymayan el bagajları, havaalanı içinde yer alan güvenlik kontrol noktalarında sorun yaşamanıza neden olur. Eğer çantanızda uçağa alınmayan eşyalar listesinde bulunan bir eşya varsa bu eşyayı bırakmak ya da ağırlık aşımı durumunda ek bir ücret ödemek gerekir. Kargo bagajına alınmayan eşyalar ile el bagajına alınmayan eşyalar farklılık gösterebilir. Örneğin; ağırlığı olan ürünleri kargo bagajında taşıyabilirsiniz ama ağırlık sınırını aşan eşyaları kabin bagajına alamazsınız. El bagajında uçağa alınmayan eşyalar aşağıdaki gibidir:

  • Yanıcı maddeler:

Pürmüz gibi mavi alev veren çakmakların el bagajında taşınması uygun değildir. Çakmak, her yolcu için bir adet ile sınırlandırılmıştır. Yanıcı maddelerin yanı sıra silah gibi patlayıcı aletler de havaalanında uçağa alınmayan eşyalar arasında yer alır. Ayrıca saç şekillendirici elektrikli aletler, tiner ve asitler, biber gazı, göz yaşartıcı sprey ve radyoaktif maddelerin de el bagajında uçağa alınması yasaktır.

  • Delici ve kesici aletler:

Uçak içinde diğer yolcular için hayati risk oluşturabilecek delici ve kesici aletlerin el bagajında taşınması yasaktır. Bıçak, matkap, sivri uçlu eşyalar, jilet gibi tehlike arz edebilecek eşyalar el bagajında taşınamaz. Çakı, iğne, şiş, tığ, şırınga, neşter, tehlike yaratma potansiyeline sahip sopalar örneğin beyzbol  sopası, boş mermi kovanı, çivi, çekiç ve tornavida gibi el aletleri, topuğu çok sivri ayakkabılar…

  • 100 ml kısıtlamasına uymayan sıvılar:

Sıvıların taşınmasında bulunan maksimum 100 ml sınırlandırılmasına uymayan hiçbir sıvı el bagajında taşınamaz. Sıvılarda 100 ml kısıtlamasına dahil olmayan istisnai durumlar vardır. Örneğin bebek mamaları ve ilaçlar eğer güvenlik kontrol noktasındaki görevliye belgenebilirse bu kısıtlama dışında tutulabilir. Bebek mamasının kabin bagajına yeterli miktarda alınabilmesi için bebeğin de uçakta seyahat etmesi gerekir. Mama, bebeğin yolculuk boyunca ihtiyaç duyabileceği miktarda alınabilir. İlaçlar ise bir sağlık raporu ile belgelendiği takdirde kabin bagajına alınabilir.  

  • Ağırlık sınırlamasını geçen ve ebatlara uygun olmayan eşyalar

Uçakla yapılan ilk seyahatlerde en çok karşılaşılan sorunlardan biri, kabin bagajı olacak bagajın uygun ağırlık ve ebatlarda olmamasıdır. Bu durumda, kabin bagajınızı kargo bagajına vermek durumunda kalabilirsiniz. Kabin bagajlarının hangi kilogramda ve santimde olması gerektiği havayolu şirketlerine göre farklılık gösteriyor. El bagajını hazırlarken sorun yaşamamak için kabin içine alınabilecek, çok büyük olmayan ebatlarda bir çantayı seçmeniz gerekir. Herhangi bir sorun yaşamamak için seyahat edeceğiniz havayolu firmasından el bagajı boyutlarıyla ilgili ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

  • Reçetesi olmayan ilaçlar:

Reçetesiz ilaçlar da el bagajında uçağa alınmayan eşyalar arasında yer alır. Eğer sağlık durumunuz nedeniyle yolculuk esnasında almanız ya da yolculuk esnasında gerçekleşebilecek olası bir rahatsızlığa karşı yanınızda bulundurmanız gereken bir ilaç veya ilaçlar varsa bunu bir reçeteyle, sağlık raporuyla belgelemelisiniz. Reçetesiz ilaçları kabin bagajı içinde uçağa sokamazsınız.

  • Lityum iyon pillerden bazıları:

Laptop ve tablet gibi elektronik cihazlar da el bagajı olarak kabul edilebilir. Bu elektronik cihazların sahip olduğu lityum iyon piller genel olarak ağırlık sınırını geçmediğinden sorun teşkil etmez ancak bazı elektronik cihazların lityum iyon pilleri uçağa alınmaz. Özellikle boyut olarak büyük olan lityum iyon piller uçağa alınmayanlar arasında yer alır.

Seyahat Öncesi Kontroller ve İpuçları

Havaalanında bir problemle karşılaşmamak için seyahat öncesi bavul hazırlarken yanınıza aldıklarınıza dikkat etmelisiniz. Uçuş kuralları pek çok havayolu şirketi ve farklı ülkeler için hemen hemen aynı olsa da farklılıklar görülebilir. Yalnız ülkeler arası farklılıklar değil; aynı ülkedeki farklı havayolu şirketlerinin bile kendilerine özel kuralları olabilir. Bu nedenle seyahat öncesi yanınıza almak istediğiniz ama sorun olabileceğini düşündüğünüz bir eşyanız varsa uçağınız havayolu şirketinin uçak bagajı kurallarını inceleyebilirsiniz. Havayolu şirketlerinin web sitesinde uçağa alınmayan eşyalar nelerdir, görebilir ve bavulunuzu buna göre hazırlayabilirsiniz. Eğer internet bulduğunuz listeler aklınızdaki sorulara cevap veremediyse güvenlik kontrol noktasında problem yaratabileceğini düşündüğünüz eşyanız ya da eşyalarınızla ilgili havayolu şirketlerinin müşteri  hizmetlerini arayıp ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Seyahat öncesi bavul hazırlarken kabin bagajında 100 ml sıvı sınırı kuralını aklınızda bulundurabilirsiniz. Uçakla seyahatte parfümleri, şampuan ve duş jeli gibi ürünleri seyahat boy şişelere boşaltabilirsiniz. Bu kurala dikkat etmezseniz parfümlerinizi ve kozmetik ürünlerinizi havaalanında çöpe atmak zorunda kalabilirsiniz.

Havaalanında bazen rötarlar nedeniyle uzun saatler geçirmek zorunda kalabilirsiniz. Kargo bagajına vermeyeceğiniz el bagajınıza, uçağınızı beklerken yiyebileceğiniz atıştırmalıklar koyabilirsiniz. El bagajında ayrıca yeterli miktarda nakit para, kimlik belgeleri, eğer yurtdışı uçuşu yapılacaksa pasaport bulunmalıdır.

Yanınıza alacağınız eşyaların uçak bagaj kurallarına  uygunluğuna dikkat etmek havaalanındaki güvenlik kontrol noktalarından sorunsuz geçmenizi sağlayacaktır. Bagaj için ekstra ücret ödemek istemiyorsanız eşyalarınızın ağırlığını havaalanına gitmeden önce kontrol etmeli, ağırlık çok yüksekse bavuldaki eşyaları tekrar gözden geçirip çok gerekli olmayanları çıkarmalısınız. El bagajını ise en ve boy olarak ölçmeniz gerekir. Eğer ölçüler uygun değilse bagajınızı uçağa alamazsınız. Havaalanlarının belirlediği kabin bagajı boyutları genel olarak 23x40x55 cm ölçülerindedir. Bazı havayolu şirketlerinde bu ölçüler değişkenlik gösterebilir. Bu nedenle uçuş öncesi uçacağınız havayolu şirketinin bagaj kurallarını gözden geçirmelisiniz. Kabin bagajı ağırlığı  ise maksimum sekiz kilogram olmalıdır.

Bavulunuzu sizin için bir başkası hazırlıyor olsa bile bagaj içindekileri havaalanına gitmeden önce kontrol etmeniz gerekir. Bavulu başkasının hazırladığı durumlarda; yolcu kontrol noktasında tüm bavulu boşaltmak zorunda kalabilir. Bavula koymadığı, bavulda olduğunu bilmediği yasaklı bir eşya için uçuşunu kaçırabilir.