Arnavutluk Gezi Rehberi: Nerede? Nasıl Gidilir? Gezilecek Yerler

Coral Travel

Osmanlı ve İtalya’nın izlerini hala taşıyan ve “Balkanlar’ın Anahtarı” olarak kabul edilen Arnavutluk son dönemlerin gözde turistik lokasyonları arasında. Özgün gelenekleri, el değmemiş doğası ve Balkanlar kültürünün tarih boyunca diğer kültürlerden aldığı etkileşimlerle görülesi bir yer. Siz de Arnavutluk seyahati yapmadan önce araştırmaya koyulduysanız gezi rehberimizi okumaya devam edin.

4 milyona yaklaşan nüfusuyla Balkanlar’ın çoğunluğu Müslüman olan ülkelerinden biri. Nüfusun yaklaşık %20’si ise Hristiyan. Son dönemlerde kalkınma hamleleri yapılsa da Avrupa’nın yoksul ülkelerinden olduğu için gezmesi maliyetli değil. Ayrıca Arnavutça resmi dil olsa da İngilizce bilen sayısı fazla. Arnavutluk para birimi ise Lek.

Arnavutluk'un Coğrafi Konumu ve Ulaşım Seçenekleri

Balkanlar’ın Anahtar Ülkesi olarak bilinen Arnavutluk, namını konumu sayesinde yüzyıllar boyunca saldırılara karşı güçlü olmasından alır. Balkanlar’a geçmek isteyen imparatorlukların önce Arnavutluk’u alması gerekir ama coğrafyası nedeniyle bu uzun yıllar mümkün olmaz.

Topraklarının büyük bölümü dağlık arazilerden oluşan ülkenin Adriyatik Denizi’ne kıyısı var. Bu nedenle hem dağlık alanların doğası hem de sahilleri ile turistleri cezbeder. “Arnavutluk nerede?” sorusuna Karadağ, Kosova, Makedonya, Yunanistan arasında şeklinde yanıt vermek mümkün. İyonya ve Adriyatik kıyısı olan ülke Balkanlar’ın küçük yüzölçümüne sahip yerlerinden.

Arnavutluk denize kıyı yerlerde kışın ılık ve yağışlı, yazın sıcak ve kuru Akdeniz iklimine sahip. İç kesimlerde ise soğuk ve kar yağışlı kışlar görülür. Kuzeydoğuda ise yüksek tepeler olduğundan kışlar daha sert ve yazlar yağışlı. Bu nedenle Arnavutluk ziyareti için en uygun zaman nisan, mayıs, eylül, ekim kabul edilir.

Ülkeye gitmek için direkt olarak İstanbul’dan uçuş bulabilirsiniz. Ülkedeki Tiran Rinas Havalimanı ile İstanbul uçuşu yaklaşık 2 saat. Pegasus ve Türk Havayolları’nın direkt uçuşları ile kolaylıkla ulaşım sağlarsınız. Dilerseniz otobüsle de 15 saatlik bir yolculukla İstanbul’dan Arnavutluk’a gidebilirsiniz. İstanbul-Tiran otobüs seferlerini Metro Turizm’de bulabilirsiniz.

Aracınızla ülkeye ulaşmak için İpsala Sınır Kapısı, Dedeağaç, Komotini, İskeçe, Kavala, Selanik, Kastoria rotasını takip etmelisiniz. Yunanistan – Arnavutluk sınırından Tiran’a doğru yola çıkabilirsiniz.

Ülkede ulaşım ağı gelişmiş olmadığı için minibüs, otobüs en çok kullanılan toplu taşıma araçları. Trenler ile şehirler arası yolculuk yapmak da yaygın. Uçakla şehre ulaştıktan sonra havalimanı şehir merkezi yolculuğunuzu 07.00 ile 23.00 arasında otobüsle yapabilirsiniz.

Tarihi ve Kültürel Mekânlar

Ülkede tarihi değere sahip birçok yapı olsa da bazıları, turistleri özellikle kendine çeker. Kısa bir seyahat planlıyorsanız bu yerleri görmeden dönmeyin. Arnavutluk gezilecek yerler listesinin başında yer alan tarihi ve kültürel yerler:

  • Tiran: 1614 yılında Süleyman Paşa’nın kurduğu şehir, Arnavutluk’un başkenti. Osmanlı Dönemi’nden kalma birçok tarihi yapıdan birkaçını bugün ziyaret edebilirsiniz.
  • İskender Bey (Skanderbeg) Meydanı: Şehir merkezi olan ve günün her saati canlılığı devam eden tarihi bir yer. Çevresinde krallık döneminden kalma binalar, İskender Bey Anıtı, Ulusal Tarih Müzesi gibi cazibe merkezleri yer alır.
  • Ethem Bey Camii: 1822-1823 yıllarında inşa edilen cami, korunarak bugüne ulaşması açısından önemli. Molla Bey tarafından inşası başlatılan camiyi oğlu bitirdiği için onun adını taşır. Hemen yanında Tarihi Tiran Saat Kulesi’ni de görebilirsiniz.
  • Dıraç Amfitiyatrosu: 2. yüzyılda Roma İmparatoru Trajan döneminde inşa edilen amfitiyatro, o dönemlerden kalmış en önemli eserlerden. 2000 kişilik kapasitesi ve eşsiz büyüklüğü ile Arnavutluk’un gözbebeği.

  • Berat Eski Şehir: Mangalem, Gorica, Kale mahallelerinden oluşan Eski Şehir 2008 yılından beri UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde. Osmanlı Dönemi’nden kalma birçok yapıyı bir arada görebileceğiniz Arnavutluk tarihine yakından tanıklık eden bir yer.
  • Butrint Milli Parkı: 1992 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne eklenen Butrint Gölü ve çevresindeki yapılarla bir sit alanı. Antik çağlardan kalma amfitiyatro, kale gibi eserleri bir arada görüp trekking yapabileceğiniz bir alan.
  • Gjirokastra Kalesi ve Müzesi: Arnavutluk’un en görkemli kalelerinden biri olması ile ünlenen yapı, Osmanlı Dönemi’nden kalma. Özellikle yüksek bir tepede olması nedeniyle sadece manzarayı görmek isteyenler tarafından bile ziyaret edilir.

Plajlar ve Deniz Aktiviteleri

Arnavutluk plajları masmavi suları ile kesinlikle görmeniz gereken yerlerden. Yaz aylarında ülkeyi ziyaret ediyorsanız şu plajlara uğrayın:

  • Ksamil: Aslında köy olmasına rağmen deniz kıyısında olduğu için plajları ile ünlü. Berrak suları ve doğası ile yeşil ile mavinin kusursuz birleşimi. Küçük adacıkların olduğu Adriyatik kıyısının şehir merkezine uzaklığı ise 6 saat.
  • Lukova Plajı: İnce, beyaz kumları ile görenleri kendine hayran bırakan plaj, Adriyatik kıyısında. Mavi renkli berrak suyu özellikle dalış aktivitesi sevenler için ideal. Plajın yakınlarındaki köyde turistler için yeme - içme mekanları var.
  • Dıraç Plajı: Arnavutluk’un en çok tercih edilen plajı olduğundan kalabalık. 10 kilometre uzunluğunda olduğu için kalabalık pek sorun değil. Manzaraları ve temizliğiyle dikkat çeken plaj, kumluk.

Yerel Lezzetler ve Restoranlar

Arnavutluk mutfağı Balkanlar, Akdeniz lezzetlerinin bir karması. Özellikle güveç yemekleri meşhur olan ülkede börek, taze sebze yemekleri, peynir türleri öne çıkar. En sevilen Arnavutluk lezzetleri ve popüler restoranları şunlar:

  • Elbasan Tava: Tiran Era Restoran, Elbasan II Marchese
  • Pırasa Böreği: Tiran Sofra e Ariut
  • Arnavut Ciğeri: Tiran Era Vila
  • Fergese: Zgara e Tironës 2

Arnavut lezzetlerinden biri ve aynı zamanda düğünlerden önce yapılan bir tür hamur kızartması Petla’yı denemek için özellikle kahvaltı sunan restoranlara bakabilirsiniz. Ünlü domatesli Arnavut pilavı da birçok restoranda ana yemek yanında deneyebileceğiniz yerel lezzetler arasında.

Dağlık Alanlar ve Doğa Yürüyüşleri

Ülkenin neredeyse her yeri dağlık olduğundan trekking severler için bir cennet. Ayrıca kuş gözlemciliği yapmak için uygun rotalar var. Arnavutluk seyahati sırasında doğada vakit geçirmek için şuraları tercih edebilirsiniz:

  • Mavi Göz: Avlonya şehrinde doğal bir kaynak. Çevresi ağaçlarla çevrili olduğu için yeşil ve mavinin neredeyse her tonunu görmek mümkün. Burada yüzmek yasak olsa da piknik, yürüyüş yapabilirsiniz.
  • Büyük Tiran Parkı: Şehir merkezinden uzaklaşmadan doğada vakit geçirmek isteyenlerin tercihi. 1956 yılında inşa edilen park içerisinde yapay göl, önemli kişilerin anıtları, Cumhurbaşkanlığı Sarayı, Aziz Prokopios Kilisesi var.
  • Osum Kanyonu: Ülkenin güneyindeki kanyon bahar aylarında gürül gürül akan suları ile uğrak bir mekan olur. Trekking severlerin nehir manzarası eşliğinde unutulmaz zaman geçirmesi için ideal.

  • Dajti Dağı ve Milli Parkı: 1614 metrelik Ramno zirvesi 1916 yılında milli park olur. Teleferik ile dağın zirvesine çıkıp bu milli parkta dağcılık, trekking aktivitelerinin yanı sıra yamaç paraşütü de yapabilirsiniz.
  • İşkodra Gölü: Balkanlar’ın en büyük gölü olduğu için Arnavutluk’un yanı sıra Karadağ’a sınırı var. 270’den fazla kuş türünün yaşadığı göl ornitologların göz bebeği. Yemyeşil ağaçlar ve göl manzarası eşliğinde nefes aldıran yürüyüşler yapabilirsiniz.

Arnavutluk Vize İstiyor mu?

Türkiye ve Arnavutluk arasında 2010 yılında yapılan anlaşma ile vize sorunu ortadan kalktığı için sadece pasaportla giriş yapabilirsiniz. Hususi, diplomatik, umuma mahsus hizmet pasaportunuz varsa 6 ay içinde 90 güne kadar kalabilirsiniz.

Balkanlar’ın kapısı Arnavutluk seyahatiniz için henüz otel seçmediyseniz doğru yerdesiniz. Erken rezervasyon avantajları ile Arnavutluk otelleri arasından karar verin, Coral Tatil fırsatları ile seyahatinizi bütçe dostu olarak planlayın!