Erdek Rehberi: Gezilecek Yerler, Yapılacaklar, Konaklama

Coral Travel

Ülkemizin ilk yazlık bölgelerinden biri olan Balıkesir Erdek, Marmara Bölgesi’nin en güzel ilçelerinden biridir. Özellikle yaz aylarında birçok ilden daha fazla nüfusa sahip olan bu şirin belde son yıllarda tatilcilerin gözbebeği konumuna gelmiştir. Marmara’nın ılıman ikliminin kendisini hissettirdiği bölgede yazları bunalmadan kış aylarında ise üşümeden rahatlıkla gezebilirsiniz.

Erdek Hakkında Önemli Bilgiler

Erdek Nerededir?

Balıkesir’in 20 ilçesinden biri olan Erdek, Marmara Denizi’nin güneyinde bulunan Kapıdağ Yarımadası’nda yer alır. Bandırma ilçesi ile komşu konumunda bulunan Erdek Bandırma’ya 20 kilometre, Balıkesir’e ise 107 kilometre mesafededir. Sahil şeridinde bulunması, ağaçlarla kaplı doğal yapısı ve İstanbul’a yakın olmasıyla Erdek ülkemizin en popüler tatil merkezlerinden biridir.

Erdek’e Nasıl Gidilir?

Erdek’e karayolu ile ulaşım Bandırma üzerinden gerçekleştiriliyor. İzmir üzerinden Erdek’e gitmek isteyenlerin Manisa, Akhisar, Balıkesir, Susurluk ve Bandırma güzergâhını takip etmeleri gerekiyor. Ankara üzerinden gelecek olanlar ise Polatlı, Eskişehir, Bozüyük, İnegöl, Bursa, Karacabey ve Bandırma rotasını takip etmeli.

İstanbul’dan Erdek merkez bölgesine ulaşmanın en kolay yolu ise Yenikapı’dan hareket eden feribot ve deniz otobüsü seferleridir. Bunun yanında deniz yoluyla Bandırma’ya ulaşıp Bandırma’dan karayolu ile de Erdek’e ulaşmak mümkün.

Erdek Gezilecek Yerler

Anıt Ağaç

Bugünden tarihi seyretmek istiyorsanız Erdek’te gezilecek yerler listenizin ilk sırasında mutlaka Anıt Ağaç yer almalı. Kurbağalı sahil şeridinde bulunan Anıt Ağaç 1860 yılında toprağa köklerine vermiş bir fıstık çam ağacı. 114 cm’lik devasa gövdesi ile görenlerde hayranlık uyandıran Anıt Ağaç ziyaretçilerini gölgesinde serinletmeye devam ediyor.

Erdek Açık Hava Müzesi

Erdek nasıl bir yer diye soracak olursanız cevabımız kısaca yemyeşil bir doğa, deniz, güneş ve elbette ki tarih olacaktır. Erdek’in tarihi dokusunun en güzel örneklerini ise Erdek Açık Hava Müzesi’nde görebilirsiniz. Roma ve Helenistik dönemden kalma heykel ve mozaik parçalarının sergilendiği müze mutlaka görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor.

Çuğra Plajı

Altın renginde kumu ve oldukça geniş plaj kısmıyla Çuğra Plajı, Erdek’in en çok tercih edilen plajlarından biridir. Popüler bir Erdek Halk Plajı olan Çuğra’ya girişler ücretsizdir. Dilerseniz şemsiye ve şezlongunuzu yanınızda getirebilir dilerseniz de plajda bulunan işletmelerden bunları kiralayabilirsiniz.

Çuğra Plajı’nda ayrıca birçok kafe ve restoran bulunuyor. Dolayısıyla yiyecek ve içecek ihtiyaçlarınızı bu tesislerden rahatlıkla karşılayabilirsiniz.

Kurbağalı Plajı

Temiz denizi ile mavi bayraklı bir plaj olan Kurbağalı Plajı, 1 kilometreye yakın sahil şeridiyle Türkiye’nin en uzun plajları arasında yer alıyor. Merkeze yakın olması sebebiyle oldukça kalabalık olan plajda deniz üzerinde belediye tarafından yapılan birçok iskele bulunuyor.

Ocaklı Plajı

Erdek merkez bölgesine 6 km mesafede bulunan plaj sakinliği ile özellikle kafa dinlemek isteyenlerin uğrak noktalarından birini oluşturuyor. Plaj aynı zamanda rüzgarlı bir yapıya sahip olduğundan sörf yapmaktan hoşlananlar da Ocaklı Plajı’nı sıklıkla tercih ediyor. Plajın denizi sığ. Bu sayede çocuklar için de oldukça ideal.

Paflima Plajı

Henüz el değmemiş bir plaj olan Paflima Plajı, Paflima Koyu denilen bölgede bulunuyor. Girişte herhangi bir ücret ödemeyeceğiniz Paflima Plajı’nda tek yapmanız gereken masmavi denizi olan bu doğal koyun tadını çıkarmak.

Narlı Köyü

Erdek’in şirin köylerinden biri olan Narlı Köyü’nde yoğun olarak yazlıkçılar ikamet ediyor. Trakya, Ermeni ve Rum nüfustan oluşan yerel halk bölgenin yemek kültürünü de zenginleştirmiş. Narlı Köyü’nü ziyaret ederseniz yöresel lezzetlerin tadına bakabilir, köylülerin el emeğiyle ürettiği hediyelik eşyalardan satın alabilirsiniz.

Ocaklar Köyü

Ocaklar Plajı’nın bulunduğu köy Erdek merkez ile Narlı Köyü arasında bulunuyor. Ocaklar Köyü özellikle yaz aylarında turistlerin en çok ziyaret ettiği yerlerden biri olduğundan bir nevi Erdek’in tatil köyü olarak nitelendiriliyor. Ocaklar Köyü’nde konaklamak isterseniz seçenekleriniz oldukça fazla. Bölgede birçok pansiyon ve butik otel işletmesi ziyaretçilere hizmet veriyor.

İlhanlar Köyü

Kapıdağ Yarımadası’nın doğusunda yer alan İlhanlar Köyü Erdek’in diğer köylerine nazaran turizm açısından daha az gelişmiş bir yer. Dolayısıyla konaklamak için çok fazla alternatif barındırmıyor. Köye ulaşım için ise kendi aracınızı kullanmanız gerekiyor. Çünkü bölgeye sık sık otobüs seferi düzenlenmiyor.

Tatlısu Köyü

Gerek Bandırma gerekse de Erdek’e yakın bir mesafede bulunan Tatlısu Köyü, bölgeye gelen ziyaretçilerin sık sık ziyaret ettiği bir yer. Kalabalıklardan uzak sakin bir tatil yapmak isteyenler için ideal bir ortam sunan Tatlısu Köyü deniz ve köy hayatının iç içe olduğu kendi halinde bir köy. Tatlısu Köyü’nde hem deniz girebilir hem de doğada zaman geçirmenin keyfini yaşayabilirsiniz.

Seyitgazi Tepesi

Erdek’te gezilecek yerler listesinde gelenlerin mutlaka ziyaret ettiği Seyitgazi Tepesi de bulunuyor. Çuğra Plajı bölgesinde ve denizden 103 metre yükseklikte yer alan Seyitgazi Tepesi Erdek’in muhteşem manzarasını ayaklar altına seriyor. Dilek dilemek için de çıkılan tepede muhteşem fotoğraflar çekebilirsiniz.

Erdek Sahili

Uzun bir kıyı şeridinden oluşan Balıkesir Erdek sahili restoran, kafe, pub ve barların yoğun olarak bulunduğu bir bölge. Erdek’e gelen turistler uzun yaz akşamlarını genellikle sahil bandında geçiriyor. Buranın en önemli özelliklerinden bir tanesi de büyüleyici bir gün batımı manzarasına sahip olması.

Zeytinli Adası

Balıkesir Erdek Bölgesi’nin etrafında irili ufaklı birçok ada bulunuyor. Bu adaların içerisinde en çok bilineni ise Zeytinli Ada. Erdek Limanı’ndan yalnızca 250 metre mesafede bulunan Zeytinli Ada büyük bir tarih mirasına sahip. Vaftizhaneler, kiliseler, manastırlar ve hamamlarla bezeli bu küçük adanın M.Ö. 4000 yılına dek uzanan bir geçmişi bulunuyor.

Zeytinli Adası’na gitmek için birçok neden sıralanabilir. Örneğin, adada şifalı olduğu belirtilen bir ılıca mevcut. Erdek Limanı’ndan adaya sefer düzenleyen küçük tekneleri kullanarak şifalı suyunu keşfedebilirsiniz.

Paşalimanı Adası

Erdek bölgesine yakın olan adalardan biri de Paşalimanı Adası. Marmara Denizi’nin ikinci büyük adası olan Paşalimanı Adası’nın tıpkı Ege Adaları’nı andıran sakin ve huzurlu bir görüntüsü var. Zaten bu özelliğinden dolayı ada Osmanlı döneminde ruh ve sinir hastalarını tedavi etmek için kullanılmış.

Paşalimanı’nda yaşayan yerel halkın geçim kaynağı balıkçılık. Balıkçılık dışında bağcılık da oldukça gelişmiş durumda. Bu nedenle adayı ziyaret etmeyi düşünüyorsanız bölgenin bağlarından üretilen şarapların tadına mutlaka bakmalısınız.

Kirazlı Manastırı

19. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen Kirazlı Manastırı, Erdek’in öne çıkan tarihi yapıları arasında yer alıyor. Antik bir tapınağın üzerinde 2 katlı bir yapı olarak inşa edilen manastır dönemin ruhuna şahitlik etmek isteyenlerin ziyaret etmesi gereken popüler bir turistik mekan.  

Tarihi Palata Çeşmesi

Erdek merkez bölgesinin 1 km kadar kuzeyinde bulunan Palata Çeşmesi’nin tarihi 1704 yılına kadar uzanıyor. Yapıldığı dönemde çevresinde yer alan yerleşim yerlerinin su ihtiyacını karşılayan Palata Çeşmesi bugün yine az da olsa burada yaşayanların su ihtiyacını gideriyor. Tarihi bir çeşmeden su içmek isterseniz Palata Çeşmesi’nin Erdek’te gezilecek yerler listenizde mutlaka olması gerekiyor.  

Erdek’te Ne Yapılır?

Özellikle deniz, kum ve güneş tatili arayanlar arasında oldukça popüler olan Erdek aktiviteler konusunda da gelenlere farklı seçenekler sunuyor. Peki, Erdek’te neler yapabilirsiniz?

  • Denize girebilir, güneşin tadını çıkarabilir, tertemiz kumsallarda gönlünüzce eğlenebilirsiniz.
  • Tekne turlarına katılarak Erdek’in koylarını ve Marmara Denizi’ni gezebilirsiniz.
  • Zeytinli Adası’nda tarihin izlerine şahit olabilirsiniz.
  • Seyitgazi Tepesi’ne çıkıp Erdek’in güzel fotoğraflarını çekebilirsiniz.
  • Doğal güzellikleri keşfetmek için Kapıdağ turuna çıkabilirsiniz.
  • Dalış sporlarından hoşlanıyorsanız Erdek Dalış Kulübü’nün düzenlediği temel dalış eğitimlerine katılabilirsiniz.
  • Lezzetli Girit kurabiyelerinin tadına bakabilirsiniz.
  • Sevdiklerinize zeytin, zeytinyağı ve zeytinyağı sabunu alabilirsiniz.
  • Gün batımı eşliğinde Erdek’in restoranlarında yemek yiyebilirsiniz.
  • Gecelerinizi Erdek barlarında eğlenerek hareketlendirebilirsiniz.
  • Sahilde bulunan aile bahçelerinde çay içebilirsiniz.
  • Erdek merkez etrafında bulunan köyleri ziyaret edebilirsiniz.
  • Erdek’in bakir kumsallarında gece yıldızları seyretmenin keyfini çıkarabilirsiniz.
  • Balık mezatından taze balık alabilirsiniz.
  • Köylerden getirilen doğal ve taze ürünleri Pazartesi ve Cumartesi kurulan halk pazarından alabilirsiniz.

Erdek Kalınacak Yerler

Balıkesir Erdek ilçesi büyük şehirlerin koşuşturmasından yorulanların ortak cazibe noktalarından biridir. Özellikle yaz aylarında nüfusu üç katına çıkan Erdek’te gelenlerin konaklama ihtiyacını karşılamak için birçok tesis bulunuyor. Deniz ve güneş tatili arayanlar mavi bayraklı plajı ile ünlü Ocaklar’da konaklama fırsatlarını değerlendirebilir.

Bununla birlikte ziyaretçiler bir diğer alternatif olarak Çuğra bölgesinde de konaklayabilirler. Özel plaj alanları ve manzaralı odaları ile Çuğra Bölgesi otellerinde bütçenize uygun şekilde konaklayabilirsiniz. Erdek’te sahil hattı boyunca da birçok otel ve pansiyon bulunur. Merkeze yakın olmaları sebebiyle burada bulunan tesislerde de rahatlıkla kalabilirsiniz.

Erdek’teki konaklama seçenekleri arasında sezonluk kiralanabilen evler de bulunuyor. Bölge halkı evlerini sezonluk olarak kiraya verebildiğinden bu tür kiralık evlerde de tüm sezon boyunca rahatlıkla kalabilirsiniz. Coral Tatil ile iletişime geçerek erdek ve Balıkesir otelleri hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.