İtalya Gezilecek Yerler: Mutlaka Görmeniz Gereken 15+ Yer

Coral Travel

Dünya’nın en çok turist ağırlayan ülkelerinden biri olan İtalya tarihi ve kültürel yapısıyla hayranlık uyandırır. Ülkenin hemen hemen her şehrinde gezilip görülecek çok sayıda yapı vardır. Güney sahillerinin muhteşem manzaralara sahip olduğu ülke her mevsim rahatlıkla gezilip görülebilir. İtalya’ya gitmek için “Schengen Vizesi”ne sahip olmanız gereklidir. Ülkeyi baştan sona gezmek için Coral Tatil üzerinden İtalya turu satın alabilir, erken rezervasyon fırsatlarıyla harika bir tatil geçirebilirsiniz.

Roma

Sadece İtalya’nın değil aynı zamanda dünyanın kültür başkentlerinden biri olan Roma gezilecek yerler konusunda oldukça potansiyele sahiptir. İtalya’nın görülmesi gereken yerleri listesinde ilk sırada olan bu romantik şehir aynı zamanda evlenmek isteyenlerin akın ettiği bir destinasyondur. Kolezyum, İspanyol Merdivenleri, Pantheon, Navona Meydanı, Trevi (Aşk) Çeşmesi, Sistina Şapeli ve Aziz Petrus Bazilikası bunlardan bazılarıdır. UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girmiş 45 eseri sınırlarında barındıran bu medeniyetler şehri aynı zamanda sanat, moda, alışveriş ve gösterilerin de merkezidir.

Vatikan

Vatikan Roma şehrinin sınırları içinde bulunan Dünya’nın en küçük yüzölçümüne sahip ülkesidir. 1929 yılında bağımsızlığını ilan eden ülkeye giriş için ayrıca vize almanıza gerek yoktur. Etrafında yüksek duvarlar bulunan ve Katolik Hristiyanlarının yönetim merkezi konumunda olan ülkede Aziz Petrus Meydanı, Vatikan Müzeleri, Sistine Şapeli, Aziz Petrus Bazilikası, Vatikan Bahçeleri gezilebilecek önemli yerlerdir. Sağında ve solunda toplam 284 sütun bulunan Aziz Petrus Meydanı görkemiyle büyüleyici bir ortama sahiptir. Bu meydan aynı zamanda Papa’nın halka seslendiği yerdir.

Venedik

Kanallarıyla ve gondollarıyla meşhur Venedik İtalya’nın meşhur yerleri sıralamasında en başlarda gelir. Ülkenin Adriyatik sahiline bakan şehir, 600’den fazla köprüsü, 160’dan fazla kanalı ile 118 adacık üzerine kurulmuştur. Her yıl milyonlarca turiste ev sahipliği yapan Venedik’te gondol kiralayarak kanalları dolaşabilir, dar sokakları gezerek fotoğraf çekebilirsiniz. San Marco Meydanı, San Marco Meydanı, Dükler Sarayı, Aziz Mark’ın Çan Kulesi, San Giorgio Maggiore Katedrali, Peggy Guggenheim Koleksiyonu gezilmesi gereken yerlerden bazılarıdır. Büyük Kanalı seyredebileceğiniz en güzel nokta olan Rialto Köprüsü üzerinde fotoğraf çekmeyi ihmal etmeyin.

Burano & Murano

Dantel sanatı ve renkli evleriyle ünlü Burano ve cam sanatıyla meşhur Murano adalarına Venedik’ten kalkan teknelerle ulaşmanız mümkün. Burano sakinlerinin geçmişte evlerini karıştırmamak için farklı renklere boyaması geleneği halen sürer. Bu nedenle de adaya giden turistler için harika kareler yakalanmasına neden olan manzaralar ortaya çıkar. Murano’da küçük mimarideki evlerin önüne bağlanmış tekneler ve cafeler misafirlere eski çağlardan kalma bir atmosfer sunar. Sevdiklerinize Burano’dan dantel, Murano’dan ise cam sanatıyla şekillenmiş takı, biblo gibi hediyelik eşyalar alabilirsiniz.

Floransa

İtalya tarihi yerler konusunda oldukça zengin bir ülkedir. Sokaklarında gezerken orta çağ’a dönmüş gibi bir hissiyat yaşayacağınız Floransa’da her yerinden tarih fışkıran bir kent. Dante, Michelangelo, Donatello ve Machiavelli gibi önemli sanatçıların Rönesans döneminde imza attığı birçok eser burada bulunur. Duomo Meydanı, Vecchio Köprüsü, Uffizi Sarayı ve Galerisi, Floransa Katedrali, Vecchio Sarayı, Pitti Sarayı ve Boboli Bahçeleri şehirde mutlaka görmeniz gereken yerlerdir. Açıkhava müzesi konumundaki Piazza della Signoria’da sergilenen eserlerin devasa boyutları karşısında şaşkınlığınızı gizleyemeyebilirsiniz.

Milano

Dünya’nın moda başkenti Milano sade moda haftalarıyla değil tarihi ve kültürel yapısıyla da tanınan bir şehir. Ülkenin gelir seviyesi en yüksek olan kesiminin yaşadığı şehirde çok sayıda sanat galerisi, kütüphane, müze, moda evi vardır. Birbirinden ünlü markaların mağazaları alışveriş yapmayı sevenlerin uğrak yeridir. Duomo Katedrali, Sforzesco Kalesi, Pirelli Kulesi, Santa Maria delle Grazie Kilisesi, Sant’ambrogio Bazilikası, La Scala Tiyatrosu, San Lorenzo Maggiore Kilisesi görmeniz gereken yerlerden bazılarıdır. Şehri gezerken şık restoran ve kafelerde lezzetli molalar verebilirsiniz.

Como Gölü

Milano’ya bağlı olan ancak birçok farklı kasabada sahili bulunan Como Gölü dünyaca ünlü starların yazlık evlerinin bulunduğu yer olarak tanınmıştır. Duomo Katedrali, Neoklasik Villa Olmo ve İpek Müzesi civarda gezilebilecek yerlerdendir. Villa Olmo’nun içi sanat galerisi olarak kullanıldığı için sergi olmayan dönemlerde kapalıdır. Gölün çevresinde uzun yıllardır ipekçilik geleneği sürdüğü için müzede bu konu hakkında bilgi alabilirsiniz. Gezinizin ardından Como Gölü çevresinde sıralanan restoran ve kafelerde harika manzaraya karşı soluklanabilirsiniz.

Verona

İtalya ünlü yerler konusunda oldukça geniş bir listeye sahiptir. Bunlardan biri de Romeo ve Juliet aşkının şehri olan Verona’dır. İtalya’nın kuzeydoğusunda yer alan şehir UNESCO Dünya Kültürel Mirası Listesi’nde yer alır. Venedik ve Milano arasında konumlanması nedeniyle bu iki şehri de gezmek isteyen turistlerin mutlaka uğradığı Verona yılın her mevsimi hareketlidir. Tiyatro ve opera temsillerinin eksik olmadığı bu güzel kente gittiğinizde Juliet’in Evi, Erbe Meydanı, Duomo di Verona, Giardino Giusti, Castelvecchio, Arena Di Verona, Torre dei Lamberti ve Piazza dei Signori’yi mutlaka görmelisiniz.

Pisa

İtalya turistik yerler denilince akla ilk gelen yerlerden biri olan Pisa Kulesi adını bulunduğu şehirden alır. Toskana’nın ünlü şehri Pisa’ya gittiğinizde kulenin eğikliğini yansıtan olmazsa olmaz fotoğraf kareleri çekebilirsiniz. Mucizeler Meydanı kentin en ünlü tarihi yapılarının bulunduğu yerdir. Burada Carovana Sarayı, Palazzo Gambacorti yani belediye binası, Medici Sarayı, Pisa Katedrali ve Vaftizhanesi’ni görebilirsiniz. Galileo Galilei’nin de bir dönem yaşadığı kentte dolaşırken tarih sayfalarında geziniyormuş gibi hissetmeniz mümkün.

Amalfi

Amalfi ülkenin güneyinde bulunan ve nefes kesici kıyı şeridine sahip olan turistik bir şehirdir. Limon bahçeleri, üzüm bağları, dar sokakları ve evlerinin hem mimarisi hem de manzarasıyla büyüleyici bir atmosfere sahip olan kent, Akdeniz iklimini tam anlamıyla yansıtır. Tiren Denizi’ne bakan Amalfi kıyılarında Sorrento, Capri Adası ve Ravello yakın kasabalardan bazılarıdır. Piazza Duomo, Piazza Flavio Gioia, Maestra dei Villaggi Road, Museo della Carta, Villa Hotel Cappuccini Convento, Atrani, Chiostro del Paradiso ve Trail of the Gods ziyaret edilebilecek lokasyonlardır. Eğer yaz döneminde gittiyseniz bu enfes sahillerde denize girebilirsiniz.

Napoli

İtalya’nın güney sahillerinde Vezüv Yanardağı’nın eteklerinde kurulu olan Napoli UNESCO Dünya Mirası listesindedir. Ülkenin 3. büyük şehri olmasının dışında Akdeniz’e inen dar sokakları, gece hayatı ve müzeleriyle bambaşka bir atmosfer sunar. Centro Storico, Ulusal Arkeoloji Müzesi, Castel Sant’Elmo, Katedral Duomo, Galleria Umberto, Bourbon Tuneli, Napoli Sotterranea, Palazzo Reale ve Castel Nuovo ülkede gezilebilecek yerlerdendir. Harika deniz manzarasına karşı durup soluklanmak isterseniz deniz ürünleri ya da pizza yiyebilirsiniz. Napoli ülkenin meşhur lezzeti olan pizzanın doğum yeri olduğu için burada yapılan pizzaları mutlaka tatmalısınız.

Pompei

MS 79 yılında Vezüv Yanardağı’nın patlamasıyla 6 metrelik kül tabakasının altında kalan Pompei 1748 yılında keşfedildiğinden beri en uzun süre kazılan antik kent konumundadır. Halen kazılmayan 20 hektarlık alan olduğu tahmin edilen şehir adeta bir film platosunu andırır. UNESCO Dünya Mirası Listesi`nde olan şehirde Casa del Vetti, Lupanare, tiyatro, hamam, Forum, Arco Onerio Takı, Antiquarium, Apollon Tapınağı, Faun Evi, Terme Stabiane gibi yapıları ziyaret edebilirsiniz.

Bologna

İtalya gezilecek yerler listenize gastronominin başkenti sayılan Bologna’yı eklemelisiniz. Yemeklerinin lezzetiyle meşhur bu şehir makarnaların üzerine eklenen Bolonez sosa da ismini vermiştir. Zengin mutfağı nedeniyle “şişman”, politik görüşü ve kırmızı çatıları nedeniyle “kızıl” ve Dünya’nın en eski üniversitesine sahip olduğu için de “bilgili” olarak anılan bu kentte Piazza Maggiore, Basilica di San Petronio, İki Kule, 1088 yılında kurulan Bologna Üniversitesi görmeniz gereken yerlerden bazılarıdır. Birbirinden lezzetli yemeklerini mutlaka tatmanız ve şehrin sokaklarını dolaşmanız yapacağınız diğer aktivitelerdir.

Cenova

Kristof Kolomb’un doğduğu yer olarak bilinen Cenova 2004 yılında Avrupa Kültür Başkenti olmuştur. İtalya’nın en büyük limanına ev sahipliği yapan şehir Orta Çağ mimarisini yansıtır. San Matteo Meydanı, Palazzo Reale, Dükler Sarayı, Liman Bölgesi hayran kalacağınız yerlerden birkaçıdır. Çok sayıda Orta Çağ`dan müze, kilise ve saraya sahip olan şehrin dar sokaklarında birbirinden güzel butikler yer alır. Genellikle motosiklet ile ulaşımın sağlandığı bu güzel kentte toplu taşıma da kullanabilirsiniz.

Cinque Terre

Monterrosso, Riomaggiore, Vernazza, Manarola ve Corniglia adlarında 5 köyden oluşan ve İtalyancada bu anlama gelen Cinque Terre ülkenin kuzeybatısında yer alır. Dik yamaçlarda konumlanan rengarenk evlerden oluşan bu muhteşem yerin fotoğrafı internette en çok görüntülenen İtalya fotoğraflarından bazılarıdır. Halkın dik yamaçlarda teraslama adı verilen tarımla ve balıkçılıkla geçimini sağladığı köylere ulaşım karadan oldukça zordur. Cenova’dan tekne ya da trenlerle ulaşabilen bölgede denize girebilir, mahallelerinde dolaşabilirsiniz.