Vizesiz Ülkeler: 2023'te Vizesiz Gidilebilen Ülkelerin Listesi

Coral Travel

Seyahat etmek, başka yerleri görmek ve başka kültürler tanımak hayatın bize verdiği en güzel fırsatlardan birisi. İster yurtiçi ister yurtdışı olsun, seyahat ederek yeni yaşamlar keşfetmek bakış açımızı değiştiriyor. Tatiller de bunun için büyük bir olanak ancak bazen yurtdışı vize işlemleri kişileri, tatil rotasını yeniden düşünmeye zorlayabiliyor. Aslında vize istemeyen ülkeler listesinin uzunluğuna bakılırsa, tatillerinizi vize prosedürüne tabi olmadan da keyifli bir şekilde yurtdışında geçirebilirsiniz.

Vizesiz gidilen ülkeler listemize geçmeden önce, kısa bir vize tanımı yapmak uygun olacaktır. Vize, en basit şekilde yabancı bir ülkeye girişte o ülkenin makamlarından alınan resmi izin şeklinde tanımlanıyor. Farklı vize çeşitleri olsa da, turistik amaçlı gezilerinizde almanız gereken vize türü turizm vizesi. Turizm vizesi için, gidilecek ülke konsolosluğuna başvurmanız ve istenen tüm belgeleri tamamlamanız gerekiyor. Vize talebinizin sonucunu öğrenmek için de ülkeden ülkeye değişse de birkaç hafta beklemeniz gerekiyor. Dolayısıyla vize isteyen ülkelerde yapılacak bir tatilin, iyi planlanması ve işlemlere aylar önce başlanması gerekiyor.  

Durum böyle olunca, vizesiz gidilebilecek ülkeler konusu öne çıkıyor. Vizesiz seyahat yapabilmek için sadece pasaporta sahip olmanız yeterli. Geçerli bir pasaporta sahipseniz, konsolosluğa gitmeden, vize belgelerini tamamlamaya çalışmadan ve elbette bir vize ücreti ödemeden seyahate başlayabilirsiniz. Biletinizi alıp gitmek istediğiniz ülke için yollara düşebilirsiniz.

Tam burada ilave bir bilgi de vermek gerek. Bazı ülkelere girişte pasaport zorunluluğu da bulunmuyor. Türk vatandaşları, KKTC, Azerbaycan, Gürcistan ve Ukrayna’ya pasaportsuz olarak, geçerli kimlik kartları ile giriş yapabiliyor. Bunun için yeni nesil Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartınızın olmasına dikkat etmelisiniz.

Şimdi Türkiye’den vizesiz gidilen ülkeler listemize geçebiliriz!

Vizesiz Avrupa Ülkeleri

Bosna-Hersek

Bosna Hersek vize istiyor mu sorusunun yanıtı “hayır.” Bosna Hersek vizesiz Avrupa ülkeleri arasında ilk akla gelen yerlerden birisi. Umuma mahsus pasaport sahipleri için, 180 gün içerisinde 90 günü aşmayan ziyaretler vizeye tabi değil. Eğer hususi, diplomatik ya da hizmet pasaportu ile giriş yapacaksanız aynı şart sizin için de geçerli.

Moldova

Moldova tarih boyunca ev sahipliği yaptığı medeniyetlerin izlerini taşıyor. Tarihi dokusu kadar doğal güzellikleri ve modern yapıları ile de beğeni toplayan Moldova için vizeye ihtiyacınız yok. 3 ay süreyle burada vizesiz konaklayabilirsiniz.

Ukrayna

Hem tarihi dokusu hem bitmeyen eğlenceleriyle öne çıkan Ukrayna, vize istemeyen Avrupa ülkelerinden biri oluyor. Ayrıca Türk vatandaşları, yeni tip kimlik kartları ile de Ukrayna’ya girebiliyor.

Belarus

Avrupa kıtasının en genç ülkesi kabul edilen Belarus, umuma mahsus, hizmet, diplomatik ve hususi pasaport sahiplerinden 30 gün süreyle vize talep etmiyor. Ancak vizesiz seyahatlerde 1 yıl içerisinde kalış sürenizin 90 günü aşmadığından emin olmalısınız.

Arnavutluk

Balkanların şirin ülkesi Arnavutluk, birçok doğal ve tarihi güzelliğe sahip. 90 gün süreyi aşmamak şartıyla vizeden muaf olarak gezebileceğiniz bu ülkede unutulmaz anılar biriktirebilirsiniz.

Sırbistan

Tarihi güzellikleri ve hareketli sokakları ile ziyaretçilerine farklı bir tatil deneyimi vadeden Sırbistan’a umuma mahsus pasaport sahibi iseniz, 180 gün içerisinde 3 ayı aşmamak şartıyla vizesiz şekilde giriş yapabilirsiniz. Eğer diplomatik, hususi ya da hizmet pasaportu ile giriş yapacaksanız aynı koşul sizin için de geçerli oluyor.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)

KKTC’ye girişte umuma mahsus pasaport sahipleri 90 güne kadar vizeden muaf tutuluyor. Eğer diplomatik, hizmet ya da hususi pasaportunuz varsa gün şartı olmadan vizeden muafsınız. KKTC’ye yeni nesil kimlik kartınızla da giriş yapabilirsiniz.

Kuzey Makedonya

Umuma mahsus, hususi, hizmet ve diplomatik pasaporta sahip olanlar 90 güne kadar süreli Makedonya seyahatlerinde vizeden muaf tutuluyor.

Gürcistan

Gürcistana girişlerde umuma mahsus pasaportunuzla 1 yıla kadar vizeden muafsınız. Bunun yanında, Gürcistan da kimlikle seyahat edebileceğiniz ülkelerden birisi. Yeni tip kimlik kartınızla ülkeye pasaportsuz giriş yapabilirsiniz.

Kosova

Vizesiz giriş yapabileceğiniz diğer bir Avrupa ülkesi de Kosova. Kosova, tarihi dokusunu korumuş Balkan ülkelerinden birisi. Konumu itibariyle Balkanların tam kalbinde yer alan ülke UNESCO dünya mirası listesinde yer alan Sırp Ortodoks Kilisesi’ne de ev sahipliği yapıyor. Türk pasaportu sahipleri 180 gün içerisinde 90 günü aşmamak koşuluyla vizesiz olarak ülkeye giriş yapılabiliyor.

Karadağ

Macera turizminin merkezlerindne biri olarak kabul edilen Karadağ’da bisikletten tırmanışa, kayaktan sörfe kadar onlarca farklı aktivite gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca Karadağ’da üç aya kadar Türk pasaportu sahipleri vizeden muaf tutuluyor.  

Vizesiz Seyahat Edilebilecek Asya Ülkeleri

Azerbaycan

Kardeş ülke Azerbaycan, tarihi güzellikleriyle olduğu kadar modern mimarisi ile dikkat çekiyor. Çamur volkanları, yanar dağ gibi doğal güzellikler de mutlaka görmeniz gerekenler arasında. Ülkeye Türk pasaportu sahipleri vizesiz giriş yapabiliyor. Ayrıca turistik amaçlı ziyaretlerde Türk vatandaşları kimlik kartlarıyla da ülkeye girebiliyor.

Kırgızistan

Umuma mahsus pasaport sahibi iseniz Kırgızistan’a turistik amaçlı seyahatlerinizde 90 gün süreyle vizeden muafsınız.

Kazakistan

Umuma mahsus pasaport sahibi iseniz Kazakistan’a girişlerde 30 gün süreyle vizeden muafsınız. Aynı şekilde hususi, diplomatik ve hizmet pasaportu sahipleri de ülkeye vizesiz giriş yapabiliyor.

İran

Türkiye’nin doğu komşusu İran da vizesiz seyahat edilebilen ülkelerden birisi oluyor. Binlerce yıl önceye giden tarihi ve köklü kültürel değerleri ile öne çıkan İran, Türk pasaportu sahiplerinden 90 güne kadar olan seyahatlerinde vize talep etmiyor.

Katar

Deniz keyfinden, çölde safari deneyimine kadar birçok farklı aktiviteye katılabileceğiniz Katar’a 180 gün içerisinde 90 günü aşmamak kaydıyla yapacağınız seyahatlerde vize istenmiyor.

Ürdün

Çöl ikliminden etkilenen farklı doğası ile sizi başka bir atmosfere taşıyan Ürdün, alışveriş merkezleri, canlı sokakları ve özel mutfağı ile sayısız ziyaretçiyi ağırlıyor. Kudüs manzaralı Ölü Deniz’e de ev sahipliği yapan ülkeye 3 ayı aşmamak kaydıyla vizesiz giriş yapabilirsiniz.

Lübnan

Tarihi Antik Çağ’a kadar dayanan Lübnan, çekici bir Akdeniz ülkesi. Farklı kültürleri bir araya getiren ülkeye vizesiz giriş yapabilirsiniz. 

Filipinler

Umuma mahsus, hususi, hizmet ve diplomatik pasaport sahipleri 30 günü aşmamak kaydıyla yapacakları seyahatler için Flipinler’e vizesiz giriş yapabiliyor.

Hong Kong Özel İdare Bölgesi

Uzak Doğu’nun en ışıl ışıl bölgelerinden biri olan Hong Kong’da Asya kültürü ve modern binalar iç içe. Kendinizi farklı bir dünyada hissedeceğiniz Hong Kong’a girişte ise 90 güne kadar vize talep edilmiyor. Bunun için geçerlilik süresine an az 6 ay olan pasaportunuzun olması yeterli.

Japonya

Japonya’ya umuma mahsus, hususi, diplomatik ve hizmet pasaportu sahipleri 90 güne kadar yapacakları seyahatlerde vizesiz giriş yapabiliyor.

Moğolistan

Umuma mahsus pasaport sahipleri ile hususi, diplomatik ve hizmet pasaportu bulunanlar 30 güne kadar yapacakları seyahatlerde vizeye tabi değil.

Umman

Onaylanmış bir otel rezervasyonu, sağlık sigortası ve dönüş bileti bulunan umuma mahsus pasaport hamilleri ile diplomatik, hizmet ve hususi pasaport sahipleri 10 güne kadar vizeden muaf tutuluyor.

Özbekistan

Orta Asya’da bulunan Özbekistan, eşsiz doğasıyla ilgi görüyor. Umuma mahsus pasaport sahipleri ile hususi, diplomatik ve hizmet pasaportu bulunanlar 30 güne kadar yapacakları seyahatlerde vizesiz giriş yapabiliyor.

Singapur

Güneydoğu Asya ülkesi olan Singapur, Umuma mahsus pasaport sahipleri ile hususi, diplomatik ve hizmet pasaportu bulunanlardan bir aya kadar vize istemiyor. Bu süre 3 aya kadar uzatılabiliyor.

Tayland

Muhteşem sahilleri, özel mutfak lezzetleri ve geçmişi günümüze getiren tapınakları ile öne çıkan Tayland, yılın her dönemi farklı bir tat bırakıyor. Tayland’a girişte, Türk pasaportu sahipleri bir aya kadar vizeden muaf.

Tacikistan

Umuma mahsus pasaport sahipleri 30 güne kadar, hususi ve hizmet pasaportu sahipleri 60 güne kadar ve diplomatik pasaport sahipleri 90 güne kadar vizeden muaf.

Suriye

Umuma mahsus, diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport pasaport sahipleri her 6 aylık sürede ilk girişten itibaren üç ay süreyle vizeden muaf tutuluyor.

Vizesiz Seyahat Edilebilecek Afrika Ülkeleri

Fas

Cıvıl cıvıl pazarları ve otantik sokakları ile en popüler Afrika ülkelerinden biri olan Fas, Türk vatandaşları için vize muafiyeti sunuyor. Ülke 90 günü aşmamak kaydıyla yapacağınız seyahatlerde vize istemiyor.

Tunus

Afrika ülkeleri arasında yer alan Tunus, Umuma mahsus, hususi, hizmet ve diplomatik pasaport sahiplerinden 90 günü aşmamak kaydıyla yapacakları seyahatler için vize istemiyor.

Botsvana

Safari deneyimi çoğu gezginin hayali. Botsvana’nın milli parklarında siz de bu hayalinizi gerçekleştirebilirsiniz. Ülke, Türk pasaportu sahiplerinden ülkeye girişlerinden itibaren 365 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla vize istemiyor.

Seyşeller

Turistik bir ada ülkesi olan Seyşeller’e girişte 90 güne kadar umuma mahsus, hususi, hizmet ve diplomatik pasaport sahiplerinden vize istenmiyor.

Vizesiz Seyahat Edilebilecek Amerika Ülkeleri

Arjantin

Bir Güney Amerika ülkesi olan Arjantin, umuma mahsus, hususi, diplomatik ve hizmet pasaportu sahibi Türk vatandaşlarından 90 güne kadar vize istemiyor.

Bahamalar

Orta Amerika’da doğal güzellikleri ile dikkat çeken Bahamalar’a giriş, umuma mahsus, diplomatik, hususi ve hizmet pasaportu sahipleri için vizeden muaf bulunuyor.

Barbados

Karayiplerde bulunan Barbados keyifli bir ada ülkesi. Göz alıcı sahillere, pırıl pırıl denize ve tadı damakta kalan lezzetlere vizesiz ulaşabilirsiniz. Barbados’a giriş umuma mahsus pasaport sahipleri için 6 aya, diplomatik, hususi ve hizmet pasaportu sahipleri için ise 90 gün süre kadar vizesiz.

Brezilya

Renkli festivalleri ile öne çıkan Brezilya’ya umuma mahsus, hususi, diplomatik ya da hizmet pasaportunuzla 90 günü aşmayacak şekilde vizesiz giriş yapabilirsiniz.

Belize

Karayip denizinde yer alan Belize, umuma mahsus, hususi, diplomatik ve hizmet pasaportu sahiplerinin 90 gün süreyle vizeden muaf olarak seyahat edebilecekleri ülkelerden birisi.

Bolivya

Güney Amerika ülkesi olan Bolivya’ya umuma mahsus, hususi, diplomatik ya da hizmet pasaportunuzla 90 günü aşmayacak şekilde vizesiz giriş yapabilirsiniz.

Dominika

Bir ada ülkesi olan Dominika’ya girişlerde umuma mahsus, hususi, hizmet ve diplomatik pasaport sahipleri 21 gün süreyle vizeden muaf tutuluyor.

Ekvator

Umuma mahsus, hususi, hizmet ve diplomatik pasaport sahipleri, dünyayı ikiye bölen ekvatorun iki yanına uzanmış bir Güney Amerika ülkesi olan Ekvator’a girişlerde üç ay süreyle vizeden muaf. Ekvator’un renkli sokakları, sıcacık havası, tarihi dokusu ve göz alıcı doğa manzaraları sayesinde keyifli zaman geçirebilirsiniz.

El Salvador

El Salvador’a umuma mahsus, hususi, hizmet ve diplomatik pasaportunuzla 90 gün süreyle vizesiz giriş yapabilirsiniz.

Guatemala

Guatemala’ya umuma mahsus, hususi, hizmet ve diplomatik pasaportunuzla 90 gün süreyle vizesiz giriş yapabilirsiniz.

Honduras

Honduras’a umuma mahsus, hususi, hizmet ve diplomatik pasaportunuzla 90 gün süreyle vizesiz giriş yapabilirsiniz.

Jamaika

Jamaika’ya umuma mahsus, hususi, hizmet ve diplomatik pasaportunuzla 90 gün süreyle vizesiz giriş yapabilirsiniz.

Kolombiya

Bir Güney Amerika ülkesi olan Kolombiya’nın muhteşem kumsalları, yemyeşil ormanları ve her köşesinden farklı bir lezzet bulabileceğiniz sokakları unutulmaz bir tatil geçirmenize olanak tanıyor. Ülkeye girişler ise 90 gün süreyle vizeden muaf.

Kosta Rika

Umuma mahsus, hususi, diplomatik ve hizmet pasaportu sahipleri Kosta Rika’ya girişte, 180 gün içinde 30 günü aşmayacak şekilde vizeden muaf tutuluyor. 30 günlük muafiyet süresini, başvurarak 90 güne çıkarabilirsiniz.

Panama

Dünyanın en önemli ticaret rotalarından biri olan Panama Kanalı’na ev sahipliği yapan Panama, doğal güzellikleri ve yemyeşil doğası ile dikkat çekiyor. Panama’ya girişlerde tüm pasaport sahipleri 3 aylık bir süre için vizeden muaf tutuluyor.

Paraguay

Umuma mahsus, hususi, diplomatik ve hizmet pasaportu sahipleri 90 günlük bir süre için vizeden muaf tutuluyor.

Peru

Antik İnka şehri Machu Picchu’yu görmeden gezmiş sayılmam diye düşünenlerdenseniz adresiniz Peru. 2007 yılında dünyanın yedi harikası listesine giren bu antik şehri ve çok daha fazlasını vizeye gerek olmadan görebilirsiniz. Umuma mahsus, hususi, diplomatik ve hizmet pasaportunuz varsa 180 gün içinde 90 günü aşmamak şartıyla vizeden muaf olduğunuzu unutmayın.

Şili

Şili Güney Amerika’nın en modern ülkelerinden biri olarak düşünülüyor. Hem And Dağları’nda kayak yapma hem de yağmur ormanları kelfetme imkanı bulabileceğiniz Şile’ye ımuma mahsus, hususi, diplomatik ve hizmet pasaportu sahipleri 90 güne kadar olan seyahatlerinde vizesiz giriş yapabiliyor.

Uruguay

Uruguay doğal güzellikleri ve tarihi mekanları ile her yıl sayısız turisti kendine çekiyor. Kumsalları ve sörf yapmaya uygun havası ile öne çıkan Uruguay, pasaport sahiplerinden 90 güne kadar olan seyahatlerinde vize talep etmiyor.

Venezuella

Vize gerektirmeyen ülkeler arasındaki Venezuella umuma mahsus, hususi, diplomatik ve hizmet pasaportu sahiplerinden 90 güne kadar olan seyahatlerinde vize istemiyor.

Vizesiz Seyahat Edilebilecek Okyanusya Ülkeleri

Fiji

Okyanusya’da bulunan bir ada ülkesi olan Fiji’ye umuma mahsus, hususi, diplomatik ve hizmet pasaportu sahipleri 90 gün süreyle vizesiz giriş yapabiliyor.

Gördüğünüz gibi Türk vatandaşı olarak vizesiz girilen ülkeler listemiz oldukça uzun. Siz de tatilinizi planlarken vizesiz turlar listemizi incelemeyi unutmayın.