Venedik Gezilecek Yerler Listesi: Venedik'in Zamansız Zarafeti

Coral Travel

Rüyalar ve aşıklar şehri Venedik, İtalya’nın en çok ziyaret edilen şehirlerinden biridir. İtalya’nın büyülü şehri Venedik, 7’den 77’ye herkesin görmek istediği, pek çok kişinin hayallerini süsleyen bir şehirdir. Gerek romantikliği gerek şehrin adeta bir tablodan çıkmış gibi yansıttığı görüntü, oldukça merak uyandırır. İtalya dünyanın en güzel ülkelerindendir, ancak bazı şehirleri özellikle ilgi uyandırır, tıpkı Venedik gibi… Venedik’i bilmeyen yoktur. Ölmeden mutlaka görülmesi gereken yerler arasında yer alan Venedik, zamansız zarafeti ile her zaman herkesin en çok görmek istediği yerler arasında olacak nadir güzellikte bir yerdir.

Venedik, İtalya’da 118 adet adanın üzerine kurulmuş, kanallarla ayrılan ve köprülerle birbirine bağlanan bir şehirdir. Bu kanallarda gondol ile gezmek şehrin simgesidir. Venedik’e gidildiğinde şehri görmenin yanında bu gondollar ile kanallarda dolaşmak olmazsa olmazlardandır. Venedik gezi rehberi programı düzenlendiğinde ilk göze çarpan madde hiç kuşkusuz gondol gezisidir.

Şehir ile bütünleşmiş bu geziler, Venedik ziyaretinde en çok yapılmak istenen aktiviteler arasında yer alır. Yalnızca gondol gezisi de değil, şehrin birbirinden güzel ve dikkat çeken yerleri Venedik’te gezilecek yerler listesinin temelini oluşturur. İtalya gezilecek yerler bakımından misafirlerine oldukça cömert davranırken Venedik sanat eserleri, tarihi dokusu ve mimari eserleri ile en ünlü şehirler arasındadır. Bu özellikleri ile UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alır. Venedik, sanatsal faaliyetler bakımından özellikle senfoni ve operanın gelişip dünyaya yayılmasında da etkin rol oynamış bir şehirdir.

Venedik’te Gezilecek Yerler

Venedik başlı başına gezilecek yerlerin başında gelen bir şehirdir, ancak gerek yapılacaklar gerek şehre ait gezilecek yerler ile de dikkat çeker. Her bir yeri ayrı bir güzellikte olan Venedik gezisi için birkaç gün ayırmakta fayda vardır. Şehre gelmişken buraya ait güzellikleri keşfetmek ve tam anlamıyla Venedik turu yapmak, herkeste benzersiz bir deneyim oluşturur. Venedik’te gezilecek yerler listesini sizler için derledik. İşte Venedik gezi rehberi ve şehre ait ilgi uyandıran yerler:  

  • San Marco Meydanı

San Marco Meydanı, Venedik’in kalbinin attığı en ünlü meydandır. Aynı zamanda şehrin dini, sosyal ve politik bölgesidir. Bir rivayete göre Napolyon, San Marco Meydanı için “Avrupa’nın en güzel çizim odası” söyleminde bulunmuştur. Meydan gün boyu binlerce binlerce turisti ağırlar. Meydanın kendi yapısının yanında San Marco Bazilikası, San Marco Çan Kulesi, Torre Dell’Orologion ve Ducale Sarayı meydanda görülmesi gereken yapılardır. Aynı zamanda bu yapılar meydanın önemini artırıp görselliğine de mimari bir şıklık katar. Venedik gezilecek yerler açısından ziyaretçilerine pek çok olanak sağlasa da ilk başta görülmesi gereken yer hiç kuşkusuz ünlü San Marco Meydanı’dır. Meydanın ruhunu rahatça solumak ve görselliğinin büyüleyici etkisine kendini kaptırmak isteyenler için meydan içinde pek çok kafe ve restoran da bulunur.

  • San Marco Bazilikası

San Marco Meydanı içinde yer alan ve St. Mark’a adanan bazilika 11. yüzyıldan kalma görülmesi gereken bir yapıdır. Gotik mimarinin en güzel örneklerinden birisi olarak kabul edilen bazilika, şehrin önemli dini yapıları arasında yer alır. San Marco Bazilikası, mimari yapısının yanında içinde yer alan altın heykeller, cam işlemeler ve oyma eserler ile adeta bir müze niteliği taşır. Her ne kadar Bizans ve gotik mimarinin en güzel örneği olsa da bazilikada Osmanlı figürleri de göze çarpar, çünkü San Marco Bazilikasına ait Dört At Heykeli’nin 1204 yılında İstanbul’dan çalınarak Venedik’e getirildiği rivayet edilir. Osmanlı’ya ait izler taşıması da bu rivayeti güçlendiren delillerdendir. Venedik şehir manzarasına kucak açan bazilika, Venedik gezi rehberi içinde mutlaka görülmesi gereken bir yerdir.

  • San Marco Kulesi

Yine San Marco Meydanı içinde yer alan San Marco Kulesi, meydan gezisi sırasında uğramadan geçilmeyecek bir yerdir. Bazilikanın karşısında yer alan kule, sade bir mimariye sahip olan kulenin en dikkat çeken özelliği yapısında kullanılan kırmızı tuğlalardır. Kulenin en sevilen özelliği tepesinde Venedik’i izlemek ve manzarayı süsleyen adalara göz kırpmaktır. San Marco Kulesi’nin altından yapılmış Cebrail melek tasviri oldukça küçük olduğu için sadece kuleye çıkıldıktan sonra daha rahat görülür. Kule içinde farklı amaçlar ile kurulmuş 5 çan bulunur. Çanlardan birincisi gün doğumu ve batımını haber etmek, ikincisi üyelere çağrı, üçüncüsü infaz alanına toplanılması, dördüncüsü öğle arası ve beşincisi senatonun toplanması için çalınır. San Marco Meydanı’na gittiğinizde şehrin büyüleyici manzarasını izlemek için San Marco Kulesi’ne de çıkmanızı tavsiye ederiz.

  • Büyük Kanal

Venedik’te gezilecek yerler dendiğinde ilk akla gelen ve en çok turist çeken yer hiç kuşkusuz Büyük Kanal’dır. Tarih boyunca Venedik’in en önemli su yolu olarak kullanılan Büyük Kanal, günümüzde romantik gondol sefasının en önemli merkezidir. Kanal üzerinde pek çok köprü bulunur. Her biri birbirinden şık olsa da aralarında en dikkat çeken köprü Rialto Köprüsü’dür. Büyük kanal boyunca tarihi saraylar, kiliseler, renkli evler göze çarpar. Bu yapılar kanalın en önemli manzaralarıdır. Büyük Kanal ve içindeki otantik gondollar dünya sinemasının pek çok filminde kullanılmış detaylardır. Adeta doğal bir set olan kanal, şehrin en önemli simgesidir. Venedik’in sayısız festivallerinden bazıları Büyük Kanal’da yapılır. Venedik’te yapılacaklar listesine gondol gezisi eklemeyi ihmal etmeyin.

  • Rialto Köprüsü

Büyük Kanal’da yer alan köprülerden biri olan Rialto Köprüsü aynı zamanda kanalın en ünlü köprüsüdür. 16. yüzyılda yapılan köprü, aynı dönemde yapılan köprülerin en yükseği olarak bilinir. Rialto Köprüsü yalnızca Büyük Kanal’da yer alan önemli bir köprü değil aynı zamanda tarihin ticari alışverişlerine ev sahipliği yapmış bir merkezdir. Kanalı ve gondolları köprü üzerinde izlemek oldukça keyiflidir ve elbette eşsiz fotoğraflar çekmek için de yine Rialto Köprüsü oldukça uygun bir yerdir. Köprünün önemi yalnızca güzelliği ve ticari öneminden değil hemen girişinde yer alan Rialto pazarında satılan hediyelik eşya vs gibi ilgi çekici objelerden de gelir.

  • Dükler Sarayı (Palazzo Ducale)

Venedik’in siyasi ve idari merkezi olarak kabul edilen Palazzo Ducale, ismini zamanında düklerin resmi hükümet konağı olarak kullanılmasından alır. Şehrin mimari açıdan mutlaka görülmesi gereken yerlerinden olan saray, San Marco Meydanı’nda yer alır. Sarayın içi adeta bir müze niteliği taşır. Önemli sanatçılar ve eserlerinin yer aldığı Dükler Sarayı, Venedik’in de kültürel mirasından izler taşır. Saray içinde çeşitli bölümler bulunur. Mahkeme, yönetim ofisi ve diğer resmi işlerin yürütüldüğü bölümlerin yanı sıra altında da mahkumların atıldığı zindanlar vardır. Sarayın yapımında rönesans ve gotik mimarinin şık izlerini görmek mümkün. Palazzo Ducale, ihtişamı ile göz kamaştıran bir yapı olsa da içi de tıpkı dış güzelliği ile turistleri kendine hayran bırakan özelliklere sahiptir. Sarayın manzarasını şehrin simgesi Büyük Kanal süsler.

  • Murano ve Burano Adası

Venedik sokakları renkli olarak bilinir. Bu renklilik esasında Murano ve Burano adasına aittir. Venedik denilince akla ilk gelenlerden biri de rengarenk evlerin suluboya resmi gibi sıralandığı Murano Adası’dır. Cam adası olarak da bilinen ada, cam işçiliği ile ünlüdür. Şehri simgeleyen eşyaların yanında akla gelebilecek tüm cam objelerin yapıldığı ada, turistlerin de uğrak noktalarından biridir. Bu adada bolca fotoğraf çekip evinize rengarenk şık bir cam obje alabilmeniz mümkün. Burano Adası ise dantel işçiliği ile ünlüdür. Bu iki ada Venedik şehir merkezi gibi kalabalık olmadığından daha sakin gezme fırsatı sunar. Venedik’e gelmişken bu iki adayı da ziyaret etmenizi tavsiye ederiz. Her iki ada için yarım günlük bir gezi yeterli olacaktır.

  • San Giorgio Maggiore Kilisesi

Venedik’in San Giorgio Maggiore adası üzerinde yer alan kilise, şehirde yer alan diğer kilise ve bazilikalardan oldukça farklıdır. İtalya’nın en ünlü mimarlarından Palladio tarafından yapılmış olan kilisenin bir yüzü San Marco Meydanı’ndan görülür. Kilisenin yapımında kullanılan mermer, güneş altında dikkat çekici bir parlaklığa kavuşur. Büyük bir üçgen alan üzerinde yer alan kilisenin onu koruyan yoğun sütunları görülmeye değer detaylardır. İtalyan mimarisinin en dikkat çeken örneklerinden olan kilise, heybeti ve ihtişamı ile göz kamaştıran yapılar arasında yer alır.

  • Riviera del Brenta

Brenta Nehri üzerinde yer alan Riviera del Brenta, Venedik şehir merkezine biraz uzakta yer alsa da mutlaka görülmesi gereken yerler arasındadır. Venedik ve Padua arasında yer alan bölge, yüzyıllar boyunca dönemin en zenginlerinin ikamet ettiği bir bölge olmuştur. Bölgenin görselliğini nehir boyunca ihtişamları ile sergileyen köşkler ve villalar oluşturur. Bölgenin etrafını tablo görüntüsü ile dikkat çeken dağlar süsler. Burada aynı zamanda ayakkabı müzesi bulunur. Riviera del Brenta, görselliği ile oldukça etkileyici, köşkleri ile dikkat çekici bir yerdir.

  • Ahlar Köprüsü

Venedik için birçok isim kullanılır. Bunlardan biri de ‘köprüler şehri’ ismidir. Kanallar üzerinde yer alan sayısız köprülerden bir dikkat çekeni de Ahlar Köprüsü’dür. Gerek hikayesi gerek görselliği ile dikkat çeken Ahlar Köprüsü görülmesi gereken köprüler arasındadır. Köprü hapishane ile Dükler Sarayını birbirine bağlar. Köprünün pencerelerinde ızgaralar yer alır, çünkü mahkumlar sorgulanmak için saraya bu köprüden geçilerek götürülürdü. Herhangi bir tatsız olaya şahitlik etmemesi adına da köprü pencereleri ızgaralar ile kapanmıştır. Ahlar Köprüsü’nün bu ismi almasındaki hikaye oldukça etkileyicidir. Mahkumlar hapse atılmadan önce Venedik’e dair gördükleri son manzara Ahlar Köprüsü üzerinden geçerken gördükleridir ve bu köprüden geçerken mahkumların iç geçirip ah demeleri ile köprü bu ismi alır.

  • Marciana Kütüphanesi

Mimarisi ile dikkat çeken Marciana Kütüphanesi, dünyadaki en büyük klasik eserler koleksiyonuna sahip halka açık bir yerdir. Aynı zamanda İtalya’nın el yazmalarının da muhafaza edildiği kütüphane, Venedik’in kutsal olarak kabul edilen azizi St. Mark’ın ismini alan bir yapıdır. 1537 – 1553 yılları arasında inşa edilen kütüphanenin iç tasarımı ve dekoru 1560 yılına dek sürdü. Marciana Kütüphanesi’nde bir milyonu geçkin kitap, on üç binden fazla el yazması eser yer alır. Rönesans mimarisinin en güzel örneklerinden olan kütüphane, San Marco Meydanı’ndadır.

  • San Rocco Lonca Binası

San Rocco Lonca Binası, Venedik’te gezerken mutlaka görülmesi gereken mimari eserler arasında yer alan oldukça eski ve gösterişli bir yapıdır. İçinde 60’a yakın resim bulunan bina halka açıktır. Mimarisindeki ince işçiliğin yanında binanın içinde yer alan oymalar ve süslemeler de özellikle görülmeye değer bir şıklığa sahiptir. İtalya’nın en dikkat çeken binalarından olan San Rocco Lonca Binası, küçük ancak fazlaca asil bir gösterişe sahiptir ve tepesinde yer alan heykeller ayrıca görülmeye değerdir.

  • Fenice Tiyatrosu

Venedik’in en önemli opera binaları arasında yer alan Fenice Tiyatrosu, göz kamaştıran bir dizayna ve dekora sahiptir. Açıldığı 1792 yılında Avrupa’da fazlasıyla ün kazanan tiyatroda baleler, operalar, tiyatro oyunları, klasik müzik konserleri ile pek çok etkinlik düzenlenir. Bunca etkinlik ile Fenice Tiyatrosu şehrin baş tiyatrosu haline gelir. Birçok yangından sonra restorasyona uğrayan tiyatro 1996 yılında tamamen yanarak harabeye dönmüştür. İtalyan hükümeti ve Unesco maddi desteği ile 68 yıl süren yeniden yapılanma sürecinden sonra Fenice Tiyatrosu tekrardan hayata geçirildi. 2004 yılında yeniden açılan tiyatro, günümüzde hala aktif olarak kullanılır. Özellikle iç güzelliği ile mimarinin en çarpıcı örneklerinden kabul edilen Fenice Tiyatrosu yıllarca İtalya ve çeşitli Avrupa ülkelerinin opera ve bale binası olarak kullanıldı.

  • Scuola Grande di San Rocco

İtalyan mimarisinin en gösterişli örneklerinden biri olarak kabul edilen Scuola Grande Di San Rocco binası, ünlü ressam Tintoretto’nun eserlerinden oluşan ünlü bir koleksiyona sahiptir. Ressamın en önemli eserlerine ev sahipliği yapan bina, sanata ilgi duyanların Venedik'teki uğrak noktalarından biridir. Binanın içi dikkat çeken fresklerle doludur. Binanın duvarları ve tavanları ise yeni ahitten resimlerle süslüdür. Eski ahite dair de izler bulunduran Scuola Grande Di San Rocco’yu gezerken ne yöne bakacağınızı şaşırabilirsiniz. Her bir detayı ve dünyanın en ünlü sanat eserlerinin var olduğu binayı gezmek Venedik’te yapılacaklar listesinde mutlaka yer almalıdır.

  • Venedik Gettosu

Venedik sokakları dendiğinde akla ilk gelenlerden biri de tarihi ve kültürel önemi ile Venedik Gettosu’dur. 16. yüzyılda Yahudilerin Venedik’te yaşamaya zorlandığı yer olan gettoda 5 adet sinagog bulunur. Gettonun en önemli caddesi Strada Nova buradaki en görülmeye değer yerdir. Tarihin geçmiş dokusundan izler taşıyan bölge bugün hala Yahudilerin Venedik’teki yaşam merkezidir. Her yıl bölgede çeşitli etkinlikler yapılır ve bu da bölgenin kültürel zenginliğini gösteren önemli olaylardır.

  • San Simeone Piccolo Kilisesi

Büyük Kanal’ın karşısında yer alan San Simeone Piccolo kilisesi, yeşil kubbesi ile dikkat çeken bir yapıdır. Neoklasik bir mimariye sahip olan kilise içinde pek çok dini tasvir ve tablo bulunur. Her biri görülmeye değer olan bu eserler kiliseyi süsleyen detaylardandır. Kilisenin bazı bölümleri ziyarete kapalıdır. San Simeone Piccolo’nun en dikkat çeken bölümü, oval ve yeşil kubbe kiliseyi olduğundan daha büyük gösterir. İtalya’da pek çok ilgi uyandıran kiliseden biridir.

  • San Giorgio degli Schiavoni Kilisesi

Kültürel gezi yapmayı seven özellikle sanata meraklıların büyük beğenisini toplayan San Giorgio Degli Schiavoni Kilisesi, Orta Çağa ait tasvirler ile dikkat çeker. Tavanlardan duvarlara kadar fresk ve tasvir kaplı kilise, ünlü ressam Vittore Carpaccio’nun eserlerine de ev sahipliği yapar. Kilisenin odalarının şık ve büyüleyici dekorasyona sahip olmasının yanında süslemeleriyle de İtalyan mimarisine dair izler taşır. Etkileyici detayları ve mimarisi ile Orta Çağ ruhunu yansıtan kilise, Venedik’te görülmesi gereken kiliseler arasında yer alır.

  • Palazzo Contarini del Bovolo

Palazzo Contarini del Bovolo, Venedik’te yer alan en küçük saraydır. Sarayın görülmeye değer en dikkat çekici özelliği sahip olduğu spiral merdivenlerdir. Saray, Shakespeare’nin Othello uyarlamasında ana mekan olarak kullanılmıştır. Sarmal merdivenler bu filmde tüm detaylarıyla yer alır. Merdivenler ile çıkılan sarayın üst katında şahane Venedik manzarası görülür.

Siz de Venedik Otelleri arasından seçim yaparak büyüleyici ve etkileyici bir seyahat planı yapabilir Venedik gezi rehberinizi oluşturmaya başlayabilirsiniz.