Coral Travel İncelemesi: Kayseri'nin Meşhur Yemekleri ve Restoranları

Coral Travel

Türkiye’nin en eski yerleşim yerleri arasında yer alan Kayseri, ülkemizin en kalabalık 14. şehridir. Tarihi İpek Yolu’nun şehirden geçmesi, çağlar boyunca farklı uygarlıkların bölgede hüküm sürmesini sağlamıştır. 6.000 yıllık bir geçmişe sahip olan Kayseri ve civarında ilk yerleşim kuran uygarlık Hititlilerdir. Sonrasında Bizanslılar ve Selçuklular Kayseri’yi yurt olarak benimsemiş uygarlıklardır. Bölgede yaşayan uygarlıklar, Kayseri’de tarihi ve kültürel çeşitliliği yapılarda gözle görülür şekilde hissettirir. Şehrin kültürel yapısında kendini fazlasıyla hissettiren kültürel zenginlik Kayseri mutfağını da şekillendirir.

Anadolu yemeklerinin damaklarda iz bırakan lezzetlerine ev sahipliği yapan Kayseri, tüm ülkeye yayılan yemekleri ile de sevilen bir şehirdir. Kayseri mutfağı dendiğinde akla her ne kadar ilk olarak mantı gelse de şehrin kendine özgü lezzetli yemekleri bulunur.

İçeriğimizde Kayseri mutfağının leziz yöresel yemeklerini misafirlerine servis eden restoranlardan örnekler bulabilirsiniz.

Kayseri Mutfağı

Kayseri, Türkiye’nin önemli gastronomi şehirlerinden biridir. Mutfaklarında kullanılan ürünlerin kalitesi ile öne çıkan Kayseri yemekleri et ve hamur bakımından zengindir. Kayseri, eski bir şehir olması sonucunda mutfağı da zaman içinde değişime uğramış ve şekillenmiştir. Kayseri mutfağında ağırlıklı olarak hamur işleri ve et göze çarpar. Şehrin pek çok noktasında yöresel yemeklerin yapıldığı restoranlar kendini fazlasıyla gösterir. Bulgurun yemeklerde çokça kullanılması, şehrin mutfağının Osmanlı’dan da izler gösterdiğini yansıtan bir özelliktir.

Ülkenin dört bir yanında ilgiyle tarifleri uygulanan en önemli Kayseri yemeği hiç kuşkusuz mantıdır. Türkiye sınırlarını aşıp ünü tüm dünyaya yayılmış olan mantı, şehir ile özdeşleşmiş bir yemektir. Ancak mantının yanı sıra Kayseri denilince akla gelen sebze yemekleri ve tatlılar da şehrin mutfağının çeşitliliğini yansıtır. Kayseri’ye gidilince mutlaka tadılması gereken yemekler ve bu yemekleri en iyi yapan yerleri keşfederek şehir turuna başlamak doyurucu olacak bir deneyim sunar.

  • Kaşık-La – Mantı

Mantı, Kayseri’nin yöresel yemeklerinden biri olması nedeniyle birçok yerde yapılır. Ancak Kaşık-La mantının en iyi yapıldığı adreslerden biridir. Menüsü Anadolu ve özellikle Kayseri mutfağının özgün lezzetleri ile dolu olan restoranda mantı yemek damaklarda unutulmayacak bir iz bırakır. Mantı restoranda çalışan kadınlar tarafından el lezzeti verilecek açılır ve misafirlere sunulur. Kayseri yemek yerleri dendiğinde ilk akla gelenlerden birisi olan Kaşık-La, şehre gidildiğinde uğramak gereken restoranlardan biridir. Özellikle de mantı yemek için.

  • Konak Restoran – Kaburga Dolması

Otantik bir konakta hizmet veren restoranda Anadolu yemekleri ve yöresel Kayseri mutfağı ön plandadır. Etlerinin lezzeti ile öne çıkan restoran özellikle kaburga dolması konusunda pek çok restoranı gölgede bırakan yerlerdendir. Teras katta hizmet veren restoran aynı zamanda Kayseri’nin en sevilen yemek yerleri arasında bulunur. 1840 yılından beri hizmet veren Konak Restoran Kayseri’nin bilindik lezzeti mantının da yenileceği, hamur işlerinin en lezzetli hallerinin servis edildiği bir restorandır. Anadolu yemekleri arasında benzersiz bir konumda olan kaburga dolması yemek için Kayseri’deki ilk adreslerden biri Konak’tır.

  • Elmacıoğlu – İskender

Kayseri restoranları dendiğinde akla ilk gelen köklü geçmişe sahip yerlerden birisi de Elmacıoğlu’dur. Kayseri yemek hizmetleri anlamında imza yemekleri ile yerli halkın ve turistlerin ilgisini toplayan Elmacıoğlu özellikle İskender konusunda oldukça iddialıdır. İskenderi ile ön planda olan restoran Kayseri mantısının da en iyi yapıldığı yerlerden biridir. 1959 yılında kurulan restoranın günümüzde 4 şubesi vardır. Her şubesinde aynı lezzetlerin olduğu Elmacıoğlu, pidesinin çıtırlığı ve etinin lokum gibi olması özelliği ile İskender yemek için uğranılacak ilk adrestir.

  • Gubate Restoran – Gubate

Gubate, Çerkez mutfağının geleneksel yemeklerinden biridir. Her ne kadar Çerkez mutfağına özgü bir yemek olsa da Gubate Kayseri’de fazlasıyla sevilen ve tüketilen bir yemektir. İnsanların kendi evlerinde yapıyor olmasının yanı sıra Kayseri restoranlarında da bu lezzetli yemeğe rastlamak oldukça kolaydır. Gubate Restoran, Gubate’nin yapıldığı en iyi adreslerdendir. Gubate yemek yemek isteyenlerin uğrak noktası haline gelmiş olan restoranda ağırlıklı olarak Çerkez ve Kayseri mutfağına özgü yemekler göze çarpar. Kayseri ev yemekleri de yine restoranda lezzetle tadılacak yemeklerdendir. Gubate, incecik açılmış hamurlar arasında patates ile yapılan hamur işi yemeğidir.

  • Bereket Develi Cıvıklısı – Cıvıklı

Cıvıklı bilindik adıyla develi cıvıklısı Kayseri’nin yöresel yemeklerinden biridir. Tüm ülkede bilinen, çeşitli yarışmalara konu olan, tadı ile efsane haline gelen cıvıklı Kayseri’de de en çok sevilen yemekler arasındadır. Mantı gibi bölgenin en meşhur yemeklerinden olan cıvıklı da hamur işi bir yemektir. Develi cıvıklısı için pek rivayet de günümüze kadar gelmiştir. Bunlar arasında en yaygın olanı Yavuz Sultan Selim’in cıvıklı için ferman yazdığı inanışıdır. Kayseri’de pide çeşitleri ile ünlü olan Bereket Develi Cıvıklısı restoran cıvıklının yenilebileceği en iyi yerlerden biridir.

  • Altındede Pide Fırını – Yağlama

Pide çeşitleri ile ünlü olan Altındede, Kayseri’nin en sevilen hamur işlerinden olan yağlamanın en iyi yapıldığı yerler arasında yer alır. Hatta yağlama dendiğinde ilk akla gelenlerden olan restoran, şehrin bu geleneksel yemeğinin en lezzetlisini hazırlayan bir yerdir. Lahmacuna benzeyen yağlama, üst üste dizilmiş hamurların kıyma ile harçlanması şeklinde hazırlanır. Lahmacuna göre daha ıslak ve yumuşaktır. Hamur işlerine alışık olmayanlar için bu yemek ilk etapta ağır gelse de yendikçe bağımlılık yapan Kayseri yemekleri arasında yer alır.

  • Altınsaray – Pöç Tandır

 

Kayseri, hamur işleri ve et yemekleri ile öne çıkan bir mutfağa sahiptir. Bu mutfak içinde pöç ve tandır olmazsa olmazdır. Pöç, Kayseri’deki en meşhur yemekler arasında yer alır. Orta Doğu lezzetlerinden olan bu yemek tandırda pişirilir. Pöç restoranda en sevilen ve tercih edilen yemek olsa da Kayseri’yi diğer yemekleri de yine Altınsaray’da tatmak mümkündür.

  • Bağdat Pöç Restoran – Nevzine

Nevzine, Kayseri’nin en sevilen meşhur tatlısıdır. Kayseri mutfağında tatlı da ayrı bir yerdedir. Sevilen tatlılar arasında olan ve her evde de yapılan nevzine, Bağdat Pöç Restoran’da ayrı bir lezzete sahiptir. Her ne kadar et restoranı olsa da nevzine tatlısında farklı bir tat sunan restoran, bu yerel lezzetin mutlaka yenilmesi gereken bir adrestir.

  • Meram Lokantası – Kayseri Tavası

Kayseri’nin en sevilen yemeklerinden olan Kayseri tavası, sebze ve et ile yapılan bir yemektir. Ev yemekleri içinde gösterilen Kayseri tavası yemek için ilk adreslerden birisi Meram Lokantasıdır. Özellikle etin yumuşaklığı ve lezzeti ile dikkat çeken restoranda aynı zamanda Kayseri’ye özgü pek çok geleneksel yemek de mevcuttur. Kayseri ev yemekleri için de yine en çok tercih edilen lokantalardan biri Meram’dır.

Kayseri ülkenin en çok ziyaretçi çeken yerlerindendir. Mutfağı ile Türkiye’nin gastronomi şehirlerinden olan Kayseri, her damak tadına uygun Anadolu lezzetleri ile sevilen mutfağa sahiptir. Coral Travel ile ziyaret edeceğiniz şehirde en iyi Kayseri otelleri de sizi rahat ettirecek bir hizmet sunar.