Coral Travel İncelemesi: Şanlıurfa'nın Meşhur Yemekleri ve Restoranları

Coral Travel

Şanlıurfa, Türkiye’nin en çok ziyaret edilen ve özellikle mutfağıyla kendisine hayran bırakan Güneydoğu Anadolu bölgesi şehirlerinden biridir. Saymakla bitmeyen lezzet duraklarının yanı sıra Şanlıurfa, oldukça köklü bir tarihe ve kültür mirasına da sahiptir. MÖ 6000 yılına kadar uzanan tarihine bakıldığında şehirde pek çok medeniyetin izleri göze çarpar. Bu özellikleri ile Şanlıurfa, adeta bir açık hava müzesi özelliğindedir. Tarihi ve kültürel zenginliği şehirdeki mimari yapılarda, antik kalıntılarda, camilerde kendini oldukça belli eder. Tarihe ev sahipliği yapmış olan Urfa’da en dikkat çeken eser Göbekli Tepe’dir. Dünyanın en eski tapınağı olarak bilinen ve kabul edilen Göbekli Tepe, her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilir. Şehre kattığı turistik önem ile Göbekli Tepe ülkenin en önemli antik yerlerinden biridir.

Tarihi geçmişi, kültürel zenginliğinin yanı sıra Şanlıurfa mutfağı, birbirinden farklı ve özgün lezzetlere sahiptir. Doğu mutfağı dendiğinde ilk akla gelen şehirlerden olan Urfa, tüm ülkenin beğenerek yediği yemekleri ile dünyanın pek çok ülkesinde de bilinen lezzetlere sahiptir. Şehrin zengin mutfağı kültürel çeşitliliğinin bir yansımasıdır. Urfa yemekleri dendiğinde akla ilk gelen detay hiç kuşkusuz bol miktarda kullanılan baharattır. Yemeklerindeki baharat oranı pek çok insana fazla gelse de yemeklerin lezzeti kendine hayran bırakır. Özellikle isot Urfa yemekleri ve mutfağı denilince ilk akla gelen baharattır. Ayrıca şehrin vazgeçilmezlerinden biridir.

Urfa Yemekleri

Acı ve tatlıyı birbirleriyle uyum içinde yemeklerine yansıtan Urfa mutfağı, vazgeçilmez lezzetleri ile pek çok kişinin en sevdiği yöresel yemeklere ev sahipliği yapar. Ülkeye yayılmış lezzetlerin herkesçe beğenilmesi Urfa yemeklerinin en göze çarpan özellikleridir. Acı kullanımı Şanlıurfa yemeklerinde bir vazgeçilmezdir. Akla gelen tüm yemeklerde kendini bolca belli eden acı, bölge mutfağının en net özelliğidir. Urfa yöresel yemekleri çeşitlilik gösterir. Ancak etli yemekler bölgede en çok tercih edilen ve yapılan yemeklerdir.

Çiğköfte adeta şehir ile özdeşleşmiş yöresel bir yemektir. Tüm ülkede sevilmesi ve yapılmasının yanı sıra yurt dışında da pek çok yerde çiğköfte en çok bilinen yöresel lezzetler arasında yer alır. Hakkında haberler çıkan, içeriğinin tartışmalara neden olduğu çiğköfte, yöre insanın olmazsa olmaz tatlarından biridir. Urfa sofraları kalabalıklığı ile dikkat çeker. Özellikle şehrin simgelerinden olan sıra gecelerinde çiğköfte başta olmak üzere yöresel yemeklerin hemen hemen hepsini aynı anda görme imkanı vardır.

  • Çiğköfteci Ömer Usta – Çiğköfte

Şanlıurfa’nın en eski çiğköftecilerinden olan Ömer Usta, şehirde çiğköfte yenilebilecek en iyi adrestir. Köklü geçmişi ile dikkat çeken Çiğköfteci Ömer Usta, 1965 yılından beri hizmet verir. Çiğköfte dendiğinde akla ilk gelen yerdir. Son yıllarda tartışmalara konu olsa da çiğköftenin asıl malzemeleri dana eti, bulgur ve isottur. Ömer Usta’da kullanılan malzemelerin kalitesi yemeğe de fazlasıyla yansır. Özellikle isotun dengeli kullanımı ile çiğköfteyi yemek daha lezzetli bir hal alır. Çiğköfteci Ömer Usta, Şanlıurfa'da çiğköfte konusunda en popüler ve beğenilen yerlerden biridir. Her gün binlerce kişi tarafından ziyaret edilir. Çiğköfteci, Şanlıurfa'ya gelen turistlerin de mutlaka uğradığı yerlerden biridir.

  • Cevahir Han Restoran – Urfa Kebabı

1965 yılında kurulan Cevahir Han Restoran, geleneksel Şanlıurfa mutfağının en lezzetli yemeklerini hazırlayan bir adrestir. Urfa yemek yerleri dendiğinde ilk akla gelenlerden olan Cevahir Han, bölgenin en sevilen yemeklerinden Urfa kebabı ile ünlüdür. Her ne kadar Urfa kebabı Adana kebabı karıştırılsa da ikisi arasında fark vardır. Urfa kebabının acısı daha azdır ve az yağlı kıyma kullanılarak yapılır. En sevilen lezzetlerden birisi olan Urfa kebabı, ülkenin her şehrinde yapılan bir yemektir. Cevahir Han Restoran, Urfa’ya ait diğer pek çok yemeğin bulunabileceği bir adrestir. Ancak Urfa kebabı dendiğinde en çok tercih edilendir.

  • Altın Lokantası – Borani

Urfa’daki pek çok restoranda olduğu gibi Altın Lokantası`nda da yöresel yemeklerin hemen hemen hepsi mevcuttur. Borani yemeğini de şehirde en iyi yapan yerlerden biridir. Urfa ev yemekleri konusunda da zengin mutfağı olan Altın Lokantası, şehre gidildiğinde mutlaka borani yenmesi gereken bir yerdir. Borani meze olarak da tüketilen bir yemektir. Ispanak ile yapılan bir sebze yemeğidir. Börülce, fasülye ve bulgurun da içinde yer aldığı borani en meşhur Urfa yemeklerinden biridir. Altın Lokantası, Urfa’nın yöresel lezzetlerinin bir arada bulunduğu boranisi ile öne çıkan bir restorandır. Yerel halk tarafından da sıkça tercih edilen restoran turistlerin de yöresel yemek yemek için uğradıkları yerler arasında yer alır.

  • Ali Usta Kelle Paça – Mahluta Çorbası

Urfa’nın meşhur yemekleri ve çorbaları dendiğinde akla ilk gelenlerden birisi olan mahluta çorbası, mutlaka yenilmesi gereken yöresel bir lezzettir. Mercimek çorbası ile benzer özellikler gösteren ve mercimekten yapılan mahluta yerel dilde kullanılan bir isimdir. Lezzeti ve aroması ile öne çıkan bu çorba Urfa’da pek çok evde yapılan bir çorbadır. Ali Usta Kelle Paça Şanlıurfa’nın sevilen çorbacılarından biridir. Eski ve köklü geçmişiyle uzun yıllardır hizmet veren çorbacıda mahluta çorbası içmek damaklarda unutulmaz bir tat bırakacaktır.

  • Dedecan Ocakbaşı – Ciğer Kebabı

Urfa’da yemek yenilecek yerler dendiğinde köklü geçmişi ile ilk akla gelenlerden birisi olan Dedecan Ocakbaşı, ciğer kebabını en iyi yapan yerler arasında yer alır. Doğu Bölgesi’nin ve özellikle Urfa’nın yerel lezzetleri arasında olan ciğer kebabı, şehre ziyarete gelenlerin ve turistlerin de mutlaka tattıkları yemeklerden biridir. Antep’te bu yemek kahvaltıda tüketilir. Ancak Urfa’da özellikle bir saati yoktur. Şişe dizilen yumuşak ciğerler ile yapılan ve lavaşta yenilen bu yemek için Dedecan Ocakbaşı oldukça iddialı restoranlar arasında yer alır. Urfa kebabının da en iyi yapıldığı yerlerden olan Dedecan Ocakbaşı’nda yemeklerin yanında getirilen ikramlıklar da en az yemekler kadar lezzetlidir.

  • Kebapçı Cevdet Usta – Haşhaş Kebabı

İsmi her ne kadar haşhaş kebabı olsa da içinde haşhaş bulunmayan bir kebaptır. Urfa’da büyük bir beğeni ile tüketilen haşhaş kebabını en iyi yapan yerler arasında hiç kuşkusuz Cevdet Usta gelir. Özellikle kebap çeşitleri ile öne çıkan restoran, yemek yanında gelen ikramlıkları ile de sevilen adreslerden biridir. Haşhaş kebabı, zırha çekilmiş kıyma ve sebzeler ile hazırlanan bir kebap çeşididir. Lezzeti ile doyumsuz bir tada sahip olan haşhaş kebabı, şehirde mutlaka yenmesi gereken yemekler arasında yer alır.

  • Gülbaba Lokantası – Patlıcan Kebabı

Urfa kebap anlamında en zengin şehirlerden biridir. En sevilen kebapları arasında patlıcan kebabı gelir. Yerel halk tarafından bolcanlı olarak da bilinen patlıcan kebabı Türkiye’nin her yerinde yapılsa da asıl lezzeti Gülbaba Lokantası’ndadır. Urfa’nın eski restoranlarından Gülbaba, taze ve kaliteli malzemeler kullanılarak yapılan patlıcan kebabı ile şehrin en çok tercih edilen mekanları arasındadır. Kömür ateşinde yavaşça pişirilen bu kebap, her yaş grubundan insanların sevdiği leziz yöresel lezzetlerden biridir.

Tarih ve kültür gezilerinin yanı sıra seyahatlerinde lezzetli deneyimler arayanlar için biçilmiş kaftan olan Şanlıurfa’yı Coral Tatil ayrıcalıklarıyla sunulan Güneydoğu Anadolu turları kapsamında keşfedebilirsiniz. Şanlıurfa’nın özgün mutfağından lezzet turuna çıkarken konforlu bir konaklama amacıyla Şanlıurfa otelleri sizin için birçok alternatif sunar.