Tatile Çıkanların Mutlaka Bilmesi Gereken Otel Konaklama Terimleri

Coral Travel

Tatil ya da herhangi bir sebeple başka bir şehirde kalmanız gerektiğinde en önemli konu konaklamadır. Rahat, size uygun, ihtiyaçlarınızı karşılayan bir otel seçimi ise bazen kafa karıştırıcı olabilir. Ancak terimler ve oteller hakkında bilgi sahibi olduğunuzda ise ne istediğinize hemen karar verebilir ve aramanızı daraltarak kısa sürede en uygun otel ve konaklama türünü seçebilirsiniz.

Özellikle tatil dolayısıyla uzun süre kalacak bir otel arıyorsanız daha konforlu, bölgenin görülmesi gereken yerlerine, sahile, merkeze yakın olması ya da yeme-içme konusunda neler sunduğu oldukça önemlidir. Bu konuda ise pansiyona nelerin dahil olabilecğini belirten otel kavramları yol gösterici olabilir.

Otel çeşitleri çevre düzenlemesine göre değişirken konaklama çeşitleri ise otelin size sunduğu ayrıcalıklar ve ücretlendirmelere göre değişkenlik gösterir. Bu nedenle konaklama, otel, oda türleri için bazı özel terimler vardır. Tatile çıkmadan önce otel terimleri rehberimize göz atabilirsiniz.

Konaklama Terimleri

Konaklama terimleri otel, otelde kaldığınız süre boyunca yararlanabileceğiniz hizmetler için belirlenmiş evrensel terimlerdir. Bu terimler size otelde alacağınız hizmetleri belirtir. Ayrıca bu terimler sayesinde neler ücrete dahil ve nelere ekstra ücret ödemeniz gerektiğini önceden bilebilirsiniz. Böylece tatilinizi net bir şekilde planlayabilirsiniz.

1- Ultra Her Şey Dahil Ne Demek?

Otellerde sunulan hemen her tür hizmetin dahil olduğu konaklama türü ultra her şey dahil olarak adlandırılır. Bu hizmetler otelin size sunduğu tüm hizmetleri kapsar, ancak her otel aynı hizmetleri sağlamayabilir. Genellikli lüks ve yıldızlı otellerin sağladığı ultra her şey dahil tatile gün boyunca barlar, restoranlar ve içecekler dahildir. Ultra her şey dahil otellerde çok daha fazlası fiyata dahildir ve çoğu zaman birden fazla olanak sunulur.

Alakart restoranlar, odanızdaki minibar, sağlık merkezine erişimi veya büyük su parkı gibi ekstra hizmetlere ek ücret ödemeniz gerekmez. Standart öğünlere ek olarak, sık sık lezzetli atıştırmalıkların, dondurmaların ve yöresel spesiyalitelerin tadını çıkarabilirsiniz. Bazen su sporları bile dahil edilir ve size hediye olarak masaj hizmeti verilebilir.

Her otel, her şey dahil veya ultra her şey dahil arasında ayrım yapmaz. Bu nedenle, yalnızca her şey dahil hizmetine sahip bir otel, ultra her şey dahil oteller kadar kapsamlı olabilir. Ancak bazı otellerde her ikisi de sunulduğundan seçeneklerinden birini tercih edebilirsiniz. Bu nedenle, her zaman seçtiğiniz konaklama türüne nelerin dahil olduğunu önceden kontrol etmeniz ve otel konaklama bilgilerini gözden geçirmeniz tavsiye edilir.

2- Yarım Pansiyon Ne Demek?

Yarım pansiyon konaklamaya, geceleme ve kahvaltıya ek olarak akşam yemeği de dahildir. Akşam yemeği neredeyse her zaman açık büfe tarzındadır, bu nedenle kendi tabağınızı alıp istediğiniz sıklıkta yemek yiyebilirsiniz. Yemekler genellikle ısıtmalı tabaklarda servis edilir, ancak bazı oteller yemeğin canlı olarak önünüzde hazırlandığı gösteri mutfağı da sunar.

Yarım pansiyon, bölgeyi keşfetmek ve tüm gün otelde kalmak istemiyorsanız idealdir. Bu sayede güne güzel bir kahvaltı ile iyi başlayabilir ve akşam yemeği için konaklama yerine gidebileceğinizi bilirsiniz. Ancak verilen yemeklere içecekler dahil değildir. Öğle yemeği ve içecekler için ödeme yapmanız gerekir.

3- Tam Pansiyon ve Tam Pansiyon Plus Ne Demek?

Yarım pansiyon ile tam pansiyon arasındaki fark öğle yemeğidir. Tam pansiyon ile konaklamanız süresince (otelin belirlediği saatlerde) kahvaltı, öğle ve akşam dahil olmak üzere gün içinde  üç kez yemek alabilirsiniz. İçecekler yarım pansiyonda olduğu gibi öğle yemeğine dahil değildir. Ancak tüm gün yemek konusunda endişelenmenize gerek kalmaz. Böylece tatiliniz boyunca sadece dinlenmeye ve eğlenmeye odaklanabilirsiniz.

Hemen her tesiste bulunmayan tam pansiyon plus ise üç öğün yemeğe ek olarak otelden alınan alkolsüz içeceklerin de dahil olduğu bir konaklama türüdür. Bu sayede ekstra içecek satın almanız da gerekmez. Bu tarz konaklamalar genellikle termal ye da kayak otellerinde karşınıza çıkabilir. Bu nedenle rezervasyon öncesi tam pansiyon plus var mı? varsa neler dahil kontrol etmenizde fayda var.

4- Soft Her Şey Dahil Ne Demek?

Soft her şey dahil otelcilik terimleri arasında diğerlerine göre daha yeni bir kavramdır.Tam pansyion plus seçeneğinden daha fazlasını tatilinize dahil etmenize olanak tanır. Kısaca tam pansiyon plus ile her şey dahil konaklama arasında yer alır. Soft her şey dahil pansiyona, kahvaltı, öğle ve akşam yemeğine ek olarak otel kapsamında sunulan sıcak-soğuk içecekler ve bazen ara öğünler dahildir. Ancak tüm alkollü içecekler bu kapsam dışındadır.

5- Oda+Kahvaltı Ne Demek?

Oda ve kahvaltı dahil olan konaklama türüdür. Diğer tüm yiyecek ve içecekler ücretlidir ve çıkış esnasında faturalandırılır. Günün büyük bir kısmını otel dışında ve uzakta geçirecek kişiler için idealdir. Bu nedenle iş seyahatlerinde sık tercih edilir. Tatil amaçlı kullanımda ise otele bağlı kalmadan rahatlıkla gezme ve dilediğiniz gibi yeme içme, kültürel bir gezi düzenlemenize izin verir.

Sadece kahvaltı ve oda için ücret ödeyip diğer ihtiyaçlarınızı bütçenize uygun seçenekler arasından dilediğiniz gibi tercih etmenize olanak tanır. Öte yandan yıldızlı ve diğer otellerin ortak sunduğu bir hizmet olduğu için hemen her bölgede ve otelde bu hizmeti satın alabilirsiniz.

Otel Türleri

Oteller hem sahip olduğu PDA türlerine hem de yerleşim bölgelerine göre farklı boyut ve hizmetlere sahiptir. Bu nedenle farklı isimleri vardır. Otelcilik terimleri arasında yer alan otel türleri, tatil planınızın büyük bir parçasıdır. Çünkü merkeze yakın bir konaklama ya da her şeyin otelin çevresinde olduğu ve merkezden uzak bir konaklama için otel türü seçimi tüm tatil planını etkiler.

Oteller her konaklama türü ve kişi sayısına uygun özelliklere sahiptir. Bu nedenle lüks bir tatil veya bütçe dostu konaklama tercihleri arasında seçim yapmanız mümkündür. Seçiminiz ise sadece bütçenizin ne kadar olduğuna ve böyle bir konaklama için gerçekte ne kadar harcamak istediğinize bağlıdır. İşte tercih edebileceğiniz otel türleri ve özellikleri.

1- Tatil Köyü

Tatil köyü gibi kompleksler, otel ve kiralık evlere ek olarak çevresinde hemen her şeye sahiptir. Aktivite söz konusu olduğunda ziyaretçiler kompleksin dışına çıkmadan eğlenebilir ve konforlu bir tatil yapabilirler. Çok farklı otel konseptlerini barındırdığından bölgesel ve kültürel farklılıklar da vardır. Geniş bir arazi üzerine kurulduğundan havuzlar, aqua parklar, doğal yürüyüş alanları, basket ya da futbol sahası, teniz kortları, sauna ve buhar odaları, dünya mutfaklarının restoranları olabilir.

Tatil köylerinin çoğu başka kapsamlı olanaklar da sunar. Geniş bir yüzme cenneti ve hem yetişkin ziyaretçiler hem de çocuklar için düzenlenen çeşitli aktiviteler bulunur. Böylece ebeveynler, çocukları gözlem altında eğlenirken dinlenebilir ya da aktiviteye birlikte katılabilirler.

2- Resort Otel

Resort oteller, normal otelden daha fazla tesise sahip konaklama ve eğlence sunar. Resort otel türü, tatil köyü özelliklerine sahiptir ve genellikle bu tür kompleksler için de kullanılan bir terimdir. Kompleks olması sayesinde çok fazla etkinlik alanları vardır ve bir bütün olarak sunulduğu için tüm tatil ihtiyacınızı aynı tesis içinde karşılamanızı sağlar.

Yüzme havuzlarına ek olarak, bu tür tatil beldesinde genellikle mağazalar, fitness tesisleri, kuaför, dans alanları bulunur. Genellikle büyük şehirlerde yer alan bu otel türü doğayla iç içe mükemmel manzaraya sahip yeşilliklerin için de de olabilir. Resort otellerin kapsamı tüm ihtiyaçlarınızı aynı yerden karşılamanızı sağlamaktır. Hizmet kapasitesi ve kalitesi oldukça yüksektir.

3- Hostel

Hostel, ortak bir sosyal deneyime odaklanan bütçe dostu konaklama yeridir. Kısıtlı bir bütçeye sahip genç misafirler genellikle bu tür konaklamayı tercih ederler. Hostelin öne çıkan avantajları ise bir gecelik konaklama maliyetinin oldukça düşük olması ve genellikle kolayca yeni dostluklar kurmanıza olanak tanımasıdır. Bazılarında özel oda rezervasyonu yapmak için seçenekler olsa da bir odayı başkalarıyla paylaşmak oldukça yaygındır.

Hostellerle ilgili en iyi şeylerden biri, dünyanın her yerinden pek çok farklı türde insanla tanışabilmenizdir. Bir hostelde kalırken kiminle tanışacağınızı asla bilemezsiniz, bu nedenle pek çok kişi bu heyecan için hostel tercih eder. Oda düzeni ise genellikle 2-4-6 ya da daha fazla kişiyi ağırlayabilecek ranzalardan oluşur. Küçük tekli yataklar da bulunur ve odada sunulan depolama ve şarj istasyonları hostelin hizmetlerine göre değişir. Ancak bazı ortak alanlarda sosyalleşmeye teşvik eden TV, langırt ve bilardo masası gibi eğlence araçları bulunur.

4- Apart Otel

Otel hizmeti verilen apartman daireleri, apart otel olarak adlandırılır. Bir otelin tüm avantajlarına sahiptir ve odalardan değil dairelerden oluşur. Bu nedenle diğer otellerden farkı genellikle dairelerin büyüklüğü ve hizmet şeklidir. Apart oteller tıpkı apartman daireleri mantığı ile çalışır. Çünkü kendin pişir kendin ye hizmetine sahip bir mutfağı bulunur. Kendinizi evinizde hissedebileceğiniz için uzun süreli konaklamalar için uygundur. Kalabalık aile ve arkadaş grupları için otele iyi bir alternatiftir.

Suit, daire ya da villa olarak tercih edebileceğiniz apart otel konaklamasının en büyük özelliği tabii ki mutfağıdır. Bu sayede dilediğiniz yemeği pişirebilirsiniz. Özellikle özel bir diyet ya da beslenme şekli tercih ediyorsanız rahat edebileceğiniz bir konaklama şeklidir. Ayrıca kalabalık arkadaş gruplarıyla birlikte kalabileceğiniz apart oteller ev sıcaklığı sunar ve daha samimi bir ortam yaratır.

5- Bungalov Otel

Doğayla iç içe tatil yapmayı sevenlerin tercihi bungalov oteller, beton otel, hostel ya da tatil köyü yapımına izin verilmeyen alanlar nedeniyle ortaya çıkan bir otel türüdür. Bulunduğu alanın doğal bir parçasıymış görünen bu oteller, sürdürülebilirliğe katkı sağlayan ekolojik yapıları ile hemen tanınırlar. Tek katlı yapılardan oluşan bungalov parklarında bulunduklarından tüm çevre doğal yapısını korur. Böylece orman içinde ve deniz/okyanus kıyısında bir bungalovda kalarak tatilinizi tamamlayabilirsiniz.

Genellikle tek katlı yapılan bungalovlara ek olarak bir buçuk katlı modelleri de mevcuttur. Ahşap ve doğal yapıları ise ortaktır ve her biri veranda/sundurma ile karakteristik görünüme sahiptir. Yatak odası ve açık mutfak ile donatıldıklarından tıpkı apart oteller gibi ev sıcaklığı sağlarlar, ancak doğanın ortasında bulundukları için son derece dinlendirici bir tatil yapmanıza olanak tanırlar. Taşınabilir evler olmasının yanı sıra su, tuvalet ve elektrik bağlantısı vardır.

Oda Türleri

Otel, hostel, tatil köyü, resort ya da apart otel fark etmeksizin tün konaklama alanları kişi sayısına bağlı olarak çeşitli odalara sahiptir. Bu sayede tatilinizi odanızı paylaşacağınız kişilere göre planlayabilir, sizin için hem konfor hem de maliyet açısından en uygun odayı seçebilirsiniz. Odalarda kişi sayısına göre standart olarak belirlenmiş yataklar vardır ve birçok otel ekstra yatak yerleştirilmesine izin verir. Bu ekstra yataklar ise otelin hizmetlerine bağlı olarak değişir.

1- Single Room & Single Bed

Single room ve single bed kavramları birbirinden farklıdır. Her ikisinde de tek kişinin konaklamasına izin verilir. Ancak single room kavramında tek ya da iki kişilik yatak seçenekleri vardır. Single bed ise hem odanın hem de yatağın tek kişilik olduğunu belirtir. Bu nedenle konforunuz için seçim yapmanız gerekir ve genellikle ikisi arasında ücret farkı da mevcuttur. Otelin hizmetlerine göre ekstra yatak eklenebilir.

2- Twin Room & Twin Bed

Çift kişilik odalarda standart olarak iki tek kişilik veya bir çift kişilik yatak vardır. Burada da tek kişilik odalarda olduğu gibi yalnız iki kişi kalabilir. Bu nedenle rezervasyon öncesinde otel hizmetlerinize ve ekstra yatak eklenip eklenmeyeceğini öğrenmeniz gerekebilir. Bununla birlikte yatak seçiminizi de tek ya da çift kişilik şeklinde belirtmeniz ya da online rezervasyonda seçim yapmanız, daha sonra sürprizle karşılaşmamanız için önemlidir.

Twin room & twin bed ise iki kişilik odadır  ve iki ayrı tek kişilik yatak bulunur. Bazı çift kişilik odalarda üç veya dört kişi konaklayabilir. Bu durumda bir veya iki ilave (katlanır) yatak konulabilir, ancak bu nedenle mevcut alanınızın daralacağını unutmamanız gerekir.

3- Double Room & Double Bed

Double room & double bed olarak adlandırılan odalar ise standart iki kişinin konaklamasına izin veren odalardır. Twin bed yerine double bed denmesinin sebebi ise iki ayrı yatak yerine bir adet çift kişilik yatak bulunmasıdır. Bu odalara da istenildiği takdirde çocuklar için ekstra yatak konulabilir. Bu hizmette otellere göre değişkenlik gösterebilir.

Neredeyse tüm otellerde bu seçenek mevcuttur. Bungalovlarda da dilerseniz yatak seçimi yapabilirsiniz. Bununla birlikte otel hizmetlerine göre değişmeyen ise banyo, minibar, TV gibi oda özellikleridir. Yüksek yıldızlı otellerde ise daha fazlasını bulmanız mümkündür.

4- Triple Room

Triple room üç kişinin aynı odada konaklayabileceği anlamına gelir. Üç kişilik odaların genel özelliği oldukça ferah olmalarıdır. Üç kişinin aynı oda içerisinde daha bütçe dostu ücretlerle konaklayabileceği bu odalar farklı yatak türleri içerebilir. İki adet çift kişilik, çift kişilik + tek kişilik ya da üç tek adet kişilik yatak olabilir. Ancak en çok tekli olarak üç adet yatak bulunur. Yatak türünü otel rezervasyonu yapmadan önce belirtebilir ya da online rezervasyon esnasında uygun yataklı odayı seçebilirsiniz.

5- Quadruple Room & Quadruple Bed

Dört kişilik odalar, aile odasının indirimli versiyonu olarak görülür. Çünkü daha fazla yatak vardır, ancak daha adar bir alana sahip olabilir. Bu alan ve yatak özellikleri tabii ki otel hizmetlerine göre değişebilir. Standart olarak bir odada daha fazla tatilciyi ağırlamak için ilave yatak, çekyat veya ranza bulunabilir.

Quadruple room & quadruple bed kavramı ise otel odasına dört kişinin konaklayabileceği anlamına gelir ve genellikle iki çift kişilik yatak bulunur. Dört ayrı yatak da bulunabilir, fakat bunlar daha çok Quad room olarak adlandırılır. Aileler ve arkadaş grupları için idealdir. Bir arada kalarak hoş sohbetlerinize tüm gün devam edebilir, tatilinizi daha eğlenceli hale getirebilirsiniz.

Tatil planının en önemli kısmı konaklamadır. Bu nedenle nasıl bir tatil planladığınıza bağlı olarak size uygun ve tatilin tadını çıkarabileceğiniz hizmet, otel ve oda çeşidine karar vermeniz gerekir.  Tüm bunlar için Coral Tatil'i tercih edebilir, rezervasyonunuzun tüm aşamalarını kontrol edip, tatil planınızı hayata geçirebilirsiniz.