Fethiye'de Tabiatın Büyüsü

Fethiye hatta daha spesifik olmak gerekirse Ölüdeniz bizim...

Fethiye: Eğlence Dolu Bir Deniz Tatilinin Doğru Adresi

Genellikle yıllık tatillerimizi yurt dışında kültür turları ile geçirmeyi severiz. Eğer havalar sıcaksa gittiğimiz yerlerde de denize girme şansımız olursa hem kültür hem deniz tatilini bir arada çıkartmaya çalışırız. Ama eğer aksiyonu biraz daha az, deniz, kum, güneş üçlemesini daha fazla yaşamaya ihtiyaç duyduğumuz bir tatil olursa da kendimizi hemen ülkemizin birbirinden güzel sahillerine atarız. Fethiye hatta daha spesifik olmak gerekirse Ölüdeniz bizim en favori deniz tatili adresimiz.

Turkuvaz Renkli Denizi ve Muhteşem Plajıyla Ölüdeniz

Muğla’nın en önemli ilçelerinden olan Fethiye birbirinden güzel plajlara ve koylara sahip bir yer. Fethiye merkezindeki Çalış Plajı ilçenin en ünlü yerlerinden. Günlüklü, Katrancı ve Kabak ise bölgenin en ünlü koylarından bazıları olsa da bizim yüzmek için favori adresimiz herkesin olduğu gibi Ölüdeniz. Aslında bakılırsa Ölüdeniz sahip olduğu atmosfer ile Fethiye’den biraz ayrılıyor. Buradaki yoğun İngiliz turist sayısı, esnafın yerli ve yabancı turiste gösterdiği ilgi farkı, yeme içme ve yapılacak aktivite ücretlerinin turistlere yönelik olması son zamanlarda gezginlerin en çok şikâyet ettiği konulardan olsa da bize göre Ölüdeniz’in sahip olduğu olağanüstü denizi hepsini unutturmaya yeter de artar bile.

Ölüdeniz’de birden fazla plaj bulunuyor.  Halk plajı ücretsiz olarak deniz keyfi yapmak için ideal. Tabiat parkı içinde yer alan lagün ise Ölüdeniz’in en ünlü yeri. Bizim favori adresimiz ise biraz farklı. Lagün’ün en köşe noktasında yer alan plaj bizim şimdiye kadar gezip gördüğümüz en olağanüstü koylardan biri.  Ölüdeniz Caddesi’nin sonunda yer alan bu özel plaja dilerseniz araçla dilerseniz de biraz yürüyerek ulaşabilirsiniz.  Burası adeta Cennet’ten bir köşe.  Dört bir yanı yeşilliklerle çevrilmiş, tertemiz göl kıvamında bir deniz ve sessizlik. Yorucu bir yılın ardından yenilenmek için ihtiyacınız olabilecek tüm imkânlar burada var aslında. Deniz bisikleti kiralayarak lagün etrafında tur atmak çok zevkli.

Deniz Tatilinin Vazgeçilmezi Tekne Turu

Tatilimizin bir gününü genellikle tekne turlarına ayırmayı severiz. Hem bölgenin en güzel koylarını keyifle gezme hem de birbirinden güzel yerlerde yüzme şansımız olur. Fethiye ve Ölüdeniz’de katılabileceğiniz birçok tekne turu var. 12 Adalar Turu ve 6 Duraklı Tur en çok beğenilen turlardan. Bu turların bir çoğu katılımcıları Ölüdeniz ya da Fethiye’deki belli noktalardan topluyor. Bizim tercihimiz ünlü Kelebekler Vadisi’ni de görme şansımız olan 6 Adalar turu.  Tam gün süren yemekli turun durakları arasında Mavi Mağara, Kelebekler Vadisi, Akvaryum Koyu, St. Nicholas Adası, Deve Plajı ve Soğuk Su var. Muhteşem doğası ve sahip olduğu türler nedeni ile dünya mirası ile korunması önerilmiş olan Kelebekler Vadisi durağında muhteşem bir doğa yürüyüşü ile şelaleye tırmanmak çok keyifli. Üstelik yorucu geçen yürüyüşün ardından sahilde mini bir deniz ferahlığı ve tekne üstü güneşlenme de işin bonusu. Tur boyunca bizi en etkileyen yer ise şüphesiz Akvaryum Koyu oldu. Muhteşem bir denizde, gürültü patırtıdan uzak yüzme keyfi tarif edilemez.

Fethiye Usulü Muhteşem Jeep Safari

 Jeep safari kavramını birçok yerde duymuş deneyimlemişizdir.  Ama Fethiye’deki olay Dubai, Mısır vb çöl ülkelerindeki safari kavramından çok farklı. Bu tur insanı resmen çocuklaştırıyor desek yeri, çünkü jeep safarinin olayı aslında Fethiye çevresinde yer alan gezilecek yerleri bir yandan jeepler ile keşfederken bir yandan da yol boyunca tura katılan tüm araçlar ile su savaşı yapmaktan geçiyor. Hayatımızda yaptığımız belki de en eğlenceli aktivitelerden biri bu tur oldu desek yalan olmaz herhalde. Yalnız dikkat etmek gereken en önemli olay su savaşına hazır gelmek. Araçlarda su kovaları var ama olaydan haberdar turistlerin elde envai şekilde su tabancasını görüp de kendiniz bomboş geldiyseniz tur başlangıcında ufacık su tabancalarına ciddi paralar ödemek zorunda kalabilirsiniz. Safari boyunca bir yandan gezme bir yandan da gün boyunca; Yaparak Doğal Orman Parkı, Saklıkent Kanyonu gibi çevredeki en önemli yerleri görme şansınız var. Üstelik Saklıkent’te rafting ve kanyon keşfi için yeterli mola da veriliyor. Gezi boyunca yerli yabancı turistler için su savaşı yapmak çok keyif verici ama işin en zevkli yanı rota boyunca geçtiğimiz köylülerin de olaya alışmış olması. Artık durum öyle bir hal almış ki büyük küçük tüm köylüler olayı tam bir eğlenceye çevirmiş durumda. Kendilerine su tabancı ile ateş eden turistler köylüler tarafından hortumlarla yoğun ateş altında bırakılıyor. En efsane taktik ise yolun bir tarafında ufak çocukları açık hedef olarak diken köylülerin safaridekilerin dikkatini o yöne çekerek arkadan su kovaları ve hortumlarla araçtakileri baştan aşağıya yıkaması. Zaman zaman araçlar hararet yüzünden kısa molalar vermek zorunda kalabiliyor. Bu anların birinde elde “Free” yazan minik karton kutu içinde turistlere incir ikram eden küçük köylü kız ne zaman aklımıza gelse gülümsememize sebep olur. Günün en eğlenceli anlarından biri ise çamur banyosu. Katılım zorunlu olmasa da eğlenceli bir çamur banyosundan sonra yakından geçen akarsuda temizlenebilirsiniz. Fethiye’nin ünlü Çalış Plajı’nda sona eren tur bize göre Fethiye’de yapılması gereken en önemli aktivitelerden.

Başka Neler Yapılabilir?

Tekne turu ve safari çok ünlü olsa da Fethiye ve Ölüdeniz’in en önemli aktivitesi şüphesiz Babadağ’dan yapılan yamaç paraşütü atlayışları. Dünyada görüp görebileceğiniz en olağanüstü manzaralardan birini 30-40 dakika boyunca yaşamak için biraz nakde ve cesarete ihtiyacınız var. Bunun dışında çevreyi biraz daha keşfetmek isterseniz Likya Kaya Mezarları, Tlos Antik Kenti başta olmak üzere bölgede yer alan çeşitli antik kentleri keşfedebilirsiniz.

Herkesin deniz tatili anlayışı farklı olsa da bizim için özellikle Ölüdeniz muhteşem bir yer. Tatil boyunca dinlenip tüm yılın yorgunluğunu üzerinizden atabileceğiniz gibi hem gezeyim hem göreyim diyenler için de tüm imkânlar mevcut. Bu yaz tatilinizi Fethiye’de geçirmeye ne dersiniz?

Sami'nin Gezi Notları